Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Bàsquet


Per _EL BÀSQUET

El bàsquet és un esport d'equip, on dos conjunts de cinc jugadors cadascú, intenta fer punts ( o cistelles ) llençant una pilota de manera que passi a través d'una de les dues cistelles elevades per damunt dels jugadors, a cada extrem de la pista. L'equip que fa més punts es qui guanya el partit.

Degut al seu dinamisme i a la seva espectacularitat, el bàsquet, és un dels esports amb major nombre d'espectadors i participants del món.

PISTA I EQUIPS

JOC

El partit comença quan l'àrbit llença la pilota en l'aire per damunt del cercle central on els pívots de cada equip salten i intenten colpejar la pilota amb les seves mans i passar-la als seus companys. L'equip que aconsegueix la pilota intenta avançar fins a la cistella defensada pels seus rivals per a encistellar i aconseguir dos o tres punts ( depenent de la distància des d'on llenci el jugador). Un jugador pot avançar la pilota passant a un company o continuant corrent amb ella al llarg de la pista botant-la i esquivant als jugadors de l'equip contrari. Si un jugador fa més de tres passes sense botar comet una infracció anomenada passes, que dona la possesió de la pilota a l'altre equip. Quan es fa una cistella, l'equip contrari posa la pilota en joc des de darrera de la seva línea de fons i prova de moure la pilota cap al davant per poder encistellar.

Faltes i Penalitzacions

CAMP ENRRERE: Quan un jugador ja ha passat la línea de mig

camp i està al camp contrari, no pot passar la

pilota a un jugador que estigui a l' altre camp.

Si ho fa, la pilota passarà a l'equip contrari.

DOBLES: Quan un jugador agafa la pilota amb les dues mans

després de botar-la, no la pot tornar a botar, ha de

passar o llençar. Si torna la botar, la pilota passarà a

l'equip contrari.

PASSES: Quan un jugador ha fet tres passes amb la pilota sen-

se botar-la, no pot fer una passa més sense botar la

pilota. Si ho fa, la pilota passarà a l'equip contrari.

FALTA PERSONAL: Quan un jugador té un contacte ilegal amb

un de l'altre equip fora de la zona de tir la

pilota passa a l'altre equip. Quan un equip

arriba a un nombre determinat de faltes o

provoca un contacte ilegal dintre de la zona

de tir, un jugador de l' altre equip llença dos

tirs lliures a 4 m de la cistella.

TIRS A LA CISTELLA

La habiliat més important al bàsquet consisteix en llençar a la cistella amb presició. Els tirs bàsics del bàsquet són:

El tir en suspensió:

Es salta amb la pilota i, en el moment que el jugador queda supès enlaire, llença a la cistella.

El “gancho”:

Tir en arc sobre el cap impulsant la pilota amb un sol braç habitualment amb trajectoria lateral, quan el jugador està sortint de l'àrea de la cistella.

MATAR :

El jugador salta elevant la pilota per damunt de la cistella i la in-trodueix violentament utilitzant una o dues mans.

Bàsquet

Passades

Hi ha tres tipus de passades bàsiques:

La passada de pit: és una passada amb les dues mans que es realitza només quan no hi ha ningú entre el jugador que la passa i el receptor. Aquesta passada comença amb la pilota agafada anb les dues mans davant del pit, just sota de la barbeta.

La passada picada: és una passada que es realitza quan el jugador que marca és massa alt o té els braços aixecats, aleshores és impossible fer una passada de pit o una passada per sobre el cap, llavors és quan es fa la passada picada que consisteix en botar la pilota a terra cap al receptor.

La passada per sobre del cap ( o de béisbol ): és una passada que es realitza quan el jugador que marca és més baix o marca de molt a prop al jugador que passarà la pilota. Consisteix en sostenir sobre el cap la pilota i passar-la amb un enèrgic impuls dels canells i dels dits.

Bàsquet

BÀSQUET FEMENÍ

El rover, antic joc femení de sis jugadores, va deixar pas a un joc de cinc jugadores molt semblant al bàsquet masculí a finals de la dècada de 1960. Aquest nou joc es va anomenar bàsquet femení i avui en dia s'assembla molt més al bàsquet masculí, encara que algunes normes són diferents a cada joc.

HISTÒRIA DEL BÀSQUET

El bàsquet podria ser una derivació d' un dels jocs més antics del món: el tiatchtli o joc de pilota. Els mayas construïen a la majo-ría dels seus centres ceremonials unes edificacions de formes característiques per a practicar aquest ritual. La pilota era duríssima i sovint lessionaba als jugadors, per això duien protectors als braços i a la cintura, zones amb les que havíen de colpe-jar la pilota per a que el joc fos vàlid.

El bàsquet fou inventat al decembre de 1891 per l'educador físic canadenc James Naismith. Naismith va introduïr el joc quan era instructor a la Young Men's Christian Association (YMCA) a Springfield (Massachusetts), on va organitzar un passatemps que considerà apropiat per jugar a una pista coberta durant l' hivern.

El joc incluía elements del futbol americà, futbol i hockey. La primera pilota que van utilitzar va ser de futbol. Els equips tenien nou jugadors i les cistelles eren de fusta i estaven fixades a les pareds. Al voltant del 1897 es van reglamentar els equips de cinc jugadors i el bàsquet era més o menys com l' actual.

Pau Gasol, un dels millors jugadors de bàsquet espanyols, fent un “mate” en un partit de la NBA.

A l'hora de fer una passada s'ha de tenir en compte les condicions i la situació en que es troba el jugador que a de rebre la pilota.

Bàsquet femení

James Naismith, inventor del bàsquet
Descargar
Enviado por:Miguel Calvo
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar