Literatura


Camps de maiduxes; Jori Sierra i Fabra


Camps de Maduixes

Autor: Jordi Sierra i Fabra Editorial: Cruïlla

Edició : 12a Nº de pàgines: 155

Col.lecció: “Gran angular. Alerta Roja”

Jordi Sierra i Fabra:

Aquest fabulós escriptor va nàixer a Barcelona l'any 1947. És un autor molt llegit i premiat. En les seues novel.les parla de tots els géneres, i generalment va dirigit als joves.

Tema del llibre:

El llibre ens parla sobre la juventut de la gent jove d'aquesta època, i les consecuències que açò pot tenir amb nosaltres, “els joves. Que per passar una bona nit, podem arruïnar-nos per a tota la nostra vida.

Títol:

Aquest títol ve d'una cançó de John Lennon que s'anomena “Strawberry fields forever”, i al principi del llibre, apareix una cita, d'una frase d'aquest meravellós cantant.

Argument:

Inici: Un grup d'amics surten un divendres a la nit a passar-se'l bé, però van decidir prendre's unes pastilles. Tot anava bé al principi, però a Lluciana no li va asseure molt bé la pastilla, i li va donar un augment de temperatura, i va quedar llençada en el sòl en coma. I va ser duta a un hospital.

Desenvolupament: Els pares, Loreto, Eloi, etc. S'assabenten del succeït...i acudeixen a l'hospital. La seva família es queda amb ella, arracada de qualsevol moviment, Loreto acudeix a fer-li una visita, i i intenta d'esbrinar on podria localitzar al camell, per a poder aconseguir una pastilla com la qual li van vendre a Luciana, i intentar salvar-la. La policia camina darrere del Mosca (el camell), i el periodista intenta fer tot el possible per prendre fotos de Luciana i treure un reportatge sobre això.

Final: Eloi dóna amb el camell, i flama als seus amics, en la persecució del camell apareix la policia també. El camell acaba caient al sòl ,i mor d'un cop. Lluciana aconsegueix sobreviure. Després d'una llargària dia, les coses semblaven que anaven bé.

Temes principals:

 • En la juventut dels nostres temps, les drogues ocupen gran part del cervell dels nostres joves. Les festes, les discoteques, els pubs, sempre estan plens de pastilles, coca, alcohol, etc. Sembla que els joves no sàpiguen divertir-se si no és d'aquesta manera, ingerint coses, que en qualsevol dels casos podria causar-los la mort. Cada cap de setmana una gran quantitat d'adolescents se sotmeten a dita risc.

  - L'anorèxia i la bulímia són dues malalties carencials, que causen al pacient un problema psicològic, en el qual sempre es veuen grossos / es. En l'anorèxia la malalta no menja, i en la bulímia; posseeixes ganes per a mejar, i menja, però després de digerir-ho vomita voluntàriament, generalment introduint-se els dits. En el llibre és Loreto qui sofreix bulímia, i va aconseguir superar-ho; amb ajuda de
  Lluciana, que sempre estava damunt d'ella; i ara quan veu a Lucia en aquest estat decideix, que si Lucia es va a salvar, ella ha d'intentar-ho

  - Els adolescents, a part de buscar la diversió i tot el relacionat amb això, tenen una part en la qual el cor va per sobre de tot...en la qual senten el dolor per un amic i intenten ajudar-la en tot el possible. Encara que no tots són veritables amics, i no tots ajuden de la mateixa manera

Personatges:

 • Lluciana és una jove que pateix una malaltia a causa de les pastilles que venen en les discoteques. És una jove simpàtica, afectuosa amable i amiga dels seus amics, i sempre estava allí per a ajudar a tots. Era forta i encara que va passar mals moments mai es va enfonsar.

 • Eloi és el xic de Lluciana. Era un xaval jove, feliç i amb moltes ganes de lluitar pel seu. Se'l nota diverses vegades desesperat per la vida de la seva xica. De vegades arriba a perdre la paciència

 • Loreto és una noia jove, que pateix bulímia i es troba en un estat d'ànim una miqueta depressiu. No surt de festa, i passa el seu temps a casa. Era una gran amiga de Luciana i ara intenta ajudar-la

 • Màxim és un noi jove, que es va de festa com els altres i cau també en la temptació de les drogues. Era el promès de Cinta, i aquests estan preocupats per la situació de la seva amiga, encara que decideixen anar-se a dormir una estona

 • Norma és la germana petita de Lluciana. A tota hora es troba al costat de la seva germana i es caracteritza per ser molt simpàtica. Té els sentiments a flor de pell.

 • "El Mosca" És el presumpte camell, venedor de drogues en la discoteca. Les quals van causar l'estat de coma en el qual està Luci. És un drogaddicte, egoista i capaç de fer el mal per unes quantes pessetes.

 • Marià Zapata, és la periodista que ens narra els esdeveniments de Lluciana. És agradable i en la seva notícia reflecteix clarament tota la història ocorreguda i també ho posa en termes generals.

 • Hi ha alguns personatges més, però menys importants. Entre ells estan Cinta, Vicenç Espinós, Anna, Quico, Àgata, Santi, Raül,Llorenç Roca, Poli garcía.....

Vocabulari

Escoroll: acció que consisteix a mirar o examinar una cosa, un lloc o una persona amb cura i deteniment per a trobar alguna cosa que s'està buscant

Haixix: substància que s'extreu de les fulles i flors seques d'un planta cridada cànem índic i s'utilitza com droga

Oi: expressió que s'usa al final d'una pregunta per a marcar més la pregunta.

Gemegar: emetre sons o veus que expressen dolor o pena

Pet: Borratxera, estat d'embriaguesa

Aparell: Cosa que es disposa o s'arregla amb una fi determinada

Nu: Que no duu roba posada o que duu poca roba.

Pispar: Apoderar-se de coses alienes sense violència o intimidació.

Mirar de fit a fit: Mirar una cosa amb gran atenció i sense perdre un detall

Neguitós: Que no pot estar quiet

Nebot: Fill d'un germà o una germana, o d'un cosí o cosina

Llunyà: Que està lluny o a gran distància en l'espai o en el temps

Calés: Forma col·loquial referida al diners

A palpentes: Sense poder veure, sense reflexionar

Avidesa: Desig fort i intens de tenir o aconseguir una cosa

Aldarull: Que altera l'ordre i l'assossec

De debó: Cosa que es diu amb certesa, sense mentides ni paranys

Plor: Vessament de llàgrimes, generalment acompanyat de laments i queixes que expressen dolor o tristesa

Estrènyer: Fer més propera o íntima una relació o augmentar la seva intensitat

Trigar: Emprar un espai de temps determinat per a fer una cosa

Opinió personal

Jo pense que aquest llibre es molt realista, i reflecteix clarament la situació que vivim ara tots els joves. I ens mostra clarament un exemple d'on ens pot dur les ganes de gaudir. A mi, m'ha agradat molt i pense que està molt be adaptat per a tots nosaltres. A més s'usa un llenguatge bastant senzill, i s'aprecia clarament la finalitat del text.

Alvaro de Mingo Pulido 4º “C”

Resum

La història comença després d'una nit de festa alucinant que es donen un grup d'amics en una discoteca. Ells estaven ballant, i van decidir prendre unes pastilles per a aguantar més. Tot semblava anar bé, fins que Lluciana, va començar a trobar-se malament. Van haver de dur-la a l'hospital amb caràcter d'urgència i allí va ingressar en coma.

Tota la seva família va estar en tot moment al seu costat, tant els seus pares com la seva germana Norma. Eloi era el seu nuvi, i aquesta nit no havia sortit de festa, però no va trigar en assabentar-se del succeït. Altra gran amiga de Lluciana, Loreto que patia anorèxia també es va assabentar del que havia passat no trigant molt.

Tots van estar pendents d'ella, ella no podia parlar amb ells, però si s'assabentava del que li passava i escoltava les veus dels seus amics i familiars.

L'única solució que van trobar els metges va ser anar a la recerca d'una pastilla similar a la qual Lluciana havia pres la nit passada. Llavors sense trigar ni un moment Eloi i alguns més van anar a la recerca del “Mosca”, presumpte camell venedor de la pastilla de “eva”.

La notica no va trigar a sortir en els periòdics, Marià Zapata s'encarregó d'això. Va publicar una notícia per al seu periòdic en la qual tractava la situació de Lluciana però generalitzant-la amb la de tots els joves en l'actualitat.

Seguia la cerca “del Mosca”, i sobre les set de la tarda, van donar amb ell i le van perseguir, en l'intent de fugida “el Mosca” va perdre la vida..

I alhora que aquests donaven amb el Mosca, a les 7:29, Lluciana obria els ulls i despertava del seu profund coma. Cridant:

“- Papà, Mamà!!”
Descargar
Enviado por:Guinda
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar