Literatura


Aloma; Mercé Rodera


ALOMA

1 Resum :

- Aloma és una noia jove que viu a Barcelona amb el seu germà, la dona del seu germà i el fill d'aquests dos. El seu germà es diu Joan, la seva dona Anna i el fill Dani.

Feia poc Aloma i Joan havien tingut un altre germà, en Daniel, que havia mort d'un accident.

Tots ells vivien en una casa que Aloma i Joan havien heredat antigament del seu pare.

El germà d'Anna, Robert, havia de venir d'Amèrica de visita, així que Joan i Aloma el van anar a rebre al port. Quan Aloma el va veure inmediatament es va enamorar d'ell.

Dani es va posar malalt i el metge li va aconsellar que anès a la muntanya a respirar aire fresc, però encara havien de preparar el viatge i no es van anar.

Un dia Aloma i Robert van anar al cinema i a la tornada a casa Robert li va fer un petò als llavis, en aquell moment Aloma´es va adonar de que Robert també estava enamorat d'ella.

Va arribar el dia en que Anna i Dani van tenir que marxar a casa unas amics a la muntanya. Aloma i Robert estaven molt enamorats però Joan no se n'adonava. El que més li preocupava a Aloma eren les cartes d'Anna dient que Dani no millorava. Quan Dani va tornar estava com abans i als pocs dies va morir.

En aquell moment la economia de la casa era molt dolenta i van tenir que deixar la casa per l'hipoteca. Aloma va demanar diners a Robert però ell no tenia.Van canviar de casa i van anar a viure a un pis.

Va arribar el día en que Robert tenia que marxar a la seva ciutat, Aloma estava molt trista i va dir-li la veritat a Anna, va dir-li que estava embarassada. L'Anna no s'ho va prendre molt bé perque sabia que el fill era del seu germà, en Robert. Un dia Aloma va tornar a l'antiga casa i va recordar quean vivien feliços amb en Dani i tots junts. Va sortir de la casa i s'en va anar lluny d'allà.

2 Anàlisi de l`obra :

2.1 personatges:

Aloma: És la protagonista de la narració. En alguns casos és ella mateixa qui ens redacta les seves anècdotes, els seus pensaments, els seus sentiments. Té un caràcter poc madur i, hi podem observar, borderia en ella, però tot hi això, és, també, una persona responsable i que ajuda molt els altres.

Robert: Aquest home es converteix, al llarg de la història, en l'amant d'Aloma. Ell és alt i atractiu, i té un caràcter galant I respectuós que captiva la Mirada de totes les noietes.

Joan: Germà d'Aloma. És un home que només pensa en ell mateix, en el que l'interessa i es bastant superficial i poc treballador.

Marta: És la cunyada d'Aloma. És una noia poc atractiva i prepotent, que conté gran gelosia cap a Aloma.

2.2 Temps i espai:

Espais interns:

La casa en la que es troben Aloma, Joan, Anna, Dani i Robert: És on succeeixen la majoria del fets de tota l'historia, ja que representa que es una família que no es mou massa de casa a causa de les distancies.

El vaixell: És on Robert i Aloma es veuen per primera vegada i per última. Apareix poques vegades en el text però té una gran importància.

Espais externs

Els carrers del poble: D'aquest espai podem destacar quan passejaven Aloma i Robert i es van donar el primer petó, o bé quan era Joan qui passejava amb Aloma i li explicava tots els seus problemes.

Jardí de la casa: Punt en el qual Aloma es quedava moltes nits observant la lluna. D'aquest espai destacaríem l moment en que Robert li dona un flor a Aloma i li diu que es molt maca (inici del llibre).

Temps: En tot moment la novel·la està escrita, tal i com la veu el narrador, en pasta, com si aquest ho estigués recordant i ara ens o volgués redactar en aquesta bonica història.

No podem classificar els capítols a causa del fet explicat anteriorment.

-Més o menys dos anys, ja que al primer capítol passa un any, i als altres es veu el pas del temps per les estacions, un altre any.

-No lineal

2.3 Narrador:

-És un narrador extern, que esta a tot arreu i sap el que passa sempre. És aquest i no un altre, perquè aquest sap el que pensen i senten tots els personatges, en canvi, si es tractes d'un narrador intern, d'algún personatge, no podriem saber el que senten els altres.

2.4 Punt de vista:

-Els fets s'explican des de fora, ja que encara que sabem els sentiments dels personatges, no els llegim com si fossin ells mateixos els que ho escriuen.

3 Simbols:

-Les flors en aquesta novel·la són molt importants, ja que representen l'estat d'ànim de la protagonista, i el seu procès de maduració.

-Els gats, potser per la superstició o el tòpic, és un símbol de mala sort, de solitud, de malaltia....

4 Títol:

L`amor i la tristesa
Descargar
Enviado por:SancheZ
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar