Literatura


El caçador d'estrelles; Ricardo Gómez


ÍNDEX

1. Fitxa del llibre pag 1

2. Breu informació sobre el poble saharauí pag 2

3. Resum del llibre pag 3

4. Personatjes principals pag 4

5. Opinió personal pag 5

1.FITXA DEL LLIBRE:

“EL CAÇADOR D'ESTRELLES”

Gómez R.

Editorial baula, col·lecció la llum del far, 42

Barcelona, 2004

2.BREU INBORMACIÓ SOBRE EL POBLE SAHARAUÍ:

QUE ES EL POBLE SAHARAUÍ?

El poble saharauí es un poble que antigament estava al sud del Marroc i els van fer fora, perquè on eren hi havia petroli etc...

Actualment, el poble saharauí viu en camps de refugiats al sàhara occidental esperant poder tornar a les seves terres.

ON VIU EL POBLE SAHARAUÍ:

'El cazador de estrellas; Ricardo Gmez'

El poble saharauí, viu al sud

del Marroc i al nord-oest de Mautitània, davant de les illes Canàries, concretament al sàhara occidental.

HISTÒRIA DEL POBLE SAHARAUÍ:

El procés de descolonització:

El desembre del 1968, els colons espanyols marxen del Sahara. Just després de que els espanyols marxesin, el Marroc comença una invasió al poble i com que espanya s'havia retirat, no va quedar ni un metge a la zona.

Invasió:

Va ser una guerra desigual, ja que els saharauís estaven molt tocats després de la descolonització. Després d'haver guanyat la guerra van construir un mur gue separava el sahara occidental en dos,

Camps de refugiats:

Després de la invasió els habitants se'n van anat a camps de refugiats del sud.

Mes tard:

Al cap d'un temps, es va reconèixer el poble saharauí, però encara estan a l'espera de poder tornar a les seves terres.

3.RESUM DE LA NOVEL·LA:

Batxir es un noi saharauí que viu a l'interior de la khaima i no pot sortir a causa d'una malaltia pulmonar que segons ell diu no li deixa aixecat-se perquè li agafen unes fiblades de dolor molt fortes.

Un dia a la nit, Batxir sent uns sorolls extranys a fora con si fos un ancià que caminés (shhhhh tap, shhhh tap...) i comença a imitar els sons de diferents animals.

Passada una nit parla amb la persona i ell li diu que qui imita els sons d'un animal es converteix en un animal i que això ho diu Alà.

Passadesa les nits es van coneixent millor i parles sobre temes que els afecten a la vida de tots dos i es van fent més “amics” amb el pas del temps.

Un dia Batxir s'assaventa de que una amiga de Fiuna (la seva germana) està molt malalta ingresada a l'hospital, llavors se n'adona que la seva malatia no es la més greu de totes i que n'hi ha de molt pitjors.

Un dia quant Dajba el visita li regala una esfera que es pot desmontar i montar i llavors pensa que la seva vida es com aquella esfera: es pot montar i desmontar, però per lliscar i anar bé ha d'estar muntada i que per muntarla s'han de buscar les peces adequades. Que hi poden haver entrebancs (quant la pilora es desmonta) però després es pot tornar a muntae i la vida torna a ser normal.

Jamida també li regala una flauta per fer una sèrie d'exercisis de fer pujar una cosa que hi ha a dins i fer-la tornar a baixar. Comença a practicar i els pulmons li comencen a anar molt millor.

Un dia, Jamida diu a Batxir que se n'ha d'anar, perquè encara que no li sembli hi ha persones que el necessiten més que ell. Abans d'arar-sen, el dia següent Jamida va a visitar a Batxir i llavors se n'adona que Jamida es cec i que li ha estat ensenyant les estrelles de memòria. Abans de marxar, Batxir i Jamida surten tots dos junts de la tenda i els troben Magali i Ageila i es posen molt contentes. Aquella nit, tota la família sopoa junta a la khaima perquè batxir ho demana. Aquella nit, després de sopar surt de la tenda i veu unes quantes estrelles fugaces. Després sent uns cantics semblants als de jamida, però que es nota que encara s'han de perfeccionar. La persona que els havia cantat arriba fins a Batxir i comencen una nova amistat.

4. PERSONATJES PRINCIPALS:

BATXIR:

En Batxir es un noi saharauí que pateix una malaltia pulmonar que l'mpedeix aixecar-se i ha d'estar tot el dia estirat a la tenda (khaima).

Es una mica consentit, (cosa que li retreu Fiuna, la seva germana) i té canvis d'humor molt sovint. De vegades es torna obtimista i pensa que aviat es podrà aixecar i fer una vida normal, però de vegades es torna pesimista i pensa que mai es curarà i que té la pitjor malaltia del món.

Viu en un camp de refugiats a Algèria i no té tants recursos com al primer món, si no gue alla una malaltia que aquí noi li donem importància pot causar la mort.

JAMIDA:

Jamida es un ancià cec que necesita un bastó per a caminar i té varies cicatrius a la cara i el coll perquè li va explotar una granada al costat.

Malgrat de les seves debilitats i la sevaceguesa té un esperit de superació molt fort.

Influeix molt a Batxir durant la història, perquè li fa veura el món des d'un altre punt de vista més obtimista i bonic i l'ajuda a sortir de la tenda etc...

DAJBA:

Dajba és una noia aixerida i molt simpàtica que es preocupa molt per a la salut de Batxir i el va a veure molt sovint.

Té 13 anys i va a la mateixa escola que Batxir quant està amb condicions d'anar-hi

A Batxir li agrada Dajba, però ella no ho sap.

5.OPINIÓ PERSONAL:

A mi al principi aquest llibre se'm feia una mica avorrit, perquè se tota l'estona quen Batxir es a la khaima, però a partir de més o menys mitja novela hem va començar a agradar.

El que m'ha agradat més del llibre ha estat el final, quant Batxir i Jamida surten de la tenda i els veuen Ageila i Magali.

De la lectura a classe el que no m'ha agradat ha sigut que jo anava més avançat de la història i he hagut de llegir alguns capítols dues vegades i es feia una mica avorrit.
Descargar
Enviado por:Erminihildo
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar