Literatura


Canigó; Jacint Verdaguer


El Canigó : Resums per Cants.

Cant I - L'aplec

Tallaferro va amb son germà a caçar, i es troben a l'ermita que es amb Gentil. Aquest, al observar els cavallers, diu que ell vol ser-ne un.

Llavors l'ermità nombrà cavaller a Gentil en un homenatge en que hi participen Guifré, Tallaferro i unes donzelles.

Desprès de la cerimònia van tots al jardí i s'asseuen a la molsa, toquen musica i ballen. Gentil es fixa en una de les donzelles que es diu Griselda i es la reina de la festa. Aquesta mentre li va a entregar la corona al nou cavaller, Tallaferro s'hi fica al mig i li diu a Gentil que s'oblidi d'aquesta noia o li traurà l'honor de cavaller.

Dies mes tard arriben noticies de que els moros s'acosten, i que ja tenen algunes ciutat preses. Tallaferro decideix anar a la guerra i els seus fills Guifré i Gentil el volen acompanyar, però ell no els deixa.

Cant II - Flordeneu

Els cristians estan fent guàrdia al castell per si de cas s'acostessin moros. Entre ells hi ha Gentil i Guifré. Gentil reflexiona sobre la seva pàtria i el seu amor, i decideix agafar el seu cavall i galopar en busca de la seva estimada, a la que va a buscar ven lluny d'allà.

Quan son junts, passegen per uns jardins i Gentil li dona el primer petó i li demostra el seu amor.

Poc desprès ell ha d'acudir a una batalla contra els moros, en la que te que dirigir dos-cents arquers, però Gentil es agafat per unes fades fantàstiques que el lliguen amb unes cintes i no el deixen marxar.

Cant III - L'encís

Aquest cant es d'amor i ens explica com Gentil esta adormit al camp i se l'hi acosten unes fades que descriuen la seva belles idíl·lica.

Aquestes juguen amb la seva espasa i desprès entre les dues el posen en una barca i remunten un riu fins arribar a un castell imaginari on hi ha Griselda.

Cant IV - Lo Pirineu

Aquest cant es molt breu en quant a diàleg o historia ja que descriu els Pirineus i ells llocs per on passen, les valls, muntanyes, animals, etc.

Desprès Gentil dona un petó a Griselda.

Cant V - Tallaferro

El comte Tallaferro combat els sarraïns i Sant Guillem al veure amenaçada la seva religió per la dels musulmans, li fa entrega a Tallaferro d'una espasa per ajudar a que el cristianisme no perdi contra els àrabs.

Aquesta espasa te una llegenda que diu que va pertànyer a un valent cavaller que va lluitar contra els moros. Aquest heroi va caure ferit en batalla i va morir poc desprès als braços d'un avi de Sant Guillem el qual es va quedar l'espasa com a símbol de la defensa del cristianisme.

Durant la batalla, un dels soldats de Tallaferro s'infiltrà al vaixell enemic i li calà foc. Però els moros van rebre una ajuda d'unes serps alades fantàstiques que els van avisar que el vaixell era en flames van poder fugir.

Cant VI - Nuviatge

Aquest cant ens parla de com els enamorats Flordeneu i Gentil van amb carrossa i l'autor ens descriu els llocs per on passen.

El seu destí era el Canigó. Quan hi varen arribar, contemplen les muntanyes de les que diuen que en baixen cinc rius provinents del Roselló. L'autor ens explica que aquells prats verds, temps enrera eren un gran mar ple de balenes i animals marins.

En les terres del Roselló hi ha hagut moltes guerres ja que toca amb tres països diferents.

Desprès de passejar pels prats, els nuvis decideixen pujar al cim del Canigó, i es allà on Gentil aprofità la romàntica situació d'estar menjant maduixes que prèviament havien collit, per regalar-li a Flordeneu un anell de nuviatge amb el que li declara el gran amor que sent per ella. Aquesta, a canvi li fa entrega d'una arpa d'or perquè quan la toqui s'enrecordi d'ella.

Cant VII - Desencantament

Flordeneu li diu que ella no pot oferir-li tot el que li donen les fades, però que li pot donar el seu cor i el seu amor que es molt mes valuós.

Mentre estan parlant de sobte apareix per alla l'exercit d'Hannibal format per milers d'homes armats i centenars d'elefants apunt per a la guerra.

L'autor va descrivint tota l'escena.

Despres descriu tots els paisatges de la Cerdanya.

Durant la nit, mentre els moros dormen al seu campament, els cristians entren i ataquen per sorpresa, cosa que fa fugir als moros. Un dells, el capita fuig mal ferit am la seva amada i s'amaguen en una font i es suiciden per no sentir el dolor de les ferides i per morir l'un amb l'altre.

Cant VIII - La Fossa del Gegant

Tallaferro es ferit en combat contra els moros i es queda observant la batalla.

En aquesta batalla, el cap dels moros es un home terriblement gegant, però Gentil te el valor d'enfrentar-si i dir-li que es rendeixi o l'haurà de matar.

El Gegant com a resposta el desafia atacant-lo amb unes grans fletxes i comencen a lluitar com dos feres rabioses fins que Guifré logrà tirar-lo per la fosa del gegant (d'aquí el nom).

Cant IX - L'enterro

En aquest cant es fa una cerimònia per la mort de Gentil al qual enterren amb gran llàstima.

Guifré se sent molt culpable i vol confessar-li el seu assassinat a Tallaferro, però te por de la seva reacció i decideix guardar-se el secret.

Cant X - Guisla

El comte Guifré es despedeix de la seva dona perquè es vol dedicar a la vida religiosa degut a que esta terriblement penedit de la mort de Gentil.

Aquest li diu que sempre l'estimarà i marxa.

Poc desprès la dona de Guifré i Flordeneu es troben i comencen a discutir i Flordeneu li explica el que va fer el seu marit contra el seu estimat i diu que esta molt dolguda. La dona de Guifré no sabia que el seu marit havia matat al seu nebot, per la qual cosa es queda conmocionada i mor.

Flordeneu davant de tantes desgracies embogeix.

Cant XI - Oliba

Els guerrers cristians deixen les armes i es posen a treballar.

Treballen la terra, talen arbres, piquen pedra, etc.

Guifré es penedeix d'haver matat el seu nebot i li explica a Oliba. Aquest li diu que per compensar la mort, construeixi un temple. Aquest accepta i es posa mans a la obra.

Un dia el fantasma de Gentil empeny a Guifré per un precipici aquest cau malferit. Els pastors que hi havia per la zona el van ajudar i el van curar a canvi de que els beneís els seus ramats i camps.

Un dia un dels manobres que construeix el temple, es cansa de portar aquells rocs tan pesats i maleeix a Guifré.

L'ermità li va dir que llancés el roc ja que estava maleït i que seguís treballant.

Aquest obrer no es cansà i seguí treballant dia a dia i cada cop s'anava fent mes fort.

Aquesta força la feia servir per obrir el sepulcre de Gentil, i el contemplava, en un ritual en que deia que obria una finestra a l'altre mon.

Un dia va aparèixer Griselda que cridant com una boja va desvetllar al monjo al qual preguntà on estava enterrat el seu gran amor.

El monjo li indicà i Griselda va anar al seu costat a plorar la seva mort.

Histories actuals

Cant I

Un estudiant de periodisme de la universitat, arriba a l'últim any de curs i finalment es gradua en un dia mol especial per ell. Durant la graduació veu una noia de la qual s'enamora, però el seu professor li diu que ara no pot estar per aquestes coses i que s'ha de dedicar al periodisme de bon començament.

Al cap d'unes hores arriba la noticia de que hi ha hagut un atemptat de bomba al Corte Inglés i tots els periodistes que hi havia en l'acte de graduació surten en busca d'informació sobre la noticia. Llavors l'estudiant creu que es una oportunitat per estrenar-se en la professió i també hi vol anar, però el seu professor li diu que encara no, perquè ha de fer coses menys importants quan comenci i anar aprenent mica a mica.

Cant II

Dos vigilants d'un magatzem fan guàrdia per la nit perquè no entrin lladres a robar. Però un d'ells es cansa i va a veure la seva novia que es a casa. El vigilant esta unes hores amb ella abans de tornar al seu lloc de treball per fer veure que ha estat tota la nit quan el seu amo arribi. Però mentre es dirigeix cap al magatzem, un grup de segrestadors l'agafa i se l'endú.

Cant III

Un noi està estirat a la sorra de la platja prenent el sol adormit, quan se li acosten unes noies i el comencen a mirar i a jugar amb el seu cos sense que ell se n'adonés. Desprès decideixen arrossegar-lo fins a un cotxe i endur-se'l a casa seva.

Cant IV

Una parella que viatja en el tren d'alta velocitat Ave i descriuen els llocs d'espanya per on passen. En un moment en que la noia es mes aprop del noi, aquest decideix donar-li un petó apassionant.

Cant V

Saïd, un guerriller palestí combat amb els seus companys contra l'exercit israelià. Un Iman d'una mesquita, al veure amenaçada la seva religió per els jueus decideix fer entrega d'un fusell automàtic AK-47 al jove Saïd.

Aquesta arma te una llegenda que diu que va pertànyer al propi Arafat en els seus temps en que lluitava per Palestina i que va caure ferit a les mans de l'iman el qual el va curar. Arafat amb les preses per fugir es va deixar el fusell, que va quedar en mans del religiós.

Saïd, mes ben equipat que abans decideix infiltrar-se en una colònia jueva i comença a tirar cocktels molotov contra els carros blindats de l'exercit d'Israel que en aquell moment estaven dinant. Però aquests van ser avisats per telèfon ja que un avio ho havia vist tot i van poder salvar-se.

Cant VI

Una parella d'enamorats apunt de casar-se, decideix fer un viatge a l'Everest, agafen un tot terreny i es dirigeixen cap allà. Quan arriben, agafen l'equip d'escalada i comencen a pujar mentre descriuen el paisatge que es tot nevat, fa molt de fred i la pendent es molt elevada.

Un cop a dalt cullen unes arrels d'una planta que creix a grans altures i mentre se les mengen, ell li fa entrega d'un anell de casament i ella a canvi li regala un telèfon mòbil perquè quan el faci servir s'enrecordi d'ella i també perquè quan no estiguin junts es truquin.

Cant VII

Una noia que ha sigut enganyada per el seu novio, li diu que ella no pot oferir-li els diners que li dona l'altre pero que ella l'estima.

Mentre parlen, al carrer hi ha una desfilada militar espectacular en que circulen totes les noves armes de l'exercit.

Cant VIII

Saïd cau ferit per una bala i es queda contemplant l'enfrontament des de un lloc amagat fins que pugui sortir. El seu amic Mohamed sorprèn al cap dels enemics i logra apartar-lo dels seus soldats, per la qual cosa es queden sols i Mohamed li diu que es rendeixi o el matarà, el jueu molt venjatiu li clava una ganivetada per l'esquena però Mohamed reacciona i logra tirar-lo per una pendent provocada per les obres del mur de la vergonya i acaba mort.

Cant IX

Es celebra l'enterrament d'un immigrant assassinat per un policia, el qual es sent molt arrepentit i vol confessar el seu crim al director de policia, però al últim moment agafa por per la possible reacció d'ell i de quedar-se sense feina i decideix ocultar proves i fer veure que va ser un accident.

Cant X

El policia es sent tan penedit que decideix deixar la seva dona i anar-se'n a l'estranger a reflexionar. Li diu a la seva dona que l'estima i marxa.

Poc desprès la dona de l'immigrant mort, logra aconseguir la direcció del policia hi va a veure a la dona amb la qual discuteix. La dona del policia s'assabenta del que ha fet el seu marit i mor d'un atac al cor, llavors la immigrant embogeix i es repatriada al seu país.

Cant XI

Els soldats dels EUA destinats a l'Iraq deixen les armes i els tancs i es posen a reconstruir el país.

Un dels soldats es penedeix d'haver matat tants iraquians i va a demanar perdó a l'alcalde de Tikrit. Aquest li diu que per compensar tantes morts construeixin un hospital ell i la seva divisió d'homes.

Un dia aquest soldat va caure de l'obra de l'hospital perquè es va desmaiar de la mala consciència que tenia i va quedar mal ferit al terra. La gent de la ciutat van anar a socórrer-lo i el van ajudar a no morir portant-lo a un hospital de campanya provisional. A canvi d'haver-li salvat la vida li van demanar que no abusessin tan d'ells, que els respectessin mes.

Un dia un dels soldats es va cansar de treballar per un poble que ell considerava enemic i volia marxar. Però l'alcalde de la ciutat, que volia l'hospital, va dir-li que la seva acció salvaria moltes vides i compensaria les tantes i tantes que havien tret ells als pobres innocents. I així ho va fer.

Un dia van arribar a la ciutat centenars de familiars de desapareguts i morts, que demanaven on eren els seus éssers estimats. Els EUA els hi va indicar el lloc i totes les famílies van anar allà a plorar.
Descargar
Enviado por:Klyo
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar