Imagen, Audiovisuales y espectáculos


Daens; Stijn Coninx


daens

1. Què pretenen els empresaris tèxtils imitant el sistema de producció anglès?

Reduir costos i augmentar la producció.

- Quines despeses han de reduir? Com pensen fer-ho?

Reduint el nombre de treballadors per màquina, substituint tots els treballadors homes per dones, fent servir nens petits i reduir encara més els salaris ja de per sí molt baixos.

- Estan d'acord tots els empresaris? Què n'opinen els liberals?

No tots els empresaris estan d'acord, n'hi ha que tenen un petit remordiment per dins i creuen que una baixada més dels sous seria del tot inhumà alhora. Hi ha també, qui creu que una baixada no importaria o, directament no ho pensa ja que busca el seu major benefici possible.

2. Al partit catòlic li agrada l'actuació de Daens? Per què?

Daens és l'únic membre eclesiàstic que lluita per aconseguir erradicar o si més no disminuir, la diferència entre classes que existeix i aconseguir que els pobres deixin de ser-ho tant i tinguin unes condicions de vida millors.

El partit catòlic és el partit encapçalat pels rics i pels empresaris explotadors i no volen que ningú sobresalti la massa explotada ni que molt menys sigui un capellà qui els revolucioni i els faci lluitar i defensar-se i fer-los perdre els seus avantatges.

3. Els obrers llegeixen dos diaris. El demòcrata-cristià de Daens i el socialista. Quina és la principal reivindicació socialista? Per què?

La principal reivindicació dels socialistes és que tots els que llegeixen el diari de Daens estan llegint les notícies catòliques, que són exactament les que defensen els empresaris que els exploten.

4. La manifestació dels treballadors per a denunciar les condicions de treball davant el comitè d'investigació és durament reprimida. Quin altre sistema de control comencen a practicar els empresaris?

És durament reprimida ja que els empresaris no volen que les seves condicions infrahumanes surtin a la llum per a poder continuar explotant-los.

La repartició de sopa queda restringida als manifestants i aquells que es neguin a treballar. Només els que romanguin a la fàbrica tindran dret a sopa.

És en aquest moment, però, que els comunistes es posen al costat de la paradeta de la sopa i comencen a repartir a tothom la seva pròpia sopa per a tothom, treballadors o manifestants.

5. Les classes treballadores. Els liberals pressionen el Parlament belga a favor del sufragi universal, que és aprovat l'any 1894. quines conseqüències político-socials tindrà aquest nou sistema de representació parlamentària? Qui pot votar? Et sembla just? Per què?

Per primer cop en la història és té una relativa llibertat de triar la opció política desitjada i escollir algú que representi al poble, i no als empresaris, i faci arribar la seva veu a la resta de parlamentaris.

Una de les conseqüències és que els adinerats perden el seu monopoli en el poder, tot i que continua essent totalment desproporcionat.

El Sufragi Universal només donava opció a votar als homes majors de vint-i-cinc anys, el sufragi no era totalment universal però. És clar que em sembla just, d'aquesta manera la veu del poble podia ser sentida per la resta i no tapada la seva boca pels rics de la zona.

6. Els liberals i els socialistes uneixen les seves forces per a aconseguir que el partit demòcrata-cristià fundat per Daens pugui obtenir uns bons resultats. Què succeeix desprès de la votació? És possible que actualment es repeteixin casos com aquest?

Els comunistes, veient que no tenen suficient poder com per guanyar les eleccions decideixen unir els seus vots amb els dels cristians per tal de sumar forces i aconseguir guanyar les eleccions.

Desprès d'units aconsegueixen guanyar les eleccions però els catòlics, que s'encarregaven del recompte manipulen els resultats per tal que Daens no pugui guanyar.

Van haver de repetir-se les votacions i Daens va resultar guanyador.

Actualment, i en un país desenvolupat és molt difícil que hi hagi temes de corrupció i manipulació de resultats en països desenvolupats però en països en vies de desenvolupament suposo que continua passant (exemple Iraq).

7. Els socialistes ofereixen als obrers treball a la seva cooperativa. Explica com funciona una cooperativa. Coneixes a l'actualitat empreses cooperatives? Quins problemes troben per a poder subsistir?

En una cooperativa el treball es divideix i se n'extreu un benefici en forma de producte (exemple pa) que, sense ànim de lucre, és repartit entre els altres membres de la cooperativa que també aporten el seu producte i el reparteixen entre els altres socis. Hi ha indústries que s'especialitzen molt en un producte i rebenten el preu i les cooperatives o poden lluitar contra aquests preus tan baixos.
Descargar
Enviado por:Theradiactivekiwy
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar