Literatura


Aigua en cistella; Carme Miguel

1· bachiller C

AIGUA

EN

CISTELLA

INDEX

1…………………..PORTADA

2…………………..INDEX

3…………………..BIOGRAFIA DE L'AUTOR

4............................RESUM PER CAPITULOS

8............................CARACTERIZACION DELS PERSONATGES

9............................VALORACION PERSONAL

10..........................GLOSSARI

BIOGRAFIA DE L'AUTOR

Carme Miquelnace en la comarca de La Marina Baixa pero es en la ciudad de Valencia donde transcurre la mayor parte de su vida. Así mismo, las vacaciones y otros períodos de tiempo de su infancia los pasa en la comarca de la Marina Alta. Estos tres espacios geográficos influyen en su vida y en su escritura, constituyendo la fuente de la cual ha bebido una rica cultura popular. También en estas comarcas se encuentran una parte importante de los paisajes que ha interiorizado y posteriormente ha literaturizado.

Su actividad literaria es un complemento al trabajo de enseñante, que ha ejercido durante más de treinta y ocho años, y al activismo social desarrollado no solamente en ámbitos pedagógicos y educativos, sino también en ámbitos medioambientales, culturales y cívicos, en general.

En referencia a su obra, además de la novela de "adultos" ha cultivado otros géneros. Cabe señalar que la influencia de su profesión en la literatura se ve reflejada básicamente en sus libros infantiles y juveniles, mientras que las reflexiones y los análisis políticos y sociales son expuestos, especialmente, en los ensayos juveniles —A cau d'orella. Cartes a Rosery Murmuris i crits. Cartes a Mireiadedicados a sus dos hijas— y en los artículos que publica periódicamente en la prensa.

Es socia de la Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

RESUM PER CAPITULOS

CAPITULE 1.
En aquest primer capítol, principalment ens explica el difícil que va anar la seua infantesa i com la va ser portant. També ens explica com un dia uns xiquets venien preguntant pel seu germà, mes tarde un d'ells acabe abusant d'ella i que més tard aqueixos xiquets la cridarien puta.


Un altre succés d'aquest capítol va ser quan intenta creuar el pont i un d'aquests xiquets d'abans, va començar a perseguir-la. Però un gitano, ja major, l'ajude al fet que el xiquet la deixara en pau.
Amb tot açò en aquest primer capitula també intervenen una sèrie de cartes d'un home que es veu que va estar enamorat d'ella.CAPITULE 2.
En aquest segon capítol, la protagonista ens explica com va començar a treballar de criada en una casa de bastant bon veure.


Dins d'aquesta casa es fa amiga d'una jove cridada Leonor.
Un altre de les coses que explica i amb molta exactitud és com era aquesta casa per dins.
Però no obstant açò un dels successos més important d'aquest capítol és la mort de la seua àvia. Al principi li van dir que estava dolenta i va ser corrent a veure com estava, però desgraciadament més tard va acabar morint.CAPITULE 3.
Ací, la protagonista parla d'un viatge que van fer a alicante a la casa d'uns coneguts. Durant tot açò transcorren una sèrie de successos rellevants i no rellevants per a la nostra protagonista.


Durant la seua estada la protagonista parla amb tia Ana, comença a conèixer-la millor i a explicar-li coses. Una d'aqueixes coses que li explica van ser alguns relats sobre la guerra.
Després d'açò, la protagonista, parla d'una sèrie de treballs que va ser fent en la casa. Però també durant tot açò intervenen els escrits de l'home que li agradava observar-la.CAPITULE 4.
En aquest quart capítol la protagonista parla de com anava a quedar el seu enamoriscament entre ella i don Rafael (que al final no passa res).


Després parla de les cosa que cap a quan s'anava amb les seues amigues. I també parla d'un xic al que ella li agradava però la protagonista no sentia el mateix per ell.
Després parlen molt de Jordi, de si està enamorat d'ell o que si no està.
Més tard Jordi es marxa i Leonor es casa.CAPITULE 5.
Parla que després de l'anada de Leonor van arribant moltes criades però cap la podia substituir.


Després parla d'unes classes de lectura a les quals assistia. I que un dia, es va anar a l'albufera amb la gent d'aquest curs.
Més endavant queda amb Jordi que ja tenia cotxe. Van conduir fins a la platja, i quan van parar Jordi va començar a besar-la. Isabel es va començar a sentir rara i malament, llavors li pegue a Jordi i va eixir corrent.
Al cap d'un temps ella parla de la germana de donya empara. I més endavant parlen de l'enterrament de donya empara al que naturalment van assistir.
Després ens explica com va acudir a casa de donya maría i de com aquesta li va ensenyant la casa i li va explicant coses sobre ella.CAPITULE 6.
Aquest capítol parla de com el seu germà comença a treballar en una drogueria. També explica que ella després de treballar com a criada i que el seu germà es va a a l'exercite ella es posa a treballar en la drogueria.


Una altra de les moltes coses que succeeixen en aquest capítol és la gran riuada que va haver-hi en valència i en la qual va morir molta gent.
Més endavant parla que Jordi la segueix visitant malgrat estar casat. Li diu que la vol com a amant per que el ja té dona. Després de tot açò Isabel es casa amb home anomenat manolo.
Però un bon dia un home baixa d'un cotxe i es porta a manolo, mes avance Isabel s'assabenta que en el lloc on anteriorment havia treballat manolo s'havia ficat al llit amb una xiqueta i ara estava embarassada.Va ser llavors quan la protagonista decideix anar-se a Barcelona, que era on vivia Leonor.

CAPITULE 7.
El setè capítol la protagonista es va a Barcelona amb tren i allí es va en taxi fins a casa de Leonor.


Ja en la porta de la seua casa toca i no hi ha ningú, espera allí una estona i llavors una dona li pregunta que si estava esperant a algú. Ella li diu que a Leonor i la veïna li diu que tocara al cinquè que allí estava la seua filla.
Més tard quan arriba Leonor s'alegra molt de veure-la i van estar tota la vesprada parlant. Es quede dues setmanes en la seua casa mentre que cercava treball. A les dues setmanes va trobar treball en una sabateria. Va estar allí treballant una setmana i va anar llavors quan l'encarregat li va dir que no la necessitava, però que li la quedaria com de criada.

CAPITULE 8.
En aquest vuitè capítol la protagonista no s explica com li canvia la vida allí a Barcelona i que ara viu diferent.


També ens explica que un dia va veure a uns xics corrent davant de la policia i un d'elles li semblava familiar, mes vesprada es va adonar que era estanos un jove que els havia fet classes a les criades i que es posava roig cada vegada que es ficaven amb ell. Diu que van quedar per a parlar (es van fer bastant amics). Es van fer tan amics que acabe explicant-li la història de com van abusar d'ella i de com el metge no li va fer cas i va dir que açò era culpa seua. Una de les cosa que no li conto va ser el romanç amb Jordi encara que si li conto el que passe amb manolo.


Més endavant el seu nou amic li va dir que s'anava a França més exactament a Montpeller per a treballar amb uns immigrants espanyols i amb uns exiliats.

CAPITULE 9.
En aquest capítol, la història avança quasi al present i Isabel explica que el seu germà i la seua neboda van ha fer-li una visita a la residència. Després parla del que troba a faltar a la seua amiga i que ella ja està molt mal com per a anar a visitar-la a ella i a la seua família.
També parla de coses que li agrada fer allí. Com per exemple passejar.


Més endavant Leonor li escriu una carta molt trista dient-li que la seua filla havia mort, i que ningú ni ella ni els metges van poder fer gens que es va ser morint a poc a poc. Va ser després d'açò quan la protagonista decideix marxar-se a Montpeller.
Després diu que els nebots de l'home que l'observava van contactar amb ella i li'l van explicar tot. A ella li va semblar una barbaritat, però els nebots li van explicar tota la història.


Més endavant la protagonista va a un local social cridat el cercle on havia anat preguntant pel seu amic estanis. Després va ser a un hotel a dormir on li van robar i després els pregunte a unes persones per estanis i li van dir que si que li coneixien però que feia sis cinc mesos que s'havia anat a pariu i que va dir que tornaria.
Mentre segueixen apareixent més cartes de l'home que l'observava.


Més tard dia a dia un home es va ser asseient al seu costat parlant-li una mica, i un dia li va dir que si volia entrar en empresa de xiques i companyia i ella li pegue un guantazo, li insulte i es va anar. Més endavant li va tornar a veure però aquesta vegada anava amb una xiqueta més xicoteta d'uns vint anys.

CAPITULE 10.
Va agafar el tren direcció a valència i un altre direcció al poble. En arribar li van donar un paquet que li havien deixat per a ella, dins hi havia un flascó de perfum i una carta, la carta tractava d'amor i que la trobava a faltar. Era de Jordi.


Al final de la història l'home que observava acaba les seues cartes dient “ amordamo aiguan cistella”.

CARACTERIZACION DEL PERSONATGES

SEÑORA PEPITA

Els seus cabels blancs no els portava mai pentinats i les granyes ertes. Li faltaven moltes dents. De les de davant, nomes se li`n veía una a la part de dalt de baix. Per aixo sempre menjava sopes i pa sucat: café amb sopes, sopa d´all, pa sucat amb vi. A lasenyora pepita li agradava el vi, sobre tot a les nits, per adormir-se. La senyora pepita era mes pobra que una ratai feia pudor perque no es llavava mai.

LEONOR

Era alegre i riallera i se la sabia llarga, i m´ensenya moltes coses de la faena i de la vida. Guapa no es que ho fora molt, pero resutava molt agradosa. Tenia uns ulls que li parlaven, sempre estaba rien. Quan acabava d´explicar una cosa se´t quedaba mirant com si el somriure el tinguera posat.

MERCEDES

Tenia un cutis que semblava de cera, blanc i lluent, i tenia uns ulls blaus grans pero sense vida i els llavis eren rosats pero queien un poc cap avallcom si li feren fastic totes les coses. Estava embarassada.

VALORACION PERSONAL

En el meu opinion aquest llibre que té una gran estructura, ja que la cosa de les cartes i i com va succeint tot està molt bé relacionat.
Però encara que pense que tot açò aquesta molt bé, ho he vist un llibre una mica avorrit, sempre que em ponia a llegir-ho em recordava a una pelicula d'aquestes dels anys treinta, que encara que eren a color es veian amb mala qualitat i el mateix del so.
I encara que l'estructura pense que aquesta molt bé el tema del llibre m'a semblant agotador ja que " per al meu agrada" haguera estat bé una mica d'aventura.

GLOSSARI

Cossiol-macetero

Coloms-palomas

Sagnar-sangrar

Fosques-oscuras

Fusteria-carpinteria

Piques-picas

Vellut- terciopelo

Excusat-escusado

Dretes-derechas

Front-frente

Marxes-marchas

Fugir-huir

Ofegava-ahogaba

Venedores-vendedoras
Descargar
Enviado por:Borja400
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar