Literatura


El diari lila de la Carlota; Gemma Lienas


1.- Localització

2.-Tema

El llibre tracta de que moltes persones encara tenen el pensament de que les dones són inferiors als homes. Fins i tot, algunes dones es discriminen a elles mateixes.

3.- Argument

La Carlota era una noia de 14 anys. El dia del seu aniversari, la seva àvia Isabel li regalà un diari amb la tapa de color lila. La Carlota, mentint, va fer veure que li feia molta ilusió tenir-ne un diari. L'àvia Anna, l'altre àvia, li va proposar de fer un diari feministe en el que hi hauria d'escriure totes les ocasions que veiès que les dones estiguin infravalorades. Al principi ella no estava gaire segura, però es va decidir quan, en Educació Física, l'entrenador va insultar a en Dani, un company seu de classe dient-li que es una nena perquè no sap saltar el potro, indicant que les dones son inferiors. A poc a poc no es va adonar d'aquestes situacions ja que a casa els seus pares no ho són de feministes. L'àvia li enseyà que per veure les situacions masclistes, es tenia que posar unes ulleres liles, que consistia en utilitzar la tècmoca de la inversió.

La Carlota sempre, abans de escriu-re res al diari, li pregunta a l'avia Anna per asegurar-se. També comença a preguntar a persones conegudes sobre aquest tema i es dona conta de que hi ha respotes molt diferents. Hi ha que pensa que no hi ha gens de masclisme en la societat i que ja es aigua passada (com la Laura, la veïna) i d'altres que diuen que hi ha molt de masclisme (com la Lola, una altre veïna). Ella troba moltes situacions masclistes, com quan per exemple baixa la Laura a comprar en comptes del seu germà, en Ton, només pel simple fet de que es noi i tenia que estudiar quan la Laura també tenia que estudiar, quan llegeixen a classe de micos, que hi ha una discusió del llenguatge actual, quan un home atenen primer a la carnisseria perquè “té més pressa que les dones”, quan el pare de la Carlota es queixa quan les dones tenen que demanar la baixa per estar embarassades, quan al seu cosí petit li regalen una nina i el seu pare li prohibeix de jugar-hi perquè segons ell “es de nenes” i li diu que ell només pot jugar amb pistoles i coses d'acció i d'aventura...

La seva àvia a vegades, també li envia e-mails al seu correu electrònic amb cartes de noies d'altres països que són injustament tractades: en alguns països, les noies no tenen pret a estudiar i els nois si; que a algunes noies amb només 14 o 15 anys les venen a altres homs i són obligades a casar-se amb ell, quan a algunes noies només amb 6 o 7 anys se'ls talla el clítoris, anomenada ablació, que es una antigua tradició i que provoca moltes infeccions i, que en alguns casos pot arribar a la mort, entre altres.

Arriben les vacances de nadal i arriba la tieta de França. L'Octàvia, que es escriptora. Ella els hi explica que la dona adopta el cognom de l'home al casar-se i més que li han passat en la seva professió.

Al tornar de les vacances de nadal, arriba un noi nou a classe, en Marcel. Aquest li fan sentar-se al costat de la Carlota a classe i a poc a poc, s'enamoren.

Entre la Carlota, el seu germà Marc i la seva millor amiga Mireia creen l'ACEMI (Associació Contra Els Models Imposats), i a poc a poc la gent es va apuntan a aquesta associació. La Carlota es decideix demanar-li per sortir a en Marcel abans de que ell li demanés primer, ell acepta i queden una tarda a cassa d'en Marcel. Allà, en un bon ambient, en Marcel fa enfadar a la Carlota al colocar-li la mà sota la samarreta i se'n va.

Els de l'ACEMI decideixen portar tots un llaç lila per atraure més gent, ja que el color lila es el color del feminisme. Això funciona i fa que s'apunti més gent.

La tieta Octàvia accepta la idea que li proposen la Carlota i en Marc de que publiqui el diari, però per si de cas, la Carlota decideix retocar-lo. Al final, la Carlota i en Marcel, fan les paus.

4.- Estructura Narrativa

El plantejament el relacionari desde que ens presenten a la Carlota i li regalen el diari fins que es decideix a escriure el diari lila quan a la classe d'educació física hi ha aquell insult del profesor a en Dani.

El nus el relacionari desde el problema de'n Dani fins que la Crlota, en Marc i la Mireia decidiesen crear l'ACEMI perquè t'explica totes les ocasions masclistes que es dona conta la Carlota.

El desenllaç seria desde que creen l'ACEMI fibns que en Marcel i la Carlota fan els paus perque es quan fan un pas intentan obrir-se als demés per aconseguir que el món, encara que sigui una petita part, sigui més just.

5.- Narrador

El Narrador es testimonial i està escrit en primera persona ja que la Carlota es la protagonista del llibre i la que ens explica totes les situacions des del seu punt de vista.

Exemples:

Total, vinga a esperar amb candeletes el meu aniversari i..., plaf, el dia que faig 14 anys, en comptes de regalar-me el disc compacte pel qual xalo d'ençà fa un mes, ella va i em porta aquesta horterada. Pàgina 9.

Decideixo trucar a l'àcia, després d'ensenyar alguns exercicis acrobàtics a en/la Plaf. Pàgina 20.

Agafo el telèfon i truco a l'àvia. Pàgina 43.

Ho diu d'una manera que sembla <<super>>...<<superdona>> en acció. Pàgina 91.

6.- Personatges

Principals:

Carlota: la protagonista del llibre i la que escriu el diari.

Secundaris:

Marc: germà petit de la Carlota que s'interessa pel tema i ajuda a la seva germana per fer el diari lila.

Mare: es feminista i es la que ha creat a casa l'ambient de “tots som iguals”.

Pare: no es considerat masclista però a vegades si que en té alguns pensaments.

L'àvia Isabel: l'àvia que li regala el diari a la Carlota.

L'àvia Anna: es la que proposa a la Carlota de fer un diari feminista.

Plaf: raeteta que li regala en Marc a la seva germana.

Mireia: la millor amiga de la Carlota

Dani: company de classe de la Carlota que és insultat pel professor.

Laura: veïna de la Carlota.

Ton: veí de la Carlota i germà de la Laura.

Cinta: mare de la Laura i en Ton.

Lola: veïna de la Carlota feminista al màxim.

Manel: el marit de la Lola.

Mercè: tieta de la Carlota i de'n Marc, es bastant masclista.

Carles: l'home de la Mercè, també molt masclista.

Ramon: fill del Carles i la Mercè.

Octàvia: la tieta escriptora de la Carlota i en Marc que publica el diari lila.

Marcel: el xicot de la Carlota.

7- Espai i temps

L'habitació de la Carlota: allà es quan ella se'n va quan s'enfada per el regal del diari de la seva àvia. Explicat en present.

El gimnàs de l'escola: lloc en el que el professor insultar al company de classe. Explicat en passat.

Casa de la Laura: es la casa de la veïna de la Carlota. Es un dels llocs on pregunta per la Plaf quan es perd. Explicat en present.

Casa de la Lola i en Manel: un dels llocs on també pregunten per la Plaf. Explicat en present.

Supermercat: on es troba la Laura, la seva veïna. Explicat en present.

Casa de l'àvia: on li explica que es molt complicat si “nois” es refereix a ells o a ells i a elles. Explicat en present.

La carnisseria: on deixen passar primer a l'home que la dona perquè “l'home té més pressa”.

La casa de la Carlota: alla es on truca l'àvia, on llegeix els e-mails, on passa el nadal. Normalment explicat en present.

8.- Conclusió

El diari lila de la Carlota es un llibre juvenil, que toca molts temes però està està basat només en una idea: el sexisme. La idea de l'autora es que els lectors ens fem una diea de com està la situació de la dona actualment. De les injustícies que hi ha en el nostre país i en altres, que estan moltíssim pitjor.

9.- Opinió Personal

La meva valoració del llibre es que té un bon tema però que es fa avorrit de llegir. Encara que ha sigut el llibre de català que més m'agradat, crec que ho expressa d'una manera bastant repetitiva, ja que sempre es el mateix: la Carlota veu una situació masclista, li pregunta a l'àvia si es masclista o no i ho escriu en el diari. La part del llibre que més interessant he trobat han sigut els e-mails que ha enviat l'àvia a la Carlota, ja que hi havia coses que ja hi estava asseventada i coses que no en tenia ni idea de que poguessin passar. La part que menys m'agradat ha sigut la història de la Carlota i en Marcel, trobo que es una història no gaire comú i que, igual que m'he sentit identificada en el tema del sexisme, també m'hi podria senti identificada en la història d'amor.

10.- Bibliografía

Llibres:

LIENAS,Gemma, El diari lila de la Carlota, Ed. Empúries, Barcelona febrer del 2004.

Pagines web:

www.gemmalienas.com
Descargar
Enviado por:Marina
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar