Lenguaje, Gramática y Filologías


Contraban; Josep PLa


(en aquest treball, en algun exercici, pot ésser que demani alguna pàgina concreta, si no coincideix es perquè útilitzo un altre edició del llibre, Josep Pla Contraban i altres narracions editorial: butzaca 62, per aquesta raó quan citi una pàgina posaré algun fragment del llibre per a que es pugui guiar en el seu)

1.Pla i la seva època: a partir de la informació del proleg, situa la narració en aquests temps de postguerra i contraban.

Aquesta obra de Josep Pla es en la postguerra, hi havia molta necessitat de fer contraban, trobar feina con sigués, ja que es passava molt malament, no hi havia diners i es passava gana. Ells intentaven fer contraban per intentar vendre car després aquí (diner fàcil). El protagonista recorda com els seus pares amb el “mestral” també havien anat a Itàlia i com que ara ell tenia la necessitat de fer-ho...Va agafar 2 homes més (Baldiri i Saldet) i se´n van anar a França a intentar fer negoci.

2.Resum Argumental de la narració, deixant de banda les digressions.

Es un home anomenat Víctor, que te una casa llogada a Cadaqués i desde allà pot contemplar el mar. Ell ens descriu la casa en un principi del llibre, llavors, es posa al sofa a contemplar i veu el Mestral, el seu vaixell, al qual li va posar aquest nom en record del vaixell que tenien els seus pares i que ell li va recordar molts viatges a Itàlia.

Ell agafà el vaixell amb dos mariners més i efectuaren un viatge cap a França per intentar fer negocis, ells portaven oli i aconseguiren vi i un gramòfon per a vendre a Cadaqués. Al arribà al punt destinat de l´intercanvi de la mercaderia (l´estany de Salses) prop del illot de Leucata. Allà, s´havien de trobar amb un home que havien de fer negocis però que no aparagué. Desebuts regressaren a Cadaqués sense haver aconseguit el que volien, però amb una aventura més a poder explicar.

3.Localitza una d´aquestes digressions narratives i analitza el tema, l´estil i el to.

Pàgina 158-159

Canvia de tema del viatge per explicar història de Empuries i Rosselló, quan el Rei Jaume (diu que es un dels paratges més segurs del Mediterrani)

També parla sobre el governador de Mailly, Lluís XIV, feu gastar a frança en edificis i coses militars a Portvendres en agraïment del poble posa un obelisc magnífic al mig de la plaça.

Vol intentar explicar més coses sobre aquell lloc perquè té ,molta historia i ell va trobar oportu de que la gent que llegeix el seu llibre a més de seguir una aventura se´n pot adonar de la història de molt aprop de casa nostre.

4.Analitza dia per dia l´evolució de la narració amb l´ajut d´un quadre com el següent

Temps: Lloc de l´acció: Acció:

Dissabte Casa del pianc, a Cadaqués Descripció de la casa i dels objectes.

Arribada del Mestral i visita de Baliri Cremat i Pau Saldet.

Diumenge en el Mestral Salparen de Cadaqués, passen Portlligat, badia de Guillola, Cap

De Creus, Golf de la Selva, Cala

Prona, trobada amb Quimet de la

Selva (els ensenyà com arribar a

L´estany de Salses sense quedar

enganxats als bancs de sorra).

Anaren a Cervera venen oli que

duien de de Cadaqués salparen cap

a Banyuls

Dilluns a Banyuls Arribada a Banyuls. Víctor veu una

una noia que li agrada. Baldiri

compra vi de Banyuls i el carrega

al vaixell.

Dimarts a Portvendres Arriben a Portvendres, es queden a

passar el dia allà.

Dimecres al Mestral Baldiri carrega un gramòfon i

salparen cap a Cotlliure.

Dijous a Cotlliure Arribaren a Cotlliure, coneix un

home d´un resteurant i parlen

sobre anxoves (quines son de

qualitat si no son del país...)

Divendres al Mestral Salpen de cotlliure de bon

matí.Passen Canet, Salanca, El

Bacarès. Arriben a l´estany de

Salses, passen per una gorja

que Quimet de la Selva els

havia dit. Passen la nit a l´estany

i troben una barca de color

negre d´un caçador per transportar

la mercaderia.

Dissabte al mestral arriba el mal temps, Baldiri va a

a la platja per reunir-se per a fer

negocis , però no va apareixer el

contacte i surtiren com podien de

l´estany.Passen Cap de creus cami

De casa

Diumenge al Mestral Arribaren a Cadaqués i el Victor

després d´haver dormit tot el

viatge se´n va a casa seva.

5.Analitza la contraposició de caràcters dels dos personatges secundari, esl mariners.

Són cunyats:

Baldiri xicot alt, sec, ros, ulls blaus. Cabells aspres, àgil de moviments, molt manaire.

SaldetAdopta un posat de víctima

En un moment s´enfaden ja que Baldiri li diu que no fa bo el menjar i que no s´escarrassa després en Víctor parla amb el Saldet i li comenta que no hi a res a fer amb ell pero Saldet li sembla normal pero al final quan se´n surten dels bancs de sorra estan bé una altre vegada.

6.Narrador: argumenta com es presenta el narrador(relat autobiografic, crònica, ficció?)Cerca en quin moment de la narració es produeix la plena indentificació narrativa de Josep Pla.

Es una crònica, ja que argumenta com si ell ho expliques en un diari personal, coses que li han passat de veritat i que ell ho explica en primera persona tot els viatges que ha fer per mar.

7-Intenció narrativa: Explica les idees que exposa sobre la voluntat dels francesos de convertir el català del Rosselló en un patois.

Explica la reflexió de Pla sobre les fronteres artificials.Quin element, en aquest sentit, han imposat els francesos a Cervera?

Pàgina 142 Doncs que a Cervera hi ha la intencio de crear un patois deslligat de la llengua del país determinat, a demostrar la corrupció de la llengua.

8.Estructura Narrativa:Explica la relacio del rellotge de la casa del Pianc amb el desenllaç de la narració.

La relaciño entre el rellotge de la casa del Pianc es que al estar espatllat sempre marca la mateixa hora (5:25) i que coincidia amb l´arribada a l´estany de Salses i que el veia recordar el viatge aquest que han passat com el mestral que feia recordar els viatges amb els seus pares.

-Premonicions: busca l´advertiment premonitori que els fa Quimet de la selva i que condicionara el final de la història.

La premonició de Quimet de la selva es la de ajudar-los a que trobin l´entrada per entrar a l´estany de Salses per a que no es quedin encallats als bancs de sorra i poder arribar a temps.

9.explica les etapes de construcciño d´una embarcació a partir de les explicacions de Pla.

1-Fusta de roure (preferible)

2-Construir la estructura

3-Es monta la estructura sobre la quilla

4-Es posen les quadernes a la quilla

5-Es lliguen les puntes de les costelles a la coberta

6-S´intal·la l´orla (estructura cinta)

7- S´hi posa el bestuiment

8- Folro exterior, interior (fusta de pi)

9-Construir compartiments

10- apunt per navegar

10.Busca un exemple de ironia:

(pàg 165-166) quan Víctor diu que Baliri es un cas perdut i Saldet li respon que si el considera un cas perdut abans d´arribar a Salses. I quan diu que li agradaven massa les dones i el veure i diu el Saldet..”no us agraden, a vós, les dones?” ( com si diguessim que el això de les dones es una cosa normal,bé, que a tots els homes les agraden els homes)

11.Comenta algunes reflexions sobre la consepció del món.

“ Es necesita ésser tan pobre, tenir una vitalitat i un esperit d´aventura tan formidable per a entrar en aquestes petites tragèdies-terribles, obscures, desconegudes- de la miserable vida diària! ”

considera que la vida diària es una cosa dolenta, crec que això ho diu perquè estem obligats a treballar per a poder viure i aquest llibre que diu que volen fer contraban, demostra clarament que intenten aconseguir diners com sigui per a poder comprar (generació capitalista).
Descargar
Enviado por:Navarro Bilabial
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar