Lenguaje, Gramática y Filologías


Adormit sobre els miralls; Jordi Sierra i Fabra


Adormit sobre els miralls

1. Reconstrueix la figura de l'àvia Noèlia.

Segimon Forcadell, pare de la Noèlia, va conèixer a Jacinto Verela Ruiz a l'inici de la guerra, llavors es van fer amics, van lluitar i servir junts. Abans de morir-se va demanar a Jacinto Varela (aleshores sergent), que es fes càrrec de la seva filla ja que la seva mare estava morta i no tindria on estar-se. Quan la guerra es va haver acabat, la Noèlia va estar-se durant un temps en un orfenat fins que Jacinto la va reclamar. Devia tenir uns 12 o 13 anys quan va començar a treballar de minyona a casa seva. Però quan va tenir uns 14 o 15 anys ell la va començar a violar de manera desmesurada, cada dia. Quan en va fer 20, el va abandonar i lu primer de tot va ser anar a casa dels seus cosins Martí i Clàudia i els hi ho va explicar tot. Llavors els dos cosins li van donar diners que van poder per ajudar-la a amagar-se en algun lloc segur. Va anar a un poblet que es deia Setcases, on servia en una fonda. Llavors va ser quan va conèixer a l'Alexandre, i quan estaven els dos enamorats, la Noèlia li va explicar tot. Llavors estaven molt bé, se sentien lliures i molt feliços, així que van tornar a Barcelona i es van casar. Al cap d'un temps, sense saber ben bé com, Jacinto va trobar a la Noèlia, i, sense importar-li res, la va amenaçar de fer detenir a l'Alexandre si s'oposava a anar a casa seva. Un veí va veure com se l'emportava i va córrer a dir-ho a l'Alexandre, que va anar tan ràpid com va poder a casa del Jacinto. Quan va arribar, va trobar a Jacinto pel terra, perquè la Noèlia l'havia matat amb el safre. Va ser llavors quan Alexandre va marxar, per la seva seguretat i per la de la Noèlia i la dels seus fills.

2. Reconstrueix la història de l'avi Alexandre.

Quan l'àvia Noèlia estava embarassada d'ell, llavors era periodista i volia ser escriptor. Va haver de fugir per la part de Portugal perquè la Noèlia va assassinar el capità de l'Exèrcit Jacinto Varela Ruiz (perquè sinó l'hauria tornat a violar), i per no posar en perill la seva vida ni la de la Noèlia, va fugir.

Després de sortir de Portugal va arribar a Faro, on va trobar uns pescadors que el van portar a Tànger, i des d'allà amb un vaixell fins a Cuba (tot i que la seva intenció era arribar fins a Mèxic). Com que no tenia diners, els va aconseguir robant i traficant. Allà no tenia documents, ni identitat i vivia de qualsevol manera. Fins que un dia va conèixer a un home que li va explicar què passava a l'illa i que Castro i altra gent s'havien refugiat feia poc a Sierra Maestra, i juntament amb aquell home va decidir anar-hi, ja que a les muntanyes era segur que no el trobarien. Això a Castro li va anar molt bé ja que tenia una persona que sabia llegir i escriure, i amb una mica de cultura. Van lluitar contra un exèrcit més ben armat que ells, però finalment van acabar guanyant ells.

Va anar a Sierra Maestra amb l'objectiu de morir, junt amb altres homes, per la llibertat, i lluitar per algo més que la seva causa. Li agradava lluitar contra la revolució cubana i se sentia orgullós, ja que pensava que tenia una causa per la qual lluitar i alguna cosa en què creure.

Allà a Cuba va tenir moltes dones, i mai va viure en un lloc concret, ja que a la vegada vivia a 2 o 3 llocs diferents. La primera dona que va tenir, la va conèixer quan van entrar a lluitar a Santa Clara i a l'Havana. A Santa Clara, quan algú estava a punt de disparar al Che, l'Alexandre el va empentar per tal de que no li toqués la bala, i al final la bala va tocar al Alexandre.

No es va plantejar ni la possibilitat de tornar, perquè un cop acabada la revolució Fidel li va dir que el necessitava perquè encara hi havia moltes coses per fer. Va començar a treballar i a tenir una altre família, la Flora, que li va donar 4 fills.

A Bahía Honda, a la Plaza de Armas cubana, Alexandre hi va fer aixecar una estàtua representava la Noèlia, i precisament a aquell lloc perquè va ser allà quan va saber que no podria tornar més a Espanya i quan li van caure les primeres llàgrimes. Des d'aquell lloc també es podia veure l'escola amb el nom de “Noelia Forcadell Ribas”.

Mentre estava a Cuba enviava les cartes a la seva cosina, la Clàudia, per tal de que no ho descobrís la policia i pel Benjamí i el Juli.

3. Què justifica que l'avi Alexandre hagi de marxar d'un país com Espanya després de la guerra?

Perquè quan el pare de l'àvia, Segimon, va morir, Jacinto Varela va passar a ser tinent, i es va fer càrrec de l'àvia Noèlia, ja que Segimon li havia demanat en cas de que es morís algun dia. Quan Noèlia va conèixer a l'avi Alexandre i es van haver casat, un dia Segimon la va anar a buscar i quan estaven a casa seva, el va matar tirant-li al coll un safre. Quan va arribar Alexandre (perquè un veí va veure com s'emportaven a la Noèlia i li ho va explicar) van haver de decidir en només aquells instants, que ell marxaria ben lluny per tal de semblar que va ser ell qui el va matar, i per no posar en perill a la vida de Noèlia i la dels seus fills que portava a dins.

4. Qui era Ernesto Che Guevara? Quina relació va tenir amb la revolució cubana?

Ernesto Che Guevara era un metge argentí que va assistir a la revolució de Guatemala i més tard a una de Bolivia, però aquesta última va ser frenada per la CIA, llavors Che es va veure compromès a fugir del país i va anar a Mèxic, on va conèixer els germans Fidel i Raúl Castro. Els seus pensaments coincidien, i per això van decidir un pla per aconseguir la revolució de Cuba.

Fidel Castro va crear el “Movimiento Revolucionario” el 26 de juliol per tornar a provar d'alliberar el seu país de la tirania de Batista. El 25 de novembre 82 homes van sortir de Mèxic a bord d'una petita embarcació (Granma). Quan el 2 de desembre van arribar a les platges d'Oriente (perquè el Granma havia naufragat), les tropes de Batista els van matar a tots excepte 12, d'entre els quals hi havia Fidel Castro, el seu germà Raúl i Ernesto Che Guevara. Es van refugiar a Sierra Maestra, on van iniciar tots sols una guerra que va durar 2 anys i es va acabar amb la victòria a l'Havana i que finalment van poder derrotar a Batista (1 de gener de 1959). Llavors Fidel va anomenar a Che comandant de l'exèrcit revolucionari i li va aconseguir la nacionalitat cubana.

5. Punt de vista de la història i característiques físiques i psicològiques del protagonista.

Punt de vista intern ja que actua en primera persona i és el protagonista.

En Dídac té 19 anys, i és un noi vividor, honest, valent, lliure, sap apreciar les coses pel valor que tenen, independent, poruc en quan a la mort, idealista, li costa estudiar però sempre se'n acaba sortint, bona persona, es preocupava pels altres, aventurer, xerraire, romàntic, tímid en quan a les noies, sincer, obsessiu, educat, pacifista, somiador, sentimental.

És ben plantat.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: Estados Unidos

Te va a interesar