Literatura


Bernat i els bandolers; Josep Vallverdú


Bernat i els bandolers: resum per capítols

1- Galtanegra, Galtanegra, no t'hagués conegut mai

En Bernat va sentir el pregó, i els hi diu als seus pares i al seu germà que en Galtanegra havia baixat de la muntanya i que ara rondava pels voltants pel poble, i la família s'espanta. La collita no havia anat del tot bé i el pare i la mare envien en Bernat i el seu germà, en Jaume, a donar els seus serveis a Don Gaspar de Savallera, que era l'amo de les seves terres i del Mas Andona, que era on vivien.

2- L'Home de l'ull tapat

Al segon dia en Bernat i el seu germà van anar cap a una ermita, on hi havia una dona que semblava una bruixa, i a en Bernat li fia por i es va deixar intimidar per la “bruixa”. En Jaume li va dir que no hi pensés més i que no tingués por, i quan van anar a dormir al ras, com al primer dia i possiblement l'endemà i l'altre també hi dormirien. De camí cap a l'hostal, van veure un home amb un vestit negre. Quan van ser a l'hostal, van demanar menjar i els hi van servir una escudella, i van tornar a veure l'home. Es deia doctor Tadeu. En Bernat, en Jaume i el doctor Tadeu van veure tres cavallers i el doctor Tadeu els hi va dir que era Don Guerau de Pallarols, el seu gendre i el seu majordom. En Jaume va dir al doctor Tadeu que si podia anar a preguntar-li a Don Guerau si coneixia a Don Gaspar i que anava a posar-se al seu servei, però el doctor Tadeu el va parar. Li va dir que Don Gaspar i Don Guerau eren enemics a mort i que si li deia això, els mataria.

3- L'anell de la mala sort

Van arribar a casa de Don Gaspar. Don Gaspar no hi era, i havia deixat a Eiximèn al seu lloc. En Jaume i en Bernat li van donar l'anell i va dir que era fals, i el Bernat i el Jaume es van sorprendre. Li van dir a Eiximèn que li van canviar, però els hi va dir que si han vingut a treballar, treballaran. Els van separar. Al Jaume el van enviar cap a Castell-Sec, mentre que al Bernat el van empènyer cap a una cambra fosca. En va sortir i van veure uns homes que transportaven pedres en cabassos. El van fer treballar i després va veure un home jove que li va dir que sortirien d'allí. Li va dir que anés a una alzina i els hi digués a uns homes “El Barquer diu que baixeu al toc d'oració”. En Bernat va anar amb el grup, que per cert era força nombrós, i va descobrir que era en Galtanegra! I el Moles, el Picapoll, el Brull, el Pigat... Van calar foc a darrere del castell i van quedar a mitjanit.

4- La sabata d'Eiximèn

En Jaume arribà a Castell-Sec i li van explicar que Don Gaspar era un nyerro i Don Guerau era un cadell. Li van fer refer la muralla. Després va arribar Eiximèn a veure l'obra i va preguntar si algú era sabater. Jaume es va oferir i va demanar un ganivet a un soldat per tallar un tros de cuiro entregirat. En Jaume va llançar el punyal en direcció a Eiximèn i va matar una serpeta que estava a punt de mossegar-lo, i Eiximèn el va fer soldat.

5- Bandoler a la força

En Bernat ja era un dels desconfiats bandolers (encara que ell no vulgui) i ja estaven preparant un complicat pla. Ell tenia ganes de fugir, però tenia por de que l'agafessin i el fessin bocins. Van dormir i l'endemà van posar en marxa el pla. El Galtanegra i el Barquer es van vestir de frares i el Brull es va posar una manta estripada a sobre i va agafar en Bernat per fer veure que eren captaires. Galtanegra va dir que Don Gaspar pujaria a l'ermita i repartirà diners entre la gent perquè puguin fer caritat al Sant, és a dir, a Galtanegra.

6- L'aplec de les corredisses

La gent arribava a l'ermita, i després va arribar Eiximèn, dient que Don Gaspar no havia pogut venir perquè el virrei el retenia a Barcelona. Galtanegra fa fúmer un cop de puny al majoral i li va agafar els diners i els altres bandolers ja esperaven a fora amb els cavalls i tots van fugir. Al Bernat se li va posar un soldat al davant, i ell i Brull van marxar corrent. Se sentiren uns crits: “Eiximèn, Eiximèn, aquell noi era el meu germà!” Però ja no hi eren a temps.

7- Lladres a la rectoria

Ara els bandolers volien assaltar la rectoria de Blancafort. El pla era robar les joies d'or i plata i vendre-se-les a Don Guerau de Pallarols dient que eren de Don Gaspar de Savallera. Li van dir al Bernat que entrés a la rectoria per un forat petit i que obrís les portes perquè poguessin passar els altres, i si fugia el matarien. El Bernat va entrar pel forat i va veure un home dormint, i li va dir tot. Galtanegra ja començava a impacientar-se, però 5 minuts després ja se li havia acabat la paciència i va cremar la rectoria amb en Bernat i uns quants homes dins, i van poder fugir tots, incluit el Bernat, que es va deslliurar dels bandolers.

8- Fra Miquel al purgatori

El doctor Tadeu va arribar a Barcelona i va entrar a una església a descansar. Va curar el fra Miquel, que se li havia clavat una punxa al peu, i li van donar molt de menjar. A la cambra de dormir hi havien molts segadors i el van mirar molt quan els hi va dir que era senador.

9- Gori, el gegant

En Bernat caminava i de tant en tant es parava a alguna masia, sobretot si hi havia dones, que sempre li donaven de menjar. Al migdia va arribar a una esplanada amb gent i va veure un home molt gran i musculós. Li va dir que hi anés, i en Bernat va assentir. Li va parlar del Jaume, però no l'havien vist. En Bernat va passar la nit amb aquella família i l'endemà van anar tots cap a Martorell. A la nit li van ensenyar un romanço i ara era el moment de recitar-lo. Després, en Bernat es va adonar que anava cap a Barcelona. I, en aquest moment, es va sentir un tret.

10- Galtanegra i les galtes negres

Eren els bandolers. Es va embrutar la cara amb sutge. Van matar la cabra que remolcava i li van treure una roda al carro perquè bloquegés el camí. En Gori li va clavar un cop de puny al Brull i el Bernat va fugir mentre veia com arribaven segadors de Calaf, de Vilafranca, de l' Urgell, del Vallès i del Maresme. En Bernat es va ajaçar sota unes alzines i es va adormir.

11- Si n'eren dos germans

El Tadeu demanà als segadors que li expliquessin tot, però els segadors deien que només confiaven entre ells. Mentrestant, en Bernat entrava en una masia. Li van donar aigua i li van dir que el Gori era un dels seus i que no li passaria res. En Bernat els hi va explicar tota la història i ells van dir que li havien de preguntar a l'Andó, que era el capità de soldats. L'Andó va arribar i en Bernat li va recitar el romanço. En Bernat va caure de cansament i l'Andó el va agafar i va dir que era el seu germà.

12- Qui és l'Andó?

Quan en Bernat i en Jaume es van trobar, van parlar. Del doctor Tadeu, de Don Gaspar de Savallera, de Don Guerau de Pallarols, del viatge del Jaume... I dels seus pares i el mas Andona.

13- El doctor Tadeu fa el viu...

El doctor Tadeu va haver de pagar dues monedes de plata més perquè el soldat li digués on és Don Gaspar, i li va dir que és a casa de Don Alexandre de Cortars, i que a casa del virrei no hi havia ningú. Van arribar a casa de Don Alexandre i el doctor Tadeu li va donar l'anell a Don Gaspar. El Tadeu li va parlar del Joan Segura. I, després d'una lleu i breu conversa, va fer fora al doctor Tadeu. Al cap d'una estona van entrar en Bernat, en Jaume i el Joan Segura i van parlar del traïdor que era el doctor Tadeu.

14- La justícia de Don Gaspar

En Jaume va parlar amb Don Gaspar i se'ls va creure, i li va dir que havia de convèncer el virrei. Van anar cap al moll i van veure molta gent, incluit el Tadeu. Entre ells també hi havia en Gori, que es va oferir per ajudar-los. En Bernat i en Gori li van prendre l'anell al Tadeu i li van fúmer un parell de clatellots, i li van donar a Don Gaspar, que els hi va donar el Mas Andona.

15- Al Mas Andona hi ha funció

El doctor Tadeu va estar condemnat a galeres, no només per robar l'anell, sinó per altres trapelleries. Quan arribaren a la masia, un vailet recità un romanço:

Bona gent del mas Andona,

no ploreu amb tant de plany,

que l'hora ja és arribada

que tornen els dos germans.

Una guerra per la terra,

és com la sembra del blat,

la llavor s'amaga uns mesos,

i després floreix el gra.

Bona gent de ca l'Andona,

ara sou amos del mas:

els papers els porta en Jaume

i us ho fa saber en Bernat.
Descargar
Enviado por:MaikAtack
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar