Literatura


L'alegria que passa; Santiago Rusiñol


LITERATURA:

ANALISI DELS PERSONATGES:

L'alegria que passa

De Santiago Rusiñol

EXERCICIS

1. Caracteritza en Joanet.

En Joanet és el fill de l'alcalde del poble, és un noi jove, amb empenta, que ha passat un breu temps a la ciutat i, descobrint-ne els seus encants, decideix que vol fugir de la monotonia de viure on viu. És un noi trempat, molt viu i força intel·ligent, que no es resigna amb el que té.

Representa el món de la prosa, i ell ho sap. Vol ser lliure, conèixer noves vides, nous amors. Aviat s'adona la vida bohèmia no la podrà abastar mai i sembla ser que, en veure-ho, decideix no intentar aprehendre-la.

El que Rusiñol vol fer-nos veure amb en Joanet i la frustració que rep en no poder abastar el seu ideal és que el món prosaic i el de la poesia mai podran reconciliar-se, i aquest és el paper que juga ell, el de la societat que, tot i que ho vol amb totes les seves forces, no podrà mai pertànyer a la bohèmia.

2. Caracteritza la Zaira.

La Zaira és una noia de divuit anys, morena i exòtica, que pertany al món de la faràndula i que, concretament, és cantant i ballarina en un circ ambulant de mala mena. És una noia tímida que ha tingut males experiències que, ben al contrari que en Joanet, sembla resignar-se a tot el que li ve al damunt, com si sabés que allò és el seu destí i no el pot canviar.

Cansada d'una vida d'alts i baixos, sempre amunt i avall amb el carro i aguantant els maltractaments d'en Cop de Puny, desitja gaudir de la pausa i la monotonia que comporta el viue en un poblet. Ella representa la bohèmia i la vida agitada i de la mateixa manera que li passa a en Joanet, el conflicte que esdevé al poble serveix per a donar a entendre que el món poètic no podrà reconciliar-se amb el prosaic.

3. Assenyala quina és l'escala de valors de cada personatge

En Joanet desitja una vida emocionant, viatjar, conèixer món, viure aventures. Vol fugir de la monotonia de viure en un poble de carretera i és aquesta llibertat el que més valora ell.

L'Alcalde és un home materialista que nomès pensa en els diners, i és aquesta la seva màxima aspiració: viure folrat de béns i calers.

La Zaira, al contrari que en Joanet, implora un món de calma i serenitat, lluny dels alts i baixos que comporta ser cantant i ballarina d'un circ ambulat. No demana res més, tan sols una llar calenta, una vida sense sobresalts i algú que l'estimi i li doni una família feliç.

El Clown, que també representa la vida del circ, no demana sinó el mateix que té ara, però que sigui del tot seu. No li desagrada el món de la bohèmia, ben al contrari, està convençut que ha nascut per a ser pallasso, però li agradaria un reconeixement de l'art per part de la societat.

Del Cop de Puny no en sabem gaire, i menys de la seva escala de valors, però sembla ser que es resigna amb el que té, que ja li va bé ser un home “musculós” que els altres admiren, ser l'estrella d'un espectacle, ja que sembla ser que és força presumit.

4. Identifica cada personatge amb un adjectiu del text:

JOANET: somiador

ALCALDE: egoista

ZAIRA: exòtica

CLOWN artista

COP DE PUNY: bèstia

5. Relaciona els noms dels personatges i les actituds vitals:

En Joanet veu la seva vida com una cosa monòtona i avorrida i només veu la manera d'escapar-se'n fugint del poble i anar a la ciutat o a veure món, no està gens conforme amb el que li ha tocat viure, igual que la Zaira, la bohèmia, que desitjaria tenir una vida pausada i senzilla, però que es resigna més a el que li toca. L'alcalde no, li agrada això de manar, de posseïr i de dirigir. Els altres que estan conformes amb el que tenen són el Clown i el Cop de Puny. El primer n'està molt orgullós de la seva condició d'artista i no ho voldria canviar per a res del món, igual que el Cop de Puny, que també sembla que li agrada això d'exhibir-se i ser admirat.

6. Analitza les similituds i diferències entre l'alcalde i el Clown.

Les similituds entre l'Alcalde i el Clown serien, en general, que ambdós tenen un caràcter fort, estan segurs de sí mateixos i saben el què volen. No es deixen trepitjar i els agrada la vida que porten, respectivament.

Les seves diferències són ben clares, i és que el Clown representa el món de la bohèmia, de l'alegria que passa, de l'emoció, d'una vida no estable i fa el paper d'artista que té coma a càrrec canviar la vida monòtona de la societat. L'Alcalde en canvi, representa la prosa, la monotonia que acabo de citar i, en conseqûència, el materialisme, l'egoïsme i la preocupació tan sols per un mateix.

7. Oposa en Tòfol i en Cop de Puny

En Tòfol és el típic bon home de poble mandrós i despreocupat. Té una botiga que no li dona gaire feina i amb jeure al sol ja està més que content. La dona el dirigeix, l'escridassa i el mana, però sembla que li és igual. Representa la calma i la quietud.

En Cop de Puny, en canvi, seria el nervi, l'agitació, el mal cor i la força bruta. No li agradada ser dirigit, sinó dirigir i encara més si la que li mana és una dona, doncs queda clar que no els té gens d'estima. Al contrari que a en Tòfol, no li agrada passar desapercebut, sinó exhibir-se i ser admirat.

8. Estableix les similituds i diferències entre la Zaira, l'Agneta i la Tuies.

Tant l'Agneta com la Tuies són les típiques dones de poble, xabacanes i senzilles. L'Agneta, però, és una noia innocent i infantil, que sembla que nomès fa el que li manen, callada i conforme sempre; en canvi la Tuies no es deixar manar ni dirigir, sinó que és ella la qui ho porta tot sempre lligat i ben lligat, té caràcter i sembla estar força experimentada a la vida.

La Zaira té una gran diferència amb les dues i és que pertany al món de la bohèmia, per tant, no porta una vida senzilla i monotona. S'assembla a l'Agneta en que és tímidida i es resigna amb el que li ve a sobre, però és coneixedora de la vida i sabia, com la Tuies.

9. Contrasta la caracterització inicial dels personatges de Rusiñol amb el resultat final.

En Joanet és un noi que no ens dona gaires sorpreses. És un noi amb inquietuds i força somiador. El què si sorprèn és que al principi se'l veu més decidit però al desenllaç de l'obra es queda ben palplantat davant la situaciño que se li presenta, no mostra cap símptoma de volguer canviar el que li està passant.

La Zaira sí que ens dona una sorpresa i és que la primera impressió que tenim d'ella és la d'una cantant de circ que està orgullosa de la feina que fa, que li agrada, però desprès descobrim que està ben discomforme amb la seva vida, que és una noia trista.

El Clown i el Cop de Puny són el que semblen, no amaguen res. Als dos els agrada la seva feina, els dos gaudeixen vivint com viuen, entretenint al públic, sempre amunt i avall.

El darrer personatge, l'Alcalde, també ens sorprèn, ja que al començament sembla ser un home força permissiu i tolerant, tot i que veiem també que és ambiciós i materialista, però no de la manera en què ho veiem al final, que acaba fent fora els artistes del poble per un assumpte de diners.




Descargar
Enviado por:Alba Sánchez Garcia
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar