Literatura


El Meu Amic Friedrich; Hans Peter Ritcher


El Meu Amic Friedrich

Capítol 1 - Prehistòria

En aquest capítol el protagonista explica que viu en una casa de llogaters, on l'amo es el senyor Resch. A aquest senyor li agrada contemplar l'estàtua que tenen al jardí, Policarp. També explica que tenen problemes econòmics.

Capítol 2 - Els pastissos de patata

En aquest capítol, Friderich ja té quatre anys. Un dia que la mare havia d'anar a l'ajuntament, no es va poder endur Friedrich, i el deixa a casa dels veïns, on viu el protagonista. Allà comença una relació entre Friedrich i el protagonista. Friedrich deixa les joguines al protagonista, i això fa que la relació es faci més de pressa.

Capítol 3 - Neu

En aquest capítol, el protagonista veu que neva, mentre la senyora Resch treu la neu. Friedrich va sortir a fora, i amb els peus va començar a marcar pistes en la neu. La senyora Schneider també ho va fer, acabant amb una caiguda. Llavors, Friderich i la seva mare van començar a fer un ninot de neu. Finalment el seu amic també surt a ajudar-los

Capítol 4 - L'avi

En aquest capítol, que el pare de la seva mare és Ferroviari. Aquest avi és un home molt polit. L'avi odiava els jueus. En aquell moment va trucar a la porta Friedrich, i la mare Schneider no el va deixar entrar, ja que haguessin tingut problemes amb l'avi.

Capítol 5 - Vespre de Divendres

En aquest capítol explica que la mare renta roba a altra gent, però d'amagat perquè se'n dona vergonya. En aquest capítol la família Schneider celebra el Sàbat, el dia de festa dels jueus, una festa en què es posen un vestit especial, de color blanc i es fan pregàries.

Capítol 6 - Primer dia d'escola

En aquest capítol explica el primer dia d'escola, on donen al protagonista i a Friedrich una bossa de llaminadures. Sortint, els pares els esperen a fora, i els Schneider proposen anar a la fira. Els altres diuen que no, però el pare Schneider diu que no hi han excuses. Finalment acaben anant a la fira. Primer munten a cavalls, compren cotó fluix, també un fotògraf fotografia al pare.

Capítol 7 - Tornant d'escola

En aquest capítol, parla sobre una tornada de l'escola, concretament un dissabte de l'any 1933. Parlen de què a Friedrich s'havia de netejar les orelles, i que l'hi havien receptat unes vitamines. Les orelles les hi netejava la seva mare, ja que segons ell feia mal. També visiten el metge, per dir-li que han pintat “jueu” al seu cartell. Sortint compren llaminadures i veuen també que han pintat en una botiga “No compris en botigues jueves”.

Capítol 8 - El Passador

En aquest capítol Friderich i el protagonista can a la fortalesa de formació. Tots dos es van posar el mocador reglamentari. Friderich a pesar que no hi hauria d'haver-hi anat, hi va decidir anar amb el seu amic. Friedrich al principi anava una mica confós però de seguida va adaptar-se. Al pujar a la torre, una imatge de Hitler era el primer que es veia. Un cop allà va arribar un home, que explicava el perill dels jueus. També deprecia a Friderich

Capítol 9 - La Pilota

En aquest capítol el protagonista té una pilota de goma dura. Se l'anava passant amb Friedrich fins que un cop, no la va poder agafar i va a petar en un aparador, trencant els vidres. La senyora va sortir agafant a Friderich. El protagonista suplica a la senyora que no ha sigut Friderich, sinó ell. La senyora no li fa cas i comença a criticar els jueus.

Capítol 10 - Converses a l'escala

En aquest capítol, el senyor Resch, troba al protagonista i el seu pare a l'escala. Diu que l'acompanyi, i van fins a casa del senyor Schneider. Resch vol que el protagonista i el seu pare siguin testimonis de què diu al senyor Schneider que se'n vagi del pis. El senyor Schneider queda sorprès i si nega, i el protagonista i el seu pare també es neguen a ser testimonis, tot i que el senyor Resch avisa que farà fora als Schneider.

Capítol 11 - El senyor Schneider

En aquest capítol, Friderich ajuda al protagonista a fer deures que ell no sap fer, ja que no escoltava a classe. Llavores des de un cantó de carrer, el protagonista va veure arribar el senyor Schneider, però plorant. Es va sorprendre. Friderich va anar corrent amb el seu pare. Cap al vespre, la senyora Schneider, va anar a visitar la mare del protagonista, plorant. Resulta que havien despatxat el seu marit per ser jueu.

Capítol 12 - El Judici

En aquest capítol es parla de què el senyor Resch, vol fer fora la família de Friedrich perquè són jueus. Van a un judici, tot i que al final l'advocat del senyor Resch, el convenç i no els fa fora de la casa on estaven de llogaters.

Capítol 13 - Als Grans Magatzems

En aquest capítol, Friedrich acompanya al protagonista a uns grans magatzems, on treballa el senyor Schneider. Visiten tota la planta de joguines, i el senyor Schneider els deixa jugar amb un tren elèctric. Al final, el senyor Schneider els dona un marc perquè es comprin una joguina cada un, mentre la senyoreta Ewert els fa de guia.

Capítol 14 - El Mestre

En aquest capítol, quan s'acaba la classe comença a explicar a els seus alumnes coses dels jueus. El perquè són tan avars, que són hàbils, etc. Explica tot això als seus alumnes perquè Friderich ja no tornarà a aquella escola, sinó que anirà a una de nacionalitat jueva, i vol que la gent ho entengui.

Capítol 15 - La Dona de fer Feines

En aquest capítol, la dona de fer feines que treballava a casa de Friderich, comunica a la senyora Schneider que no podrà continuar treballant a casa seva, ja que els nazis han creat una llei que prohibeix a les menors de 45 anys treballar per jueus.

Capítol 16 - Motius

En aquest capítol, el pare del protagonista, convida a Friderich i al seu pare, i el par del protagonista els explica que s'ha fet del Partit. Diu que li pot ser beneficiós. Però, com que sap les intencions dels nazis, recomana que la família Schneider se'n vagi d'Alemanya, tot i que el senyor Schneider si nega.

Capítol 17 - La piscina

En aquest capítol, Friedrich va a la piscina amb el seu amic. Passen per un camí de bosc amb bicicleta per anar-hi. Es diverteixen durant tota la tarda, però quan ja estan, l'amo de la piscina, s'adona que Friderich és un jueu, i li canta tots els fàstics, fins i tot li rebota la roba fora i l'expulsa de la piscina.

Capítol 18 - La Festa

En aquest capítol, Friedrich anima al seu amic a què visiti la Sinagoga, el lloc on els jueus van a resar. Com que és el dia que Friedrich compleix 13 anys, li toca llegir en hebreu la Tora. El seu amic queda parat de què sàpiga tan bé l'hebreu. Al final van cap a casa a dinar, i mentre dinen, bé el seu professor Neudorf, que li regala una estilogràfica amb el seu nom gravat en or.

Capítol 19 - La Trobada

En aquest capítol, el cap Franz Sculten, va a la classe del protagonista i els diu que a l'hora d'esbarjo, hauran d'anar amb ell a fer una marxa de resistència. Al pati, els carrega la motxilla de maons i comencen a fer la marxa. Pel camí passen per l'escola de Friedrich i tots canten una cançó en contra dels jueus.

Capítol 20 - El Pogrom

En aquest capítol, el protagonista troba un grup vandàlic pel carrer i si afegeix. Destrossen tota una casa a bocins i se n'enduen coses que els interessa. A la nit quan arriba a casa, uns homes entren a casa de Friedrich i rebenten tot el que troben, llibres, coberts.... I fins i tot llencen llits per la finestra de la casa.

Capítol 21 - La Mort

En aquest capítol, la mare de Friedrich empitjora, i es posa molt malalta. Bé el metge Levy. El metge dona una injecció a la mare de Friedrich, per provar de salvar la seva vida, tot i així acaba morint. Al final, criden en nom del senyor i el metge Levy encén una espelma.

Capítol 22 - Llums

En aquest capítol, el pare del protagonista va a portar una carta al senyor Schneider. Quan entra a la casa veu que Friderich es dedica a arreglar llums a la cuina de casa seva. Finalment, obren la carta i veuen que el senyor Resch els fa fora de la casa on són llogaters

Capítol 23 - El Film

En aquest capítol, el protagonista intenta anar amb Friedrich a veure una pel·lícula al cinema. Entren a la sala correctament, però quan son a dins, la vigilanta demana el carnet a Friedrich, i Friderich es fica nerviós. El fan sortir de la sala, i l'amenacen de portar-lo a un camp de concentració, tot i que no ho fan.

Capítol 24 - Bancs

En aquest capítol, Friedrich necessita explicar al seu amic que s'ha enamorat d'una noia que es diu Helga. Diu que van començar quan un dia, Friderich anava darrera seu i li va caure el seu sac de pomes. Després van anar quedant, i un diumenge, van al parc. Friedrich es posa nerviós, perquè està en un banc verd, però la noia l'acompanya en un banc groc, dels jueus. Al final tornen cap a casa, i la noia el besa, i queden pel diumenge següent, tot i que Friedrich no si presenta per por.

Capítol 25 - El Rabí

En aquest capítol, expliquen que s'amaga un rabí molt important a casa de Friedrich. Aquest home és molt buscat. Quan el protagonista va a portar les patates ningú l'obre hi ha de fer varis intents. Fins que l'obren. Friedrich i el seu pare es discuteixen. El rabí diu que si ha de ser una nosa se n'anirà, tot i que li diuen que no.

Capítol 26 - Estrelles

En aquest capítol, el protagonista va a casa de Friedrich, a veure si hi és. La casa presenta un aspecte lamentable, tot mal posat, parracs per terra.... Llavors veu que el rabí porta una estrella a l'anorac i a l'americana. Li explica que ara els jueus hauran de portar una estrella a la roba per poder ser identificats.

Capítol 27 - Salomó

En capítol, s'explica la història de Salomó. Diuen que els seus pares, vivien una ciutat, on també estaven reprimits els jueus. Un dia els guerrers van atacar la ciutat, van matar als pares de Salomó, però ells van amagar-lo per poder-li salvar la vida. Salomó va viure, i va anar a una altra terra on hi hagués pau per un altre dia poder formar un altre poble.

Capítol 28 - Visita

En aquest capítol, la policia arriba a casa de Friedrich un dia a la nit. Ningú obre la porta, però el senyor Resch puja a obrir. Detenen al senyor Schneider i al buscat rabí. La policia se'ls emporta emmanillats i el senyor Resch es frega les mans, ja que volia que marxés el senyor Schneider del seu pis.

Capítol 29 - El Saquejador

En aquest capítol, el protagonista es troba amb el senyor Resch a la porta de casa seva, que estava preparant coses de la família de Friedrich per endur-se. Friderich se'l troba i li escup a la cara, acusant-lo de lladre. El senyor Resch crida a la policia i ell comença a córrer.

Capítol 30 - El Retrat

En aquest capítol Friedrich va desesperat a casa dels protagonistes, buscant una foto de la seva família. Arriba molt brut, ja que ara s'està en un refugi secret. A casa del protagonista li donen menjar, i el dutxen. Mentre estan a mitges sona la sirena del exèrcit i els protagonistes han de marxar, i deixen a Friedrich a la casa.

Capítol 31 - Al Refugi

En aquest capítol, els protagonistes van al refugi muntat per el senyor Resch, ja que a fora i ha un bombardeig molt fort. Mentre són a dins, senten la porta que sona, i el senyor Resch va a obrir. És Friderich! El senyor Resch es va negar a deixar-lo entrar, tot i que la gent insistia que sí. Es va haver de quedar a fora per força, i la mare del protagonista va començar a plorar de pena.

Capítol 32 - Final

Finalment, surten del refugi i es dirigeixen cap a casa, tot està destrossat, carrers aixecats, cossos tapats amb parracs, cases per terra... Quan arriben a casa, veuen a Friedrich en una paret a terra. Sembla ser que ha perdut els sentits. El senyor Resch, quan veu que els protagonistes intenten veure si és viu encara, li dona una puntada de peu i cau per terra. Friedrich havia mort.
Descargar
Enviado por:Deblan
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar