Geografía


Bèlgica


Bèlgica està situada al nord d'Europa, però en una posició molt estratègica i que l'ha fet atractiva des dels temps de les legions de Cèsar. Té una superfície de 30528 km quadrats i totes les avantatges de un país no massa gran i molt ben comunicat .

En el país existeixen dos comunitats ben diferenciades :els Flamencs i els Valons.La seva capital és Brussel·les i té dos idiomes :es parla flamenc i francès .Té una població de 10.021.000 habitants i és una monarquia constitucional que contempla un estat federal amb regions autònomes .La seva moneda és el franc belga .

GEOGRAFIA

El país està dividit en tres regions naturals:

L'Alta Bèlgica, la Bèlgica Mitjana , i la Baixa Bèlgica.

L'Alta Bèlgica està situada al Sud -Est de l'estat i forma part del massís de les Ardenes ;la seva altitud està entre els 300 i 400 m .

El que separa la Baixa Bèlgica de l'Alta és la Bèlgica Mitjana , que te una altitud sempre inferior als 200m. Al Nord i a l'Oest d'aquesta s'extenen les regions de Kempen i Flandes , que formen una plana que no passa dels 50 m d'altitud .

El clima de Bèlgica és oceànic;la temperatura mitjana anual és d'uns 10 graus, i es caracteritza per uns estius frescos i uns hiverns suaus .

HISTÒRIA

Bèlgica formà part de l'Imperi Romà; fou conquerida per Juli Cèsar (57 aC), siguent una de les tres regions de la Gàl.lia Transalpina.

En època d'August passà a anomenar-se Gàl.lia-Bèlgica ; formà part també de l'Imperi Carolingi .

Durant la resta de l'Edat Mitjana el territori es fragmentà en diversos nuclis feudals .Formà part de l'Imperi Germànic i de la Corona de França .

Durant el Renaixement els territoris es reunificaren i començaren a formar-se les institucions dels Paisos Baixos.

Els Paisos Baixos van ser de domini castellà fins al Tractat D'Utrecht , començant a partir d'aquesta data a perfilar-se el marc de la futura Bèlgica .

Durant la Revolució francesa , tots els Paisos Baixos són annexionats a França. La ocupació francesa produí grans canvis administratius i economics motivats per l'ampliació dels mercats .

Aquí començaren a assolir el seu caracter industrial i comercial.

Amb la caiguda de Napoleó , s'intentà una nova reunificació de Bèlgica i Holanda , però aviat les profundes divergiències , econòmiques , religioses i comercials provocaren al 1839 la separació definitiva dels dos estats. Al 1914 Bèlgica esdivingué la quarta potència comercial del Món, amb un imperi colonial considerable: Congo-Bèlga.

Durant les dues Guerres Mundials , Belgica, va provar de mantenir-se neutral , siguent en les dues ocasions invadida pels Alemanys, que comptaven amb simpatitzants dins la població civil . Les forçes aliades alliberaren Bèlgica l'any 1944.I al 1948 passà a formar part amb Holanda i Luxemburg del Benelux. L'any 1960 s'otorgà l'independència al Congo , que comportà forts problemes economics al país.

Actualment Bruseles és la capital administrativa de l'unió Europea , i del comandament suprem de les forçes de la OTAN a Europa .

BRUSEL.LES CAPITAL

Brussel·les és la seva capital, i tot i que al 1979 va celebrar el seu mil·lenari, es creu que ja havia estat habitada molts segles enrere , doncs ja que els arqueòlegs , en el sector oriental, hi han trobat restes de una important comunitat neolítica que visqué allà fa uns 7000 anys .

Al segle XVIII Brussel·les habia adquirit ja fama a tot Europa com a punt de comerç i centre de la indústria de la llana . La habilitat dels artesants en la confecció de catifes i altres articles tèxtils va enriquir als comerciants de la ciutat .

Desde llavors aquesta ha crescut en tamany , en importancia i en riquesa .

Brusel.les es va convertir en la capital de Bèlgica quan va obtenir la independènica de Holanda al 1830.És una ciutat bilingüe ja que es troba entre la línea que separa els flamencs dels Valons.

La Grand' place , està al bell mig de la ciutat , on hi té lloc cada diumenge un gran mercat de flors . Els elegants edificis de la plaça

es van construir al segle XVII i van servir de punt d'unió dels gremis de comerciants de la ciutat .

Brussel·les és el cor de la nova Europa on es reuneixen totes les cultures i sempre hi ha aconteixements ; és una ciutat d'esglésies , museus , parcs i monuments.

La Catedral Gòtica de Sant Miquel , la famosa Gran Plaza , amb l'Ajuntament d'estil gòtic i el Maneken Pis també en aquesta zona formen part dels recorreguts més classics del centre de la ciutat .En el sector Nord es troba el Palau Real construit en el segle XVIII que compte amb amplis jardins .

El Museu d'art clàssic conté gran part de l'obra de pintors flamencs tan famosos com Rubens , exposats d'una forma moderna i molt didàctica .

Com a curiositat a 18 km de la capital es troba el lloc de Waterloo on es va disputar la batalla definitiva que va acabar amb el domini europeu de Napoleo (18 de juny del 1815).Hi ha també ací un interesant museu sobre aquest fet que va canviar el curs de l'història d'Europa .

FLAMENCS I VALONS

Una frontera lingüística que s'exten de est a oest al sud de Brussel·les separa dos grups :FLAMENCS i VALONS. La capital és bilingüe , tot i que està situada a la zona flamenca . La ciutat ha estat una font constant de discòrdia entre els dos grups . Els flamencs tenen una parla holandesa del Nord i els Valons pertanyen a la part francesa de Bèlgica.

ECONOMIA

L'agricultura: tot i que té una productivitat elevada , és un sector poc important dins l'economia belga . D'altra banda té conreus industrials , com per exemple els de flors , una bona part dels quals són exportats.

La mineria : en el camp de la mineria destaca l'extracció de carbó , però també extreuen ferro en menor quantitat.

La indústria :la més tradicional de les branques és la del tèxtil , però aquesta ha estat superada per la siderúrgica, la metal·lúrgica i la mecànica.

Les comunicacions :Bèlgica disposa d'una excel·lent xarxa de comunicacions . La de carreteres és molt extensa , i també hi ha autopistes (13115 km ). La xarxa ferroviària també és una de les més denses , i els rius i canals navegables són molt considerables; Brujes per exemple està considerada la Venècia del Nord d'Europa.

BREU D'ESCRIPCIÓ DE LES CIUTATS MÉS IMPORTANTS

AMBERES Aquesta ciutat portuària té una gran importància internacional i també un gran atractiu turístic . És un centre mundial de la indústria del diamant i al mateix temps el lloc de naixement i residència del mestre Rubens.El Museu Real de Belles Arts conté més de mil pintures dels pintors primitius flamencs, així com més de 1500 obres de Rubens , Van Dick i els seus contemporanis.

BRUJAS durant l'edad mitjana als segles XIII i XIV , era la primera ciutat del Nord d'Europa, en comerç, polítca i art. Un passeig amb barca pels canals , així com una visita a la ciutat antiga, conservada intacta ,ens ha permetre conèixer tots els seus tresors arquitectònics (Plaça Major del segle XIII , Basílica de la Santa Sang , Catedral de Sant Salvador , Museu de pintura flamenca...)

TRADICIONS

Belgica és un país però on són poc tolerants amb el menjar que no tingui una alta qualitat . Aquesta passió nacional per la cuina assegura al visitant la possibilitat de probar diferentes especialitats:

Els gofres (pastisseria)

Gran varietat de verdures ( cols de Bruseles, esparrecs, endivies...)

Els diferents tipus de Cerveses

Les xocolates i els formatges amb diferents surtits pels tot els gustos .

Són molt tipiques les puntes de coixí de Flandes o de Brujas , que desde finals del segle XVIII van passar a fer-se de forma industrial ,pel procediment de JAQUARD.

No podem finalitzar aquest treball sense parlar del personatge més universal i entranyable d'aquest país , que no és altre que el famós reporter Tintin . Les seves aventures per tot el món ideades pel seu creador Hergé ,que no va viatjar mai , i amb titols tant coneguts com :Tintin a Amèrica , El Lotus Blau, El secret de l'unicorn .... formen part de la literatura infantil universal .
Descargar
Enviado por:Laia
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar