Literatura


Cròniques de la veritat oculta; Pere Calders


PERE CALDERS

Pere Calders va ser un dels numbrosos refugiats a mexic durant els anys de la guerra civil espanyola (1936-1939). Va tenir que exiliar-se per culpa de les seves tendencies polítiques, i per la seva forma tan clara d'expresar el catalanisme que portava al seu interior.

L'obre de Pere Calders és realment important ja que està escrita en català a Mèxic. Tot i haven estat escrita a Mèxic conserva moltes característiques, tradicions, situacions i contextos típics de Catalunya, encara que tindria que haver estat dificil al estar rodejat d'un ambient mexicà.

El que escribía Pere Calders eren petits contesi histories d'humor amb contrast i paradoxa.

L'humor de Pere Calders està situat en um marc objectivat en el qual irromp sovint la irrealitat, els fets que no ocurreixen sovint, i mostra una clara tendencia per alló irreal, fora de lloc. Tot aixó i mes característiques subrealistes de Pere Calders, donen pas a situacions, objectes i personatges que atrves d'un proces de desautomatització, es a dir la perdua de la seva funció dins del context cotidià, aconsegueixen una nova dimensió significativa.

L'insolit i el maravellos inunden una literatura disposada a ser el contrapunt de la realitat, crean un mon de subjectivitat, paranoia i irrealitat en el que Calders s'hi submergeix cada cop que escriu

I.LA IMPREVISTA CERTESA

El Desert

El tema principal d'aquest conte és la poca preocupació que tenim les persones per la vida, que sense pensari s'ens pot escapar en un moment, i de que nosaltres no podem decidir quan morir o cuntinuar vivint.

La Ratlla i El Desig

El que tracta l'autor en aquest conte és un tema molt abstracte. La voluntat i el desig d'un home, l'arriven a portar a la bogeria i confusió al veure que el seu desig s'ha complert i per culpa d'aquell desig tota la seva vida a canviat i no pot seguir-se enganyant d'aquesta manera.

La Consiència, Visitadora Social

El poc respecte per el bé, és el tema d'aquest conte, com un home pot arribar a no fer cas a un àngel i cometre un assassinat i no fer cas als enviats de DEU.

El Principi De La Saviesa

La ironía d'aquest conte està en les persones es prenen al peu de la lletra tot el que a un se li demana. Fins i tot arribar-se a tallar la mà perque un home se la demanat.

L'any De La Meva Gràcia

El tema que s'ens exposa en aquest conte és la forma en la que les persones abusen de les seves qualitats, en que si un ha estat premiat amb un dò especial que solsament l'utilitza per treurei bens materials, l'autor critica la societat materialista.

La Ciència i La Mesura

Segons l'autor els milions no donen la felicitat, encara que et gastis milions i milions mai podras aconseguir la felicitat si no fas el que vols, ni deixes fer el que volen els altres. Aquest és el tema delconte.

La Revolta Del Terrat

El tipic problema de rics contra pobres és la base d'aquest conte. Pero en aquest enfrontament no compten les armes ni els diners, sino la creativitat i l'enginy de les persones.

La Clara Conciència

La creensa d que tots estem predestinats porta a un home a rebelar-se sense èxit ja que torna a la normalitat. Encara que estan en mig de la guerra ell no es preocupa de res perque creu que ja està escrit el dia que te que morir.

L'home i L'ofici

El fer les coses sense ganes i amb fastic pot arribar a produïr una situació de éxtasi. El autor critica en aquest text, i defen que cadascú es lliure de fer el que vulgui.

Coses De La Providència

Els fets extranys i el que sembla imposible que passi mai son els temes principals del conte. I de com a dos persones que els hi ha passat una cosa semblant s'acabin convertin en familia.

El Teatre Caramar

La pena que produeix el fet de que t'abandoni una resona estimada és el que ens exposa l'autor, i de com la solució pot ser un proverbi d'una altre cultura, i que a vegades cal olblidar i canviar d'aires per tornar a tenir l'anima fresca.

La Clau De Ferro

El desconeixer el que poseïm pot arribar a ser un tema que alteri a tot un poble ipugui arribar a alterar a tot un poble. Per tant el que ens vol dir l'autor és que sempre tinguem controlat el que poseïm.

II. VER PERÒINEXPLICABLE

El Problema De L'Índia

En aquest conte podem o observar clarament com un no pot enfrotar-se mai contra el que es sagrat, i que ningú no pot opasar-se als deus i el que està protegit per la divinitat.

Els Catalans Per El Món

La tendencia i l'estima que té l'autor per els catalans, Catalunya i la seva cultura és veu clarament reflexada en aquest conte, possant com a exemple un lloro que parla català a Birmania.

L'arbre Domèstic

La protecció i l'estima per la patria son els temes d'aquest conte, ja que el que hagi passat un fet sobrenatural és fet guardar en total secret perque no es crei mala fama ni la gent tingui por.

Cada U Al Seu Ofici

Aquest conte tracta el tema de que cadascú neix amb un destí escrit i que s'ha de dedicar al que li agradi i no a cap altre cosa ja que si no el que li passarà es que no disfrutarà la vida.

L'esperit Guia

Els successos sobrenaturals son el tema d'aquest conte, i de com la societat mostra una incredulitat espectacular devant la gent que enuncia fets sobre el futur.

Fet D'armes

L'autor ens fa veure la guerra desde un punt de vista que la considera com una cosa estúpida que no porta en lloc i que podria ser substituït per un joc com la ratlleta.

Història Natural

El tema principal d'aquest conte tracta sobre la naturalesa i l'home. L'autor diu que no sempre s'ha d'acostumar la naturalesa a conviure amb nosaltres, sino que nosalters també ens hem d'acostumar a la naturalesa.

La Fi

En aquesta narració, l'autor ens explica com serà el dia de la seva mort i com morirà. Segurament va escriure aixó en un moment de tristesa, soletat i pessimisme

O Ell, O Jo

L'originalitat i l'autenticitat son els temes d'aquest conte. Tracta sobre com reaccionariem al trobar-nos amb una persona igual a nosaltres i que seriem tan estupids de barallarnos-hi.

L'”Hereda Helix”

Aquest conte tracta sobre com sempre volem tornar els favors de una forma millor i mes agraida que seriem capaços de comprar qualsevol cosa cara i única.

Una Curiositat Americana

La poca por que te la gent a morir és el que ens vol explicar l'autor. Que hi ha gent que no te cap tipus de por a la mort i que no es preocupa per res, sino que es preocupa de no causar molesties. I un cop morts podem arribar a servir per decorar.

Quieta Nit

En aquest text l'autor critica que la societat d'avui en dia ja no respecte ni a la propia figura de la nit de nadal, i de que la societat actual s'està tornant una antitradicionalista.

III. L'ESCENARI DESCONCERTANT

Coses Aparentment intranscendents

El que tracta aquest conte son les consecuencies que poden ocorrer per anar a fer coses de les que no n'estas convençut. I que si una cosa no la veus clara, no la facis.

La Maleta Marinera

Per casualitat ens podem trobar un objecte que per l'impuls que tenim els homes a descobrir i a sapiguer mes del compte, el rum de les nostres vides pot canviar per complert.

Les Mans Del Traumaturg

La curiositat, la imaginació i basicament la xafarderia son els temes d'aquest conte, que miran per la galeria d'un bloc de pisos i imaginant el que pot estar passant a cada pis és una bona forma de passar l'estona.

El Geni Magiar

Aquest conte tracta sobre com sempre s'amaguen les coses velles i lletges darrera d'una cara bonica i moderna per demostrar actualitat i poder.

Feblesa De Caràcter

Tracta sobre el que et pot passar al tenir un carácter febla. Que et pots sentir realment atres cap a una vida totalment contraria a la teva, en aquest cas a pitjor. Nobstant sempre s'han de tenir uns principis basic.

Raspall

L'estima, L'amor, la voluntat i la imaginació son els temes principals que fan que un respall molt estimat per un nen és converteixi en un gos com el que tenia abans. Simplement cal una mica de tot això per fer realitat els teus somnis.

Un Crim

La rabia i irritació que li produeixen la tia de la seva promesa el porten a matarla. Pero l'autor ens vol dir que si durant tota la teva vida has tingut una conducte recta ets absolt.

VOCABULARI

El vocabulari que utilitza Calders es un català refinat tenint en compte la situació en la que és trobava, utilitza molts termes cultes, i intenta demostrar fluidesa en el seu escrit encara que de vegades costi una mica de llegir degut a alguns termes complicats d'entendre per el context en el que els situa.

Troba que de vegades repeteix moltes paraules com ara “Bonhomia”, i d'altres termes que utilitza sovint en un mateix conte.

Trobo que no ha estat difil de llegir ja que el català es bastant actual pero te parts que son bastant espesses i complicades de llegir.
Descargar
Enviado por:Albert Botet
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar