Sociología y Trabajo Social


El Imperio Precolombino


ELS IMPERRIS PRECOLMBIS

Els Inques

El nom de Imperi Inca, es va ficar, en el moment de màxima esplendor de la civilització Inca i va ser el poble precolombí de mes extensió d'Amèrica. L'imperi, tenia el territori de països actuals com ara Colòmbia, Equador, Perú, Bolívia, Xile i Argentina (tot i que molts no ocupava pas tot el país). La capital era a Cuzco, dit que era “el ombligo del mundo”, per ser el centre de màxim rendiment de l'Imperi Inca des de els seus inicis i la seva fundació (segons la tradició).

L'Imperi Inca, va començar a formar-se a partir de la victòria de Pachacútec contra la confederació dels estats chancas l'any 1438. A partir d'aquell moment, l'imperi inca, va iniciar una etapa de contínua expansió per sud Amèrica. Va tenir molta esplendor en aquell moment gràcies al onzè inca, que va consolidar tots els territoris.

Desprès d'aquest període d'esplendor, l'imperi inca, entraria en una crisis per diversos problemes, principalment el que hi va haver una baralla pel tron entre els filla d'Huayana Cápac; van derivar fins a portar una mena de guerra civil. Finalment, Atahualpa, va guanyar al 1532, però el seu ascens al poder, va coincidir amb la arribada de les tropes espanyoles de Francisco Pizarro. Van capturar a Atahualpa (l'Inca o emperador), i desprès l'executarien al 1533. Amb la mort de l'Inca, es va culminar l'imperi inca. Van continuar la lluita fins que van capturar i decapitar a l'últim inca: Túpac Amaru I.

Els inques, eren politeistes, es a dir, creien en mes de un deu. Els inques, van aportar grans coneixements pel que fa a l'astronomia i a les matemàtiques.

'El Imperio Precolombino'

MACHUPICHU

Els Asteques

L'imperi asteca, es va establir a la vall de Mèxic. Es va ubicar principalment en els estats de Mèxic, Veracruz, Puebla, Oxava, Guerrero, La costa de Chiapas, Hidalgo i una part de Guatemala. El territori que es va conquerir no va ser de un clima monòton, sinó que l'imperi va agafar climes tan variats com el clima polar de l'alta muntanya, fins els climes càlids. Hi va haver una gran varietat de ecosistemes per la diferencia de climes important.

L'anomenat imperi Asteca, va ser un estat que va sorgir al segle XIV a Mesoamérica. Va ser capitalitzat per els mexicas (anomenats erròniament asteques), un poble que, d'acord amb alguns documents històrics com ara la Tira de la Peregrinaciòn, era originari de un lloc conegut com a Aztlàn, al que es sol ubicar fora de terres de tradició cultural netament mesoamericana i no els descendents de grups Chichimecas, dedicats a la caça i a la recolexiò.

Els mexicas i els seus aliats, van establir el seu domini, sobre numerosos pobles, especialment en el centre de Mèxic, la regió de Guerrero i la costa del golf de Mèxic, així com algunes zones de Oaxaca. Per una altra part, els mexicas, mai van establir un domini directe sobre els pobles conquerits. Mes exactament, la élite gobernante de la Triple Aliança, es va apropiar de la producció de les altres nacions mesoamericanes, mitjançant la imposició de un tribut, ja que mai van obligar a aprendre als pobles conquerits la llengua o la religió.

Encara que es veritat que els pobles sotmesos, no tenien independència política total, seguien governadors per grups locals. Tansols en alguns casos, els mexicas van establir un control militar en certs punts estratègics dels seus dominis. La manera per la que els mexicas van imposar el seu domini sobre els altres pobles, va ser divers i de forma militar i amb ajuda d'altres aliances.

'El Imperio Precolombino'

TENOCHITLAND

Els Maies

La civilització maia, va habitar una regió ubicada geogràficament en el territori sud oest de Mèxic, especialment en els cinc estats de Campeche, Chiapas, Quintana Roo, Tabasco i Yucatán. I pel que fa als territoris de la Amèrica Central: l'actual Belice, Guatemala, Hondures, i el Salvador amb una història de uns 3000 anys.

Durant aquest llarg temps, en aquest territori es parlaven centenars de dialectes, que avui en dia, generen a proa de 44 llengües maies diferents! Parlar de els “antics maies”, es referir-se a la historia de una de las cultures mesoamericanes precolombines mes importants, ja que el seu llegat científic i astronòmic, es mundial. Contràriament, a la creença popular, la civilització maia, no va desaparèixer, ja que ara per ara, encara queden alguns descendents que encara viuen en la regió i molts d'ells parlen algun idioma maia.

La cultura maia, ens va deixar també molta literatura, però va ser destruïda per la conquista dels primers espanyols. La conquesta espanyola, va ser realitzada a l'any 1697. L'últim estat maia, va desaparèixer quan el govern mexicà de Porfirio Díaz, va ocupar al 1901 la seva capital ( Chan Santa Cruz ), donant fi a la guerra de castas.

Els maies, es poden classificar com a imperi, però no se sap si al moment de colonitzar-los, van imposar la seva cultura o si va ser fruit de la seva organització en ciutats-estat independents, la qual base per a la supervivència era la agricultura i el comerç. els maies participaven en el comerç a llarga distancia amb Mesoamèrica i possiblement mes enllà. En els bens del comerç, hi havia el Jade, el Cacau, el Blat de Moro, la Sal i la Obsidiana.

'El Imperio Precolombino'

Palau a Nakbè 500 a.C.

INDEX:

- Pagina 1 . Els inques.

- Pagina 2 . Els asteques.

- Pagina 3 . Els maies.

- Pagina 4 . Bibliografia i agraïments.

BIBLIOGRAFIA;

- Wikipedia

- Google

- llibre sobre els asteques
Descargar
Enviado por:GARCIIA
Idioma: catalán
País: España

Palabras clave:
Te va a interesar