Literatura


Amics robots; Isaac Asimov


AMICS ROBOTS

Autor: Isaac Asimov

Col·lecció: Cucanya

Editorial: Vicens Vives

Asimov, un dels més destacats escriptors de ciència ficció, és justament famós pels seus relats sobre robots. En aquesta obra ens descriu una societat futura en què els robots, lluny de representar una amenaça per als éssers humans, es converteixen en els seus servidors més fidels, arribant, fins i tot, a suplir-ne les mancances afectives. Aquest és el cas de Robbie, un dels contes més tendres i aconseguits dels seu autor. I també el de Sally, relat d'intriga on uns cotxes-robots, en correspondència al bon tracte rebut pel seu amo, el defensen de l'atac d'uns delinqüents.

1. Robbie

Un robot, anomenat Robbie, és comprat per la família Weston menjo un cuidador per a la seva filla, Gloria. La mare de Gloria, és membre de la societat local, les opinions de la qual estan guiades per la gent del voltant. Quan els robots públicament disponibles eren la nova eufòria, ella va optar a comparar a Robbie per prestigi. No obstant això, una creença anti-robot apareix a través del món (combinacions de fanatisme religiós i unions laborals) i sobtadament la senyora Weston es preocupa de l'efecte que un robot podria tenir sobre la seva filla, debut al fet que Gloria estava més interessada a jugar amb el robot que amb els altres nens, i això podria implicar que no aprengués les habilitats socials adequades. Pel que fa tot el possible per a convèncer al seu marit a retornar a Robbie a la fàbrica.

Gloria, estant tan lligada al robot, i veient-lo com el seu millor amic, deixa de sonriure, riure, i de gaudir de la vida. A pesar dels continus esforços dels seus pares, qui li van comprar un gos per a substituir a Robbie, ella es nega a acceptar el canvi i el seu caràcter es torna pitjor, cada vegada més. La seva mare s'adóna que és impossible per a Gloria oblidar a Robbie quan està en llocs on solia jugar amb ell, pel que decideix que Gloria necessita un canvi de lloc on viure per a ajudar-li a oblidar. La senyora Weston convenç al seu marit perquè es marxin a Nova York. Desgraciadament, el pla fracassa quan Gloria deduïx que van a la recerca de Robbie, creient que anaven a contractar detectius privats per a realitzar el treball

Encara que els Weston duen a la seva filla a qualsevol atracció turística, des del cim de l'edifici Roosevelt fins a un viatge sota aigua, a Gloria li crida més l'atenció els més simples dispositius robótics que les atraccions. Gairebé sense més idees, el Sr. Weston s'acosta a la seva esposa amb alguna cosa en ment: Gloria no podia oblidar a Robbie perquè ella ho tractava com a una persona i no com a un robot. Si la duien en un tour per una fàbrica de construcció de robots, ella podria veure que no eren més que metall i electricitat. Impressionada, la Sra. Weston accepta fer el tour a les instal·lacions de l'empresa U.S. Robots. Durant el tour, el Sr. Weston demana veure una cambra específica de la fàbrica on els robots construïen altres robots. Aquesta cambra tenia una sorpresa per a Gloria i per a la Sra. Weston: un dels robots ensambladores era Robbie. Gloria, en la seva emoció, corre enfront d'un vehicle en moviment per a anar amb el seu amic i és rescatada per ell. La Sra. Weston enfronta al seu marit: ho havia ideat tot. Robbie no era un robot industrial i no tindria treball estant aquí. El Sr. Weston va saber que si assolia tenir a Robbie i a Glòria de nou junts, no hauria manera que la Sra. Weston pogués separar-los. Quan Robbie estàlvia la vida de Gloria, una part imprevista de la reunió, la Sra. Weston finalment accedeix que el robot no era un monstre sense ànima.

2. Sally

La història retrata un futur on els únics cotxes permesos en la carretera són els quals tenen cervells positronicos, així que no requereixen un conductor humà. Estrictament parlant els cotxes no són robots, doncs no es comuniquen verbalment, encara que poden comunicar-se tancant de cop les portes i tocant la botzina. Diversos cotxes vells han estat retirats a una granja, gestionada per Jacob Falkers, on són cuidats correctament.

Un dia es presenta en la granja Raymond Gellhorn, un home de negocis sense escrúpols, amb intenció de robar alguns dels cotxes per a reciclar els cervells. Ell obliga a Jake, el vigilant resident de la granja, a pujar a bord d'un autobús a punta de pistola. Intentant mantenir lluny de la granja a Jake, li segresta.

Els cotxes decideixen perseguir i eventualment envoltar l'autobús, comunicant-se amb ell fins que obre una porta. Jake salta, i els cotxes persuadeixen a l'autobús per a matar a Gellhorn.

La història acaba amb que Jake perd la confiança en els seus cotxes, pensant que es convertirà el món si els cotxes arribessin a pensar que són esclaus i que han de reaccionar d'alguna manera, possiblement matant als éssers humans.

1
Descargar
Enviado por:ML
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar