Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Bàsquet


El

BÀSQUET

Baloncesto

Índex:

-Introducció

-Terreny de Joc

-Equips

-Pilota

-Regles

-Temps de Joc

-Sistema d'anotació

-Posicions i característiques

-Gestions Tècniques

-Defensa

-Atac

-NBA

-Bibliografia

El Bàsquet

Introducció

És un joc de conjunt practicat entre dos equips, de cinc jugadors cadascun, que cerquen d'introduir una pilota dins una cistella defensada per l'equip contrari. El terreny de joc és de sól dur i lliure d'obstacles. Hi ha dues cistelles, una a cada punta del camp. El bàsquet sorgí com a joc reglamentari el 1891, inventat per James A. Naismith, professor de cultura física de la YMCA Training School de Springfield ( Massachusetts). A Catalunya fou introduït l'any 1922 per l'escolapi Eusebio Millán, que n'aprengué la pràctica a Cuba i l'ensenyà als seus alumnes del col·legi de Sant Antoni, de Barcelona. L'any 1924 fou creada la federació Catalana de Bàsquet ( FCB ). Entrem els equips més notables cal esmentar el Joventut de Badalona, el Futbol Club Barcelona, el Manresa, El Caprabo Lleida, etc. Quant al bàsquet femení hom pot esmentar, entre d'altres, l'Ignis de Mataró, el Futbol Club Barcelona, etc. A la temporada 1984-85 fou introduït a la lliga estatal el sistema del play-off en la lliga masculina i aquest esport començà una expansió desconeguda fins llavors. Hom introduï, també, algunes modificacions en el reglament, com ara la cistella de tres punts per als llançaments des de més enllà de línia de 6,25m, el tir u més u contra l'equip que supera les set personals o impossibilitat d'ésser més de tres segons dins l'àrea contrària en una acció ofensiva. Aquests canvis anaven encaminats a acostar-se a l'espectacularitat del bàsquet de la NBA ( lliga de bàsquet professional nord-americana).

TERRENY DE JOC:

Dimensions, superfície de joc, dibuix i mides:

El terreny de joc fa 26m de llarg i 14m d'ample, es de sòl dur i lliure d'obstacles. Les cistelles, situades al centre de les dues bandes, són construïdes per un cèrcol metàl.lic del qual penja una xarxa oberta per la part inferior; cada cistella va fixada a un tauler de forma rectangular aguantat per un suport fixat fora del terreny de joc i que la manté a una alçada de 3,05 m de terra. Cada canasta feta més enllà de la línia de 6,25m val tres punts.

El sostre del pavelló a d'estar a una distància mínima de 7m d'altura.

La cistella te un radi de 45cm.

EQUIPS:

Jugadors: En un partit només poden jugar 5 jugadors, entre aquests 5 jugadors en d'haver-hi dos Pivots, dos Alers i un Base.

Suplents: En un equip poden haver-hi un màxim de 12 jugadors, 5 jugadors juguen a la pista i un altres 7 a la banqueta.

Entrenadors: Acostuma a haver-hi un sol entrenador en un equip, els entrenador decideixen tot, qui juga i qui no juga, les jugades, etc.

LA PILOTA:

Material: La pilota bàsquet és de cautxú perquè es un material molt lleuger i també molt resistent.

Tamany: La pilota es esfèrica i te una circumferència de 74,9cm a 78cm.

Pes: La pilota pesa entre 567gr. i 650gr.

REGLES DELS PASOS:

Tres segons: Aquesta regle es compleix quan un equip esta atacant i entre a la botella de l'altre equip, només esta permeses que i estiguin tres segons, perquè si es dona el cas de que estàs més de tres segons la pilota passa a l'equip contrari.

Cinc segons: Aquesta norma es dona el cas, quan la pilota surt fora de banda o de fons, només tenen cinc segons per passar-la, sinó la pilota passa a l'equip contrari.

Vuit segons: Aquesta norma es compleix quan després d'una canasta de l'equip contrari, i han de sacar tenen vuit segons per a passa de mig camp.

Vint-i-quatre segons: Aquesta norma és el temps màxim per a fer una jugada i tenir la posició de la pilota, si passen aquests vint-i-quatre segons la pilota passa a l'equip contrari.

TEMPS DE JOC

El temps del partit es divideix en quatre parts de deu minuts cada una. Un partit consta de quatre quarts, i això vol dir que son quaranta minuts, de partit, més els temps morts, les fores i les interrupcions que pugui tenir un partit.

SISTEMA D'ANOTACIÓ

Un partit consta de tres sistemes d'anotacions, que són :

  • Cada cistella és contarà dos punts si esta feta d'una distancia més petita de la línia de 6,25m.

  • Cada cistella feta més enllà de la línia de 6,25 contarà tres punts.

  • Si et fan una falta personal i tens dos tirs lliures contaran un punt cada cistella.

CARACTERÍSTIQUES DELS JUGADORS EN LES SEVES DIFERENTS POSICIONS

Base: És l'encarregat de dirigir el partit.( les jugades, les posicions, els moviments, etc.). Està situat davant de la línia de 6'25, i des d'ella porta tot el joc.

Baloncesto

Escolta: Són encarregats d'anotar desde el perímetre de la ampolla, solen ser més alts que els bases i també són els que més tirs tenen que rebre. Solen ser jugadors de contacte amb altres jugadors, ja que juga per dintre de la línia de 6,25.

Alers: Són els encarregats de vigilar les bandes i de ajudar el base i el pivot a penetrar dins la línia de tir. Estan situats un a cada banda de la línia de 6'25, una mica més endins que els bases.

Pivots: Són els encarregats de agafar els revots i de viguila que l'equip contrari no penetri dins de la linia de tir. Estan situats un a cada canto de l'ampolla, gairebé sota la canasta.

GESTIONS TÈCNIQUES BÀSIQUES

Joc sense pilota:

Arrancada o sortida:

Quan es produeix sense pilota, es produeix molt sovint. Té lloc en començar una jugada, el base és qui normalment indica quant s'ha de aturar o sortir.

Aturades:

Normalment les a senyala el base, ell diu quant em de parar i quant em de començar.

Pivots:

És el moviment en el qual pots moure un peu en totes direccions, mentres que l'altre está quiet al terra. Aquest moviment s'anomena pivot

Canvis de direcció:

És també un canvi de ritme, peró es fa normalment amb la pilota, es bota cap un costat i de cop, canvias la direcció, aixó deigue el contrari sense poder reaccionar.

Canvis de ritme:

És fa per guanyar el contrari i deixar-lo enrrera. És fa normalment de baixa velocitat a alta velocitat, aixó no deixar reaccionar bé el contrari i el deixes enrrera.

Fintes:

Una finta és un canvi de direcció i un canvi de ritme. És fa per obtenir un pase o per sorpendre el contrari i agafar-li la pilota. Conciteix en fer un canvi de direcció i un canvi de ritme el mateix moment.

Passades:

Pase per darrera l'esquena:

És fa quan tens el contrari molt aprop teu pel davant. La pilota es pasa pel darrera diriginla cap el costat oposat i amb un moviment del cos cap el costat on es volgui dirigui la pilota.

Pase d'entrega:

És fa en distàncies curtes, i el pase gairebé es produeix tocant el company. Es col.loca la pilota en un costat i amb una má s'agafa la pilota i amb l'altre es proteigeix del contrari, desprès el teu company agafara la pilota de la teva mà.

Pase de pit:

És fa en distàncies no gaire curtes peró tampoc molt llargues, sinó una distància moderada. Concisteix en un pase fort i directe al pit del company, el pase es fa amb totes dues mans.

Pase picat:

Normalment és fa per entra a cistella, és fa gairebé sempre en direcció els pivots. Aquest pase es fa quant el pivot a guanyat la posisió, i a deixat el contrari al seu darrera, despres el Base o L'al.ler li fa un pase pica ( amb un bot al terra). I el pivot se la juga un 1 cotre 1.

Aquest pase pt ser amb una má o bé amb totes dues mans, i és fan de la mateixa manera.

Pase per sobre el cap:

És produeix normalment a la linia de saque, per tirar-la més lluny i amb bastanta força.

És col.loca la pilota a sobre el cap agafada per totes dues mans, despres amb una mica d'agut de les cames el cos i els braços, es passa a algun company.

Dribling:

Hi ha dos classes de dribling:

Per velocitat:

És produeix quan no tens cap contrari al davant i vas directe a la cistella per a marcar un bàsquet. És bota amb posició vertical i una mica endavant per poder corre més.

Protecció:

És produeix quan algú està defenen i tu protegeixes la pilota amb una mà tocant el contrari, i l'altre mà botant la pilota.

Tir:

Tir lliure o personal:

És bastant freqüent fer-lo des de la posició de triple amenaça.

Acostumen a fer 1 o 2 bots abans de tirar per enganyar o tranquilitzar el contrari. El jugador es col.loca a la seva posició, fa un o dos bots, flexiona les cames, es col.loca la pilota per davant la cara en forma de triple amenaça, i finalment tira.

Tir en suspenció:

Aqust tir esprodueix a l'aire, aixó ajuda a que el contrari no et pugui fer un tap. Peró en el moment de saltar la pilota i l'angle recte del tir no és podent col.loca del tot rectes i avagades el tir no surt gaire parfecte.

Tir en ganxo:

L'acostument a fer els pivots, des de dins de la botella, servei per a tira amb una certa comoditat i perque el contrari no et pugui fer cap tap.És col.loca la pilota a la má amb la que bolguis tira, és col.loca contrari el costat de la canasta, i per sobre el cap es pasa esl braç amb la pilota per a tira a cistella.

Ex. May l'hem entrenat, pero s'utilitza bastant, en una situaciode u contra u.

Contraatac:

Aquest moviment es basa en la recuperació, interseptacio, o pèrdua de la pilota, per part del atacant, es cuan el que defensava, passa a atacar el mes ràpidament possible, per agafar a la defensa desprevinguda.

Revers:

Concepte:

Es tracta de botar amb una mà, i al arribar davant del defensa, posar-li la cama de la mà on estàs botant, canviar-te la pilota de ma, vigilant que el defensa no es mogui, i posant la cama cap a la direcció a seguir, i seguir corrents. Aquesta tècnica, s'utilitza molt quan estàs a prop del defensor, i encara pots botar.

Ex. Dos homes es posaven en línia, i a un tenies que fer-li un revers per l' esquerra i a l'altre per la dreta.

Rebot:

Hi ha dos classes de rebots els de defensa, i els d'atacs:

Els que defensen s'han de posar al davant de l'atacant per evitar que agafi el rebot i marqui una cistella.

Quant ataques, has de ser més ràpid que el contrari, perquè sinó no et deixarà passar, l'has de deixar el teu darrera sense deixar-lo passar i poder obtenir la pilota.

DEFENSA:

Posició bàsica:

És fa amb les cames flexionades, els peus una mica separats, l'esquena ( el tronc ), inclinat cap el davant i el cap a l'altura de la pilota i mirant endavant per tenir una total visió dels teus companys i el teu contrari.

DEFENSA INDIVIDUAL:

Concepte:

És una defensa individual, cada jugador defensa a un atacant, hi ha d'estar en tot moment amb ell per evitar que li passin la pilota o bé pugui fer alguna jugada, només el pot deixar quan li pren la pilota i els papers es canviant.

DEFENSA EN ZONA:

Concepte:

Cada jugador, té un tros del camp per a defensar, a d'evitar que entrin o passin els contraris. És una de les defensa més bona que hi ha, perquè hi col·laborant mes jugadors i costa mes que un contrari penetri en el camp contrari.

Anticipació:

Es un moviment que es basa en agafar un passada que un jugador contrari a fet, per sortir ràpidament al contraatac, o sortir des de darrere, d' una forma ordenada.

Tipus:

Hi ha molts tipus de defensa amb zona, com per exemple:

2-1-2 : Un sistema, bastant ofensiu, com mostra deixar dos avançats.

2-3 : Sistema mig ofensiu, deixant 2 homes avall, i amb 3 mig avançats.

1-2-2 : Un sistema molt ofensiu, només deixant 1 home darrere amb 4 avançats ( clarament per sortir al contracop ).

3-2 : Un sistema clarament defensiu, perquè posa 3 homes darrere i 2 mig avançats.

1-3-1 : Un sistema no ofensiu ni defensiu, deixant 1 home a sota, 1 avançat, i els altres tres en el mig.

NBA:

Quintets inicials del tots els equips:

-Atlanta Hawks: Ratliff-AbdurRahim-Terry-Dickau-Willis

-Boston Celtics: Battie-Walker-Jones-Pierce-Delk

-Chicago Bulls: Curry-Chandler-Rose-Pipen-Williams

-Cleveland Cavaliers: Ilgauskas-Boozer-Miles-Davis-James

-Dallas Mavericks: LaFrentz-Nowitzki-Jamison-Finley-Nash

-Denver Nuggets: Camby-Hilario-Anthony-Yarbrough-Miller

-Detroit Pistons: Wallace-Milicic-Prince-Hamilton-Billups

-Golden State Warriors: Fortson-Dampier-Duleavy-Richardson-Van Exel

-Houston Rockets: Ming-Griffin-Rice-Mobley-Francis

-Indiana Pacers: Crosshere-O'neal-Artest-Miller-Boykins

-LA Clippers: Olowakandi-Brand-Richardson-Maggette-Miller

-LA Lakers: O'neal-Malone-George-Bryant-Payton

-Memphis Grizzlies: Wright-Gasol-Swift-Miller-Williams

-Miami Heat: Grant-Odom-Butler-Jones-Wade

-Milwaukee Bucks: Gadzuric-Mason-Thomas-Redd-Ford

-Minnesota Timberwolves: Nesterovic-Garnett-Sprewell-Szczerbiak-Cassell

-New Jersey Nets: Mourning-Martin-Jefferson-Kittles-Kidd

-New Orleans Hornets: Magloire-Brown-Mashburn-Wesley-Davis

-New York Knicks: Thomas-McDyess-Van Horn-Houston-Esley

-Orlando Magic: Gooden-Howard-Grant-McGrady-Lue

-Philadelphia 76sixers: Thomas-Coleman-Robinson-Iverson-Snow

-Phoenix Suns: Tsakalidis-Stoudemire-Marion-Hardaway-Marbury

-Portland Trail Blazers: Davis-Wallace-Kemp-Wells-Stoudamire

-Sacramento Kings: Divac-Webber-Stojakovic-Christie-Bibby

-San Antonio Spurs: Duncan-Horry-Jackson-Ginobilli-Parker

-Seattle Supersonics: Potapenko-Baker-Lewis-Allen-Barry

-Toronto Raptors: Olajuwon-Davis-Carter-Peterson-Williams

-Utah Jazz: Ostertag-Kirilenko-Harping-Stevenson-Lopez

-Washington Wizards: Haywood-Laettner-Russell-Stackhouse-Arenas

Bibliografia

Encarta 01

Pagina de la federació de enjoc www.enjoc.com .

Enciclopèdia del estudiant Interactiva 2000.

Enllaços amb el web de www.google.com

Gran enciclopèdia Larouse, 1999.

Revista NBA i American Superbasket

Web www.nba.com

Baloncesto

Baloncesto

Baloncesto

Baloncesto

Baloncesto

Baloncesto

Tracy McGrady de els Orlando Magic
Descargar
Enviado por:TED
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar