Literatura


Cròniques de la veritat oculta; Pere Calders


El Desert

Un home que veu com la vida se li envà i l'agafa ben fort amb la mà i se la va envolicar amb una vena. Un dia una adivina li treu la vena per saber si era cert, se li escapa la vida i es mor.

La ratlla i el desig

Un home un dia tornant cap a casa mes tard del que és normal va patir un accident; el cavall amb què anava es va estimbar i ell es va fer mal a un turmell. L'home va veure una estrella com queia i va demanar un desig: que casa meva sigui a la cantonada següent, quant va arrivar a la cantonada la casa era allà, l'home com que no s'ho creia va anar fin son tenia que ser la casa però no l'hi va trobar i va tornar cap a la cantonada on havia aparascut casa seva.

La conciència, visitadora social

És d'un assassí que, un dia, avans de matar a una persona se li apareix un àngel. L'àngel li diu que no la mati, que li pot robar tranquilament sense matar-la. L'assassí li diu a l'àngel que cada u es deu allò què és, i ell està ben decidit, i la mata.

El principi de la saviesa

És d'un home molt ric, que un dia, al seu jardí hi troba una mà. L'home posa anuncias als diaris per què aparegui l'amo de la mà, el ve a veure molta gent buscant objectes que han perdut, i els troben al seu jardí, però el propietari de la mà no apareix, finm que un dia l'home, amb l'ajut d'un home que llegeix la mà, se n'adona de qui és la mà i se'n va a casa de l'amo de la mà. L'amo de la mà li diu que ja l'esperava, que se la va tallar expressament perquè ho deia l'evangeli.

L'any de la meva gracia

Un home està convençut de la presencia divina en el seu interior. Un dia, va comprer una nina per a la seva filla, aquesta, al tocarla, es va pintar tota. Van decidir crear un negoci per a poder sortir de la pobresa a la que estaven sotmesos aleshores. Al final, són vençuts per la competència extranjera.

Aquest conte t'ensenya a no confiar en només una petita cosa que penses que et pot portar a la glòria i deixant de banda les demés coses.

La ciencia i la mesura

Un millonari pota dos experts d'Alemanya que fan una inspecció de tots ells. El pare, els hi deia que estarien sota vigilancia. Un dia, el pare va veure que havia desaparegut l'arsènic i es pensava que podrien haver estat els fills per a matar als obrers. No arribant amb acords amb els fills, varen morir els borers de la casa emmetzinats. Va venir la festa on assistia l'alcalde i els nens es van posar a jugar com estava previst i a tothom li va agradar. Els nens, però, no els hi agradava, i a la minima deixaven al tècnic sense sentits i s'anaven a jugar amb els gitanos. El pare va acabar per posar al tècnic a l'escut d'armes del castell.

La revolta del terrat

Ens situem en un edifici amb diversos pisos distribuït de tal manera que, la classe pobre es situi adalt i la alta abaix. Una greu disputa la causa el gos del protagonista que es menja un tapís molt valorat. Les diferencies entre les persones de l'edifici van provocar grans revoltes, van tallar l'aigua i tot. Van guanyar a batalla el protagonista i els del seu grup.

La clara conciencia

Un bon amic li parla a un home de les greus conseqüencies que tenen els actes que hom fa en el present i que tindran un paper important en el futur. L'home, al cap d'uns dies, es ferit en un bombardeig i l'amic el va a visitar, llavors, retornen a la conversa ja esmentada. L'home, va preveure una desgracia inminent i va fer el posible per a canviar d'habits per a poder-la evitar. Cansat i apoderat d'aquella visió espantosa, retorna a la seva vida quotidiana. Així doncs, un dia, a l'oficina, sent el soroll de sirenes, i seguidament es desperta a l'hospital. L'home va morir a mans de l'amic a falta d'il·lusions.

L'home i l'ofici

Un home està capficat en la seva feina sense fer res més, es va trobar malament i el remei del metge va consistir en que s'enamorés d'alguna dona per a que la seva vida fos més hermosa. Sortint de la consulta, i capficat com estava, va topar amb una noia i allà mateix li va demanar el matrimoni. Es va citar amb els pares de la dona i van aceptar el matrimoni. Es van casar, però l'home seguia capficat en els seus invents. La dona acaba plorant a mans del seu pare per la desgracia del seu matrimoni.

Coses de la providencia

Un bon dia, un home desideix anar a donar un passegi ben elegant. Al tornar, s'adona que s'ha deixat les claus i que, en lloc d'haver-hi una criada a casa seva hi ha un altre home que no coneix de res. Aquest últim home el convida a entrar ja que pensa que és un pretendent de la seva filla i veu que els mobles són exactament els mateixos que els que tenia ell però el propietari l'insisteix ensenyant-li els papers de la propietat que ara li pertanyien. L'home és captivat per l'extrema bellesa de la filla on, l'home de la casa insisteix en que s'hi casi perquè són coses de la providencia.

El teatre Calamar

Uns amics es troven i un li diu a un altre que vingui al seu teatre a veure una representació. Aquest hi va i es va asseure per a veure la obra, quan una dona s'enamora i es queden mirant-se els dos. Van veure la obra i després es van topar. L'amic el va despertar i va veure que tot era un somni.

La clau de ferro

En aquest misterios conte, un home presumeix d'una vitrina que mai ningú ha vist què hi ha al seu interior. Sempre portava la clau a sobre i la gent en deia suposicions del que hi podia haver a l'interior. Tan gran és la curiositat que una dona es casa amb ell només per a poder saber què hi ha a la vitrina. Un dia aquesta l'obre i no s'hi troba res i es separa del seu marit, tal i com li explica a la carta. Aquest, al estar sol, agafa molta por a la vitrina i un dia, amb coratge la obre i es troba que no hi ha res.

El problema de l'India

Un breu conte que ens parla d'un absurd home que va a la india i allí no pren massa atenció als costums de la regió, sobretot pel que fa a aspectes sagrats que hi ha.

Ens fa entendre de la importancia que hi ha en, quan fem alguna cosa, saber el que fem i estalbier-nos problemes.

Els catalans per el món

Un home català pel que fa a la llengua i a la regió, volta pel món quan, en una festa, es troba que hi he en ella un extrem avorriment, pel que el cátala es queixa en la seva llengua sense esperar cap resposta a canvi, senzillament per la desconeixença que té aquella gent de la llengua. Llavors, inesperadament, un lloro respon en la mateixa llengua.

L'arbre domèstic

Un dia, un home es troba que li ha crescut un arbre a la seva casa. Va a la policia on li diuen que, a part de que si això fos cert, tot el que haguessin dit els nostres avis hauria de ser revisat, que mantingués el silenci. L'home ho fa i rep una carta del rei on li agraeix aquest silenci i l'home es sent ben pagat.

Aquest conte demostra el com i quan està enganyada la gent per part de l'Estat.

Cada u al seu ofici

Un home viatja en vaixell i parla amb el català que li diu que un home mereix dedicar la via als rellotges i li explica certes anotacions de la seva teoria i també el fet que no entenia pas la seva vocació com a capità.

L'esperit guia

Un esperit se li apareéis a un home dient-li que avisi a una persona per a que no a no agadi el tren perquè descarrilarà. Aquest avisa al ferroviari i quest altre li diu que descarrila cada dia i que als clients els tenen assegurats.

Fet d'armes

Un paraigudista, vestit d'una manera extanya pregunta a un soldat cap on era l'ajuntament. Aquest li diu que no fos ase i que no hi anés vestit d'aquella maner a l'agafarien. Van jugar-se els vestits per a no haver de lluitar i va guanyar el soldat.

Història natural

Un home es lloga un pis modern per a passar les vacances, quan, es troba que és invait per tigres. Va anar a queixar-se i li van dir que era normal i que no molestés en època de donar llum i que se'n fes càrreg.

La fi

A un home li diuen el seu destí de que morirà agafat a una bicicleta. L'home no surt pas trist i s'imagina continuament quan i com sera aquesta mort i la gloriosa ascensió al cel.

O ell o jo

Inauguren un parc d'atraccions al costat de la casa d'un home. Aquest hi va i es trovar un home exactament igual que ell. Es van mirar i es van començar a barallar. Un policia els va separar i l'home va deixar a l'altre home desfigurat. Així es va quedar content

L'“Hedera Helix”

Un home va decidir comprar-li a una amiga una planta grimpadora. En va agafar la que més depressa creixés perquè era un home impacient. Li van donar una variant poc coneguda de l'”Heredera Helix”. Quan la portava a casa de l'amiga, li va començar a crèixer i abans d'arribar-hi ja estava atrapat.

Una curiositat americana

Un americà va visitar a casa d'un home. Van estar xerrant una estona quan, el colombià li va ensenyar una pistola, l'home la va mirar i se li va disparar, i va matar al extranger. El va guardar a un armari sense saber que fer-ne i se'n va anar de vacances com ja havia previst. Després se'l va trobar en mitja descomposició i el va aprofitar i el va disecar i el va col·locar a casa seva com a curiositat.

Quieta nit

A una casa católica, s'hi presenta el Pare Noel. Aquesta, li diu que s'ha equivocat, que allí hi passaven els Reis Mags. Aquest els hi diu que no s'ha equivocat. Els nens volen prescindir dels sentiments per a poder quedar-se els regals. La mare no el va aceptar tot i els dubtes que se li van passar pel cap.

Coses aparentment intrascendents

Un home es vol fer un retrat i l'artista fa servir magnesi per a la camara. Aquest, va començar a cremar les cortines i, posteriorment, tota la casa. Van escapar, però tres-centes persones van morir cremades.

La maleta marinera

Un home es troba al mar una maleta. En ella, està escrit el propietari, així que va a tornar-la. Quan la torna, resulta que pertany a una pitonisa que li diu que s'havia de casar amb ella per haver trobat la maleta. Ell diu que és impossible i que ja tenia novia. La pitonisa li mostra la infidelitat de la seva novia i ell es separa de la novia.

Les mans de Taumaturg

Un home va veure unes mans i, mogut per la curiositat, va anar a veure a qui pertanyien. Va ser una dona russa la que li va explica la procenència d'aquelles mans. Aquella russa tenia un oncle, que va viure a l'època de la revolució russa. En tots els disturbis que hi va haver, no va aconseguir sortir-ne viu i les mans van ser les úniques parts del cos que li van quedar quan va intentar creuar la frontera. L'home, després de veure que aquelles mans poseïen una certa crueltat al matar un insecte, va sentir temor, i, al final, per a fugir de la por va decidir acabar amb les mans, i, després de robar-les a la russa, va acabar amb elles ni més ni menys que amb una màquina per a escorxar carn, després se les va donar a un gos.

El geni magiar

Un home s'endú una gran sorpresa quan es troba un carrer ple de maniquís. L'home, tot sorprès, li pregunta a un vilatà de què es tracta. Aquest li respon que es degut a que aquell carrer va èsser construit per equivocació i que havia de ser decorat. Ell li pregunta com és que ningú no roba els maniquís, aquest li diu que hi ha un funcionari vigilant. L'home es tru de la butxaca el nas del funcionari i el llença per la finestra.

Feblesa de carácter

Un ciutadà partidari de l'ús de la raó, parla amb un lladre que l'està robant, aquest li diu que abans era com ell i que, per a que no li pasés el mateix, li va explicar com la seva familia i els seus amics el van deixar. El ciutadà, s'uneix al lladre per a no haver de passar el mateix.

Raspall

El gos d'un nen es va menjar el barret del pare. Aquest el va fer fora de casa. El nen, al no tenir altre mascota, va agafar un raspall i el va tractar com a tal. Tanta era la seva il·lusió amb el raspall que aquest va agafar vida. En una situació de perill en la que un lladre intenta robar a casa seva, el raspall, com a bona mascota, ataca al lladre. Els pares van valorar la acció i van arrepentir-se de la expulsió del gos. Li van construir una caseta.

Un crim

En un judici es decideix soobre un assessinat. Al final es fa justicia on el protagonista senvà content de saber que qui actua bé sempre té premi.
Descargar
Enviado por:Bernat Cortina
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar