Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Basquet


TERRENY DE JOC:

Dimensions, superficie de joc, dibuix i mides:

El terreny de joc fa 26m. De llarg i 14m. D'ample, és de sòl dur i lliure d'obstacles. Les cistelles, situades al centre de les dues bandes, són construïdes per un cèrcol metàl.lic del qual penja una xarxa oberta per la part inferior; cada cistella va fixada a un tauler de forma rectangular aguantat per un suport fixat fora del terreny de joc i que la manté a una altura de 3,05 m. De terra. Cada canasta feta més enlla de la linia de 6,25m val tres punts.

El sostre del pavallo a destar a una distancia minima de 7m d'altura.

La cistella te un radi de 45cm.

EQUIPS:

Jugadors: En un partit nomes poden jugar 5 jugadors, entre aquets 5 jugadors en deveri dos Pivots, dos Al.lers i un Base.

Suplents: En un equip poden haveri un maxim de 10 jugadors, 5 jugadors jugan a la pista i un altres 7 a la banqueta.

Entrenadors: Acostume haveri un sol entrenador en un equip, els entrenador desideixent tot qui juga i qui no jugar, les jugades, etc.

LA PILOTA:

Material: La pilota basquet és de cautxu perque es un materia molt lleuger i també molt resistent.

Temany: La pilota es esferica i te una circunferencia de 74,9cm a 78cm.

Pes: La pilota pesa ente 567gr. i 650gr. Aproximadament.

REGLES DELS:

Tres segons: Aquesta regle es compleix quan un equip esta atecan i entre a la botella de l'altre equip, nomes esta permes que i estiguin tres segons, perque si es dona el cas de que estas més de tres segons la pilota pasa a l'equip contrari.

Cinc segons: Aquesta norma es dona el casquan la pilota surt fora de banda, nomes tenen cinc segons per pasar-la, sino la pilota pasa a l'equip contrari.

Deu segons: Aquesta norma es compleix quan despres d'una canasta de l'equip contrari, i han de sacar tenen deu segons per a pasa de mitg camp.

Trenta segons: Aquesta norma és el temps maxim per a fer una jugada i tenir la posisio de la pilota, si pasent aquests trenta segons la pilota pasa a l'equip contrari.

TEMPS DE JOC

El temps del pertit es divideix en dos parts de vint minuts cada una. Un pertit consta de dos parts, i aixo vol dir que son quaranta minuts, de pertit, més els temps morts, les fores i les intorupcions que pogui tenir un pertit.

SISTEMA D'ANOTACIÓ

Un pertit consta de tres sistemes d'anotacións, que són :

  • Cada cistella és contará dos punts si esta feta d'una distancia més petita de la linia de 6,25m.

  • Cada cistella feta més enllá de la linia de 6,25 conterá tres punts.

  • Si et fan una falta personal i tens dos tirs lliures contaran un punt cada cistella.

CARACTERÍSTIQUES DELS JUGADORS EN LES SEVES DIFERENTS POSICIONS

Base: És l'encarregat de dirigui el pertit.( les jugades, les posicions, els moviments, etc.). Està situat devant de la linia de 6'25, i des d'ella maneja tot el joc.

Al.lers: Són els encarregats de viguilar les bandes i de ajudar el base i el pibot a penetrar dints la linia de tir. Estan situats un a cada banda de la linia de 6'25, una mica més endins quels bases.

Pivots: Són els encarregats de agafar els revots i de viguila que l'equip contrari no penetri dins de la linia de tir. Estan situats un a cada canto de la botella, gairebé sota la canasta.

GESTIONS TÈCNIQUES BÀSIQUES

Joc sense pilota:

Arrancada o sortida:

Quant és produeix amb pilota comença apartir d'un pase de banda o de sota cistella. Quan és produeix sense pilota, és produeix molt sobin. Conciteix en començar una jogada, el base és qui normalment indica quant s'ha de aturar o sortir.

Aturades:

Normalment les a senyala el base, ell diu quant em de parar i quant em de començar.

Pivots:

És el moviment en el qual pots moure un peu en totes direccions, mentres que l'altre está quiet al terra. Aquest moviment s'anomena pivot.

Canvis de direcció:

És també un canvi de ritme, peró es fa normalment amb la pilota, es bota cap un costat i de cop, canvias la direcció, aixó deigue el contrari sense poder reaccionar.

Canvis de ritme:

És fa per guanyar el contrari i deixar-lo enrrera. És fa normalment de baixa velocitat a alta velocitat, aixó no deixar reaccionar bé el contrari i el deixes enrrera.

Fintes:

Una finta és un canvi de direcció i un canvi de ritme. És fa per obtenir un pase o per sorpendre el contrari i agafar-li la pilota. Conciteix en fer un canvi de direcció i un canvi de ritme el mateix moment.

Passades:

Pase per darrera l'esquena:

És fa quan tens el contrari molt aprop teu pel davant. La pilota es pasa pel darrera diriginla cap el costat oposat i amb un moviment del cos cap el costat on es volgui dirigui la pilota.

Pase d'entrega:

És fa en distàncies curtes, i el pase gairebé es produeix tocant el company. Es col.loca la pilota en un costat i amb una má s'agafa la pilota i amb l'altre es proteigeix del contrari, desprès el teu company agafara la pilota de la teva má.

Pase de beisbol:

ÉS utilitzades en pases llargs i ràpids, és molt edient en contreatacs. LA pilota es col.loca a un costat del cap agafade amb les dues mans, i es llença amb una má, mentres l'altre má aguanta la pilota.

Pase de ganxo:

És fa servir en pases llargs, o en pases directes cap a la cistella , o també amb direcció el pivot. Els pivots normalment el fan servi per a tirar directament a cistella.

Pase de pit:

És fa en distàncies no gaire curtes peró tampoc molt llargues, sinó una distància moderada. Concisteix en un pase fort i directe al pit del company, el pase es fa amb totes dues mans.

Pase picat:

Normalment és fa per entra a cistella, és fa gairebé sempre en direcció els pivots. Aquest pase es fa quant el pivot a guanyat la posisió, i a deixat el contrari al seu darrera, despres el Base o L'al.ler li fa un pase pica ( amb un bot al terra). I el pivot se la juga un 1 cotre 1.

Aquest pase pt ser amb una má o bé amb totes dues mans, i és fan de la mateixa manera.

Pase per sobre el cap:

És produeix normalment a la linia de saque, per tirarla més lluny i amb bastanta força.

És col.loca la pilota a sobre el cap agafada per totes dues mans, despres amb una mica d'agut de les cames el cos i els braços, es pase a algun company.

Dribling:

Hi ha dos classes de dribling:

Per velocitat:

És produeix quan no tens cap contrari al devant i vas directe a la cistella per a mercar un basquet. És bota amb posisió vertical i una mica endavant per poder corre més.

Protecció:

És produeix quant algu testa defenen i tu proteigeixes la pilota amb una má tocan el contrari, i l'altre má botant la pilota.

Tir:

Tir lliure o personal:

És bastant fracuent fer-lo des de la posició de triple amanaça.

Acustument a fer 1 a 2 bots avanç de tirar per enganyar o tranquilitzar el contrari. El jugador es col.loca a la seva posició, fa un o dos bots, flexiona les cames, es col.loca la pilotaper devan la cara en forma de triple amanaça, i finalment tira.

Tir en suspenció:

Aqust tir esprodueix a l'aire, aixó ajuda a que el contrari no et pugui fer un tap. Peró en el moment de saltar la pilota i l'angle recte del tir no és podent col.loca del tot rectes i avagades el tir no surt gaire parfecte.

Tir en ganxo:

L'acostument a fer els pivots, des de dins de la botella, servei per a tira amb una certa comoditat i perque el contrari no et pugui fer cap tap.És col.loca la pilota a la má amb la que bolguis tira, és col.loca contrari el costat de la canasta, i per sobre el cap es pasa esl braç amb la pilota per a tira a cistella.

Rebot:

Hi ha dos classes de rebots els de defensa, i els d'atacs:

Els dque defensan s'han de posar al devant de l'atacant per evitar que agafi el rebot i marqui una cistella.

Quant ataques, has de ser més rapid que el contrari, perque sinó no et deixera pasar, las de deixar el teu derrera sense deixar-lo pasar i poder obtenir la pilota.

DEFENSA:

Posició basica:

És fa amb les cames flexionades, els peus una mica separats, l'esquena ( el tronc ), anclinat cap el devant i el cap a l'altura de la pilota i miran endavant per tenir una total visió dels teus companys i el teu etversari.

DEFENSA INDIVIDUAL:

Concepte:

És una defensa individual, cada jugador defensa a un atacant, hi ha desta en tot moment amb ell per evitar que li pasein la pilota o bé pugui fer alguna jugada, només el pot deixa quan li pren la pilota i els papers s'entrcanvian.

CONCEPTE DE COSTATS:

Punt fort:

El punt fort es el costat on esta la pilota. Aquest punt el dirigeix normalment el Base. Aquest punt es el punt on pasen totes les jugades, i es on hi ha el moviment del joc.

Punt dèbil:

El punt dèbil, és el costat de la pista on no hi ha la pilota, és el punt dèbil perque el base manda la jugada cap a l'altre costat. És el punt on no hi ha gairebé moviment.

DEFENSA EN ZONA:

Concepte:

Cada jugador, té un tros del camp per a defensar, a devitar que entrin o pasin els contraris. És una de les defènsa mes bona que hi ha, perque hi col.lavorant mes jugadors i costa mes que un contrari panetri en el camp contrari.

Tipus:

Hi ha molts tipus de defensa amb zona, com per exemple:

2-1-2

2-3

1-2-2

3-2

1-3-1

Altres Punts

Biografia

És un joc de conjunt practicat entre dos equips, de cinc jugadors cadascun, que cerquen d'introduir una pilota dins una cistella defensada per l'equip contrari. El terreny de joc és de sòl dur i lliure d'obstacles.Hi ha dues cistelles, una a cada punta del camp.

El basquet sorgí com a joc reglamentari el 1891, inventat per James A. Naismith, professor de cultura física de la IYMCA Training School de Springfiel ( Massachusetts). A Catalunya fou introduït l'any 1922 per l'escolapi Eusebio Millan, que n'aprengué la pràctica a Cuba i l'ensenyà als seus slumnes del col.legi de Sant Antoni, de Barcelona. L'any 1924 fou creada la federació Catalana de Basquet ( FCB ). Entreels equips més notables cal esmentar el Joventut de Badalona, el Futbol Club Barcelona, el Manresa, El Granollers, etc. Quant al basquet femení hom pot esmentar, entre d'altres, l'Ignis de Mataró, el Futbol Club Barcelona, l'Evax, etc. A la temporada 1984-85 fou intoduït a la lliga estatal el sistema del play-off en la lliga masculina i aquest esport començà una expanció desconeguda fins llavors. Hom introduí, també, algues modificacions en el reglament, com ara la cistella de tres punts per als llançaments des de més enllà de línia de 6,25m, el tir u més u contra l'equip que supera les set personals o impossibilitat d'ésser més de tres segons dins l'àrea contrària en una acció ofensiva. Aquests canvis anaven encaminats a acostar-se a l'espectacularitat del basquet de la NBA ( lliga de basquet professional nord-americana).

BIBLIOGRAFIA

- Enciclopedia SALVAT.

- Enciclopedia Multimedia Planeta Agostini.

- Enciclopedia l'Avui.

- El llibre " Seréis campeones" de la Vanguardia.

ÍNDEX

Terreny de joc .................................................................... pag

Equips ................................................................................ pag

La pilota ............................................................................. pag

Regles dels ........................................................................ pag

Temps de joc ..................................................................... pag

Sistema d'anotació............................................................. pag

Carácter´stiques dels jugadors........................................... pag

Gestions tècniques.............................................................. pag

Joc sense pilota................................................................... pag

Passades............................................................................. pag

Dribling................................................................................. pag

Tir......................................................................................... pag

Rebot.................................................................................... pag

Defensa.............................................................................. .pag

Defensa Individual.............................................................. pag

Concepte de costats .......................................................... pag

Defensa en zona................................................................ pag

Altres apunts ..................................................................... pag

Bibliografia ........................................................................ pag

BASQUET

El vostre amic Xavi Diaz
Descargar
Enviado por:Jpc
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar