Historia


Descobriments geogràfics


Els grans descobriments geogràfics

1. Causes dels grans descobriments geogràfics

A principis del s. XV es van començar a donar un seguit d'expedicions marítimes amb el propòsit de conèixer món i descobrir nous continents i així obrir noves rutes comercials. Els factors o causes que ho van fer possible van ser:

- Les necessitats comercials de descobrir noves rutes marítimes per tal d'accedir a:

- les espècies i teixits de l'Orient

- l'or del Sudan

- La mentalitat renaixentista que demanava explorar i descobrir nous territoris. Els viatges de Marco Polo estimularen la curiositat.

- Els nous descobriments i avenços científics i tècnics que facilitaren la navegació:

- el desenvolupament de la cartografia gràcies a unes cartes marítimes que detallaven la costa, els portolans.

- els nous aparells com la brúixola, el timó i l'astrolabi; que ajudaven als vaixells a orientar-se millor.

- la caravel·la: una nau alta i forta més apropiada per navegar per l'Atlàntic.

2. Els descobriments portuguesos

Els portuguesos foren els primers navegants que es llançaren a navegar a través de l'Atlàntic. Volien arribar, per un camí més curt, a les terres de les espècies i les sedes que els italians duien d'Orient.

- Ruta de Guinea: per aquesta ruta els portuguesos descobriren les Illes Madeira (1418), les Açores (1431) i després continuaren per les costes africanes en direcció sud.

Passaren les illes de Cap Verd i després arribaren al golf de Guinea (1460); varen obtenir contactes amb el Sudan i així aconseguiren or, ivori i esclaus.

- Camí a l'Índia. Bartolomé Dias arribà a l'extrem meridional d'Àfrica i va començar la navegació per l'oceà Índic.

Més tard, Vasco de Gama va dirigir una expedició per endinsar-se per l'Índic i arribaren a Calicut el 1498; i des d'allà a les illes de les Espècies.

Durant el s. XVI, Lisboa es va convertir en un dels ports d'Europa més importants pel gran comerç de seda i espècies cap a Europa.

3. Tractat d'Alcaçovas

Aquest tractat és un tractat de pau entre el Regne de Castella i el Regne de Portugal. Es va signar el 4 de setembre del 1479 a la localitat portuguesa Alcaçovas.

Aquest tractat va servir per:

- Repartir-se la influència marítima a l'Atlàntic entre Castella i Portugal. Així Portugal tindrà superioritat marítima damunt el Cap Verd; i Castella sobre les Canàries.

- Repartir-se el Regne de Fes entre els dos regnes, delimitant les zones espanyoles i portugueses.

- Posar inici a les bones relacions entre els dos regnes després de la Guerra Civil.

- Fer que Alfons V de Portugal renunciï al tron de Castella.

- El casament de la infanta Isabel d'Aragó amb el príncep Alfons de Portugal.

4. Els viatges de Cristòfol Colom i el Tractat de Tordesillas

1r Viatge

El 3 d'agost de 1492 Colom sortí del port de Palos, l'expedició estava formada per la nau “La Santa María” , les caravel·les “La Pinta” i “La Niña” i cent cinc tripulants. Va passar per les Canàries i després es llançaren a navegar per l'Atlàntic. El 12 d'octubre veren terra ferma, era l'illa de Guanahaní, Colom ho va batejar com San Salvador.

2n Viatge

El setembre del 1493 sortia de Cadis, la segona expedició formada per 15 vaixells i 1.500 tripulants. En aquest viatge es varen establir a l'illa batejada La Hispaniola per Colom.

Va poder observar un eclipsi lunar que el va fer deduir definitivament que la Terra era rodona.

En aquesta illa es va iniciar la colonització espanyola a Amèrica.

3r Viatge

Va partir el 1498 des de Sanlúcar de Barrameda i va arribar a l'illa Trinitat i a la desembocadura del riu Orinoco.

Després va passar per la Hispaniola i va comprovar que els espanyols estaven descontents i se sentien enganyats per Colom sobre les riqueses que els havia promès que trobarien.

4t Viatge

Al 1502 parteix de Cadis, per recórrer les costes d'Amèrica Central. Des del golf d'Urabà va intentar tornar a la Hispaniola però una tempesta el va fer desembarcar a Jamaica on hi va estar fins el 1504.

Tractat de Tordesillas

Els Reis Catòlics van demanar al papa que els concedís el poder sobre les terres descobertes per Colom per tal d'explorar-les i evangelitzar-les.

Per evitar conflictes amb Portugal, van signar el Tractat de Tordesillas el 7 de juny del 1494.

La finalitat d'aquest tractat era repartir-se el mon de la següent manera: es traçava una línia imaginaria a 370 llegües a l'oest de les illes Cap Verd, aquesta línia coincideix amb el meridià situat a 46º 37'. Els territoris situats a l'oest d'aquesta línia serien de Castella i les situades a l'est, de Portugal.

Aquest tractat també contenia la renúncia de Castella sobre els drets que tenia damunt el Regne de Fes, excepte la regió que envolta Melilla.

5. Els pobles precolombins

Quan els europeus arribaren a Amèrica, ja hi havia pobles amerindis que havien desenvolupat civilitzacions i havien creat grans imperis: asteca, maia i inca.

Aquests pobles són anomenats precolombins ja que són anteriors a l'arribada de Colom.

Vivien de l'agricultura i la ramaderia, el material bàsic que utilitzaven era la pedra i no coneixien la roda ni tenien animals de tir.

Asteques

Era un poble guerrer que coneixia l'arc, les fletxes i les llances. Van construir un poble a la zona de Mesoamèrica de la cultura nahua, que existí durant els segles XIV i XVI. La capital era Tenochtitlán.

Vivien de l'agricultura i tenien molts coneixements astronòmics. Construïren grandioses construccions arquitectòniques com temples en forma de piràmide escalonada.

Maies

Aquesta cultura ja existia al s. IV però un seguit de guerres va provocar-ne la decadència.

Estaven situats als actuals territoris de Guatemala, el sur de Mèxic i altres zones de l'Amèrica Central.

Van construir grans temples, palaus, plataformes cerimonials, grups E, piràmides i altres a Chichén Itzá i Palenque.

Eren agricultors i també tenien molts coneixements astronòmics. Van inventar una complicada escriptura jeroglífica.

Inques

Aquest era el poble més important de l'Amèrica del Sud, vivien als altiplans andins de l'actual Perú. Formaven un imperi el centre del qual era la regió de Cuzco, des d'on s'estengueren.

Tenien molts coneixements en el camp de la medicina, que anava lligada a la màgia i la religió. Els curanderos inques arribaren a fer operacions quirúrgiques, utilitzaven un instrument anomenat Tumi que era un ganivet en forma de T. Com anestèsia utilitzaven la coca en grans quantitats. També usaven benes.

Consideraven el seu emperador el fill del Sol. Varen construir grans fortaleses de pedra al cor dels Andes, com el Machu-Picchu; i al voltant de la seua capital construïren tres muralles en zig-zag.
Descargar
Enviado por:Anna
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar