Literatura


Contraban; Josep Pla


Anàlisi de la novel·la Contraban de Josep Pla

1 : Tema:

Contraban es la descripció d'un viatge marítim per tota la costa catalana amb la fi de realitzar contraban d'oli. Durant aquest viatge, l'autor ens descriu tots els espais, personatges i accions detalladament.

2 : Argument :

Amb contraban, Josep Pla ens descriu minuciosament cada ciutat que visita de la costa catalana, de Cadaqués fins al Rosselló; i tots els personatges que d'una manera o altre intervenen en la història posant com a excusa un viatge de contraban amb la famosa barca Mestral.

2.1 : Trama:

Contraban comença amb la descripció la casa del Pianc de Cadaqués, construïda per un americano, en la qual viu , en la actualitat de la novel·la, el narrador de la història.

El narrador, en la casa estant, sent el xiulet d'un vaixell i encuriosit l'observa i s'adona que es el Mestral, un antic vaixell seu que ja no li pertany. En retrobar-se amb la seva antiga embarcació recorda moments que el marcaren, com quan el senyor Vadoret li construí per a ell ; la primera travessia a Cadaqués i el moment de posar-li el nom de Mestral amb l'ajut del seu vell amic Víctor Rahola.

Tornant al present, el narrador rep la visita dels navegants que ara tripulen el Mestral. Són Baldiri Cremat i el seu cunyat Pau Saldet. Aquests li fan una proposta que consisteix en acompanyar-los a França tot fen veure que es el senyor del vaixell, per tal que aquests puguin realitzar un viatge de contraban d'oli. Sense ni pensar-ho, accepta la proposta. A trenc d'alba surten cap a Cala Prona on arriben a les dues de la matinada, allà es troben amb Quimet de la Selva que els explica quines rutes han de fer i quines dificultats trobaran. Durant aquest temps van deturant-se en diferents punts de la costa, que el narrador descriu exhaustivament.

El primer punt on paren és Cervera, on realitzen la primera venta d'oli.

Al dia següent arriben a Banyuls, on el narrador s'enamora d'una jove de disset anys, la Venus, tot i que ell marxa i ja no la torna a veure més.

El viatge segueix, tot visitant ciutats costaneres, on paren i fan intercanvis i on el narrador passeja tot contant-nos com es tot allò que veu.

Quan arriben a Rosselló es veuen obligats a parar ja que el fang els hi impedeix el pas encallant-los el Mestral en aquest.

Baldiri s'encarrega de buscar una embarcació més petita que el Mestral per tal de poder arribar a Leucata, on l'espera el contrabandista amb qui tenia tractes des d'un principi de la història. Els encàrrecs que havia de fer Baldiri resulten impossibles de realitzar així que tornen a Cadaqués amb les mans buides, havent fet, per al narrador, unes vacances curtes i força intenses.

3 : L'estructura:

Contraban presenta un estructura lineal ja que segueix un ordre cronològic dels fets. En el primer capítol es produeix un flash-back que ens porta a l'inici de la història del Mestral, i a partir d'aquí la novel·la avança cap al present sense cap salt temporal important.

3.1 : L'estructura externa:

La novel·la està dividida en deu fragments, tot i que el llibre no assenyala l'inici dels capítols, sí deixa un marge en blanc entre els anomenats fragments.

3.2 : L'estructura interna:

El plantejament de l'obra se'ns presenta en els dos primers capítols. En el primer capítol l'autor ens col·loca el narrador en un temps present i ens transporta al passat a traves dels seus records, on ens parla del Mestral. En el segon capítol, el narrador torna al present i es aquí on comença, a bord del Mestral, el viatge que ocuparà la resta de la novel·la.

Durant els següents capítols fins als dos últims, la història agafa un caire lineal. Els protagonistes recorren la costa catalana i de cada lloc on paren el narrador ens en fa una descripció. Tots aquests capítols fins al dos últims els podem considerar com al nus de la novel·la.

Els dos últims capítols, el desenllaç, Baldiri abandona el Mestral per tal d'acostar-se a terres Franceses i trobar-se amb el contrabandista, però les coses no rutllen com s'esperava i els protagonistes, se'n tornen a Cadaqués amb les mans buides.

4 : Narrador :

El narrador de la novel·la no es pas el protagonista, però si es un personatge molt pròxim a aquest. El narrador de Contraban, és un testimoni dels fets que ens conta l'historia des d'un punt de vista intern, en primera persona i en passat .

5 : Els personatges:

5.1 : Protagonista:

Baldiri Cremat : Es un xicot alt, ros i ulls blaus; molt àgil, xerraire, valent i llest.

És qui necessita realitzar el viatge i qui va a buscar al nostre narrador per tal poder-lo realitzar amb tota seguretat i precaució.

Pau Saldet: És el cunyat de Baldiri. Els acompanya durant tot el viatge. És un noi tímid, sentimental i reservat. Es el cuiner del Mestral. És un protagonista testimonial, igual que el narrador.

5.2 : L'objecte :

La Venus : És una noia que transporta càntirs d'aigua, de la qual el narrador se n'enamora on en pren un cert apressi. Representa la bellesa, la joventut, representa un desig, un sentiment del narrador.

5.3 : El destinador:

Quimet de la Selva : És un home gran, de cabell blanc; alt i corpulent i amb un bigoti gros i caigut. El seu ull esquerre era blanc i sortit.

Es l'encarregat de donar-los totes les pautes que han de seguir per a realitzar el viatge, tot i que ell no els acompanya.

5.4 : Testimonis :

Tot i que ja he anomenat el narrador de la història i a Saldet en l'apartat de protagonistes, també trobo que són testimonis ja que són presents en tot el viatge però el que realment fa l'acció en el viatge es Baldiri

5.5 : Decoratius:

Víctor Rahola: És un home gran, savi. És amic del narrador i tots dos comparteixen un amor cap a la mar i es tenen un mutu apressi i respecte. Aquest proposa el nom de Mestral per a la embarcació.

Vadoret: Artesà en l'art de construir barques, treballador i expert en aquest ofici. Fou qui construí per al narrador la seva embarcació, el Mestral.

Monsieur Forgas: És un home vell, amb ulls rogencs i sortits i segons l'autor es un home minúscul. És l'alcalde de Portvendres.

5.6 : Col·lectiu:

Apareixen grups de pescadors en algun tram de l'historia.

6 : El temps :

Dins el present de la novel·la, en el primer capítol es parla d'anys enrera a traves dels records del narrador. A partir del segon capítol comença un temps lineal en el que transcorre aproximadament una setmana. Sense salts de temps importants.

7 : L'espai :

Els espais que apareixien en aquesta obra, son vistos a traves dels ulls d'un escriptor, es a dir, la influencia de sentiments i sensacions que hi implica l'autor, altera lleugerament la realitat de les descripcions tot i que són tan clares les comparacions i les metàfores que realitza que tot i estar envoltats amb paraules poètiques, pots fer-te ua idea molt clara de com són.

La novel·la comença a Cadaqués, a la casa de fusta de l'americano, on viu el narrador. Ja començat el viatge passen per Portlligat i la badia de Guillola, sense aturar-hi tot i que si els anomena en l'obra. També passen per Cap de Creus i entren el Golf de la Selva. Creuen el pla de Tudela i arriben a Cala Prona.

Quan marxen del golf de la Selva, arriben a garbí de Cervera, on el narrador fa el seu primer passeig tot descrivint-nos els poble. Al matí següent ja són a Banyuls.

De Banyuls posen rumb a Portvendres, on passen un parell de dies.

Quan salpen de Portvendres van cap a Cotlliure. De Cotlliure salparen cap a Rosselló, passen per Salanca i l'estany de Salses i seguidament el cap de Leucata. De Leucata tornen cap a Cadaqués.

8 : Tècnica i estil :

La novel·la es basa en la descripció dels espais i personatges que hi apareixen. Aquestes descripcions son dins la narració que ens fa el testimoni principal de la novel·la. Hi ha presencia de diàlegs entre els personatges tot i que no tenen una funció imprescindible.

La novel·la es rica en vocabulari, l'ús del català és perfeccionat fins l'últim dels adjectius. La descripció de les situacions, els personatges i sobre tot els espais i els objectes, és molt minuciosa i es basa molt més, moltes vegades, en sensacions produïdes per aquestes espais u objectes que no pas per el seu aspecte físic. En algun moment es utilitzada una fina ironia, normalment amb aspectes relacionats en el canvi de temps. També es mostra molt subtilment, les seves idees catalanistes i l'amor que sent Pla per la seva terra.

9 : Opinió personal:

La novel·la , Contraban, se m'ha fet un pel pesada ja que tota la història es plana, sense acció. Però apart d'això trobo que la manera de descriure els pobles que visiten i els personatges que apareixen al llarg de la història, és molt delicada i força agraïda de llegir. Hi ha un personatge en concret que m'intriga força, és el de Pau Saldet. Trobo que es un personatge sotmès al seu cunyat tot i que realment, per dins es força rebel, encara que la seva timidesa el priva de exterioritzar la seva rebel·lia.

És una obra força interessant, encara que, com ja he dit abans, a mi no m'ha emocionat pas gaire.
Descargar
Enviado por:Anigroeg
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar