Literatura


Ball Robat; Joan Oliver


Ball Robat

Acte Primer

La acció comença al dormitori de casa del matrimoni Cugat-Marcè. La Mercè espantada per uns sorolls, crida en Cugat, però el Cugat no sent cap soroll. Comencen a parlar sobre el seu matrimoni que dura des de fa deu anys. La Mercè pensa que haurien sigut més feliços si haguessin tingut fills. En Cugat i la Mercè comencen a discutir sobre la seva relació, en Cugat es dirigeix a la Mercè com si fos una malalta. La Mercè li comenta a en Cugat que en la celebració de l'aniversari dels deu anys de casats li tocarà a en Cugat fer el discurs i li diu que els anys que el discurs l'ha fet l'Oleguer, aquest discurs l'ha brodat. Llavors la Mercè li confessa a en Cugat que s'estima a l'Oleguer i que ell ja ho sap. En Cugat es resigna i no diu res. Se'n van a dormir.

Al matí, quan la Mercè es lleva, en Cugat ja no és al llit. Apareix Jovita, la criada i li diu que en Cugat és a la saleta. Quan Jovita marxa, apareix Cugat i li diu que se'n va a veure a l'Oleguer. La parella es posa a discutir fins que la Mercè li venta una bufetada a en Cugat. El primer que pensa Cugat és marxar de casa però més tard segueix la discussió fins que Cugat li venta la bufetada a la Mercè. La Mercè plora i queden en pau, es donen una abraçada i Cugat marxa per anar a veure a l'Oleguer.

Acte Segon

L'acció comença en la saleta de casa del matrimoni Oleguer-Eulàlia. Eulàlia està cosint i entra en Petit (el seu criat) per anunciar l'arribada de Cugat i que l'Oleguer demanava que l'entretingués fins a la seva arribada. En Cugat i l'Eulàlia segueixen parlant dels seus matrimonis i de la felicitat. Fins que arriben al punt de parlar de la relació entre ells dos: que podrien haver-se casat ells dos i no amb les parelles actuals. En Petit els interromp per dir que l'Oleguer està en camí, i l'Eulàlia aprofita per a explicar a en Cugat que en Petit acaba de ser pare i que é molt feliç. L'Eulàlia li diu a en Cugat que s'ha assabentat de que la Núria l'estima.

Arriba l'Oleguer i comencen a parlar, però just entra Petit per dir que reclamen a l'Oleguer. En Cugat es queda sol a la saleta i sona el telèfon, és la Núria. En Cugat parla amb ella com deixant a entendre que a ell també li fa una certa gràcia la Núria. Quan l'Oleguer torna a entrar a la saleta en Cugat acaba la conversa amb la Núria i penja el telèfon. Reinicien la conversa els dos homes i Cugat li diu a l'Oleguer que sap que ell i la seva dona s'estimen. En Cugat no sap que fer ni que dir en la conversa que estan tenint. L'Oleguer el domina amb les seves paraules. Després d'una llarga discussió l'Oleguer ha de marxar i deixa a en Cugat a la saleta amb en senyor Petit.

Acte Tercer

L'espai consisteix en una saleta amb terrassa de casa del matrimoni Oriol-Núria. Se sent a la Núria parlant l'altra part de la conversa telefònica amb en Cugat. Quan penja es posa a parlar amb l'Oriol i a discutir sobre quan podrà tornar a caminar, ja que té la cama enguixada. La Núria mana al Llorenç (el xofer) que l'esperi a baix amb el cotxe. La Núria es posa a discutir amb l'Oriol mentre que en Llorenç l'espera, discuteixen sobre el tabac, sobre els fills, sobre el matrimoni en general, la infelicitat. Fins que arriba l'Eulàlia que s'ha de quedar una estona amb l'Oriol mentre que la Núria va a la modista. La Núria marxa, i ells dos inicien una conversa sobre el que hauria pogut ser de la seva relació. Empentat pels sentiments, l'Oriol li diu a l'Eulàlia que la Núria és la responsable de la mort accidental de la seva filla, això demostra que no està gens a gust amb la seva dona. Més tard arriben la Mercè i la Núria.

En Llorenç s'emporta a l'Oriol a fer el passeig rutinari en cotxe per a que es mogui una mica. Es queden les tres noies soles i comencen a discutir sobre els seus respectius matrimonis, sobre si estan felices amb els seus homes i les coses que es diuen quan estan sols. S'acaben barallant les tres dones però al final raonen i acaben l'acte amb unes abraçades.

Epíleg

L'acció passa a un restaurant de luxe, però en un menjador privat. Tots estan una mica tocats per l'alcohol. Les parelles estan aparellades de la següent manera:

Mercè-Oleguer, Eulàlia-Oriol, Núria-Cugat.

En Cugat acaba el seu discurs. Entre rialles a causa de la beguda, es fan bromes amb el tema de que les parelles estiguin canviades. La Núria comença a dir coses grosses i les altres dues noies se l'emporten al bany. Els homes s'han quedat sols i l'Oriol aprofita i fa la pregunta de si estan contents amb els seus respectius matrimonis. El mateix Oriol és el primer en contestar i diu que si pogués es desempallegaria de la Núria i tot això ho sent ella perquè estava tornant del lavabo.

Aquest és el punt on tothom comença a reconèixer veritats, tots reconeixen que s'estimen a una altre persona.

Després d'una reflexió conjunta arriben al punt de dir que si ja s'han cansat amb deu anys de matrimoni, també es cansarien si ara es canviessin les parelles. Cada parella (dels matrimonis reals) se'n va per la seva conta i s'acaba l'acció.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar