Historia
Conquesta de Valéncia
CONQUESTA DE VALÈNCIA
-
La conquesta del Regne de València es va fer sovint sense resistència. Com interpretes l' actuació dels musulmans? Jo pense que havien fet molt be no oposant-se al rei En Jaume, ja que si averen arribat a fer una gran guerra hauria segut molt pitjor. Van arribar a un tracte molt bo, ja que els musulmans que s'oposaven a quedar-se a València sen podien anar agafant les peces de roba suficients, es a dir el que necessitaren. Jaume I l' últim que li agradaria fer es fer mal a la gent dels pobles, tot el contrari, preferia que es quedaren acceptant les seves condicions, per això en quasi totes les seves conquestes intentava arribar a un acord.
-
El rei En Jaume només expulsà, en un primer moment, les poblacions que li van fer resistència armada, però veiem que els altres es quedaven als seus pobles. En queden avui, de musulmans, al País Valencià? Si, avui encara hi ha famílies de musulmans, encara que solen i cada vegada més, ser emigrants de fa uns quants anys, es a dir, que fa molt poc de temps que hi son al País Valencià.
-
Que creus que els degué esdevenir? Per la tendència assimiladora dels Reis Catòlics i dels primers Àustria. En fracassar l'assimilació va guanyar cos la idea de l'expulsió, decretada per Felip III en 1609. Espanya va aprofitar la conjuntura pacifista de l'occident europeu-pau de Londres de 1604, treva amb els holandesos de 1609-per a concentrar les seves flotes al Mediterrani i resoldre un aspecte crucial de la seva unitat interna amb l'expulsió massiva dels moriscs.
-
Documenta't sobre el destí d'aquests vençuts.¿Queda actualment cap rastre d'ells, per exemple en la toponímia valenciana? Els 127.000 moriscs expulsats o morts representaven un 30 % de la població valenciana. La perduda demogràfica va ser terrible i la repoblació costà prop d' un segle a omplir parcialment aquell buit. En l' ordre econòmic es va veure privada la nació de la població més útil, productora i contribuent. El destí dels moriscs va ser cap al nord d' Àfrica. En quan a la toponímia molts pobles i ciutats d' arreu del País Valencià i de tot l' Estat Espanyol encara hi queden noms musulmans/àrabs. Un dels exemples mes fàcils de reconèixer es el nom del nostre poble, anomenat Almenara. Normalment els pobles procedents de l'àrab, solen començar per: Al-, Beni-, Massa-,... com per exemple Almenara, Benimaclet o Massamagrell. Heu podeu comprovar en el mapa que posaré al final del treball (sols estan posats alguns dels noms de pobles o ciutats que comencen per Al- d'arreu de l' Estat Espanyol).
-
Quantes batalles campals es van fer per a la conquesta del Regne de València? Fes-ne el relat. La primera batalla es va acordar que seria assetjar la Boatella. Al principi no el rei En Jaume no heu tenia massa clar però al final es va decidir que enviaria un trabuquet i dos fenèvols, i un poc mes lluny barreres amb homes armats que tres de aquests aconseguiren arribar a la barbacana sense ningun mal i En Jaume els va manar fer tres forats a aquesta, per dos dels quals podien entrar molt be
dos homes. Ja l'havia guanyada. La segona va ser quan els moros perguéren la Xerea, el rei En Jaume no va voler que morires cavallers seus, així que decidí entrar ell per a impedir-ho, però va eixir malferit, encara que ell no volia que el veren malament i va fer com si no hi avera passat res (prompte es va curar). A partir d' aquestes dues batalles, Zaiyan tingué molta por de que n'hi hagueren mes així que decidí pactar amb el rei En Jaume I.
-
Que va passar quan el rei En Jaume va voler repartir la terra entre els seus homes? Comenta l' actuació del rei. En un principi, el rei En Jaume va nomenar a uns repartidors per a fer aquesta tasca: Don Assalit de Gúdar i Don Eiximèn Peres. El rei ho va fer així per a llevar-se un pes de sobre i a mes a mes hi havia un problema, el cas es que hi havien mes donacions fetes que no terra. Per que en un principi els nobles demanaven poc, però acabava sent molt. El rei els va consultar que si els pareixia bé les persones que havia nomenat com a repartidors hi tots aquests es negaren, no estaven conformes, llavors el rei decidí, (un poc en pensament de burla, ja que era un assumpte molt difícil de solucionar) que s' encarregaren ells de repartir les terres. Al tercer dia d' haver-los passat la feina tornaven a estar davant del rei En Jaume ja que no s' aclarien a partir la terra. Finalment ho feren els repartidors anomenats pel rei. Els nobles que tenien massa reberen menys, així cadascun rebé les terres segons el seu mèrit.
-
En terminologia feudal, quina relació Don Blasco i el rei En Jaume? No tenien ninguna relació familiar, la seva relació era mes bé de feina, es a dir, eren com “Don Quijote y Sancho” eren rei i escuder.
-
Com es va solucionar el conflicte entre Don Blasco i el rei? En un principi hi havia un tracte entre Don Blasco i el rei, que consistia en que si Don Blasco aconseguia Morella se la quedaria ell, però aquest tracte es va trencar quan Morella ja conquerida, el rei En Jaume va dir que la volia per a ell, ja que aquest castell valia tant com un comptat, al final Don Blasco va cedir i va deixar estar el tracte que havien fet, ja que ell li devia molt al rei per haver-lo protegit durant molt de temps.
-
Que volia dir Don Blasco quan, referint-se al castell de Morella, demanava al rei En Jaume << ... vulgueu que jo el tinga per vós, que és més raó que jo el tinga que ningú del regne >>? Es referia a que ell, Don Blasco tenia mes dret a tindre el castell de Morella que ninguna persona mes en aquest regne ja que havia estat servint al rei En Jaume durant molt de temps i aquest li devia moltes coses.
-
Diu el rei En Jaume: << S' agenollà davant meu i em va fer homenatge de mans i boca. >> Com s' anomena aquesta cerimònia? Quin significat tenia? Això significa que li va fer una reverencia, suposem que li besaria la ma i la galta. El significat, jo pensa que era una forma de dir-li que el tenia per a lo bo i per a lo roïn, que li oferia tots els seus cervells.
-
Hi ha cap relació entre aquest conflicte i les negociacions del rei per a la rendició de Valencia? Comenta-ho. No ho tinc molt clar, ja que el conflicte es resolgué, per tant el que podria haver passat es que al rendir-li homenatge al rei Don Blasco podria haver anat a parlar amb alguns contactes àrabs e intentar facilitar-li les coses.
Descargar
Enviado por: | Helena |
Idioma: | catalán |
País: | España |