Periodismo


Análisis periodístico


REDACCIÓ I LOCUCIÓ ALS MITJANS ÀUDIO-VISUALS

1er PERIODISME. GRUP 02

AVUI, 14 d'abril de 1996

ANÀLISI DE LA NOTÍCIA

Títol: El PSOE alerta que Aznar i Pujol no poden decidir sols sobre totes les autonomies.

Fets:

Diversos dirigents del PSOE, a la pressa de possessió de Manuel Chaves a Sevilla, van manifestar el seu desacord amb les negociacions PP-CiU i les conseqüències sobre el finançament de les autonomies.

Exemple de fragment de la notícia on es parla dels fets:

“Diversos dirigents socialistes, entre ells ministres del govern en funcions ... i que estigui acompanyat de l'anivellament dels serveis fonamentals”.

Antecedents:

Després de les eleccions generals de març, el partit guanyador ha vist la necessitat de pactar amb algun grup parlamentari per poder governar. Convergència i Unió ha estat l'objectiu del Partit Popular a l'hora de demanar el pacte, per això en aquests moments aquests dos grups i Coalició Canària estan negociant l'acord.

Exemple de fragment de la notícia on es parla dels antecedents:

“Ibarra va acusar els populars de “comprar el vot” de CiU i de CC per a la investidura”

Context:

Com a conseqüència del resultat electoral de març, aquest és un període de negociacions entre dos o tres grups parlamentaris. Fins que s'arribi finalment a la constitució d'un govern, la resta de forces polítiques miren com el partit majoritari al Parlament i els nacionalistes catalans tracten diversos aspectes. Algunes de les coses que estan negociant per pactar, com per exemple la cessió del 30 % de l'IRPF, no acaben d'agradar a altres partits.

En aquest ambient, alguns dirigents del PSOE, critiquen l'actuació dels dos partits protagonistes, Partit Popular i Convergència i Unió. En aquest context es troben les declaracions dels assistents a la presa de possessió de Manuel Chaves a Sevilla.

Exemple de fragment de la notícia on es parla del context:

“José Bono, president de Castella la Manxa, també va coincidir ... com que tampoc entén el fet nacionalista, el que fa és pagar-lo”.

Diversos dirigents del PSOE mostren el seu desacord amb les negociacions que estan mantenint el Partit Popular i Convergència i Unió. Les repercusions sobre el finançament econòmic que tindrà la cessió del 30 % de l'IRPF no agraden a alguns membres del partit socialista.

Manuel Chaves, president de la Junta d'Andalusia, ha subratllat que cal comptar amb altres partits per tractar assumptes que afecten tot l'Estat. Chaves ha afirmat també que cal més transparència en el procés negociador.

El president de la Junta d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ha afirmat que la seva comunitat autònoma ja es va oposar a la cessió del 15 % de l'IRPF. Rodríguez Ibarra ha dit que Andalusia i Extremadura poden plantejar batalla al desmantellament de l'Estat per part del Partit Popular.

Entre aquest seguit de crítiques del partit socialista al Partit Popular i Convergència i Unió, hi ha les de José Bono, president de Castella la Manxa. Bono ha reconegut el paper dels nacionalismes basc i català en l'Estat Autonòmic. El president de Castella la Manxa ha acusat el Partit Popular de no entendre el sentiment nacionalista i de comprar el vot a Convergència i Unió.

Per la seva part, Joan Lerma i Narcís Serra han recomanat al partit conservador que esperi a formar govern per proposar una fórmula raonable pel problema autonòmic.
Descargar
Enviado por:Anna Quintero
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar