Historia


Descubrimiento de América


 • Causes del descobriment d'Amèrica:

 • Amèrica, va ser descoberta per Cristòfor Colom l'any 1492 possiblement per accident.

  Colom volia fer un viatge a les Índies a per espècies, joies, teles de seda xineses,... però les rutes de l'època ja estaven cobertes. Així que com la terra era rodona, anar cap a l'oest travessant l'oceà atlàntic fins trobar les Índies, fent una nova ruta.

  'Descubrimiento de América'

  El dia 12 d'Octubre de 1492 Colom arriba a les Índies, tal com ell pensava, però en realitat havia arribat a un nou continent: Amèrica.

  Però al segle XVI no es sabia encara que Colom havia descobert Amèrica, sinó que deien que l'havia descobert Amèrico Vespucci (d'ací el nom d'Amèrica) que navegant per aigües sud-americanes es va adonar que estava davant d'un altre continent, ja que no figurava en els mapes.

  2. Mitjans tècnics que van permetre el descobriment d'Amèrica:

  El descobriment d'Amèrica va ser possible gràcies al desenvolupament tecnològic de l'època.

  Un dels invents que va permetre els viatges transoceanics va ser la brúixola, que ajudà molt a orientar al navegants, ja que abans de la seva invenció es guiaven per les estrelles.

  Altre invent va ser el timó, que permetia controlar el vaixell cap on fora necessari.

  També cal mencionar l'ús de la caravel·la, un vaixell de vela lo suficientment fort com per a resistir tempestats atlàntiques. Les veles de la caravel·la estaven orientades de forma que podien aprofitar els vents laterals i els de popa, la qual cosa feia d'ell un vaixell molt mes maniobrable i a part li permetia fer viatges mes llargs.

 • Principals cultures americanes:

 • En Amèrica hi havia tres grans cultures: la maia, l'asteca i l'inca.

  L'imperi maia va existir desde l'any 500d.c. fins al 1000d.c.

  L'imperi es situava en la península del Yucatán, on hi havia selva i un clima tropical.

  'Descubrimiento de América'

  Els habitants obtenien els bens necessaris per a viure repartint les seves terres i cultivant-les. Cultivaven dacsa, creïlles,... i també tenien un poc de ramaderia.

  En la societat maia manava un rei-sacerdot que tenia a les seves ordres a altres sacerdots menors i al seu poble.

  La societat es jerarquitzava en priviliejats, homes lliures i esclaus. Entre les 3 categories hi havia moltes diferencies, per exemple, només els priviliejats podien tenir coneixements científics, tècnics i els misteris de la religió.

  Els maies donaven gran importància a la religió, a l'astronomia i a l'astrologia.

  Els coneixements tècnics i científics mes importants dels maies eren: un sistema numèric molt avançat; el calendari solar, lunar i venusí.

  En l'actualitat es conserven dels maies piràmides, alguns relleus,...

  'Descubrimiento de América'

  L'imperi asteca va existir desde el segle XII fins al XV mes o menys. El seu imperi es situava a Mèxic a 2000 metres per damunt del mar.

  'Descubrimiento de América'

  Els asteques tenien una agricultura molt avançada, ja que utilitzaven xinampes, canals,...

  Tenien una societat molt jerarquitzada: en primer lloc estava el rei-emperador, que manava sobre totes les coses, desprès la noblesa, els senyors, els homes lliures i per últim els esclaus. Al igual que els maies també tenien moltes diferencies entre classes.

  Les famílies principals (noblesa) ho controlaven quasi que tot, les autoritats (noblesa) podien repartir excedents als grups inferiors aprofitant les festes que celebraven.

  Els asteques eren politeistes, i alguns deus els exigien molts sacrificis humans. També creien en la destrucció periòdica del mon i per a retardar-los feien sacrificis humans.

  Avui en dia, encara es conserven algunes piràmides i la pedra del sol.

  L'imperi inca va desaparèixer sobre el segle XVI, amb l'inici de la conquesta de Perú. L'imperi es situava per la zona del sud-oest americà i estaven a 2000 metres per damunt del mar.

  'Descubrimiento de América'

  Eren una societat agrico-ramadera. Van crear un sistema de regadiu molt avançat. Cultivaven en terrasses o bancals creïlles.

  La seva societat s'organitzava en ayllus o clans. Hi havia molts tipus de clans: El del inca i la seva família; el dels curacas (cacics); el del poble.

  Les diferencies que hi havia entre els diferents grups eren radicals, això va facilitar la seva conquesta.

  Els inques eren politeistes, l'Inca era el deu sol i sense ell podria fer-se el caos. El déu mes important que tenien era Vivachoa.

  Els inques hi tenien un sistema recíproc d'ajudes econòmiques. Els ayllus pagaven els impostos, els curaques organitzaven la situació en una regió i el Inca du la noblesa en un estat.

  També hi tenien un calendari solar, sistema decimal, 40000km de carreteres de pedra i un sistema de comptabilitat anomenat quipu.

  'Descubrimiento de América'
  quipu

  Ara en l'actualitat es conserven el Machu Picchu, la ciutat de Cuzco, algunes mòmies,...

  'Descubrimiento de América'
  Machu Picchu

 • Com va afectar la conquesta a Espanya:

 • L'arribada dels espanyols a Amèrica va donar pas a un procés d'expansió de la Monarquia Hispànica. Prompte va sorgir un conflicte entre els que defenien l'apropiació de riqueses, terres i homes (esclaus).

  Aquest conflicte es va manifestar en un debat ideològic on es deia que si els indis eren persones humanes o be pertanyien a una altra espècie i la podien esclavitzar i explotar.

  Primerament es deia que no eren humans, ja que es necessitava ma d'obra per a cultivar les terres conquerides o per a explotar les mines, i si eren humans no podien esclavitzar-los.

  Alguns teòlegs com Francisco de Victoria o frares com Bartolomé de las Casas apollaren la teoria de que els indis eren humans i per tant tenien uns drets i no podien ser sotmesos a esclavitud.

  'Descubrimiento de América'

  Però, al contrari, també hi havia gent, com Juan Gines de Sepúlveda que consideraven que els indis era altra espècies, que demostrava el seu comportament irracional (sacrificis humans i suposadament canibalisme)
  Descargar
  Enviado por:Ioluki Xx
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar