Filosofía y Ciencia


Blade Runner; Ridley Scott


1.- ÍNDEX

1.- ÍNDEX _______________________________________________ Pàgina 1

2.- PEL·LÍCULA

2.1.- Fítxa Técnica ________________________________________ Pàgina 2

2.2.- Descripció dels personatges ____________________________ Pàgina 2

2.3.- Argument ___________________________________________ Pàgina 3

3.- FILOSOFIA

3.1.- Problemes filosòfics ___________________________________ Pàgina 4

4.- PERSONAL

4.1.- Conclusió ___________________________________________ Pàgina 5

2.- PEL·LÍCULA

2.1.- FITXA TÉCNICA

TÍTOL ORIGINAL: Blade runner

DIRECTOR: Ridley Scott

ANY: 1982 (EUA)

TEMPS DE DURACIÓ: 118 minuts (Color)

BASADA EN: Novel·la de Philip K. Dicks “Somnien els androides amb

xais elèctrics?” (1968)

AUTORS PRINCIPALS: Harrison Ford: Deckard

Rutger Hauer: Roy

Sean Young: Rachael

2.2.- DESCRIPCIÓ DELS PERSONATGES

- Deckar: És un Blade Runner encarregat de “retirar” replicants (replicant?!)

- Roy: Líder dels replicants Nexus 6 que s'escapen i mostra sentiments.

- Rachael: Replicant perfeccionada sense límit de vida (ella no sap que ho és).

- Pris: Replicant Nexus 6, parella sentimental de Roy.

- Leon: Replicant Nexus 6.

- Zhora: Replicant Nexus 6.

- J.F. Sebastian: Disenyador genètic. Té un problema genètic que fa que envelleixi prematurament. Intenta ajudar als Nexus 6 a trobar respostes.

- Tyrell: Creador i “pare” de replicants.

2.3.- ARGUMENT

Tot comença a l'any 2019, quan Deckar accepta la misió de retirar a uns replicants Nexus 6, fugats per intentar allargar la seva vida (4 anys), amagats a Los Ángeles, després de l'assassinat d'un Blade Runner company seu en mans d'un d'ells, Leon.

Per començar, es dirigeix a Tyrell Corporation per conéixer i fer un test a Rachael, una replicant perfeccionada i sense límit de vida, a la qual és molt difícil descobrir.

En les seves primeres investigacions, es troba la vivenda de Leon, on troba una escama de serp que el porta fins a un club d'alterne. Allà coneix a Zhora, que demostra ser una dels Nexus 6. Després d'una forta persecució consegueix retirar-la (matar-la). Quan encara no s'ha refet de la carrera, apareix Leon, el Nexus 6 que va matar al seu company, i que ara l'anava a matar a ell. Després d'una sagnant lluita, Leon es disposa a donar el cop final, però Rachael li dispara per l'esquena.

Mentres, en un altre lloc de Los Ángeles, J.F. Sebastian, un dissenyador genètic, convida a Pris a casa seva per resguardar-se de la pluja, on unes hores més tard arriva Roy, la suposada parella sentimental de Pris. Un cop li expliquen que són Nexus 6 i que busquen respostes i la cura a la mort, J.F. Sebastian desideix ajudar-los portant a Roy davant el seu creador, Tyrell, el qual, després d'una intensa conversació, és assassinat per Roy, ja que li és imposible donar-li més vida. Roy, ple de ràbia, mata a J.F. Sebastian.

En aquest mateix moment, a la casa de J.F. Sebastian, Pris és retirada per Deckar. Quan Roy arriva, i descobreix els fets, busca a Deckar, que encara es troba a la casa per matar-lo. Es forma una persecució a vida o mort, l'un o l'altre. En la fuga, Roy nota com va perdent sensibilitat, com la vida se li està acabant. La lluita acaba al terrat, i Deckar cau i es queda penjant de la cornisa, es veu una clara victòria de Roy. Però quan Deckar se li acaben les forces i cau, Roy estén la mà i el salva. Li explica les seves preocupacions, les quals obren els ulls a Decker, i es mor.

Finalment, Deckar i Rachael fugen de la ciutat per viure feliços i junts el reste de la vida que els hi queda (o potser per sempre?).

3.- FILOSOFIA

3.1.- PROBLEMES FILOSÒFICS

En la pel·lícula es reflecteixen molts problemes filosòfics. Un d'ells és la possibilitat, en un futur, de poder crear vida artificial sense necessitat d'una fecundació, un part i un creixement, amb unes idees i gustos (inclús utilitats) preestablertes. D'aquest problema principal en deriven desenes d'altres:

Un d'ells ens obre un gran interrogant tant filosòfic com ètic i religiós: “es poden considerar humans?”. És més, agregaré que aquests éssers són genèticament idèntics als humans, fan totes les funcions bàsiques del cos humà, senten dolor, calor, fred, picor… inclús poden desenvolupar sentiments.

Això ens porta a dues noves preguntes:

“Què ens fa ser humans?”. Possiblement el haver passat per un procès d'aprenentatge per arribar a ser el que som i com som. Amb uns records reals, no imposats artificialment. El fet d'haver nascut sense saber res i tenir-ho tot per descobrir. O potser tot això no importa, ja que a un humà el fa el present, el que sap i el que és, el que fa i el que li fan, el que pensa i el que diu. Són dos possibles punts de vista, els quals donen dues respostes al primera interrogant, dues respostes totalment contradictòries, però certes tant l'una com l'altre.

La segona pregunta ve lligada molt estretament amb la primera: “És retirar un replicant matar-lo?” Aquesta pregunta té tres possibles respostes: Pot ser que no, ja que la vida és artificial, per tant no és una vida real, i tot el que deriva d'ella (sentiments…) és artificial, no real, només espatlles la bateria. Per una altre banda, sí que el mates, encara que no es pot considerar una mort humana, sinó d'un ésser viu com pot ser una planta o animal. Per últim sí que es pot considerar assassinar, ja que realment sí que s'ha creat un ésser humà.

Deixant estar de costat el tema de la vida artificial. Un altre problema filosòfic es la por a la mort, el no saber què t'espera més enllà. Què passarà amb tot el que has viscut. “Es perdrà com llàgrimes en la pluja?”. I entrant en temes religiosos, hi ha cel pels replicants?. Déu no ha sigut el seu creador, sinó que els humans jugant a ser déus.

4.- PERSONAL

4.1.- CONCLUSIÓ

Després de buscar la informació per internet i llegir diferents comentaris, m'ha cridat molt l'atenció:

És Deckard un replicant? Jo he arribat a la conclusió de que sí que ho és. Principalment perquè he llegit que el director en una entrevista va dir clarament que sí qué ho era. Després de pensar vaig adonar-me que hi havia petits detalls que ho demostraven. Un d'ells és el fet de no tenir familia i els pocs amics i coneguts que té, és més, l'única persona que el coneix és Tyrell, segurament perquè és el seu creador.

Un altre pot ser el poc que li importava matar replicants, sense ningún tipus de llàstima ni pensar-s'ho dos cops, potser perquè ja havia estat programat biològicament per fer axiò (“Difícilment serviràs per una altre cosa” li deia Tyrell quan li encomanava la feina). Inclús diría que els Blade Runner no són més que replicants encarregats d'exterminar replicants.

Hi ha un altre fet que em va cridar la atenció, quan Roy salva a Deckard. Per què ho fa? He tret diverses conclusions:

Una és la que diu la pel·lícula, que Roy acaba estimant la vida, però no només la seva o la de Deckard, sinó a tota la voda en general.

Una altre pot ser el fet de que ell veu que tant l'un com l'altre estàn en la mateixa situació, al límit de la vida, i salvant-lo a ell en part salva part d'ell mateix, i es guanya es “cel”.

O la que jo he trobat que encaixava més era la possibilitat de que en Roy sapigués que en Deckard era un replicant, per tant no el podía culpar dels seus actes i la seva manera de pensar, i en part sabía que en Deckard havia canviat de forma de pensar i veure als replicants. Per tant el va deixar viure sense ser esclau, ja que ja li havia demostrat el que era.
Descargar
Enviado por:Marc Andrés
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar