Lenguaje, Gramática y Filologías


De teves a meves; Pere Calders

De teves a meves.

Pere Calders.

Editorial Barcanova

Barcelona, 2008

2º E.S.O. Nº 16.

Indeix

Indeix ................................................................................................................ 2

Primera Part:

De teves a meves ............................................................................................... 3

Cicle de terror .................................................................................................. 3

Amb l´ ajut de la informàtica .......................................................................... 4

Entreacte ........................................................................................................... 4

Vorejant la riera ............................................................................................... 4

Quaranta-cinc graus sota cobert ..................................................................... 4

Nit de pau i Bones festes .................................................................................... 5

Que consti ............................................................................................................ 5

El núvol guillà ..................................................................................................... 5

Promoció de vendes ............................................................................................ 6

Sense anar tan lluny ........................................................................................... 6

Estudis per correspondència ( conte negre ) .................................................... 6

Segona Part:

Mort a data fixa ..................................................................................................... 7

Àtoms per a la pau ................................................................................................ 7

El dia del judici ..................................................................................................... 7

Les relacions entre el bé i el mal .......................................................................... 8

L´ ètica a muntanya .............................................................................................. 8

El jurament hipocràtic .......................................................................................... 8

Opinió Personal ..................................................................................................... 8

Primera Part:

De teves a meves:

Un amic visita un altre amic i li diu que té una profunda crisi. El cerca el sentit de s´ ha vida perquè no sap la seva missió en la vida.

L´ altre amic te problemes econòmics i amorosos. El visitant insisteix en que el seu problema es mes important. L´ amic diu que s´ aguanti. Mentres parlaven, arriven uns procuradors i li envarguen els mobles de la casa. No deixen quasi res. Llavors l´amic amb problemes d´ existencia diu que té problemes i que es te que marxar.

Cicle de terror:

Una senyora arribà a una culla i demana qui es l´ últim. Altra dona el respon que es ella. La pel·lícula ja hi havia començat. La senyora que llegà digué que la pel·lícula era molt bona i la conta:

Era una família en la que hi hagués un assassinat i mor la mare. Tot el món es pensa que es el pare, l´ assassí, perquè es el qui té mes males caràcter. Però es el metge de la família. L´ assassinat el va presenciar un nin amb un problema cerebral, i aquest el conta. Però no el creien. El metge l´ intentà matar perquè el podia causar problemes. Quan pogué, estubés a punt de aconseguir-ho, però la tia lo va matar i despres es va suicidar.

... Llavors el tocà a la senyora digués que si el feien una rebatlla no pagaria. No li van deixar i es va anar.

Amb l´ ajut de la informàtica:

Esteve Lluçarès fa feina a una oficina. El senyor Voratallada el va demanar un informe ràpidament. S´ empresa era molt antiga i decideixen modernitzar-la, i contracten els serveis d´ una organització de negocis. Entra un segon executiu i exigeix un altre informe, i amb un amic passa el mateix.

Creuen que els executius es droguen: L´ empresa ha descobert que han invertit malament amb l´ altra. Llavors van cancel·lar el negoci amb l´ altra empresa i van modernitzar-la els mateixos. Així, van convertir-se en uns empresaris de molt més poder.

Entreacte:

Un home va a demanar la mà de una noia que li agrada. El pare no el rep bé i fa moltes complicacions per a no casar-los. L´ home va tenir que fer moltes coses per a poder casar-se amb ella.

Vorellant la riera:

Un professor li demana a un alumne de 6º de primària denominat Jordà, un herbolari i el comportament dels insectes. Pel bosc va mirar a un home que tenia roba cara amb un doberman. En Jordà va ser invitat a ver la casa d´ aquell home que era magnífica .L´ home, que era un mag, el va convidar, també, a prendre xocolata . Les coses en aquella casa eren fantàstiques. Quan la visita acabà, en Jordà que volia contar aquelles coses impressionants, però ningú el creurà.

Quaranta-cinc graus sota cobert:

En Guaraba, situada en una zona tropical, hi havia una colònia catalana formada per sis famílies. S´ apropava el Nadal i un home va plantar menjar en les terres mes o manco llunyanes a Guaraba. El líder de Guaraba ho va prohibir perquè estava en altra propietat i l´ exercit de la marina els atacaria per envair-los. L´ home el va quitar i el líder es va quedar enfadat.

Nit de Pau i Bones festes:

Un home vol fer un pessebre i va venir altre home a comprovar si ho feia bé. L´ home el va explicar com ho feia, i a l´ altre no li gustava. Va anar dient que ho feia malament, fins que no hi quedava res ben fet. El crític es va anar i l´ altre home es va quedar poc content.

Que consti:

La tia Magdalena es una persona molt pesada i, amb els anys,la tendència se li ha accentuat fins a donar-li entrada. Un ordre a la tia Lena com si de vegades era una burra amb una angúnia terrible.

El núvol guilla:

Això es un home que va a Catalunya i va a visitar centres d’ educació. Els senyors li demanen que escrigui un conte que s’ anomeni núvol guilla entre nins de vuit, nou, i deu anys.El senyor va acabar la historia i la varen llegir en veu alta. Varen llegir:

Na Gloria ,una nina de cinc anys, repla visita d´ un dels seusoncles, en Daniel, du una gavardina i li diu a la Gloria que es màgica. La nina es va posar a jugar en un descampat i va trobar un núvolen el celque per a ella era màgic. Ella s´ entengués fàcilment amb el núvol perquè els dos eren molt solitaris. L’ oncle Daniel que era fotografoli vol fer una foto al paisatge, però el núvol de la Gloria li molesta. La nina va contar a tots que el núvol era màgic i que havia triat aquest lloc per a viure,però no la varen creure. La nina es va quedar observant el núvol i va veure que el núvol tenia semblat ambla seva avia, n´Elvira,que li estimava molt. Na Gloria va anar a dir-li a la mare i al tornar el núvolno estava. La mare li diu que si tanca els ulls el veurà que s’ ha quedat memoritzat, i naGloria es fagran poc a poc i encara recorda el núvol.

Promoció de vendes:

Una parella cerca pis. No troben i aprofiten el fet de no trobar pis per a refredar-se. L´ home va al gerent de la seva empresa per a demanar-li diners. El gerent el rep amb un poc d´ interès. Com el gerent no volia donar-li diners, va canviar de tema a poc a poc i l´ home es va cansar i es va anar. Abans d´ anar-se, el gerent el proposà aconseguir firmes dels empleats per a guanyar diners, però l´ home sabia perfectament que no li donarien els diners.

Sense anar tan lluny:

Una família, quan va dinar, l´ oncle de la família es tall un dit amb la pinça que té un crustaci i la conta el que va succeir abans d´ ahir. Va ser un accident que semblava d´ escassa transcendència. La amiga de sang va regirar al oncle i es va passar una bona estona parlant sobre la batalla de l´ Ebre.

Estudis per correspondència:

Un inspector entra a una casa per revisar mentre ho deia va intentar girar el pom, però aquest no cedia , la neboda soltera, puntal d´ allò va dir. No intentis pasar aquesta habitació es de la tia Emilia. L´ inspector es va passar les mans pels cabells,la neboda li diu perquè no pot passar i li explica la historia de la tia Emilia. Fa cinc anys que la tia Emilia es va enamorar de L´ Oriol que hi ha a tocar i les nostres famílies no es poden veure per això na Emilia esta trist.

Segona Part:

Mort a data fixa:

El metge le diu a un home que le quedava un dia de vida, i es proposà fer coses males. Un dia va pedir matrimoni i es va casar amb una dona que era molt bella, però per dins era molt mala. Es van anar a viure junts i un dia l´ home va ver a un altre home atropellat per un cotxe. Va pensar en la mort, tan complicada. Un dia la seva dona va ver que es pogués morir i l´ abandonà. Llegava el dia de la seva mort ii no es mori, així que va anar a demanar explicacions al metge, però aquest va morir d´ un infart. L´ home va seguir amb la seva vida.

Àtoms per a la Pau:

Un home acaba la seva carrera, ha de fer una tesi doctoral i s´ ha d´ anar a la ciutat a cercar pis. Un senyor intenta convèncer a l´ Enric per treballar en una fàbrica, a la part de química. El senyor proposa a l´ Enric posar una droga a la sopa, pero hi ha que dissimular el sabor. Ho aconsegueix. Informa de que la substancia que ha posat a la sopa es perillosa. N´ Enric rep informació d´ una casa japonesa que funciona amb partícules. N´ Enric treballa en la sopa i li quità el sabor amarg i li augmenten el sou.

El dia del judici:

Hi ha un judici, i es condemna una persona. L´ advocat defensor saca mes temps per al judici. El condemnat protestà, digué que ell no havia matat a un home fen-li el boca a boca, intentant ajudar-lo. El condemnat intentà convèncer al jurat de que el posessin serveis a la comunitat, però el jutge va dir que no. El condemnat va dir que el matessin , i va demanar que el jutge el matessin. Va haver n conflicte i l´ advocat defensor va morir. Es condemnaria al jutge, per no haver posat ordre, i al fiscal, per matar-lo. Intentaren escapar d´ aquesta situació, però no pogueren. El condemnat va sortir lliure.

Les relacions entre el bé i el mal:

un escritor xerra sobre la historia de la baronia de la plana de bigors.Aquest fets que es relaten els de la segona meitat del segle dinovè,per la qual cosa els corrents liberats que s´obrien cami per Europa arribaren amb timidesa, i dos amics un s´anomena Agust que li encanta fer el be i altre es dia albert que li encanta el mal i els dos amics tendran que diferenciar entre el be y el mal.

L´ ètica a muntanya:

El alcalde de un poble alça la vara i va dir: la dolenteria rai. Un farmaceutic protesta amb la alcalde del mal que pot fer, el alcalde li amenaça, el farmaceutic li diu qui a tenir aquesta idea , el alcalde de li contesta que asit un marques que vol fer una construcció en la muntanya el farmaceutic i el alcalde pensen un poc sobre lo que van a fer i final ment lo cancel·lar.

El jurament Hipocràtic:

A un home el fa mal l´ esquena i va al metge. L´ home no vol radiografies ni rés d´ això, vol provar pastilles fins que es posi bé o mori. El doctor es negà però el jove el va convèncer de mala manera. El metge va esbrinar que el pare del jove era el seu millor amic de s´ ha infància. Havia altres persones esperant i el metge va donar-li al jove una bata i una radiografia i el digués que fingís estudiar. Va entrar una mare i una nina de 18 anys. Mentre el metge parlava amb la seva el mare el nin quedà amb la seva filla. Quan s´ acabà la visita el doctor va dir-li al jove que podia tornar la setmana que hi ve.

Opinió personal:

Aquest llibre no m´ ha agradat perquè tants de capítols es fan aclaparant i alguns no els he entès. Però, el capítol que més m´ ha agradat a sigut: " El dia del judici " perquè l´ he entès i m´ ha fet molta gracia. El capítol que menys m´ ha agradat ha sigut: " Entreacte " perquè no m´ havia assabentat de gens.
Descargar
Enviado por:Ozone
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar