Biografía


Cristóbal Colón. Descubridor. Descubrimiento: Nuevo Mundo. Viajero. Carabelas. América.


COLOM

Biografia:

Cristofol Colom va ser un personatge molt conegut arreu del món. Ja que se'l va anomenar “descubridor d'Amèrica”; ni que Amèrica ja havia estat visitada per els gregs, els ejipcis, els cartaginens, etc, Colom va fer que es crees una nova tecnologia que fos posible viatjar a Amèrica amb moltíssima més facilitat.

Va neixer a Gènova l'any 1451,no es sap segur però es diu que era Català. Els seus primers 10 anys no s'ha sevut res d'ell però a partir de que va començar a trevallar ajudant a seu pare en el taller ja comença la seva biografia.

Domenic Colom i Susana Fontanarossa van ser els pares de Colom. Que van tenir cinc fills,

Dos, Cristobal i Bartomeu que van ser mariners de molt joves; el tercer Diego va aprendre molt ràpid l'ofici de teixidor i va estar ajudant en el seu pare fins a ser gran; i dels dos restants, Giovani va morir de jove i la única noia na va deixar cap rastre.

Els seus pares com hem dit eren teixidors i llaners i treballaven un gran taller. Era una familia molt humild, però el seu nivell social estava per sobre dels teixidors comuns.

Colom va anar a la mar quan encara no tenia 18 anys, ja que en Gènova hi havia molta tradició marinera; ell no va tenir cap dificultat per aprendre les arts de la navegació i la cartografía. En el 1470 la seva familia és va treslladar a Savona i la seva carrere de navegant va començar amb els continus viatges per comprar llana, formatge i vi.

Al 1476 es va dirigir amb el seu germà Bartolomeu a Irlandia, Islandia, Madeura i Génova. Després va fer diverse travesies per el Egeo i també diferents expedicions comercials a Flanse i Portugal. Va ser precisament a les costes portuguesas a on el vaixell que la tripulació formava part, va patir l'atac de un vaixell francés i es va enfonsar. El jove va ser recollit per uns pescadors i va ser conduit a Lisboa.

Al 1479 és va casar amb Felipa Munyiz de Perestrello. D'aquest matrimoni va neixer per el 1482 en la illa de Porto Santo, el seu fill Diego Colom.

Primer viatge:

Com que estava ha Portugal, degut el neufragi, es va reunir amb uns representants dels reis de Portugal per proposalci inici d'un viatge que ell volia fer, i també demanal-si una certa de coses per fer-lo: 3 carabel.les, aliments i mercaderies per un any i diversos tituls (gran almirall, caballer, virrell...). Però els reis no li van concedir res. Degut la pérdua de la seva dona, Colom va anar ha Espanya, ha Sevilla exactament perqué hi havia el centre nàutic i i comercial; però primer volia deixar el seu fill Diego a un lloc segur, el va deixar al monestir de “La Rábida”, que està a Palos.

Després, els reis Catòlics van ser els qui van acceptar la proposta de Colom, tan el viatge com les coses que ell demanava.

Va marxar de Palos el 3 d'agost del 1492 amb 2 carabel.les:“la niña”, “la Pinta”, i la nau: “Santa Maria”. En el 12 d'octobre de 1492, la expedició va començar a la illa de Guanahaní, que Colom va vatejar caom Sant Salvador. Posteriorment va descubrir Juana, actualment Cuba a la que Colom va confondre en un principi com les terres de Gran Jàn, i la Espanyola, actuals Republica Dominicana i Haití. Quan va arrivar a Espanya al 1493, per ordre dels reis es va traslladar a Barcelona on el van rebre en plena cort i va exhibir les rares riqueses del territori descubert. El van nombrar, Almirall del mar oceànic, virrei de les Indies, gobernador de les terres descubertes i la décima part de les mercancies que se'n obtinguessin.

Segon viatge:

Al 1493 va fer el seu segon viatge, es va iniciar de Càdiz el 25 de setembre de 1493 va topar amb Guadalupe i va descubrir Puerto Rico. Abans de tornar cap a Espanya va explorar la costa meridional de Cuba i va descubrir Jamaica. Va tornar cap ha Espanya en el març de 1496 i va arribar a Cadiz el 11 de Juny.

Tercer viatge:

Colom va fer el seu tercer v iatge el 30 de maig del 1498, que va fer escala a les illes de Madera i Gomera i desde Hierro va seguir fins les illes de cap verd.

Quart viatge:

El seu quart viatge va ser el 11 de maig del 1502, que el va acompanyar el seu germà Bartomeu i el seu fill Hernau. En aquest vitge el gobenador Nicolau Ovando els hi va prohibir l'entrada a Santo Domingo. Van creuar el Carib fins que van arribar a Guanaja, en la costa de Honduras, i van seguir el litoral cap el sud fins les costes panamenyes, ha on va intentar fundar una localitat.

FINAL:

Malalt de gota, va tornar cap ha Espanya on va arrivar el set de nobembre de 1504.

Va morir al 21 de maig 1506 en la ciutat de Valladolid en el 1509 els seus restos van ser desenterrats per enviar-los a Sevilla.

Ara, actualment a Cuba es es trova les cendres de Colom, un dels homes que més estatues té el món per haver descobert Amèrica.
Descargar
Enviado por:Martona
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar