La repercussió de la revolució industrial i les transformacions que es duen a terme en tots els àmbits, incideix directament sobre el món cultural.
El que agradava al Romanticisme comença a perdre vigència i a donar pas a un tipus de literatura que descobreix en la realitat la seva font. El que vol captar són els costums, hàbits i tics socials que l'avenç provocat per la industrialització està a punt de fer desaparèixer.
Tant el costumisme, com el realisme, converteixen en literatura la realitat. Però hi ha una diferència:
Realisme: intenta fer-ne una descripció globalitzadora, objectiva.
Costumisme: descriu una realitat quotidiana, vista sempre nostàlgicament, utilitza la subjectivitat. Aquesta nostàlgia l'aproxima més al Romanticisme. Expressen la relació del narrador/poeta amb la seva realitat.
El costumisme es manifestà a través del quadre de costums amb les característiques següents:
La realitat immediata és el motiu per a escriure. Representa temes típics, coms balls, tertúlies..., en escenes descrites de manera molt detallada. (descripció d'escenes populars)
Els personatges i les situacions tenen tractament extern i superficial, és a dir, estan descrits de forma plana i no evolucionen al llarg de la narració. Aquestos personatges solen ser típics però que estan a punt de desaparèixer i es miren amb nostàlgia. (adopta una actitud nostàlgica personatges plans)
No té argument, descrivia situacions per aquesta raó també reben el nom de quadres. (Pretenen fer un quadre. Estructuren un conjunt de quadres i escenes per formar la novel·la costumista.)
Incorporen diàlegs reals amb un llenguatge molt dinàmic com ara: frases fetes, col·loquialismes i girs populars. (L'ús de la llengua és col·loquial.)
Classificació.
Real: presenta la vida del camp absolutament idealitzada. Està lligat al Romanticisme idealista i conservador.
Urbà: descriu la menestralia i la vida dels seus barris, sobretot el barceloní de la Ribera, amb una bona dosis d'ironia i de lirisme. Es tracta d'un costumisme pròpiament barceloní.
Autors: destaquen autors com Robert Robert i Emili Vilanova. A terres valencianes trobem autors com Salvador Guinot.
NARCÍS OLLER.
Vida.
És l'iniciador de la novel·la actual en la nostra llengua i el gran novel·lista del segle XIX. La seva primera obra va ser traduïda al francès i va suposar un gran èxit europeu.
Va nàixer a Valls. El seu pare va morir i el seu oncle va passar a ser el seu tutor legal. L'interès per la literatura va ser a causa de la gran biblioteca del seu oncle on va llegir grans autor i influenciat per el seu cosí Josep Yxart.
Va estudiar dret a Barcelona. Es va treure una plaça de procurador al jutjat i quan va tenir la vida aclarida (casat, casa pròpia, etc.) va ser quan es va dedicar a escriure.
Obra.
Primera etapa d'aprenentatge (1872-1883):
La Papallona (1882): és la seva primera novel·la llarga i marca l'inici del Naturalisme. Encara que es troba influenciada pel Romanticisme, té una línees realista.
Segona etapa naturalista (1884-1892):
L'Escanyapobres (1884): tracta de l'avarícia no com a pecat, sinó com un funcionament econòmic aberrant, en el marc de la dinàmica capitalista.
Vilaniu (1885): explica la vida provinciana i la seua decadència social, política i moral, el tema principal és un una mentida, una acusació falsa.
La Febre d'Or (1892): escrita en tres volums. Descriu l'alta burgesia de les finances i el creixement de Barcelona.
Tercera etapa. L'inici d'una nova etapa (1899-1906):
La bogeria (1899): encara que tracta d'una temàtica naturalista o és poc, ja que abandona el narrador omniscient i predomina la narració i el diàleg i no la descripció.
Pilar Prim (1906): trenca definitivament amb les tècniques naturalistes, pel seu intent d'acostar-se a la novel·la psicològica i la sensibilitat modernista.