Literatura


El diari vermell de Carlota; Gemma Lienas


TREBALL DE LECTURA OPTATIU

LLENGUA CATALANA I LITERATURA

1.Fitxa del llibre, on han de constar els següents punts:

Nom i cognoms de l'autor: Gemma Lienas

Títol: El diari vermell de la Carlota

Editorial: Empúries
Lloc i any d'edició: 3a edició octubre 2004
Gènere: Assaig novel·lat

2.Tema i argument

Tema: Sexualitat
Argument: Carlota es una noia que estudia 1r de Batxillerat que decideix escriure un diari sobre sexualitat. Allí hi escriurà tot el que ja sap i el que anirà aprenent. Un dia coneix a Flanagan, a la parada de metro. Ella li explica lo del diari i ell, com que troba que és una bona idea decideix escriure'n un també. La Carlota busca un munt d'informació a molts llocs. De mentres, ells dos anaven quedant per veure com anava el diari. Un dia van anar al cine, i allí es van donar el seu primer petó. Llavors es van dir que entre els dos no hi havia cap mena de compromís perquè cadascú tenia algú, la Carlota un holandès, en Koert, i en Flanagan la Nines. El segon dia que queden a casa de la mare de la Carlota, descobreixen el sexe. Un altre dia, després d'una altre relació sexual, la Carlota té molta por, perquè ho van fer sense precaució, i no li venia la regla, i per tant tenia por d'estar embarassada. Al cap d'uns dies es fa la prova i mentre espera els resultats, s'adona de que encara està enamorada d'en Koert perquè ell li va enviar un e-mail que deia que havia de venir a Barcelona per una competició de natació. Mentre espera els resultats de la prova d'embaràs li ve la regla. La Carlota queda amb en Flanagan per explicar-li que està enamorada d'en Koert. El Flanagan no s'ho pren gaire bé perquè ell s'ha enamorat de la Carlota. Però ella creu que encara està enamorat de la Nines, perquè li va deixar ben claret que entre ells dos no hi havia cap mena de compromís. Carlota decideix deixar-ho corre. Un dia la Mireia, la seva millor amiga, va anar a estudiar a casa de la Carlota. Al cap d'una estona va sonar el timbre, era en Flanagan. Des de dintre es va sentir un soroll i ell es va pensar que era en Koert i no volia entrar. Quan va entrar la Mireia els va deixar sols; després de parlar van tornar a iniciar un nou “viatge astral” com diu la Carlota. Per setmana santa, la mare de la Carlota i el seu xicot volen anar de vacances i la Carlota i el seu germà proposen anar a Holanda (perquè així la Carlota podria estar amb en Koert) i a tots els hi va semblar bé. Al cap d'uns dies la Carlota i el Flanagan es truquen i decideixen que queden com a bons amics i que en Flanagan li deixarà el diari vermell perquè el llegeixi el Marc, el germà de la Carlota.

3.Anàlisi i classificació dels personatges.

Principals:

Carlota: És una noia de setze anys que va a 1º de Batxillerat. Els seus pares estan separats i sempre aprofita els dies que la seva mare no està a casa seva per portar-hi en Flanagan. Té un germà més petit. És una noia molt centrada. Ha escrit uns quants diaris més a part d'aquest. Té un xicot holandès, en Koert, que la seva relació es va anar refredant durant les vacances de Nadal perquè van deixar de xatejar. Físicament és una noia decent, més o menys alta i prima i bastant maca.

Flanagan: En realitat es diu Joan. És un noi de disset anys que va a 2º de Batxillerat d'una altre escola. De la seva vida privada no se'n sap massa, però sabem que li agraden molt els detectius. També se sap que és un noi no gaire maco però és molt simpàtic i fa riure molt.

Koert: És el xicot holandès de la Carlota. És nedador i és bastant més gran que ella.

Secundaris:

Octàvia: És la tieta de la Carlota, és escriptora i sap moltes coses. L'ajuda molt en el diari vermell i en cada e-mail que li envia per donar-li informació sempre li posa una regla d'or de la sexualitat.

Laura: És la veïna de la Carlota. També li és de gran ajuda per el diari vermell. Són bones amigues.

Mireia: És la millor amiga de la Carlota. És la més madura de totes. Ella ja havia tingut relacions sexuals abans que les altres i li té molta confiança a la Carlota perquè li explica tot el que es pot explicar i el que no.

Terciaris:

Marc és el germà de la Carlota, és molt xafarder.

La mare és una dona separada, i que té xicot. És comprensiva amb la seva filla.
L'àvia és una dona molt sàvia. Li explica moltes coses a la Carlota sobre la sexualitat. L'Elisenda i la Berta són les altres dos millors amigues de la Carlota.

El Gabi, és un noi que va a la classe de la Carlota, és homosexual i la seva mare lesbiana. La Carlota parla amb la seva mare per escriure-hi al diari informació sobre l'homosexualitat.

4. Anàlisi del temps.

La història comença poc abans del dia 3 de febrer i acaba poc després del 14 d'agost.

La història i la narració és al mateix temps.

5. Anàlisi de l'espai.

Els actes més importants passen al metro, al cinema, a casa de la mare i el pis del pare de la Carlota.

6.Tipus de narrador

El narrador és sempre en primera persona, la Carlota, que conta tot el que li passa i escriu el diari.

7.Opinió personal.

He triat aquest llibre perquè m'agraden molt les novel·les d'adolescents. M'ha agradat moltíssim i ara, aquestes vacances, em llegiré el diari vermell de Flanagan per saber el punt de vista de l'altre cara. El que m'agradava més quan llegia, era la història amb el Flanagan, i el que menys, algunes coses que posava al diari, perquè algunes ja les sabia de les xerrades a l'institut. Aquesta novel·la la recomanaria per a nois i noies d'a partir de 12 anys més o menys. Crec que Gemma Lienas és una gran escriptora. També he triat aquest llibre perquè la Gemma m'agrada des de que era ben petita perquè com es deia igual que jo, em feia il·lusió. Crec que el que ella vol transmetre en aquesta novel·la, ho ha aconseguit, perquè després de llegir-la, els nois poden aprendre moltes coses de la sexualitat de les noies i també com tractar-les millor. El que volia transmetre era informació sobre aquest tema que moltes vegades és un tabú a la societat, el sexe. També penso que aquest llibre és molt complet, no s'ha oblidat de posar-hi res més. Per això he après moltes coses que creia que ja sabia.

'El diario rojo de Carlota; Gemma Lienas'
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar