Literatura


Diari secret d'Adrian Mole; Sue Townsend


 • LÈXIC

 • Busca al diccionari el significat de les paraules i frases fetes següents i classifica-les en dos grups seguns siguin paraules o frtases fetes. Si una paraula té més d'una accepció. Tria només la del text.

  PARAULES

  Andròmina: estri sense utilitat.

  Enrenou: renou.

  Indulgència: qualitat d'indulgent.

  Fuetejar: donar fuetades.

  Engarjolar:ficar a la grajola.

  Xumet:

  Butllofes: bófega que es fa a la pell de l'home o dels animals després d'una cremada, d'un fregadís.

  Depravació: acció o efecte de despravar.

  Tiberi: àpat suculent.

  Extorsió: abús de poder, de força.

  Garrepa:gesiu.

  FRASES FETES

  Fer el pinxo: imposar la seva voluntat.

  Fer catúfols:repapiejar.

  Girar-se la truita: canviar-se da dalt a baix les coses.

  Tenir la mà trencada: saver fer una cosa amb facilitat.

  Estar amb l'aigua al coll: estar en una cituació apurtada.

  Fer un nus a la gola: no saver que dir.

  No fer ni fred ni calor: que no importa.

  Fer el ploramiques: persona que plora per res.

  Fer ulleres: tenir sota les parpelles inferios dels ulls una taca moradenca, lívida, degut a una grossa fatiga, a una malaltia.

  Remenar la cua: estar content.

  Clavar una guitza: destorbar

  En un tres i no res: molt ràpid

  Perdre els estreps: perdere la paciencia.

  Anar torrat: anar begut

  No tenir ni cap ni peus: que no te llogica

  Parar els peus: no deixar que faci una cosa

  Fer figa: fallar

  Treure de polleguera: no agradar gens

  No tocar de peus a terra: no pensar amb claritat

  Fer malves: ésser una persona morta i enterrada

  Fer com si sentís ploure: fer que no sent

  Deixar de la mà de Déu: deixar de vanda, sense protecció

  2. ARGUMENT

  Fes un resum de l'argument d'unes 200 paraules. Recorda que hi ha de figurar la situació-plantejament-, el conflicte q es olanteja -nus- i la resolució del problema-desenllaç.

  Adrian Molle, es un noi al cual, als 13 aNys, ja es troba en una situació dificil: els pares es diborcien i ell es queda sol amb el pare perque la mare, es va a viure amb un altre home lluny. Malgrat les adversitats, ell continua endevant, tant a cas, com a l'escola.

  Sempre treu bones notes i pel que s'interesa molt, es per una noia nomenada Pandora. És una noia que va a la mateixa classe i a envell, l'agrada desde fa temps.

  Finalment, ell surt amb la Pandora i s'estimen amb bogeria. Els pares tornen a viure junts, per tant, ell es sent molt feliç.

  3.COMPRENSIÓ LECTORA

  3.1 Durant quin temps escriu el diari el protagonista? Com ho savem? Quins fets historics es descriuen? Quins governants i de quins països són esmentats?

  El protagonosta. Escriu el diari durant 1 any 4 mesos i tres dies. Ho savem perque comença l'u de gener i acaba el 3 d'abril de l'any següent.

  Hi apareixen uns aconteixements historics:

  • El neixement del princep eduard (1964)

  • La coronació de la reina (1952)

  • Celebració de l'aniversari de Washington

  • Neixement del princep eduard (1960)

  • Dimecres de cendra

  • Primer de quaresma

  • Dia de la Comonwealth

  • Segon de quaresma

  • Dia de Sant Patrici

  • Tercer de quaresma

  • Anunciació de la Verge Maria

  • Dia de la mare

  • Dia dels inocents

  • Diumenge de passió

  • Diumenge de rams

  • Divendres sant

  • Diumenge de resurrecció

  3.2 Fes una descripció física i psicologica dels segënts personatges: Adrian, pare, mare, Pandora.

  PANDORA: te els cbells castanys i llargs

  PARE: te el vigoti i el cbell negre, encara que de cabell no en te gaire

  MARE: te els cabells castanys, poero se'ls tenyeix de de ros.

  ADRIAN: te grans a la cara.

  3.3 En moltes ocasions l'autora fa servir el recurs de la ironia. Busca al diccionari el significart d'aquesta paraula, despres escriu tres situacions iròniques i explica per què ho son.

  3.4 Per que escriu poesies a la BBC? Quina és la seva relació amb els llibres?

  L'Adrian, escriu diaris a la BBC, perquè creu que son bons els seus poemes. A mes, tambè ho fa per a impresionar a la Pandor.

  A l'Adrian, li agrada llegir molt llegir. Sempre que pot, es posa a llegir pero com que no té gaire temps, va molt a poc a poc llegint els llibres.

  3.5 Cita cinc lllibres (iels seus autors) que hagi llegit Adrian Mole i cinc diaris britànics.

  LLIBRES:

  Orgull i perjudici. Jane Austen

  El segon sexe. Simone Beauvoir

  Sexe, els fets. A. P. Haig

  Temps difícils. Charles Dickens

  Molins sobre les flors George Eliot

  DIARIS

  The guardian

  Sunday people

  Big and bouncy

  Woman's Own

  Cosmi politan

  3.6 Busaca en un diccionari enciclopèdic Pandora. Per que es fa dir caixa?

  Es fa dir caixa perque la primera dona de la terra, Pandora, va obrir una caixa que va probocar que tots el mals es derramesin per la terra.

  3.7 Quin quadre el trasbalsa? On el veu? Per què quedan tan impresionat?

  El cuadre que el trasbalsa, era: Cris de Sant Joan de la Creu de Salvador Dalí. El va veure al museu de l'art de Glencoe. Es va nquedar tan impresionat perquè a mesura que s'acostava, es pensava que éll era nolt petit.

  3.8 Quina és la impresió de la visita al Museu Britànic (161-165)? Que va passar?

  La veritat es que de visita, no hi va haver molta perquè el alumnes no tenien un bon comportament. Van tenir problemes tant de greus com de insignificants. Ell creu que aquella sortida no va ser molt bona.

  3.9 I sobre el casament de Carles i Diana? Hi ha critica social? Per què?

  Sobre el casament de Carles i Diana, en Adrian, està molt orgullos per la boda. Creu que Diana sera una bona reina. No hi ha critica social ni res per el estil perquè tots dos són molt discrets.

  3.10 Pandora i Adrian estudien a la mateixa escola. Que pensa ell de la seva relació? I ella? Pel que fa als estudis, hi ha ribalitat?

  A en Andrian, li agrada molt la Pandora, pero ella, al començament no sent el mateix, ecara que al finbalt, si que s'agraden mutuament.

  En els estudias hi ha una mica de revalitat pero es tan minima, que quasi no es nota.

  4. ANÀLISIS DE CREACIÓ LITERARIA

  4.1 Punt de vista narratiu. Quina persona fa servir i per que?

  Fa servir la primera persona del singular perqué està parlant en un diari, i en un diari, es parla d'un mateix.

  4.2 Què és un diari? Característiques. És el mateix un diari que la memoria? En que coincidiesen i en que es diferencien? Cita cinc llibres que siguin diaris i cinc llibres que siguin memories-intenta que siguin actuals.

  Un diari, es un escrit que es va fent dia per dia (sempre que bulguis escriure) on s'escriu el que ha pasta. Les característiques són basiques: s'escriu en primera person del singular basicament.

  Un diari te punts de diferencia i d'assemblan-s'ha a un diar: tots dos parlen del que ha pasta en la realitat peró el diari possa al capdemunt de cada día el múmero i la memoria, ho diu tot seguit.

  Hi ha uns quants llibres que siguin diaris que conec: Lo hacen todas… ¿por qué yo no?, ¡Genial, habéis fastidiado el resto de mi vida!,, Tu y yo nunca seremos hermanas, Querida Camila, lo amo pero él…,Padres, no gracias.

  Hi ha uns quants llibres que siguin memories que conec: Si no fuera por los amigos... no valdria la pena vivir, ¡Quiero un principe, no una rana!,¡Me quiere a mi! ¡No, a mi!, Si cupido me he hechase una mano.. ¿me amaria con locura? Por favor: ¡mas lios no!

  4.3 Escriu durant una setmana un diari

  28/9/2004

  Quin rotllo. El professor de tecnologia, en Llorenç, no para de mirarme en tota la classe a mi. Aquest no és l'unic problema, a mes a mes, com té l'ull malement, em fa una mica de cosa i no sé com i a on mirar-lo. Mes que res, em fa cosa que per mirar-li directament als ulls, s'ho prengui malament i em posi alguna amonestació per aquest motiu.

  Que fàstic. En tenir al Carlos Mendez en el crédit variable de “Com funciona la biosfera”, significa soportar-lo un trimestre i tenir que fer els deures d'un dia cap a un altre i a més, amb un munt d'exercicis. Mira que deu fer moolts anys que es dedica a l'ensenyament, peró, sembla que encara no sap que els deures s'han d'anar possant cada dia, no tots de cop per a dia següent.

  El col.legi esta bastant interesant a par dels deures. El Kilian em comença a caure molt bé i per aquesta raó m'apropo a ell. La gent que pensi el que vulgui que per ami només és un bon amic. Ja abuí m'han dit alguna cosa les amigues peró no penso deixar de tenr comfiances amb algú perqué jo sempre sigui tan carinyosa amb els nois que em cuen bé.

  29/9/2004

  Quins nervis, aquest dissabte es casa la Pili amb el Toni. En Toni es convertirà en el meu tiet i llavors, la seva filla en una mena de cosinastra. És un tema que no vull tocar perqué em poso una mica trista només de pensar que la meva tieta es casa.

  És una alegria ben gran per tots. Ja té 38 anys, era ja hora de que trobés el deu “Princep Blau”. Tota la familia està molt contenta i també hi hanirem molt elegants i el millor, anem en un mini autocar del millor luxe de tota Barcelona. Només hi ha un altre en tota Barcelona. Pel que diu el meu pare que és el que s'ha encarregat de tot, té lababos, aixetes per rentar el que bulguis, nevera, congelador, seients de pell, televisió, DVD, vidio consola... en fi, una cuantitat de birgueries.

  30/9/2004

  El monument que està fet el Kilian és al.lucinant. Esta molt bó i a més a més, es maquísim de caracter i molt bona persona. Qué més se li pot demanar a un tio a aquestes edats? Res de res!!!!!!!!

  El Kilian em cau molt be i a mes, em parla. No se que mes puc dir d'ell, l'acabo de coneixer com aquell qui diu.

  Deixo d'escriure perque estic morta de son.

  01/10/20004

  Estic molt emocionada, demà es casa la Pili. No aguanto l'emoció, crec que aquesta noit no dormire gaire bé.

  Benen la familia del Juanjo: la Paqui, el Xavi, el Ruben i l'Ivan. Fa un munt de temps q no el veig. Em sembla que n nomes vegi al Xavi, li donaré una abraçada molt forta. Se que no està bé dir-ho peró ell és el meu cosí preferit. Té un cor magnífic i a més intenta fer tot el possible perquè sempre estigui contenta. M'he l'estimo molt.

  Demà m'haure d'aixecar a les 6:45 per poder-me arreclar amb temps de marge per el imprevistos.

  02/10/2004

  Quina passada de boda, le Pili estava ,magnifica, la boda espectacular i la gent bestida de manera perfecta.

  La boda ha sigut per el jutjat porò igualment, ha sigut preciossa. Tant el nuvi com la nuvia bestits magnificament, l'entrada perfecta.

  En sortir del jutjat, hem anat directes al restaurant per a celebrar-ho tota la família junta. M'he quedat al.lucinant, era un restaurant de primara qualitat. Un menjar exquissit, com sap Toni (el nuvi) que ens agrada tant a la seva família com als meus pares i a mi. Hi havia uns plats refinats de peix, una salsa amb cabiar (i del bo!!!!!), filet amb foie i de postres, tiramissu.

  A les postres, els cosins grans (la Mireia, el Ruben i jo, hem anat directes per a un bailis i el Ruben, a mes, un j&b.

  3/10/2004

  Abuí estic morta de son i no tinc games d'escriure res. Ja escriure alguna cosa quan pugui.

  04/10/2004

  No ha pasta res, ha sigut un día molt aburrit. Classes sense gracian i professors que no diverteixen. En total, un dia com tots els altres, aburrit i tranquil.

  4.4 Fes una valoració del llibre i puntua'l

  El llibre, esta bé. Són problemes que tart o d'hora li pot pasar a tothom. Crec que es bó haver-lo llegit, perquè t'ensenya a veure l'important que és una famila i a valorar-la.

  Jo li posaria com a puntuació, un 8,5.

  5. BIBLIOGRAFIA

  Diccionari general de la llengua catalana. Editorial EDHASA.
  Descargar
  Enviado por:Miaka
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar