Literatura


Aloma; Mercé Rodoreda


ALOMA:

1.- Aloma, segons Carme Arnau, és una novel·la psicològica i urbana:

Busca informació sobre la novel·la psicològica i justifica, amb exemples extrets de la novel·la, per què ho és.

Esmenta tots aquells aspectes espacio-temporals de la novel·la que la situen a la Barcelona dels anys 30 del segle anterior.

És una novel·la psicològica perquè s'expressen molt els sentiments d'Aloma i això ens permet entendre com és ella en realitat que sent una gran soledat, que somia amb un futur millor ja que el present que viu no li agrada gents i l'única forma d'evadir-se'n és somiar, que per ella Robert ha estat molt important ja que mai s'havia sentit tan estimada tant per ningú encara que també li hagi fet molt mal, etc. Ens mostra la gran varietat de sentiments i emocions que té.

Elements espaciotemporals:

Eixample, Barri Sant Gervasi,Passeig de Gràcia, Plaça Catalunya, les Planes, estació Provença, Rambles, el Turó Park, Waterchute, Port de ferrissa, carrer Canuda, C/ Pelai, Plaça Universitat, Muntaner, Diagonal, Liceu,Moll, Tibidabo, Balmes, Putxet, Bertran, Montjuïc, estanc, cinema, estació de tren (marxen Anna i Dani), Josepets, tramvia imperial, terrassa del Colón, parc d'atraccions, bar la Pèrgola, casa de la senyora Baixeras,barri marginal, pis de la Coral, pis nou ombrívol i estret.

Sobre el temps podem dir que la d'ecada dels 30 va ser una època en la que es va tornar a implantar la Genaralitat de Catalunya a càrrec de

2.- Explica tots els elements de la novel·la que, segons el teu criteri, facin referència a l'adolescència (per exemple : el somni, la soledat, la introversió...). Raona la resposta.

L'adolescència és una etapa de la vida en que els nois i noies tenen molts canvis d'humor i canvis d'idees molt sovint, on experimenten diferents sentiments que mai havien vist com per exemple l'amor. Quan t'enamores d'una persona et sents més bé que mai, encara que pateixis i que el teu estimat et faci coses que et perjudiquen i que et dolguin, tu segueixes estant amb ell i penses que potser és culpa teva o que allò ha de ser així. D'altra banda en molts moments tot i que Aloma està envoltada de gent i familiars, se sent molt sola ja que tothom va a la seva i no es preocupa pràcticament de ella, fan com si no fos important per a ells. Per això té la necessitat de fugir i explicar-li tot això que sent a algú, i per això escriu cartes al suposat “Robert, el mariner”, per sentir-se escoltada i desfogar-se. També és l'època on es comença a preocupar per el futur, i a plantejar-se com li agradaria que fos la seva vida, però en realitat ella sap que l'únic que fa és somiar ja que veu la desgràcia que l'envolta, la mort dels seus pares, d'en Daniel i de Dani, la pèssima situació econòmica que provoca la pèrdua de casa sev, etc. Podríem dir que és l'etapa de la vida que està entre la infància i el ser adult, però en aquest cas Aloma és obligada a exercir el paper de adulta, cuidant-se d'en Dani quan encara vivia i de la majoria de les tasques de la casa.

3.- Quin és el sentiment dominant a Aloma? Raona la teva resposta amb exemples extrets de l'obra.

Durant tota l'obra Aloma sent un conjunt de sentiments, i té molts daltabaixos que són provocats per el conjunt de situacions que ha passat, com la soledat, l'amor, l'enveja,etc. Però totes les històries entre els diferents personatges acaben amb el desengany i la mentiria. En el cas d'Aloma que sent i viu una bonica història d'amor amb Robert, primerament s'enamora i experimenta coses amb ell que mai havia pensat mai que aconseguiria, però Aloma es comença a donar compte de que és massa bonic per ser real, i a causa de la seva desconfiança i la història que li explica Anna, descobreix que el seu amant amb el que pensava viure tota la vida, i formar una família l'ha traït ja que te una altra dona a Amèrica i que tornarà a casa seva per estar amb ella, abandonant-la i fent-li veure que ella només era el segon plat mentre estava enfadat amb la seva veritable estimada.

4.- Com és descrita Aloma? De forma directa o indirecta? Justifica la teva resposta.

De forma indirecta ja que no ens explica com és directament sinó que a través de les experiències que viu i de tot el que sent nosaltres mateixos podem treure les conclusions necessàries per saber com és i perquè. Mica en mica podem comprovar que és una noia que te moltes ganes de viure la vida tot i que ha viscut una vida molt dura i marcada per la desgràcia. També podem veure que és una persona que sent molts sentiments diferents envers a les persones que estima sobretot amb Robert. Primer una gran il·lusió per conèixer el nou habitant de la casa, després una gran atracció cap a ell, amor, odi i desengany un cop veia que l'havia utilitzat, però tot i això ella sabia que l'estimava i mai ningú l'havia tractat tan bé ni s'havia sentit tan acollida i estimada per ningú altre des de feia molt temps. Respecte a Dani sent una gran estimació i el tracta tal i com a ella li agradava. Físicament la escriptora ens dona alguns detalls, com que te les mans molt petites o una dent a sobre de l'altre. A mida que transcorre l'historia podem veure que ella es veu molt lletja i molt poca cosa, ja que es compara amb la deessa Venus en persona, Coral. Una noia molt bonica que vesteix bé és elegant, i sedueix i atrau les mirades de tots els homes. Ella es veu com una noia de barri, que no te futur, esgarriada i que ningú la mira ja que es vesteix amb robes velles i mal fetes. A l'arribada de Robert però ajuda a que comenci a sentir-se més segura de si mateixa i a sentir-se més bonica ja que, si un homa tan culte i elegant s'havia fixat amb ella volia dir que no era tan lletja ni esgarriada.

5.- Aloma “somia en un futur que ha poblat d'il·lusions i fantasies, enyora el seu passat immediat, però no sap o no pot viure el present”. Comenta aquestes afirmacions mitjançant exemples extrets de la novel·la.

Sempre pensa en el passat ja quer era una època on tot estava bé no tenia preocupacions, no s'havia de preocupar de la casa ni s'adonava de lo dura que era la vida en realitat. Dels enganys entre persones que en teoria s'estimaven, com el seu germà Joan i Anna i perquè Daniel el germà perfecte que sempre estava amb ella i que l'estimava s'havia suïcidat. Recordava les tardes jugant al jardí, olorant les flors de estaven plantades, veient les gallines corre per el corral, etc. El present però no el vol ni veure ja que se sent atrapada i veu que ja no es pot escapar d'aquella mena de vida que ningú hauria volgut, envoltat de mort, del les persones que més estimava, els seus pares, Daniel el germà perfecte que semblava el més feliç i que no demostrava cap mena de problema ni de odi cap a la vida s'havia suïcidat fugint de tots els problemes que el rodejaven, i tot i que ella l'estimava molt, no comprenia com podia haver fugit i acabat de la manera més fàcil, la mort, el final de tot. Per això l'única cosa que li queda és somiar i imaginar-se que el futur que li espera serà molt millor i per fi podrà ser feliç, i al llibre tot que el seu gran amor l'abandona i és apartada del “paradís” el seu jardí veu una escapatòria en la seva patètica vida que pot fer que això canviï, el naixement del seu fill.

6.- Compara Aloma amb Maria Baixeras i amb Coral.

Aloma

Coral

María Baixeres

És molt pobre però no es casaria mai amb un homa només perquè la dragués de la misèria, ella es mou per els seus sentiments

Té molts diners però és massa ambiciosa i cada cop en vol més i per aconseguir-ho s'aprofita del seu poder de seducció sobre els homes que fa que aquests s'enamorin de ella i li concedeixin tots els seus desigs.

Prové d'una casa normal, on poden subsistir i viure però no es poden permetre tot el que volen, per aquest motiu es una noia que pràcticament podríem dir que ven el seu cos als homes, però bàsicament ho fa per divertir-se ja que li agraden molt.

És reservada i intenta no cridar l'atenció, encara que en algunes ocasions li agradaria que els homes la miressin amb desig, sobretot en Robert.

Sol cridar sempre l'atenció i la majoria dels llocs on va és el centre de totes les mirades, gràcies a la seva elegància i bellesa, amb ella li encanta que la mirin ja que se sent “la reina”.

És una noia que té un cos molt maco i que gràcies a això i a les seves ganes de festejar l'acostumen a conèixer bastant gent a causa de la gran quantitat de parelles que ha tingut.

Veu l'amor com a una cosa meravellós i és el que te més importància per ella, ja que ho donaria tot per la persona que estima. Per ella enamorar-se es de les millors coses que li han passat.

Per ella la paraula amor, no significa res que tingui alguna cosa a veure amb els sentiment cap a les altres persones, ja que ella només s'estima a si mateixa i utilitza els sentiments d'amor dels seus amants per el seu propi benefici.

Mai ha experimentat l'amor verdader, ja que a ella el que li agrada és passar-ho bé amb els homes i com que li agrada tant canvia molt sovint de parella no li dóna temps a enamorar-se d'alguns d'ells però no està enamorada tampoc li preocupa.

Les relacions sexuals per Aloma és l'acció més bonica que hi ha per demostrar els sentiments que tens cap a la persona estimada, i la forma de connexió total entres aquestes, és a dir que els dos es converteixin en un.

Són una forma més i una rutina de la vida, que fa servir per acabar de ficar a la butxaca als seus amants, tot i que primer s'ho passa bé amb ells sempre s'acaba cansant de la monotonia i necessita provar carn fresca.

Per ella és la millor forma de diversió que té, ja que li encanta mantenir relacions amb els homes i no es gens pulcra ni reservada alhora de reconeixeu ja que ella ho troba natural, per això quan li pregunten si s'havia petonejat amb el seu promès ella diu que ha fet molt més.

Acaba l'historia sense el seu gran amor tot i que per ella sempre serà molt important, i el fill que espera es el motius que més pes li fa per continuar lluitant.

Es casa amb un noi més jove que ella que te molts diners, però només ho fa per això per els diners, ja que ella no l'estima però el seu home a ella tampoc. Per tant tot i que tothom veia a Coral com la dona perfecta i feliç en realitat està sola sense ningú que l'estimi ni a qui estimar.

Finalment aconsegueix trobar un noi que sobresortia respecte els altres tot i que es podria haver pogut casar amb un altre de tots aquells nois amb els que havia estat, però està orgullosa da comprometeres i de començar una vida al seu costat.

7.- Explica el temps de la narració ( període de temps en el qual es desenvolupa la trama de la novel·la) i la seva relació amb la vida d'Aloma.

La història transcorre durant tot un any on les quatres estacions de l'any coincideixen amb els estats d'ànim de Aloma. A la primavera per exemple és l'època on creixen les flors, que ho podríem comparar amb el principi del creixement de la maduresa d'Aloma i on comencen a sorgir els sentiments d'amor que té cap a Robert. De moment tot va anant cap a millor i els seus sentiments cap el seu estimat clarament es marquen quan arriba l'estiu, l'època de la calor, de sortir al carrer,etc. Coincideix amb la primera vegada on Robert i Aloma mantenen relacions sexuals,a la nit de Sant Joan. En aquesta nit se sentir com si fossin un parella de debò ja que anaven els dos junts per al carrer i van anar a prendre un gelat. A la entrada de la tardor la historia es comença a torçar i es comença a veure els primers indicis de que coses dolentes estan a punt de passa. Dani es posa molt malalt i el que semblava que no seria res finalment acaba amb la mort del petit de la casa. Això a Aloma li afecta molt ja que era la persona de la casa que amb la que més confiava. Joan comença a arribar tard a les nits, a tenir secrets, i a despreocupar-se per la seva família. Al hivern finalment es desvetllen les raons de perquè el seu germà gran estava tant estrany i havia estat a punt de morir, Coral i els seus capritxos. Però el que caracteritza més l'estació de l'any és la marxa de Robert cap a Amèrica i per tant quant abandona a Aloma per retornar amb la seva veritable parella. Però al final com quan el gel es comença a desfer i dóna pas a la primavera i el bon temps, ens dóna un petit detall que portarà a la protagonista cap a una època millor, el proper naixement del seu fill.

8.-Analitza les relacions amoroses entre els diversos personatges de l'obra des de la perspectiva:

a) dona-víctima = Coral-Joan . Podríem dir que el nucli que provoca que Joan estigui en aquesta posició és Coral ja que controla com vol el seus pretendent ja que primer l'enamora gràcies a les seves tècniques de seducció i el seu físic i crea falses esperances i després l'abandona. Tot i que la culpa tampoc no és del tot de ella sinó que en aquest cas Joan la víctima es deixa emportar per els seus instints de atracció cap a una dona imponent i atractiva per sobre, de la seva família i el seu benestar. A causa d'això la família d'Aloma i ella han de abandonar casa seva ja que Joan ha gastat tots els diners que els quedaven en un anell caríssim per Coral, i una sèrie de regals que no es podia permetre només per que Coral no el deixés i continués amb ell, Coral creava una mena d'adició. Per això jo no crec que Joan fos tant víctima perquè ell era ven conscient del que estava fent i que havia provocat tot sol la ruïna de la seva família.

b) home-víctima Aloma seria un cas molt clar de dona víctima tot i que no estava sotmesa a una tracte dolent o de menyspreu sinó que al rebés. Aloma era víctima dels encants de Robert i del seu ben estar. Està molt enamorada i enganxada a ell ja que per molt que ho negui hi hagi moments que l'odiï ella sap més bé que ningú que l'estima i que ell a sigut una de les coses més bones que li han passat a la vida. Però Aloma en alguns moment de l'obra podem veure com intenta trencar aquella barrera que li impedeix fer-li mal, i en alguns ho aconsegueix com en el moment que té de frustració cap quan la besa, ella li mossega el llavi i li fa sang dominada per la ràbia que li havia causat adonar-se que tots l'havien estat utilitzant. Però Robert també podrirem dir que també és víctima de l'amor que sent cap a la protagonista ja que està enamorada de ella i l'estima, i tot i que ell té el suficient valor com per trancar el vincle que els unia i marxar cap a Amèrica. Jo crec que en el fons se'n penedia i tenia ganes que Aloma li hagués dit que es quedés i ell ho hauria fet però per conservar el seu honor decideix marxar.

9.- Compara l'escena dels gats al començament de la novel·la amb la relació amorosa Joan/Anna; Robert/Aloma

Joan el podríem veure com el gat negre que deixa embarassada la gata blanca Anna i que tot i sent el pare dels seus cadells, en Dani els hi fa mali sen va a divertir-se. Anna com la gata tot i que s'adona que el seu marit l'està enganyat i està apostant tots els seus diners, fa com si no s'adongués de res i no s'atreveix a enfrontar-se en Joan i es conforma o més aviat es resigna amb la vida que té. La gata deixa que el gat negre s'aprofiti de ella i s'adona que la seva vida s'està apagant però ella igualment no s'imposa, però hi ha un detall molt important que són les seves cries, ja que tot i que sap que la seva vida està arribant a la seva fi ella continua cuidant als seus fills i no els abandona mai, ja que per ella són la cosa més important que té. Anna també estima molt a Dani i per això té tanta por de que es posi malalt perquè per ella es l'únic que té i que l'importa. Malgrat tot Anna no aconsegueix salvar-lo i això li marcarà per tota la vida que li queda.

Robert, és com els gat elegant i que apareix de cop i que aclapara a la gata blanca Aloma, primerament la gata era bonica amb un pel suau blanc com el cotó. Li encantava estar el jardí passejar-se, jugar, etc. Aloma també li encanta el jardí és el seu lloc de descans i on pot respirar tranquil·la, on se sent segura. Era una noia pura i neta, però amb l'arribada de Robert perd la seva virginitat, el signe més important de les característiques esmentades. Mica en mica com la gata va perdent el seu toc de color i de vida, comença a estar més apagada ja no està feliç com abans ara al cap el té ple de preocupacions i està molt enganxada a Robert tot i que sap que al final li farà mal. Però sabent-ho no el deixa de banda sinó que continua, i continua fins que cada cop està més morta. Però a diferència de la gata Aloma aconsegueix sobreviure a començar una vida nova sense la presencia del gat mascle.

10.- Quina importància té el jardí en l'ànim de la protagonista? Posa'n exemples.

És el seu refugi el lloc on li agrada estar, on ses sent segura i resguardada del perills i de les coses que passen dins de casa seva. El fet de que al final de l'obra li treguin el que ella considerava el paradís no ho perdonarà mai ja que es podria haver evitat la pèrdua de la casa i sobretot del verd i viu jardí. En moltes ocasions es compara l'estat d'ànim de la protagonista amb les flors que estan plantades al jardí. Cada flor simbolitzava un sentiment diferent, encara que per descobrir-ho hauríem de saber el llenguatge de les flor o si mes no saber quines són les seves característiques. Aloma quan va a comprar-se el llibre d'amagat el que més tristesa li fa es no poder llegir-lo al seu jardí envoltada de les olors de les flors i el seu color i això ens demostra que per ella és molt important.

11.- Fes una descripció d'unes cinc línies de cadascun dels personatges: Aloma, Anna, Joan, Robert, Coral i Dani.

Aloma: És una noia que té 18 anys i que té l'autoestima molt baixa, ella creu que mai la voldrà cap home perquè té les mans molt petites i una dent del mig a sobre d'una altre. Encara que això no és així perquè és bastant bonica. És una noia molt bona que es preocupa per els demès i que li afecten bastant les coses, per aquest motiu té molts canvis bruscs en el seu estat d'ànim. Se sent atrapada en un món de mentires i de desengany i per això fuig somiant en el futur o retornant al passat. S'estima moltíssim al seu nebot i per ella és com el seu propi germà.

Anna: És la dona del germà gran d'Aloma, Joan, i té un fill petit en Dani. Ella es va casar enamorada però mica en mica s'adona que el seu marit la està enganyant amb una altre i que està enganxa't al joc. Tot i això ella fa com sinó s'adongués de res i continua fent com si tot anés molt bé. Té molta por de perdre a Dani i per això es preocupa tant quant aquest es posa malalt, quan mort finalment ella està destrossada i no creu pas que ho pugui superar ja que era el se únic motiu per continuar en vida.

Joan: És el germà gran d'Aloma, el marit de Anna i el pare de Dani encara que els té molt deixats de banda ja que només es preocupa per complaure Coral, la seva amant. Així doncs podem comprovar que quan el seu fill mor no li afecta massa. Malgrat tot no vol separar-se de la seva muller ja que és molt bona fent les feines de casa. És un home molt poc responsable, ja que perd tots els diners que tenen i la seva pròpia casa només per apostar i jugar. També demostra que no te gens de seny quan Robert li dona diners i en contes de invertir-los o comprar coses necessàries se'ls gasta amb una càmera.

Robert: És el germà d'Anna i viu a Amèrica, és un home elegant i atractiu, i per el que fa referència al físic té cabells són lluents i porta la ratlla de costat, la pell la té molt blanca. Psicològicament podem dir que no és gaire valent q¡ja que cada cop que te un problema s'escapa, en el primer cas marxar d'Amèrica per la seva parella i ara se'n torna per el que ha passat amb Aloma. Ell no volia fer mal a Aloma ja que l'estimava però no va ser prou valent per dir-li el que sentia un cop va decidir marxar cap a casa seva.

Coral: És una noia que te una bona vida ja que no li falta de res, per aconseguir les seves riqueses ha fet servir la tècnica que millor li funciona, la seducció ja que és una dona molt seductora i elegant. No te cap mena de sentiment cap els altres només pensa en ella mateixa i a fer realitat tots els seus desitjos costi el que costi. Està molt acostumada que els homes li vagin al radera i per això està amb ells i els deixa quan li be de gust. No obstant tot i que tothom la veu com un prototip a seguir està més sola que ningú a causa de la seva crueldat.
Descargar
Enviado por:Nuria Molina
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar