Tecnología


Central tèrmica de Cercs


CENTRAL TÈRMICA DE CERCS: INTRODUCCIÓ

  • Funcionament d'una Central Tèrmica:

Les Centrals Tèrmiques són les centrals que produeixen elèctricitat a partir de combustibles fòssils, derivats del petroli, carbó i gas), per escalfar aigua i obtenir-ne vapor.

Aquest vapor mou una turbina, la qual acciona el generador de corrent, anomenat alternador. El corrent elèctric generat passa per un transformador que s'encarrega d'adequar la intensitat i la tensió per al seu transport fins a les estacions transformadores properes a les poblacions.

El consum de cobústiblres fòssils provoca l'emissió de particules i fums provinents de la seva combustió (CO2 , gasos sulfurosos, etc...) que originen l'anomenada pluja àcida.

  • Carecteristiques de la Central Tèrmica de Cercs:

L'antiga central Tèrmica de Cercs es va construir l'any 1929, funcionava amb el carbó provinent de les mines dels voltants, i obtenia l'aigua d'un espècie de embassament que es troba sota terra.. L'any 1968 aquesta central es substituida per l'actual, l'any 1971 s'inagura la Central Tèrmica de Cercs.

La Xemeneia media 122metres d'altura i tenia 6 metres de diàmetre, la seva torre de refrigeració media 103 metres d'alçada, i el seu diàmetre de la part superior era de 68 metres, la paret de la torre de refrigeració té un gruix de 15 cenimetres.

La nova central Tèrmica de Cercs segueix el següent horari:

8 Hores -----------------------------23 Hores funcionava al màxim 160000 K/Watts Hora

23 Hores----------------------------- 8 Hores funcionava a baix rendiment, 80000 K/Watts Hora

La Central Tèrmica de Cercs en aquests moments utilitza un tipus de carbó anomenat Ulla provinent de Sud Àfrica, aquest carbó té un 0,45% de Sofre i té 6550 K/Calories.

S'utilitza carbó de l'Àfrica perquè és més barat de portar-lo fins a Catalunya que no pas extreu-rel de les mines dels voltants de Cercs. El carbó de Cercs (que abans es feia servir per la Central Tèrmica), anomenat Lignit conté un 3,1% de Sofre, té 3099 K/Calories.

El carbó que en aquests moments es fa servir a la Central Tèrmica de Cercs contamina molt poc gràcies el poc sofre que he conté el seu carbó, i està per sota dels limits europeus.

Central tèrmica de Cercs
La Central Tèrmica de Cercs consumeix diàriament 1200 Tonelades de Carbó, i 350 Tonelades d'aigua.

Museu de les Mines de Cercs:

La visita al Museu ens va permetre conèixer la història de 150 anys d'explotació minera a la comarca del Berguedà, els usos i aplicacions del carbó, i com era la vida a l'entorn de les mines. Vem veure un audiovisual, i un pis d'un miner, també es pot gaudir d'una visita guiada a les mines amb un petit tren, endissant-nos 450 metres horitzonatalment, on et permeten fer un petit viatge a traves del temps i on si representen totes les etapes que va viure la colònia minera de Sant Cornèli. La colònia minera de Sant Cornèli està situada a 960 metres d'altitud, i es va fundar a finals del segle XIX.

En aquesta visita pots conèixer com vivien els miners, les dones dels miners (treballaven a indústries tèxtils instalades aprop), els nens/es, la seva situació econòmica i social, i el lleure.

Fotografia del museu de les mines

- El museu de les Mines està situat on abans era l'escola dels nens, i nenes dels miners.
Descargar
Enviado por:Pol Aldavert
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar