Literatura


Aloma; Mercé Rodoreda


ALOMA- MERCÈ RODOREDA

 • Capítol I

Aloma es fa “amiga” d'uns gats que posteriorment moren. Va a comprar-se unes cortines al centre i, amb els Diners que li sobren es compra un llibre, sense que s'enteri l'Anna, i uns contes per en Dani. Se'n va cap a casa i al tren se n'adona que s'ha deixat les cortines a algun lloc, es compra el bitllet d'anada al centre altre cop però no es pot comprar el bitllet de tornada perquè no li arriben els diners per haver-se comprat el llibre i els contes. Va al quiosc i troba el paquet de les cortines. Torna a casa caminant i comença a ploure. Arriba xopa a casa amagant el llibre, i li comenten que estaven molt preocupats per ella.

 • Capítol II

Aloma es passà tota la nit llegint el llibre a amagats. Al matí, ha de banyar al nen i aprofita l'aigua utilitzada per a banyar-se ella. Baixa a esmorzar i li diu a l'Anna que li doni la clau del calaix dels retrats. Els observa i li pregunta a l'Anna si aquell home que no reconeixia al retrat era el seu germà.

 • Capítol III

L'Aloma i el seu germà van a buscar a en Robert (germà de l'Anna) al port. L'Aloma tenia ganes d'anar perquè feia temps que no veia el mar. Van en tramvia, arriben a les Rambles i segueixen fins al port caminant. Arriben al port i veuen a en Robert al vaixell. En Joan li diu a Aloma qui és.

 • Capítol IV

En Robert, en Joan i l'Aloma estan esperant en la duana del port per a que revisin les maletes d'en Robert. Van a casa amb taxi i esperen l'arribada del vell Cabanes, la Concepció, la Coral i la Maria Baixeres. Quan arriben, els homes de la casa s'encanten amb la bellesa de la Coral, a Aloma li entra gelosia però quan se n'han anat tots, Robert li confessa a l'Aloma que ella és la que més li agrada. En Dani, durant les visites, menja molt dolços i l'avisen que li sentarà malament.

 • Capítol V

L'Anna està molt trista i té alguna cosa a veure amb la “violència” verbal que utilitza en Joan. En Dani trenca uns plats intentant agafar un pot de confitures. Aquest comença a estar molt malalt. Quan Aloma va a buscar-li un got d'aigua amb sucre torna a la seva cambra i se'l troba estirat al terra. Criden al metge i arriba molt tard. Aloma no li vol dir que se'l va trobar al terra i després se'n penedeix.

 • Capítol VI

L'Anna està al jardí plorant perquè en Joan no arriba. En Robert i l'Aloma van a consolar-la. En Robert li dóna diners a l'Anna i, de mentre, l'Aloma va a veure a en Dani però no arriba a veure'l perquè en Joan ha arribat a casa. Diu que s'ha trobat a uns amics. El metge diu que en Dani necessita un canvi d'aire per a millorar-se. Li pregunten a uns amics d'anar Anna i Dani a viure amb ells. Els diuen que poden anar però la seva vida familiar és nefasta. Comencen a fer suposicions del motiu del per què i, en Joan contesta violentament a una suposició referida al termini de les passions.

 • Capítol VII

Aloma s'ha aixecat molt contenta del llit i s'ha passat el dia cantant. Decideix escriure una carta al seu enamorat desconegut, que no és Robert, però que va adreçada a un Robert Italià.

 • Capítol VIII

Aloma va a l'estanc per enviar la carta, però necessita diners per fer-ho i, de casualitat troba dues pessetes al terra de la seva habitació que se li deurien caure a en Robert. Paga, li tornen el canvi i envia la carta. Torna a casa i seu davant en Robert que llegia. Aloma diu que podria anar-se'n amb l'Anna i amb en Dani però ell es nega. Aloma va a l'habitació i escriu un altre carta però considera que és una rucada i diu que al dia següent l'enviarà.

 • Capítol IX

En Joan va proposar que l'Anna i l'Aloma fossin al cinema amb en Robert però l'Anna no va tenir ànims d'anar i foren l'Aloma i en Robert tot sols. A l'hora de tornar, Robert va demanar un cafè a l'Aloma. Un cop acabat aquest cafè van pujar a les corresponents cambres per a dormir. Aloma li va donar les gràcies i Robert la va agafar per la cintura i la va besar.

 • Capítol X

L'Anna i en Dani se'n van a la masia dels amics. Aloma els prepara les maletes. El mateix dia que se n'han anat, en Joan va a treballar i en Robert se'n va a arreglar uns papers. Aloma es queda arreglant la casa. Per la tarda, en Joan li diu a en Robert que porti a Aloma a fer un passeig però aquest va al llit perquè diu que té mal de cap. Tota la tarda Aloma arregla la cuina i fa el sopar.

 • Capítol XI

Era nit de Sant Joan. Van anar els tres a Montjuïc en tramvia perquè allà eren les celebracions. Però en Joan els deixa sols perquè es va trobar amb uns amics. Robert i Aloma van anar a prendre un gelat i un aigua. Després van anar a casa. Es van tornar a besar. Al dia següent Aloma es va despertar nua i es va sentir bruta. Li feia vergonya que els seus arbres la veiessin d'aquella manera.

 • Capítol XII

En Joan va despertar a Aloma. En Robert va anar a la cambra d'Aloma per a besar-la. En Joan va rebre dues cartes: una de l'Anna i l'altre d'Amèrica per a en Robert. Per a llegir-la va anar a la seva habitació i el va seguir Aloma. Des d'aquell moment, Robert no va ser el mateix.

 • Capítol XIII

La Senyora Baixeres convenç a l'Aloma a anar a casa seva a veure el vestit de núvia de la seva filla Maria. Només tornar, veu al seu germà casi desmaiat a un portal i s'espanta però arriba Robert i l'ajuda. En Robert i l'Aloma van al jardí, mentre en Joan està al llit, i ell li diu a l'Aloma que té por d'estimar-la. L'Anna i en Dani han de tornar perquè aquest torna a estar altre cop malalt.

 • Capítol XIV

Tornen l'Anna i en Dani a casa seguint aquest malalt i, al cap d'uns dies acaba morint. Després, en Joan ha de parlar amb l'Aloma i se'n van a donar una volta. En Joan li diu que no poden pagar la casa, que mai s'havia enamorat de l'Anna i que ho estava des de feia molt de temps de la Coral. I li demana alguns favor per poder pagar la casa: demanar diners a en Robert i demanar a la Coral que li tornés l'anell que en Joan li va regalar de brillants.

 • Capítol XV

Aloma va anar a casa de la Coral però no hi era i va haver-la d'esperar amb el minyó que s'havia trobat al portal, Coral va arribar i Aloma li va demanar l'anell. Coral es va negar completament a donar-se'l i Aloma se'l va prendre de les mans i el va llençar per la finestra.

 • Capítol XVI

Aloma li demana els diners a en Robert. Aquest li contesta que no en té, que en Joan ja li havia preguntat. Entra l'Anna del jardí i li pregunta a l'Aloma si ha dit en Robert el tema dels diners. Llavors Aloma se sent mentida per tots i estimada per ningú. L'havien fet servir de ninot. En Robert entra a l'habitació d'Aloma, a ella li va fer fàstic i li va mossegar als llavis. Robert va sortir sagnant de l'habitació i li va dir “bèstia”.

 • Capítol XVII

Ja havien trobat pis. L'Anna li va confessar a Aloma que ja sabia tot el tema amorós d'en Joan. Aloma estava molt arrepentida del que li va fer a en Robert. Una nit no podia dormir i va anar a l'habitació d'en Robert a demanar-li perdó.

 • Capítol XVIII

Aloma va trobar un retrat a l'americana de Robert que va fer canviar moltes coses. Ella li va preguntar a l'Anna si sabia alguna cosa de la noia retratada i li va dir que era una amiga d'en Robert. En Robert li va dir a l'Aloma que se'n tornava cap a Amèrica i ella va pensar que va ser per la carta que li va enviar la noia retratada.

 • Capítol XIX

En Robert se'n va a Amèrica i s'acomiada de tots. En Joan i l'Aloma l'acompanyen al vaixell, igual que quan va venir. En Robert els ensenya el vaixell i envia a en Joan a la cabina amb l'excusa de què creu que s'ha deixat la cartera allà. Aleshores és quan en Robert i l'Aloma s'acomiaden dignament. En Robert li dóna diners a en Joan i es compra una càmera de retrats. Al taxi, en Joan pregunta a l'Aloma si l'estimava i aquesta arrenca a plorar. Aloma està embarassada.

 • Capítol XX

Ja estan instal·lats al pis. Aloma li confessa a l'Anna que espera una criatura. S'enfaden i Aloma fuig a l'antiga casa i es posa a recordar els moments més importants que havia passat en cada racó.
Descargar
Enviado por:Mireia
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar