Literatura


Com un miratge; Maria Mercè Roca


CITACIÓ BIBLIOGRÀFICA

Com un miratge

Autora: Maria Mercè Roca

Pàgines: 104

Editorial: Barcanova

Col·lecció: El Centaure

Publicació: Barcelona, 1990

PRESENTACIÓ: DEFINICIÓ DEL TEMA

Jo diria que el tema és una barreja entre una història d'amor que al final de la novel.·la és convertida en gest traidor per part de la noia.

ARGUMENT

Quan començava a arribar l'estiu en aquell poblet, cada any hi anava gent, sobretot de Barcelona, a passar les vacances; però aquell any, semblava que la gent mai arribaria. Però un dia va arribar una família, i llavors va començar a arribar tothom.

Un noi, que vivia en aquell poble, mentre esperava a la gent, va veure que arribava una noia guapíssima i s'en va enamorar. Un dia estaven en un bar i es van saludar; llavors es van anar fent amics, fins que van acabar sortint. Aquest noi juntament amb un amic seu, tenia una cabanya molt amagada que hi anava de tant en tant i que era un secret que només sabien ells dos, però un dia aquest va decidir portar-hi a la Salut, la seva novia, però amb una condició: que mai digués a ningú que allà hi tenien una cabana. Quan va arribar en Ramon, el seu amic, li va haver d'explicar lo de la cabana, i s'ho va prendre molt malament.

Al cap d'uns dies en Ramón li diu al noi que algú més havia anat a la cabanya perquè hi havia trobat llaunes buides i el noi li va dir a la Salut si havia dit el secret a algú i ella li va dir que no. Un dia el noi va anar a la cabanya sol i s'hi va trobar a la Salut i als seus amics, i ell li va dir que no volia saber res més d'ella i així va ser fins que va marxar un altre cop a Barcelona.

NARRADOR I PERSONATGES

En aquesta novel·la l'autora ha utilitzat la visió del protagonista perquè aquest és el que explica la història; i ho fa explicant-nos els seus pensaments, les seves maneres de veure les coses, com veu els altres personatges, etc. Tot depèn del seu estat d'ànim: si està content ho veu i ho explica tot com si fós meravellós, però en canvi si està trist ho veu i ho explica com si tot fós avorrit; com per exemple en un cas que està a la muntanya tot és maco perquè estava content, però hi ha un altre cas que està a la festa de la germana de la Salut que li sembla que tot el seu entorn és un fàstic, perquè està molt avorrit; un altre cas és quan un dia veu a la Salut molt simpàtica i està molt bé amb ella perquè estan sols, es fan petons, i ell està molt bé, en canvi hi ha un altre dia que la Salut està amb un seu amic i se'n van els dos sols, i li agafa molta ràbia a ella, i un últim exemple que faig és que un dia que ha de treure les vaques com que li feia vergonya que el veiéssin no li agradava tenir-ne de vaques, i un altre que li agradava molt tenir vaques perquè això va ser quan una va vedellar i a la Salut li va agradar molt veure-ho.

Personatges:

Noi del poble: És el protagonista perquè sempre surt i a més a més narra tota la història ell. És molt tímid, temorós, callat, introvertit, apagat,etc, però a la vegada pot ser valent i divertit. És un personatge rodó perquè al principi és molt tímid quan li agradava la Salut, quan van començar a sortir (que li va demanar ella), feia el paper de temorós, i quan es van separar feia el paper de valent i de rabiós.

Salut: És com un segon protagonista, perquè és molt important durant tot el llibre i sempre o quasi sempre surt. És prima i té els cabells negres i estirats i els porta per sobre les espatlles i el serrell per sobre els ulls. Sap ballar molt bé, és molt extrovertida, atrevida, oberta, provocadora, etc. Ella és un personatge pla perquè sempre actua de la mateixa manera, no evoluciona.

Ramon: És un personatge secundari, perquè arriba més tard i no és gaire important. És molt simpàtic i bastant obert. És un personatge pla perquè no evoluciona.

Carme: És un personatge secundari, perquè no surt gaire. És simpàtica. És un personatge pla perquè no evoluciona.

Germanes, amics i resta de gent: Són personatges secundaris perquè no són molt importants i no surten gaire. Són tots plans per la mateixa raó que els altres, no evolucionen.

AMBIENT I CENTRES D'INTERÈS

L'història es desenvolupa en un paisatge rural, però alhora turístic, o sigui que deu ser un lloc típic de relax d'estiu.

Hi ha uns espais que han destacat:

-El Torreneules: És el lloc de coneixença; És un bar on hi ha billar, televisió, màquines, etc.

-La cabanya: Es el lloc secret, de relaxació, i el millor lloc per pensar.

-La font del Raig: És el lloc on es van declarar, i el lloc més romàntic.

L'història succeeix durant tot l'estiu més o menys. Per això crec que els trenta capítols fan referència als tres mesos: deu capítols és un mes.

ESTIL I LLENGUATGE

Fa servir el tipus de llenguatge familiar durant tota la novel·la. El llenguatge es caracteritza per frases molt i molt curtes, fins i tot només d'una paraula; i això fa que sembli que es dirigeix directament al lector.

VALORACIÓ PERSONAL

Aquesta novel·la té un desenvolupament molt interessant, i m'ha agradat molt, però crec que cal destacar que en cap moment durant tota la història no han dit el nom del protagonista, i això m'ha sobtat molt perquè no havia vist mai cap llibre que li passés això.

L'he entès bé i no m'ha costat gens gràcies al tipus de llenguatge que utilitza l'autora, perquè és de fàcil comprensió, sobretot per la gent de la meva edat i més grans.

Jo personalment recomanaria aquest llibre a la gent que li agrada les històries d'amor, sobretot les que moltes vegades reflecteixen la realitat. A la gent que això no li agrada i que sobretot els hi agrada molt l'acció, el terror, les aventures, etc, no els hi recomano perquè crec que els avorriria.

ÍNDEX

Citació bibliogràfica....................................................................................................1

Presentació: definició del tema....................................................................................2

Argument.....................................................................................................................3

Narrador i personatges.................................................................................................4-5

Ambient i centres d'interès..........................................................................................6

Estil i llenguatge..........................................................................................................7

Valoració personal.......................................................................................................8

1

9
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar