Literatura


Contraban; Josep Pla


Comentari de l'obra:

Aquest llibre s'anomena Contraban i és de l'autor Josep Pla. Josep Pla va néixer a Palafrugell el 1897 i va morir el 1981 al Mas Pla de Llofriu. Pla és l'escriptor català més llegit i més popular de tots els temps, va dedicar la seva vida a la literatura i el periodisme. Els seus trets característics, com veurem en aquesta obra, Contraban que va escriure el 1954, són: el relat de la vida i la cultura catalana, la naturalitat i la descripció del paisatge i la proximitat que hi ha en les seves obres de cara al públic.

El corrent literari dins el qual s'emmarca aquesta es el realisme; narra els fets amb molta precisió i detalls i tot el que explica es suposa que va ser real, ja que la seva obra també particularitza per que es un recull de les seves experiències, malgrat que nos sigui meitat real i meitat recreat. El seu gènere es novel·la.

Com tots els llibres, aquest també te una estructura, i es la següent:

Per començar el autor divideix el text en tres fases: la primera és l'introducció on es parla del personatge principal i on també comença a crear-se l'historia, en aquest cas, on Baldiri es troba amb el protagonista i li proposa de fer el viatge. Entremig també hi ha petites descripcions que van lligades als records que té el protagonista al veure el vaixell que una vegada va posseir.

En la segona part transcorren més fets, es tot el recorregut del viatge des de Cadaqués, poble on viu el protagonista, que amb teoria és Josep Pla, fins al destí final que és l'estany de Salses, al Roselló.

Finalment, l'ultima part es ja el desenllaç, que és on ja acaba l'acció. El desenllaç del llibre és dolent per els narradors, ja que, desprès de fer tot el viatge, no poden aconseguir la seva fita, ja que el comprador de les malles d'oli no es presenta al lloc acordat.

Els personatges principals són tres: el protagonista, Baldiri i Pau Saldet.

Encara que n'hi ha més, aquests tres són els més remarcables.

El protagonista, com ja he dit abans, es tracta de Josep Pla. Tot i que en el llibre no es parla gairebé gens d'aquesta persona, es pot deduir que es una home a qui li agraden les dones maques, per la trobada amb la seva “Venus dels Pirineus”, i també el bon menjar.

Baldiri, ja és un personatge més rodó, en el sentit de que se'n fa una descripció més clara i precisa. Baldiri era l'home de la xusma del port de Roses més valent, més desaforat i més arriscat. Per allà se'l coneixia com Baldiri Cremat. Era el cunyat de Pau Saldet, però no es portaven massa bé, i sempre que podia li retreia alguna cosa.

Pau Saldet era una persona callada i tímida, tot al contrari que Baldiri, que era xerraire i obert. També era reservat i impersonal i solia cuinar per a la tripulació del vaixell on navegaven.

El temps intern del relat és el període d'octubre que dura exactament nou dies, de dissabte fins a diumenge de la setmana següent, això és el temps intern del relat. Pel que fa el temps extern, el temps històric en què s'esdevé l'aventura, és molt clar que hem de situar els fets a final dels anys quaranta del segle XX, durant la Segona Guerra Mundial, a Europa.

Aquesta narració tracta de un viatge que fa un grup de homes en vaixell per tal de vendre il·legalment oli a França. La historia comença una tarda de tardor a Cadaqués. Un home, que esta a la seva casa de la platja, veu arribar un vaixell al port. De seguida el reconeix, ja que anteriorment havia estat seu, però no li dona massa importància als tripulants. Desprès de sopar, algú truca a la porta de casa seva. Es tracta de dos dels membres de la tripulació del vaixell. Baldiri i Saldet. Baldiri li fa una proposta al protagonista, i es que han de comerciar malles de oli. Però el cas es que aquestes malles d'oli les han de infiltrar primer il·legalment a França, es a dir: contraban. Baldiri li diu al protagonista si vol ajudar-los fent-se passar per el senyor del vaixell, per que la seva intenció era fer un viatge amb vaixell per arribar al estany de Salses on els esperaria el seu comprador. El protagonista accepta i comencen el viatge. Entre que arriben al port, paren en alguns llocs, on Baldiri sempre aprofita per beure, ja que li agrada la beguda, i Josep Pla surt a passejar, per aparentar un senyor. Entre les seves aventures, finalment arriben al final de trajecte, però per mala sort el seu comprador no els esperava així doncs que van tenir que tornar cap a Cadaqués sense haver pogut fer negoci.

El temps narratiu de l'obra es en present, ja que Josep Pla va contant els esdeveniments a mesura que van passant, malgrat això, també hi ha alguns moments on explica anècdotes seves o de companys, que parla en passat, però la majoria del text està en present; a més, com que es narren experiències pròpies, el text està escrit e primera persona.

En el mapa de la pagina següent hi ha el recorregut que es va fer, i es veu clarament el trajecte des de Cadaqués fins a l'estany de Salses i tots els pobles d'entremig per on van passar.
Descargar
Enviado por:Xavi
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar