Geografía


Cataluña


CATALUNYA

.Geografia Física de Catalunya.

Catalunya està situada al nord-est d'Espanya

'Cataluña'

Catalunya té un relleu molt variat,té una superfície de 31.980 km2.

Catalunya limita:Al nord,amb els Pirineus,que marca la frontera amb Andorra i França.A l'est,amb el mar Mediterrani on hi ha les illes Balears.Al sud,el País Valencià,que els separa el riu Sénia i a l'oest,amb Aragó.Al límit amb Aragó i Valencia hi ha els Ports de Beseit.La costa,en general,és molt rectilína, fa uns 550 km.

Les aigües superficials de Catalunya es concentren princi-

palment en els rius, ja que els estanys hi són escassos.

Tots els rius que passen per Catalunya desenvoquen al mar Mediterrani, llevat de la Garona. El riu més important de Catalunya, és el riu Ebre, els afluents més importants d'aquest neixen als Pirineus, són afluents de l'Ebre: el Segre, el Cinca, el Matarranya, el riu de Siurana i el riu de Montsant. Aquests rius tenen un cabal molt regular.

Els rius que neixen al Pirineus (la Muga, el Ter, el Fluvià i el Llobregat) tenen un curs més llarg i un règim bastant regular.

Els rius que neixen a les serralades litorals (el Daró, la Tordera, l'Onyar, el Besòs, el Foix, el Gaià i el Francolí) són molt més curts i tenen el cabal irregular.

Catalunya té un clima mediterrani, és a dir, un clima temperat, a excepció de la Vall d'Aran, que té clima atlàntic. Als Pirineus hi predomina el clima mediterràni d'alta montanya. Els estius són frescos i el hiverns molt freds.

A la depresió Central hi predomina el clima mediterrani d'interior. Els estius són molt calorosos i els hiverns molt freds.

A la franja costanera hi predomina,el clima mediterrani de litoral.Els estius són menys calorosos que a la zona interior i els hiverns més suaus.

El clima atlàntic només es dóna a la Vall d'Aran .Els estius són frescos i els hiverns,freds.

La gran varietat de vegetació del territori català fa que hi hagi una gran diversitat de fauna.

A Catalunya,hi predominen els ocells,sobretot als aiguamolls i als deltes.A les muntanyes hi ha esquirols,porcs senglars,guineus,mussols...i,específicament als Pirineus,hi ha isards,galls salvatges i picots negres,entre altres.A les planes hi viuen conills ,llebres i perdius.

La vegetació de Catalunya és la mateixa que hi ha en tot l'àmbit mediterrani.

El paisatge mediterrani es caracteritza, principalment,per alzines i pinedes de pi blanc i pinyoner.A la Costa Brava,el pins arriben pràcticament al costat del mar.

-Geografia humana de Catalunya

Catalunya té aproximadament 6.000.000 d'habitants.La majoria de la població és urbana.Les comarques més poblades són les litorals,sobretot les que són a prop de Barcelona,ja que es la capital de Catalunya,i hi viu una gran part de la població de Catalunya.També hi ha altres ciutats importants,però no tan com Barcelona,són:Girona, Lleida i Tarragona,etc.

La població de Catalunya està envellint,cada cop hi ha menys naixements i ha disminuït la mortalitat(perquè ha millorat l'esperança de vida)

Les persones que viuen i treballen a Catalunya formen la societat catalana.Catalunya té;una història,(va néixer com a nació fa mil anys,és a dir mil anys d'història comuna que es recorda i es celebra amb festes i tradicions populars.La festa més important es la diada de Catalunya,l'onze de Setembre.),una llengua(el català és la llengua que es parla.Les dues llengues oficials de Catalunya són el català i el castellà.),una cultura(la cultura és tot allò relacionat amb les tradicions,les formesde vida i l'art.Alguns catalans universals són;l'Antoni Gaudí,un arquitecte,en pintura,en Miró o en Dalí,en la música en Pau Casals o la Montserrat Caballé,en literatura,la Mercé Rodoreda etc.)i els símbols(la senyera és la bandera catalana amb quatre barres vermelles sobre fons groc.Catalunya ha adoptat com a himne nacional la composició “Els Segadors”.

A Catalunya,la major part de la població activa es concen-

tra en el sector terciari

'Cataluña'

-Bibliografia

-INTERNET

-LLIBRE C.S,CONEIXEMENT DEL MEDI SOCIAL I CULTURAL ED CRUÏLLA (PROJECTE UN MÓN PER A TOTHOM)
Descargar
Enviado por:Diana
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar