Ética y Moral


American History X; Tony Kayr


AMERICAN

HISTORY

X

*American History X*

 • Comenta aquesta cita de David Mckenna, guionista del film: “Volia escriure alguna cosa respecte als mercaders de l'odi. El que vaig intentar destacar en el guió és que les persones no naixen racistes. Aquest sentiment s'adquireix a través de l'entorn i de les persones que ens envolten. El que em va intrigar és per què la gent odia i com podem canviar tant”.

 • El guionista es refereix a que les persones no naixen racistes, sinó que sempre hi ha gent que o adquireix a través de la influencia d'altres persones, de la gent que t'envolta, del ambient en el que cada u es cria o en moments de debilitat que la persona pot ser manipulada fins a aquest odi.

 • Antisemitisme, xenofòbia, redempció, homofòbia, racisme..., són conceptes que apareixen centralment en el film. Sabries definir-los?

 • Antisemitisme: és l'hostilitat o el prejudici cap als jueus com a grup religiós, ètnic o racial, el qual es manifesta com a odi cap a un individu, o com a persecució institucionalitzada i violenta.

  Xenofòbia: és l'odi cap a persones o cultures diferents, o considerades com a estrangeres.

  Redempció: es una sensació que s'experimenta al donar-se conter de que s'ha comés un error.

  Homofòbia: és l'aversió o discriminació contra les persones homosexuals.

  Racisme: Actitud de menyspreu als individus de societats i cultures distintes a la pròpia.

 • Com explica la pel·lícula l'assumpció del racisme en el protagonista? Com es transmet l'odi de Derek? Que n'opines?

 • Al principi de la pel·lícula ens dona a entendre que l'odi de Derek a les persones negres es degut a que la mort de son pare va ser causada al intentar apagar el foc a la casa d'una família de raça negra. Però després, en una conversa, es veu com esta ideologia nazi va ser inculcada per el seu pare.

  L'odi de Derek es transmet amb les seues paraules, Derek aconsegueix la atenció de gran quantitat de gent i Cameron, amo d'una companyia nazi, el converteix en líder del grup.

  Jo crec que a Derek se li junta la mort del seu pare i de voler imitar-lo en les seues ideologies amb que s'havia mort intentant apagar el foc d'una casa de gent de color. En aquell moment de debilitat, Cameron va poder aprovexar-se d'ell, inculcant-lo més sàviament sobre aquella ideologia.

 • El director de l'escola on estudia Danny proposa una solució al conflicte. Quina és? Que n'opines? Com qualificaries la seva actitud?

 • El director de l'escola, Sweeney, proposa a Danny realitzar un treball que parle de la vida del seu germà Derek, amb l'esperança de que reflexionara sobre totes les causes i les males conseqüències que contenien els seus ideals.

  En la meua opinió, va ser una bona solució, ja que així podria pensar més profundament que es el que a elegit seguint el camí del seu germà y que encara que l'haja escolli, aquest no te perquè estar bé. Reflexiona sobre totes les coses males que li han passat al seu germà, com les baralles amb la família i al carrer i la seua estància a la carcel per haver matat a dos negres.

  En la meua opinió, el director té molt de valor, al ser un xic de color i enfrontar-se al nazisme directament, intentant fer reflexionar sobre els seus ideals a un futur nazi, Danny i a Derek, ja un líder.

 • Derek canvia a la presó. Com? Quin és el procés que el transforma? Qui i què intervé? Que aprén?

 • Durant l'estància de Derek a la carcel pot comprovar que els considerats allí del seu grup li fallen proporcionant-li una palisa, per lo que es sent defraudat. També, junt al seu ajudant de treball, un xic negre, arriba a la conclusió de que el tracte a les persones no depèn del color o de la raça, sinó de les accions que realitzen per a ajudar. Després d'haver arribat a aquesta conclusió es refugia en soledat i poc a poc s'arrepenteix de la seua ideologia que li ha causat tant de mal.

 • Com caracteritzaries la família Vinyard? Quins adjectius usaries per definir-ne cada membre?

 • La família presenta una estructura destrossada per la mort del pare i per la ideologia que aquest a ensenyat al seu fill major i aquest al seu germà menut, proporcionant greus baralles entre els familiars.

  Derek: es violent, racista, degut als seus ideals i es intel·ligent. Però després d'una temporada a la carcel es presenta com un xic arrepentit i amb ganes de canviar, tant a ell mateix com als demés.

  Danny: fácil de manipular per el seu germà. Intenta impressionar-lo amb les seues accions.

  La mare: dona que a pesar del seu sofriment per la mort del seu marit i les actituds dels seus fills tracta de lluitar i seguir avant, fins al moment en el que ja no pot més.

  La germana major: té més personalitat que els seus germans, ella segueix els seus ideals, els quals son totalment contraris als d'ells.

 • El fenomen skin head és relativament recent i actual. Busca en els diferents mitjans de comunicació notícies al voltant del tema.

 • La policía detiene a cuatro "skinheads" neonazis por apuñalar a un joven en Valencia

  El joven agredido por unos 'skinheads' en Valencia está "asustado" y su familia se siente "desprotegida". Comunitat Valenciana

  Un chico de treinta años de edad fue apuñalado recientemente en Valencia por un grupo de neonazis vinculados a la peña valencianista Yomus, según informó ayer la plataforma Acció Popular, que ya ha anunciado que se presentará como acusación particular en el proceso judicial abierto contra los cuatro skinheads detenidos por esta acción.

  José Parrilla, Valencia

  En un comunicado emitido ayer, la Plataforma explica que el pasado 27 de enero un grupo de "skinheads neonazis" se presentó en la plaza del Cedro de Valencia y agredió a varias personas que estaban en ese lugar. "Uno de ellos, armado con una navaja de grandes dimensiones, asestó una puñalada en el pecho a uno de los jóvenes sin mediar palabra, resultando gravemente herido", dicen. El agresor, continúa la nota, "huyó después de su ýheroicidadý".
  El apuñalado tuvo que ser trasladado inmediatamente al Hospital Clínico de Valencia y fue allí donde "le salvaron la vida". Afortunadamente la puñalada "no fue mortal, ya que por escasos centímetros no le llegó al pulmón". De todas formas, el joven ha tenido que ser operado del bazo y sigue de baja, por lo que no es seguro que hoy pueda asistir a la comparecencia pública que ha preparado Acció Popular.
  Peña valencianista
  Por lo que respecta a los agresores, Esteban Ibarra, presidente del Movimiento Contra la Intolerancia y portavoz de la plataforma, aseguró que la policía detuvo a cuatro de ellos, que pertenecen a la peña valencianista Yomus y que ya han sido puestos en libertad con cargos.
  Más exactamente, dijo que los detenidos ya han participado en hechos similares y "algunos de ellos fueron detenidos el pasado mes de diciembre junto a otros miembros de la peña ultra por provocar disturbios e ir armados al partido entre Osasuna y Valencia disputado en la capital navarra".
  Organizaciones sociales
  La plataforma Acció Popular está integrada por partidos políticos, sindicatos y organizaciones sociales y tiene como principal objetivo presentarse como acusación particular en todos los casos de violencia racista y xenófoba que se produzcan en la Comunitat Valenciana.
  Su presentación tuvo lugar el pasado mes de diciembre y el primer proceso en el que han solicitado su participación ha sido el de la Operación Pánzer, que permitió desarticular en Valencia al grupo neonazi Frente Anti Sistema (FAS).
  El del joven apuñado en la plaza del Cedro, será, por tanto, el segundo caso en el que se personen y lo harán ante el Juzgado de Instrucción 13 de Valencia por intento de homicidio.
  Según los datos que maneja el Movimiento contra la Intolerancia, la Comunitat Valenciana es la que más incidentes de violencia neonazi registra. Anualmente hay hasta seiscientos episodios de racismo, homofobia, islamofobia, antisemitismo, xenofobia etc. Y son 36 municipios los que han registrado alguno de estos casos.
  La plataforma ha pedido una mayor implicación de las Fuerzas de Seguridad del Estado y la creación de una fiscalía especial para estos casos.

 • D'on creus que prové la inspiració ideològica del nazisme? A quins valors i principis concrets creus que respon una forma de pensar tan violenta i intolerant?

 • El nazisme va ser fundat per Adolf Hitler l'any 1920 com a conseqüència de la humillant situació a la que s'havia exposat Alemanya després de la firma del fi de la Primera Guerra Mindial. Sorgeix un moment d'humillació i rencor als que havien humillat als alemanys.

  Jo crec que aquestes idees sorgeixen per a que ens pensem que les persones que no son iguals que nosaltres són inferiors i com a conseqüència no tenen valor en la societat.

 • Recorda el final de la pel·lícula. Fent un balanç del que passa a la pel·lícula des del principi fins al final, a quina conclusió arribes? Creus que es pot establir alguna conclusió? Què creus que ens vol explicar el director amb aquesta història?

 • Durant la pel·lícula podem observar en el paper del protagonista una evolució de la persona. Durant gran part de la seua vida havia sigut un skin head, el qual era model a imitar del seu germà Danny, però que després de cometre un doble assassinat de dos joves de raça negra i ser enviat a la carcel se n'adona de que es el que mou a una persona per el mon i que la violència sols comporta violència, la qual sofreix el seu germà Danny amb la seua pròpia mort per ser assassinat per un xic negre.

  Conclusió es que si vas per el mon amb odi i violència per davant de la raó i la persona humana, fas que eixe odi es faja major i la violència es multiplique.

  El director amb esta historia intenta explicar-nos que mai es tard per a canviar de actitud. Y ens vol donar a entendre la importància que té el nostre entorn per a en el futur ser d'una manera o d'una altra. Y que la nostra personalitat es molt important per a no deixar-nos influenciar per ningun altre individu.
  Descargar
  Enviado por:SiiLi
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar