Música


Dire Straits


curs: 2ºESO a

DATA: 14-10-03

àrea: música

biografia:

La història dels Dire Straits comença amb quatre amics residents al barri de Deptford (Londres) on els germans Mark i David Knopfler comparteixen pis amb John Illsley. En aquestes époques Mark treballa com a mestre d'escola, el seu germà David es assistent social i John treballa en una tenda de discos.
Cap al Juny de 1977, Mark Knopfler i Pick Whiters, un ex-bateria del grup “The Primitives”, decideixen intentar la creació d'una banda. Aquesta banda s'hauria de dir, per idea de Pick, "Dire Straits", alguna cosa així com a Situació límit o Posició desesperada. D'aquesta idea en sortiria una"demo" amb quatre titols: "Wild West End", "Water of Love", "Sacred Loving", i "Sultans of Swing".
La demo va sortir per primera vegada al programa de radio Honky Tonk, gracies a Charlie Gillet, un Disc-jockey de Radio London que feia un programa de novetats discografiques i maquetes de nous grups. Entre l'audiéncia d'aquest programa es troba John Stainze, un caça-talents de la casa Fonogram, que aconsegueix posar-se en contacte amb Dire Straits i els ofereix un contracte.
En un petit Pub de Londres, el Dingwalls, un manager de grups alertat per Stainze, pot escoltar per primer cop els Dire Straits. Aquest manager es diu Ed Bicknell i gràcies a aquesta audició es converteix amb el representant legal dels Dire Straits, que, a finals del 1977 són els teloners a la gira britanica dels Talking Heads. Això els permet agafar experiéncia i donar-se a conèixer.

Havia nascut el mite.

I es que Dire Straits no va ser un grup més entre el molts que intentaven en aquells temps sobreviure al fenómen punk, Dire Straits feia música, música elegant, que abarcaba tots els estils: balades, blues, country, rock progresiu,etc

Els reis del swing eren com una bareja de Bob Dylan, Eric Clapton, J.J.Cale, Bruce Springsteen, tot això unit a la peculiaritat del seu líder, és el que va portar al grup al més alt del món musical . I és que els discos venuts per Mark Knopfler i el seu grup Dire Straits superen ya els 105 millons.

El Juny de 1978 apareix el primer LP que portaria el títol del propi grup Dire Straits, on hi destaca una cançò Sultans of swing, que es convertiria en la bandera del grup.
El Maig de  1979 surt el segon LP Communiqué, on destaca per damunt de tot Once up on a time in the west i Lady writer.
El 17 d'Octubre de 1980 surt a la venda Making movies, un gran disc amb temes com Tunnel of love, Romeo and Juliet, Solid Rock, Les Boys i Expresso Love. Durant la gravació d'aquest disc surgueixen problemes i David decideix deixar el grup. Al seu lloc s'incorporen: Hal Linders a la guitarra i Alan Clark al teclat.
El Setembre de 1982 Love over gold ens sorpren amb temes com Telegraph Road, el propi Love over gold, Private investigations, i Industrial disease, tema que probablement no segueix l'esquema marcat pel conjunt britànic, però en tot cas fabulós. Aquest cas també es produeix un avandonament: el de Pick Whithers y l'incorporació de Terry Williams.

El 1983 surt al mercat Extended Dance Play, un CD amb temes que res tenen a veure amb la banda, per exemple:Twisting by the pool.
El Juliol de 1983 reparen l'error comés amb anterioritat, i surt a la llum Alchemy, el primer doble en directe de la banda britànica, una mena de recopilatori dels millors temes en directe on destaquen els 13 minuts de Once upon a time in the west . Al final d'aquest directe apareix Going Home, el tema principal de la banda sonora de Local Hero, tema en solitari de Mark Knopfler, que en aquest cas toca amb la banda.
El Maig de 1985 surt a la venda Brothers in arms, segons les estadistiques, el millor LP de tota la historia de la música, ja que en poc temps es posaria a la posició número ú dels LP's més venuts, posició que no ha abandonat mai més.

Aquest super LP ens descubreix temes com, So far away, Money for nothing (tema que segons les "males" llengues Mark Knopfler escriuria a la cua d'un supermercat esperant a ser atés, mentre mira al seu voltant), Walk of life, i com no Brothers in arms.
A l'Octubre de 1988, surt Money for nothing, un recopilatori del fet fins al moment.
Llavors els Dire Straits es prenen les vacances més llargues fins aleshores, motivada per treballs en solitari dels membres de grup, i no es fins el Setembre de 1991 que treuen On every Street, amb temes com Calling Elvis o Heavy fuel.
El Maig de 1993, al acabar la gira del 92, treuen el recopilatori de la propia gira el qual el titolaran: On the night amb un adjunt Encores, tot temes ja apareguts en LP's anteriors, però en directe.
El 1995 i per sorpresa de tothom, surt Live at BBC, un recopilatori enregistrat en directe de temes més antics que la gira del 92.
L'Octubre del 1998, surt a la venda el que fins a nova sorpresa serà el seu últim LP Sultans of swing, un recopilatori absolut de tota la carrera dels Dire Straits, amb temes tant d'estudi com en directe.

Després, de la suposada desapació del grup, Mark Knopfler, va gravar al març de 1996 el seu primer disc en solitari: Golden Herat, amb cançons com: Darling Pretty, Golden Heart i Are We In Trouble Now. En en seu segon àlbum en solitari, Sailing to Philadelphia, en el que trobem: What it is o Sailing to Philadelphia. Un altre treball realitzat per ell és la banda sonora de la película A shot at glory que te com a tema principal Sons of Scotland. El seu tercer disc: The Ragpicker's Dream va sortir a la venta a la tardor del 2002. Allà trobem temes com : Why Aye Man, Devil Baby o Quality Shoes.

Discografia:

 • DIRE STRAITS (1978)

 • COMMUNIQUE (1979)

 • MAKING MOVIES (1980)

 • LOVE OVER GOLD (1982)

 • EXTEN DANCE PLAY (1983)

 • ALCHEMY (1984)

 • BROTHER IN ARMS (1985)

 • MONEY FOR NOTHING (1988)

 • ON EVERY STREET (1991)

 • ON THE NIGHT (1992)

 • LIVE AT THE BBC (1995)

 • SULTANS OF SWING (1998)

Fotografies:

'Història dels Dire Straits'
Descargar
Enviado por:Anna
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar