Literatura


Ball Robat; Joan Oliver


Ball robat

Joan Oliver

1r Batxillerat nit

Curs 2006-007

En l'obra de Joan Oliver trobem tres matrimonis formats per Cugat i Mercè, Eulàlia i Oleguer, Núria i Oriol.

Cugat i Mercè són un matrimoni sense fills el qual desemboca en una família “no completa”, aquest fet pesarà sempre sobre la consciència de Mercè ja que se'n farà culpable, ho sigui o no; Mercè ja era rica abans de contraure matrimoni i amb els seus diners Cugat tirarà endavant una professió, no obstant, mai aconseguirà l'èxit. Cap dels dos ha complert les seves expectatives i això fa que ells individualment i com a parella no siguin feliços.

Eulàlia i Oleguer formen una família amb els seus dos fills, envers els quals Eulàlia s'hi dedicarà completament mentre que Oleguer ho farà cap a la seva vida laboral, aconseguint l'èxit i conseqüentment adoptant una actitud de superioritat cap a la resta de gent que l'envolta, mirant a tothom per sobre l'espatlla, fet que farà a Eulàlia sentir-se nul·la davant del seu home.

Núria i Oriol tenen un fill únic, degut a la pèrdua de la filla. Oriol és un empresari mediocre (no en sabem gaires detalls ja que en el transcurs de l'obra ell està allunyat dels negocis degut a malaltia); Núria té un caràcter fort i dur fet que provocarà un sentiment de fúria i malestar en Oriol.

L'obra s'origina en el fet que tot i establir-se d'aquesta manera les parelles, de joves els sis protagonistes s'agraden entre ells d'altra manera que serà com estaran emparellats en el sopar de celebració del desè aniversari de les seves núpcies:

Cugat - Núria, Mercè - Oleguer, Eulàlia - Oriol.

Cugat i Núria: Cugat inicia la seva vida laboral, de més o menys èxit prescindint dels diners que la muller aporta al matrimoni i a més potser hagués tingut fills; Núria no hagués perdut la seva filla i, per tant, no hagués adquirit el caràcter aspre i sec (que té envers a Oriol) i, així, Cugat i Núria haguessin sigut feliços.

Però, potser, no haguessin tingut fills i ell hagués passat la vida dedicat a la seva feina i ella a lamentar-se per no haver estat mai mare i si hagués tingut un caràcter totalment diferent cap al seu marit, fets que els haurien fet infeliços.

Mercè i Oleguer: són pares de dos menuts als quals Mercè dedica tota la seva atenció mentre que Oleguer compagina la seva vida laboral, la qual inicia amb la riquesa de la seva dona, amb la familiar, formant un matrimoni feliç.

No obstant, el matrimoni podria no haver suposat la maternitat de Mercè (si realment és ella qui no en pot tenir); la iniciació dels negocis de l'espòs amb els diners de Mercè podrien haver dut a Oleguer ha ser un empresari mediocre amb lo qual hagués perdut aquest aire de superioritat, d'home que tot ho sap, que tant enamora a Mercè i serien un matrimoni infeliç.

Eulàlia i Oriol: tenen dos fills, ell es converteix en un home d'èxit màxim en la seva professió tot i que Oriol és capaç de compaginar la seva vida laboral i sentimental ja que Eulàlia el té captivat amb el seu caràcter encantador.

D'altra banda Eulàlia podria haver tingut un caràcter completament diferent a causa de perdre la seva filla i es converteix en una dona de caràcter esquerp mentre que Oriol, hagués tingut més o menys sort amb els negocis però hagués estat ofegat per la seva relació sentimental.

Al llarg de “Ball robat” tots es van plantejant que aquestes haguessin estat les combinacions que realment els haguessin fet uns matrimonis feliços però quan fan aquestes afirmacions s'obliden que la vida fa el caràcter de la persona i que, si les coses haguessin anat d'altres maneres, aquella persona que els agrada potser tindria un altre caràcter que faria infeliç el matrimoni, com ho fan els aparellaments que es van dur a terme deu anys enrere.
Descargar
Enviado por:Neusky
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar