Historia del Arte


Casa Tassel; Victor Horta

1. DOCUMENTACIÓ GENERAL

1.1 Catalogació

- Nom: Casa Tassel

- Arquitecte: Victor Horta

- Cronologia: 1892 - 93

- Moviment artístic: modernisme

- Localització: Brussel·les

1.2 Elements materials i tècnics

- Materials constructius: pedra i ferro

- Materials decoratius: vidre, ceràmica i fusta

- Sistema constructiu: mixta (arquitravat i voltat)

2. ANÀLISI FORMAL I ESTILÍSTIC

- Elements de suport: Columnes de ferro que no són ocultes.

- Elements suportats: bigues de ferro

- Espai interior:

- Planta: Lliure, condicionada pel terreny estret i profund. Els murs només serveixen per delimitar un espai, no per suportar res. Té dues façanes; la principal i la de darrera que té un jardí. Té tres plantes. Al vestíbul comença l’escala que porta a les altres plantes i organitza la distribució de la casa. La principal és la més important. Al primer pis hi ha les sales d’estar i el guarda-roba. A la segona planta hi ha els dormitoris i l’estudi. I la tercera planta, que és la que té menys prestigi, estava destinada a les habitacions del servei de la casa i un altre estudi.

- Ordenació de l’espai: El vestíbul té forma octagonal. El terra està fet amb mosaics on predomina la línia corba amb motius naturals. L’escala està al costat d’una columna que té una flor de capitell que subjecta les bigues.

- Il·luminació natural: Ben il·luminat per una claraboia de vidre al centre i les finestres a les façanes.

- Espai exterior:

- Descripció: S’integra amb les cases del voltant. A la part central a partir del primer pis és lleugerament convexa i és on es concentren les finestres. La façana està feta amb pedra. En el primer pis utilitza grans finestres separades per columnes de pedra, en canvi en els altres són de ferro. En el 2n una barana de ferro, i en el 3r hi ha un balcó també amb una barana de ferro.

- Estil i autor: El modernisme és un moviment artístic i literari que comença a finals del S. IXX i acaba a principis del S. XX. La naturalesa és la gran font d’inspiració. Hi ha una abundant decoració. I es basa en l’ús dels nous materials i tècniques. Horta és el primer arquitecte modernista. S’inspira en la naturalesa, utilitza les línies corbes i ondulades, i és de Bèlgica.

3. INTERPRETACIÓ

- Caràcter i tipus d’edifici: Civil i privat. És una casa unifamiliar i adossada.

- Funció: Ser la casa còmoda, lluminosa i elegant del Senyor Tassel.

- Símbols: Pretén demostrar la classe social de la família burgesa que l’encarrega i mostra el seu nivell econòmic i social. La decoració és un distintiu de la burgesia. En la planta baixa del pis principal hi havia grans balcons perquè es veiés la decoració i el luxe des de fora.

- Client: Senyor Tassel. Enginyer que donava classes de geometria a la Universitat de Brussel·les.

- Destí: Família de classe burgesa.

- Context històric: “La Belle époque” o Pau armada. És un període de pau provisional i de canvis econòmics, socials i polítics. Hi ha grans canvis per la tecnologia de la II Rev. Industrial (la llum, el ferrocarril, ...) que provoquen grans canvis en les ciutats, a la societat i a les formes de vida. La burgesia va ser la promotora del modernisme i es va voler diferenciar de la classe treballador amb aquestes cases. També s’oposava a aquests productes i recupera el valor artesana i els materials. El modernisme va relacionat amb la burgesia que promociona i encarrega i la societat.

4. VALORACIÓ I CONCLUSIÓ

Es considera la primera obra completament modernista. La natura en forma de motius vegetals s’apodera d’aquesta casa i la converteix en única. És un exemple d’originalitat.
Descargar
Enviado por:Betsy
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar