Literatura


El maestro de Keops; Albert Salvado


PERSONATGES PRINCIPALS:

Sedum: El sedum és el personatge principal d'aquesta obra, és un egipci nascut d'una esclava. Igual que la seva mare, ell va néixer esclau, però Ramosi, el sacerdot de Ra i del faraó Snefrú, el va salvar quan van atacar Assuan, en aquest atac van morir els amos de Sedum. Sedum era un noi jove quan això va passar i qui el va trobar va ser Ramosi. Gràcies a Ramosi, Sedum va aconseguir la llibertat i al cap dels anys va ser tresorer del faraó.

Ramosi li va dir a Sedum que aquest tenia un deute amb ell ja que li havia salvat la vida i que prefereix que el deute que li deu sigui tornat de cop, no de mica en mica, a més a més, Ramosi no vol diners.

Sedum és un home callat, que té resposta per a tot i sap quan i com ha de callar o ha de parlar.

Mentre és tresorer coneix a Tuit, la seva dona, filla d'un fuster, el que vol ara és tenir fills, Tuit es queda embaraçada tres cops i els tres cops no ho aconsegueix, els fills neixen morts. A Sedum li sap molt greu i intenta no pensar-hi, el que l'importa és que Tuit estigui viva, perquè se l'estima follament.

Més tard és el preceptor (mestre) dels fills d'Snefrú i Heteferes, Kanneferes i Kheops.

Quan Snefrú mor, Sedum se'n va a viure a Grècia i té un fill, aquest neix viu.

Sebekhotep: És el sacerdot de Thot, diu que tot està escrit a les estrelles i que nosaltres podem escriure al damunt d'elles. És com un “vident”, sap tot el que passarà, és el guia de Sedum. Ramosi li té enveja per ser tan intel·ligent i tan savi. Sebekhotep mor assassinat sota les ordres dde Ramosi a causa de l'enveja que li té.

Ramosi: És el sacerdot de Ra i del faraó, vol el deute amb Sedum, i el preu d'aquest deute és que Sedum carregui amb la mort de Sebekhotep però no ho aconsegueix, perquè vol dominar a Kheops, el futur faraó d'Esgipte, d'aquesta manera, dominant al faraó, dominarà Egipte.

PERSONATGES SECUNDARIS:

Nàtia: És la mare de Sedum, durant un viatge d'esclaus, la van violar. Era una dona intel·ligent, va morir d'una malaltia. Abans de morir li va demanar a Sedum que quan fós gran fós lliure, que aconseguís la llibertat, i els seus fills, i els seus néts...

Kheops: En quan mor el seu pare, Snefrú, esdevé faraó d'Egipte i és gràcies a la seva intel·ligència que descobreix què qui ha matat a Sebekhotep ha estat Ramosi i fa que el desterrin i que ningú torni a pronuunciar el seu nom mai més.

Snefrú: És el faraó d'Egipte, és bastant ambiciós, es deixa dominar massa per Ramosi i vol les coses fetes a la seva manera. Vol tenir una segona esposa, Sashat, una jove atractiva que enamora als homes de qualsevol manera.

Snefrú mor de vell.

Heteferes: Dona d'Snefrú i mare de Kheops i Kanneferes. Sap que si Snefrú es casa amb Sashat el poder egipci caurà en mans d'una dona massa possessiva per a egipta, fa tots els possibles perquè això no passi, i ho aconsegueix.

El tema principal d'aquest llibre és com l'autor demostra la saviesa de i l'habilitat de Sedum, quan, com, on i per què un ha de callar o ha de parlar en el moment precís, i com renuncia a les riqueses del palau per anar-se'n amb la seva família, d'això se'n diu dignitat.

El tema secundari fa referència ls sentiments. L'autor juga amb la pietat, l'ambició, l'enveja, l'odi, l'amor, la tristesa, l'alegria..., en definitiva, amb tots els sentiments que hi pot haver i la manera en com els tracta i els barreja l'autor és bastant sorprenent.

Aquest llibre és estructurat amb deu parts, cada part reb el nom de què va el capítol. Els tres primers capítols són la introducció, el nus són els capítols que van del 4 al 9 i l'últim capítol , el 10, és el desenllaç.

En total és constiuït per 240 pàgines.

TEMPS:

El temps de l'obra és ràpid ja que hi ha bastants diàlegs, en cap moment és fa lent (potser algun petit cop)

Els diàlegs estan en 3ª persona del plural i en present majoritàriament, ja que la gent es trctava amb respecte, excepte als esclaus, en canvi, quan un és de clase baixa, no se li te respecte, però la majoria de diàlegs, van dirigits a persones de classe superior.

L'obra és explicada per un narrador omniscient, és a dir, amb tercera persona dels singular i, generalment utilitza el pretèrit perfet.

Aquesta obra es situa als anys 2650-2500 a. C aproximadament, és molt fàcil de saber, perquè tracta sobre l'anti Egipte, quan es van començar a contruir les piràmides, etc...

ESPAI:

Els espais que predominen al principi de l'obre són exteriors, ja que explica els viatges que fa la mare com esclava, sobretot quan està en aquell viatge tan llarg pel desert.

Després, els espais acostumen a ser interiors, ja que l'acció succeeix dins dels temples i a la casa de Sedum. Però també hi ha bastant espais exteriors, com per exemple quan arriba a Jmenu, quan torna a Men-Nefer i quan atravessa el riu Nil per anar al temple de Sebekhotep.

Tots els espais són realistes.

El llengutage utilitzat pel narrador és familiar. Alhora dels diàlegs, quan es refereixen cap alguna divinitat o cap algun faraó, s'utilitza un llenguatge culte, però quan no, el llenguatge utilitzat és vulgar

L'autor ha posat aquest títol a aquest llibre peru`q el mestre de Kheops és Sedum, i Kheops “representa” Egipte, per tant Sedum és el mestre d'Egipte. A més, és Sedum qui li fa saber a Kheops que Ramosi ha estat qui ha matat a Sebekhotep i qui també volia matar a Senefrú.

Sedum ha estat un bon mestre.

El mestre de Kheops és una novel·la històrica, escrita per Albert Salvadó. Aquest llibre és de l'editrial Columna i de la col·lecció Clàssica. La primera edició va ser a l'octubre de 1998.

Ha estat un llibre que m'ha agradat molt, es llegeix amb molta facilitat i amb bastanta rapidesa. L'argument del llibre fa que no puguis parar de llegir, i que uan has acabat una pàgina continuis amb la següent per no quedar-te amb la intriga i poder saber què és el que passa.

El que ja no m'ha agradat tant ha estat la manera en com escriu l'autor, l'argument està molt bé però hi ha alguna cosa alhora en què escriu, que per a mi, personalment, em falla. A vegades, alhora dels diàlegs, expressa les coses exageradament.

Un els problemes que hi ha hagut al fer el treball, ha estat qu no he trobat la biografia per enlloc, ja què és un autor andorrà poc conegut i a més a més actual.

Recomano aquest llibre a tothom que tingui ganes de llegir, perquè a part de que es llegeix amb rapidesa, la història de què tracta està molt bé i per molts noms estranys que hi hagi no passa res, ja que al principi hi ha un petit diccionari amb el què signifiquen alguns noms que hi ha que estan escrits amb egipci, però igualment, amb només fent un cop d'ull a aquest diccionari abans de començar el llibre ja n'hi ha prou.




Descargar
Enviado por:Carla Melón
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar