Nutrición y Dietética


Aditivos en los alimentos congelados


Índex

Contingut

Pàgina

Introducció....................................................................

1

Avantatges i inconvenients sobre els aliments congelats........................................................................

2 - 3

Preguntes sobre els aliments congelats..........................

4 - 6

Anàlisi aliments del plus...............................................

7 - 14

Directiva europea sobre productes congelats................

14 - 24

Introducció

Haig escollit fer el treball sobre els aliments congelats per que es un producte al que cada dia recorrem amb mes facilitat, degut al nostre estil de vida que es basa mes o menys en estar mes ocupat del que es pot, en perjudici de la bona alimentació i d'augmentar el estrès, i en benefici d'adquirir mes coneixements o mes sou del treball o d'estar a la moda, per que avui en dia estar molt ocupat sembla que estigui de moda (internet, mòbil, televisió, treball, relacions socials, família, hobby) i aquests son els factors que crec que fan que els aliments congelats cada vegada estiguin mes en la nostra dieta. Però sembla que ens estem adonant perquè hi ha un altre grup d'aliments que cada vegada es ven mes i son els productes ecològics/naturals/dietètics.

Però els ecològics només tenen un avantatge sobre els congelats, i es que son naturals sense haver estat alterades les seves qualitats amb additius o precoccions, son més nutritius i això fa pensar que estàs cuidant la teva salut.

Però això sembla que a la gent no li importa tant com li hauria de importar, perquè com que estem en una era de avanços tecnològics, segur que tot tindrà una solució tard o d'hora i que l'únic problema segurament només serà el preu al principi i desprès ja ho podrà tenir tothom. O si no ja fem nosaltres mateixos de “metges” i ens aportem les vitamines i minerals que creguem oportunes mitjançant els complements alimentaris per tal de tenir una bona salut.

El treball l'haig basat en 3 punts:

 • Avantatges i inconvenients sobre els aliments congelats

 • Anàlisi de productes congelats al Plus

 • El que diu la llei sobre additius permesos en aliments congelats.

 • Avantatges i inconvenients

  sobre aliments congelats

  Els aliments congelats estan en augment per diverses qüestions:

  Avantatges:

 • Amplia gamma de productes.

 • Les persones poden variar de plats sense tenir gaires coneixements culinaris.

 • Ràpids de preparar.

 • Un preu bastant accessible.

 • Es pot guardar durant molt temps.

 • Es a dir, te uns avantatges increïbles.

  Inconvenients

  Però a part de tenir aquests avantatges tan bons,:

 • S'ha de tenir en compte que aquests aliments no poden substituir una dieta fresca, ja que els aliments congelats molts són precuits i perden un alt % d'algunes vitamines (Vit. C) que mai s'arribaran a ingerir.

 • La gran majoria d'aquests aliments porten mes sodi del que nosaltres hi ficaríem, a més a més s'hi acostuma a afegir l'additiu glutamat monòstic (E621) (aminoàcid que es troba de manera natural en casi tots els aliments) per tal de potenciar el sabor.

 • Aquests aliments precuits porten les calories normals, però a l'hora de cuinar és quant li afegim les calories:

 • Ja que la majoria son fregits o saltejats els quals aporten moltes calories i fan pujar el colesterol. Els fregits i saltejats poden ser tòxics si l'oli està molt calent.

 • Un altre grup important son els de microones que amb 4 minuts ja tens el plat preparat. Els microones son perillosos sobretot si el menjar es calenta mes del compte , per que es perden vitamines, es desnaturalitzen les proteïnes i es formen radicals lliures.

 • La millor opció es agafar aliments naturals congelats els quals no porten additius i el bullit no aporta calories, no altera tant l'aliment i son mes sans.

 • Una altra opció saludable pel que fa als mètodes culinàries seria el forn, però la majoria d'aliments que van al forn aporten salses amb excessos de greixos saturats dels quals el consumidor no sap ni d'on provenen i li fan pujar el colesterol augmentant el risc de malalties cardíaques.

 • Incertesa del consumidor final de no saber el que hi diu

 • en l'apartat de ingredients.

  Com que i ha molta gent que consumeix aquest tipus d'aliments i realitza aquestes coccions sembla que no sigui molt greu (com el consum de tabac fa uns 15 anys) perquè si passes alguna cosa dolenta afectaria a tots i clar ja es buscaria una solució, (o potser seria massa tard), en Amèrica la obesitat ja és el primer factor de mortalitat i el tabac el segon.

  El que vull dir, és que no s'ha d'abusar d'aquest tipus d'aliments congelats ni de les coccions ràpides perquè encara que hi hagi molta tecnologia i investigació en la medicina i complements alimentaris, el nostre cos encara no està preparat per rebre tots aquests nous aliments, que han vingut a la nostra dieta durant els últims 30 anys, i necessita adaptar-se.

  Però encara queda el consol de que els comerços d'aliments ecològics/naturals estan en augment és a dir, que la gent se n'adona de que no tenen que consumir tants aliments congelats amb coccions que acostumen a ser molt calòriques i tenen mes risc de provocar malalties.

  Preguntes

  Els additius en aliments congelats son necessaris?

  Si en productes precuinats,

  ja que en els naturals està prohibit i tampoc es necessari ja que la congelació elimina molts microorganismes i manté moltes vitamines i minerals.

  Per que?

 • Els colorants alegren la vista i obren l'apetit.

 • Allarguen la vida dels productes, fet que provoca tranquil·litat al consumidor i a l'empresari.

 • (rendibilitat empresarial o facilitat al consumidor)

 • Permeten una amplia gamma de productes elaborats que s'elaboren en poc temps, adient al estil vida que portem, ja que sense els additius no seria possible o no serien tant atractius ni tant bons de sabor.

 • Els aliments congelats naturals (sense transformació)

  porten el mateix Valor nutritiu que els aliments frescos?

  Si

  Però només si es fa una correcta congelació i sense alteracions de la cadena de fred.

  El consumidor final acostuma a trencar la cadena de fred fent una mala conservació, abans de la seva ingestió.

  S'ha de tenir en compte que un aliment fresc no te perquè tenir mes vitamines ni minerals que un aliment natural congelat, dependrà del seu grau de frescor

  Una correcta congelació vol dir que sigui el més ràpida possible fins arribar com a mínim a -18ºC. Com menys temperatura i hagi més petits seran els cristalls que es formaran i menys afectarà a la cèl·lula en la descongelació.

  Com més es tardi i més temperatura i hagi menys nutrients es quedaran en l'aliment i les cèl·lules es trencaran en la descongelació, perdent així valor nutricional.

  Per això els millors congelats són els de les indústries i no els que es fan a casa ja que tarden més temps.

  Un bon conservador es la Vit.C anomenat també àcid ascòrbic o E-300 que evita l'oxidació dels nutrients, el qual s'acostuma a incorporar a les verdures i fruites que venen tallades.

  La vitamina que s'oxida més ràpidament és la Vit. C, per això a vegades s'afegeix l'àcid ascòrbic que és el mateix i desprès les vitamines del grup B

  Per aconseguir un bon manteniment de les vitamines en productes animals s'han de descongelar lentament

  (congelador - nevera— T. ambient i cocció)

  I les verdures es poden ficar a coure directament

  Les fruites acostumen a venir amb sucres/xarops que permeten la seva conservació.

  Els aliments congelats (amb transformació)

  porten el mateix

  Valor nutritiu que els aliments frescos?

  No

  Perquè com en tota cocció/transformació es perden nutrients, s'ha d'anar en compte amb l'aigua dels líquids de les bosses del aliments congelats perquè allí és on poden estar part de les vitamines i minerals.

  Additius i ingredients en productes congelats del Plus

  Producte

  Additiu i ingredients

  Succedani de Gules

  (La gula del norte)

  Preparació: paella saltejat

  Ingredients

  Proteïna de peix blanc, Aigua, Oli de girasol, Farina de blat, Sal, Proteïna de soja, Proteïna de llet, Albúmina d'ou, Aromes, Potenciador de gust (glutamat monosòdic), Estabilitzant (Goma xantana), Corrector d'acidesa (Àcid làctic), tinta de sèpia.

  Additiu

  Potenciador de gust

  E621 glutamat monòstic

  .

  Pa precuit i congelat

  (OKI)

  Preparació: forn

  Ingredients

  Farina de blat, aigua, farina de sègol, sal, llevat, farina maltejada, emulgent (E-472e), antioxidant (E-300) i enzimes.

  Additiu

  Conservant

  Àcid ascòrbic E300

  Emulgent E 472e

  Llagostins congelats

  Preparació: paella

  Ingredients

  Llagostins,aigua, antioxidant (E-224), Regulador de Ph (E-330),

  antiapelmassant (E-504)

  Additiu

  Antioxidant

  E-224 Metabisulfit potàssic

  Regulador de Ph

  E-330 Àcid cítric

  Antiapelmassant

  E-504 Carbonat magnèsic

  Croquetes de pernil

  (alteza)

  Preparació: fregidora

  Ingredients

  Aigua, llet, farina de blat, pernil

  [curat (7%) (pernil , sal, dextrosa, conservadors (E-250, E-252), i antioxidant (E-301) i cuit (2,5%) (magre de porc && aigua, fècula de patata, proteïna làctea, sal, estabilitzadors

  (E-407, E-451i), aromes de carn i fum, antioxidants (E-316, E-331), conservador (E-250) i colorant natural (E-120)],

  pa ratllat (farina de blat, aigua, llevat i sal), margarina (grasses vegetals hidrogenades, aigua, sal, emulgents, (E-471, E-332), acidulant (E-330), conservants (E-202), antioxidant, (E-306, E-304) aroma i colorants (E-160a) ceba, fècula, oli vegetal, sèrum de llet, aroma de pernil (conté llet, blat, i soja) sal , potenciador de gust (E-621), proteïna de soja, especies, api, albúmina d'ou, espessant (E-464) i conservador (E-202)

  Additiu

  conservants

  E-250 Nitrit sòdic

  E-252 Nitrat potàssic

  E-202 Sorbat potàssic

  Estabilitzant

  E-407 Sorbat potàssic

  E-451i Trifosfat pentasódic

  Emulgent

  E-471 Mono i diglicérids dels ácids grassos

  E-332 Lecitines

  Antioxidant

  E-301 Ascorbat sòdic

  E-316 Eritorbat sòdic

  E-331 Citrats de sodi

  E-306 Extractes d'origen natural rics en tocoferols

  E-304 Ésteres d'àcids grassos del àcid ascòrbic

  Clorant natural

  E-120 Cochinilla, àcid carmínic, carmines

  Colorant

  E-160A Carotens

  Acidulant

  E-330 Àcid cítric

  Potenciador de gust

  E-621 Glutamat monosòdic

  Fideuà (la cocinera)

  Preparació: paella 7 minuts

  Ingredients

  Aigua, pasta alimenticia,(33,3%), (sèmola de blat dur, ous), gambes (13,2%), lluç, ceba fregida amb oli de girasol, calamars, almidó modificat de panís, pebrot, oli de oliva (0,9%), sal, all, aromes (amb soja i potenciadors de sabor E-621, E-631, E-627), lloré, pebre blanc.

  Additiu

  Potenciadors de gust

  E-621 Glutamat monosòdic

  E-631 Inosinat sòdic

  E-627 Guanilat sòdic

  Calamars a la romana (alteza)

  Preparació: fregidora

  Ingredients

  Anella de calamar (40%), farina de blat, aigua, sal, oli vegetal, gasificant (E-450, E-500), espessidor (E-412),

  potenciador de sabor (E-621),

  antioxidant (E-330), colorant natural (E- 101)

  Additiu

  Gasificant

  E-450 Difosfat disòdic

  E-500 Carbonats de sodi

  Espessidor

  E-412 Goma guar

  Potenciador de sabor

  E-621 glutamat monosòdic

  Antioxidant

  E-330 Àcid cítric

  Colorant natural

  E- 101 Riboflavina

  Croquetes caseres de pollastre (alteza)

  Preparació fregidora

  Ingredients

  Aigua, farina de blat, carn de pollastre (10,5%), pa ratllat (farina de blat, aigua llevat, sal) ceba, carn de porc (5%), fècula, grassa animal, sèrum de llet, oli vegetal, aroma de pollastre (centè llet i blat), sal, brandi, proteïna de soja, caldo de sabor pollastre, (centè llet, api i potenciador de sabor (E-621), albúmina d'ou, especies, espessant (E-464) u conservador (E-202)

  Additiu

  Potenciador de gust

  E-621 Glutamat monosòdic

  Espessidor

  E-464 Hidroxipropilmetilcel.lulosa

  Conservant

  E-202 Sorbat potàssic

  Panini americano

  (la cocinera)

  Preparació: forn

  Ingredients

  Farina de blat, carn de porc (18,6%), tomàtec concentrat, formatge fos (15%) (cromatge, manqtequilla, aigua, proteïnes de llet, estabilitzadors E-452, E-331, i àcid cítric i sal), aigua , llard de porc, oli d'oliva, llevat, sal, oli de girasol, pebre vermell, all, orenga, especies i colorant (E-120)

  Additiu

  Estabilitzadors

  E-451 Trifosfatos

  E-331 Citrats de sodi

  Colorant

  E-120 Cochinilla, àcid carmínic

  Lluç amb salsa verda

  (pescanova)

  preparaciò:

  4 minuts de microones

  Ingredients

  Lluç (75%), Aigua, Oli d'oliva, Almidó de tapioca, Ceba, Almidò de panís, Estabilitzant (pectina de poma), Sal, Caldo de peix, (aigua, rap, ceba, pastanaga, api, porro, tomàtec, all, fonoll, oli de oliva verge i sal), All, Vi blanc, Colorant natural (clorofil·la cúprica), Conservant (sortbat potàssic), Pa ratllat (farina de blat, llevat i sal)

  Additiu

  Estabilitzant

  E-440 Pectina de poma

  Colorant natural

  E-141i Clorofil·la cúprica

  Conservant

  E-202 Sorbat potàssic

  Magnums almond

  (magnum almond)

  congelador es un gelat

  Ingredients

  Gelat de vainilla amb xocolata amb llet (28%), i ametlles (5%). INGREDIENTS: llet desnata en pols rehidratada, sucre, mantega de cacau, grassa vegetal, ametlles, llet desnatada en pols, xarop de glucosa-fructosa, mantega concentrada, lactosa i proteïnes de llet, pasta de cacau, emulgent (E-471, E-442, E-476), estabilitzadors (E-410, E-412,

  E-407), baines de vainilla, aroma, colorant (E160a). Traçes: altres fruits secs

  Additiu

  Emulgents

  E-471 Mono- i diglicérids d'àcids grasos

  E-442 Fosfátids d'amoni

  E-476 Polirricinoleato de poliglicerol

  Estabilitzadors

  E-410 Goma garrofin

  E-412 Goma guar

  E-407 Carragenanos

  Colorant

  E-160a Alfa, beta y gamma carotens

  Paella valenciana (salto)

  Preparació: paella

  Ingredients

  Arrós cuit (arrós , aigua i condiment preaprat (aigua, especies, sal, farina de panís i coorant(E-102)), pollastre (pollastre, sal, dextrosa de tapioca, d-xylosa i sucre moreno), mongeta verda plana, garrofín, all, grassa animal, oli de girasol, sal, concentat de tomàtec, all en pasta (all, aigua i sal) aromes (contenen farina, proteina hidrolitzada i maltodextrina de blat, lactosa, proteines de llet, olis de semilles de mostassa i ou), especies, extracte de llevat i pebrot verd.

  Additiu

  Colorant

  E-102 Tartracina

  Picolinis 3 formaggi (buitoni)

  Preparació: forn

  Ingredients

  Farina de blat, formatges (25%) (Mozzarella, Emmental, queijo curador), aigua, nata (11%), nata àcida (7%), oli vegetal, llet en pols, llevat, sal iodada,, sucre, emulgent (lecitina de soja), especies i plantes aromàtiques

  Additiu

  Emulsionant

  E-322 Lecitina de soja

  Rodanxes de lluç

  Preapracio: varaida

  Aigua i sal

  Verdures per bullir

  Preparació: bullir

  0

  L'additiu més utilitzat en aliments congelats és el E-621 glutamat monosòdic. És el més utilitzat amb diferencia, 5 de 13 aliments el contenen, un 38,5%. (el lluç tallat i les verdures per bullir no les compto perquè en aliments no elaborats no es pot afegir additius)

  El E-621 és l'additiu més utilitzat en els productes preparats i congelats, es diu que aporta un sabor com el de brou de carn una mica salat. Moltes investigacions i avaluacions científiques han arribat a la conclusió de que és segur i pràctic.

  Desprès el segueixen el E-330 àcid cítric (antioxidant) i el E-202 sorbat potàssic (conservant)

  Les croquetes de pernil tenen igual de ingredients que no son additius i additius. 20 ingredients diferents i 16 additius diferents.

  I ha un excés de additius exagerat i a la etiqueta surten

  tots etiquetas amb la E.

  La majoria de etiquetes fan servir la E per referir-se al additiu, menys el sucedani de gules, els picolinis 3 formaggi i el lluç amb salsa verda que eviten ficar la E i fiquen el nom complert.

  En la majoria d'etiquetes surt el % de ingredientos que i ha en cada aliment, menys en el sucedani de gules, pa precuit, llagostins i paella valenciana en els quals no surten els % de cada ingredient

  La llei de les etiquetes nomès diu que si no i han % en els ingredients dels productes alimentaris han d'estar ficats en ordre decreixent per la quantitat.

  Rial decreto 1334/1999

  Artículo 7. Lista de ingredientes.

  1. La lista de ingredientes irá precedida del título

  «ingredientes» o de una mención apropiada que incluya

  tal palabra.

  2. La lista de ingredientes estará constituida por la

  mención de todos los ingredientes en orden decreciente

  de sus pesos en el momento en que se incorporen durante

  el proceso de fabricación del producto.

  http://www.consum.cat/ecofin_webacc/AppJava/frontend/normatives.jsp?pag=2&opPara=3&temes_consum=aliments

  http://www.consum.cat/legislacio/RD_1334_1999.zip

  Els conservants que s'utilitzen son:

  El E-300 àcid ascòrbic en el pa precuit i congelat per que ajuda a aguantar millor la posterior congelació

  E-330 àcid cítric (antioxidant) en calamars a la romana i croquetes de pernil.

  E-203 sorbat càlcic, E-200 àcid sòrbic i el E-211 benzoat sòdic en les croquetes de pernil.

  E-202 sorbat potàssic en lluç amb salsa verda i en les croquetes de pollastre i de pernil

  E-250 i E-252 utilitzat en les croquetes de pernil

  En els llagostins i ha àcid bòric E-284 que en la nova directiu només se'n pot afegir al caviar. Aquesta directiu entrarà màxim el 15 de febrer de 2008

  El colorant E-101 ribofalvina (color groc) es un colorant natural, també es fa en laboratori, usat en els calamars a la romana,

  El colorant E-102 tartracina és sintètic.

  A les persones que són intolerants als sal·licilats els pot causar problemes.

  Quant aquest colorant esta combinat amb els additius E-210 i E-215 pot provocar hiperactivitat en els nens.

  Es problemàtic en persones asmàtiques perquè actua com un alliberador d'histamina.

  Opinió personal

  Per que es fan servir tants conservants en aliments congelats, si el mètode congelació i ultracongelaciò ja es un bon conservador, crec que en aquest cas en concret, es un benefici clar per als empresaris.

  *************

  Segons la directiva 95/2/CE modificada el 26/7/2006

  (directiva 2006/52)

  A Espanya estarà en vigor màxim el 15 febrer del 2008.

  Es considera que els aliments no elaborats i altres productes alimentaris determinats no han de tenir additius alimentaris a no ser que hi hagin substàncies tòxiques de manera natural.

  Els aliments no elaborats són aquells que no han estat sotmesos a cap tractament que hagi pogut alterar el seu estat inicial, no obstant poden haver estat dividits, partits trossejats, desossats, picats, pelats, espellifats, mòlts, tallats, rentats, pentinats, ultracongelats, congelats, refrigerats, triturats o descascarats, envasats o sense envasar.

  Els additius de a continuació es poden utilitzar en tots els productes en general però en alguns, contemplats en l'annex 2, es limita el numero d'additius.

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/es/consleg/1995/L/01995L0002-20060815-es.pdf

  Per el que fa a productes congelats i ultracongelats han d'estar transformats per poder afegir algun dels additius que estan en la llista.

  Però els additius E-290 E-290, E-938, E-939, E-941, E-942,E-948 es podran utilitzar en aliments no transformats (naturals).

  %M6

  E 170 Carbonato de calcio

  %B

  E 260 Ácido acético

  E 261 Acetato potásico

  E 262 Acetatos de sodio

  i) Acetato sódico

  ii) Acetato ácido de sodio (diacetato sódico)

  E 263 Acetato cálcico

  E 270 Ácido láctico

  E 290 Dióxido de carbono*

  E 296 Ácido málico

  E 300 Ácido ascórbico

  E 301 Ascorbato sódico

  E 302 Ascorbato cálcico

  E 304 Ésteres de ácidos grasos de ácido ascórbico

  i) Palmitato de ascorbilo

  ii) Estearato de ascorbilo

  E 306 Extracto rico en tocoferoles

  E 307 Alfa tocoferol

  E 308 Gamma tocoferol

  E 309 Delta tocoferol

  E 322 Lecitinas

  E 325 Lactato sódico

  E 326 Lactato potásico

  E 327 Lactato cálcico

  E 330 Ácido cítrico

  1995L0002 — ES — 15.08.2006 — 006.001 — 9

  %B

  No E Denominación

  E 331 Citratos de sodio

  i) Citrato monosódico

  ii) Citrato disódico

  iii) Citrato trisódico

  E 337 Tartrato doble de sodio y potasio

  E 350 Malatos de sodio

  i) Malato sódico

  ii) Malato ácido de sodio

  E 351 Malato potásico

  E 352 Malatos de calcio

  i) Malato cálcico

  ii) Malato ácido de calcio

  E 354 Tartrato cálcico

  E 380 Citrato triamónico

  E 400 Ácido algínico

  E 401 Alginato sódico

  E 402 Alginato potásico

  E 403 Alginato amónico

  E 404 Alginato cálcico

  E 406 Agar-agar

  E 407 Carragenanos

  %M1

  E 407 a Algas Eucheuma trasformadas

  %B

  E 410 Goma garrofin #

  E 412 Goma guar #

  E 413 Goma tragacanto

  E 414 Goma arábiga

  E 415 Goma xantana #

  E 417 Goma Tara #

  E 418 Goma gellan

  E 422 Glicerina E 440 Pectinas

  i) Pectina

  ii) Pectina amidada

  E 460 Celulosa

  i) Celulosa microcristalina

  1995L0002 — ES — 15.08.2006 — 006.001 — 10

  %B

  No E Denominación

  ii) Celulosa en polvo

  E 461 Metil celulosa

  %M7

  E 462 Etilcelulosa

  %B

  E 463 Hidroxipropil celulosa

  E 464 Hidroxipropil metil celulosa

  E 465 Etilmetil celulosa

  E 466 Carboximetil celulosa

  Carboximetil celulosa sódica

  %M6

  Goma de celulosa

  %M2

  E 469 Carboximetilcelulosa hidrolizada enzimáticamente

  %M6

  Goma de celulosa enzimáticamente hidrolizada

  %B

  E 470a Sales sódicas, potásicas y cálcicas de ácidos grasos

  E 470b Sales magnésicas de ácidos grasos

  E 471 Mono- y diglicéridos de ácidos grasos

  E 472a Ésteres acéticos de los mono- y diglicéridos de los ácidos grasos

  E 472b Ésteres lácticos de los mono- y diglicéridos de los ácidos grasos

  E 472c Ésteres cítricos de los mono- y diglicéridos de los ácidos grasos

  E 472d Ésteres tartáricos de los mono- y diglicéridos de los ácidos grasos

  E 472e Ésteres monoacetil y diacetil tartárico de los mono- y diglicéridosde los ácidos grasos

  E 472f Ésteres mixtos acéticos y tartáricos de los mono- y diglicéridosde los ácidos grasos

  E 500 Carbonatos de sodio

  i) Carbonato sódico

  ii) Carbonato ácido de sodio

  iii) Sesquicarbonato de sodio

  E 501 Carbonatos de potasio

  i) Carbonato potásico

  ii) Carbonato ácido de potasio

  E 503 Carbonatos de amonio

  i) Carbonato amónico

  ii) Carbonato ácido de amonio

  E 504 Carbonatos de magnesio

  i) Carbonato magnésico

  ii) Carbonato ácido de magnesio

  E 507 Ácido clorhídrico

  E 508 Cloruro potásico

  E 509 Cloruro cálcico

  E 511 Cloruro magnésico

  E 513 Ácido sulfúrico

  E 514 Sulfatos de sodio

  i) Sulfato sódico

  ii) Sulfato ácido de sodio

  E 515 Sulfatos de potasio

  i) Sulfato potásico

  ii) Sulfato ácido de potasio

  E 516 Sulfato cálcico

  1995L0002 — ES — 15.08.2006 — 006.001 — 11

  %B No E Denominación

  E 524 Hidróxido sódico

  E 525 Hidróxido potásico

  E 526 Hidróxido cálcico

  E 527 Hidróxido amónico

  E 528 Hidróxido magnésico

  E 529 Óxido de calcio

  E 530 Óxido de magnesio

  E 570 Ácidos grasos

  E 574 Ácido glucónico

  E 575 Glucono-delta-lactona

  E 576 Gluconato sódico

  E 577 Gluconato potásico

  E 578 Gluconato cálcico

  E 640 Glicina y su sal sódica

  %M2 E 920 L-Cisteína (1)

  %B E 938 Argón*

  E 939 Helio*

  E 941 Nitrógeno*

  E 942 Óxido nitroso*

  E 948 Oxígeno*

  %M3 E 949 Hidrógeno *

  %M2 E 1103 Invertasa

  %B

  E 1200 Polidextrosa

  E 1404 Almidón oxidado

  E 1410 Fosfato de monoalmidón

  E 1412 Fosfato de dialmidón

  E 1413 Fosfato fosfatado de dialmidón

  E 1414 Fosfato acetilado de dialmidón

  E 1420 Almidón acetilado

  E 1422 Adipato acetilado de dialmidón

  E 1440 Hidroxipropil almidón

  E 1442 Fosfato de hidroxipropil dialmidón

  E 1450 Octenil succinato sódico de almidón

  %M2 E 1451 Almidón acetilado oxidado

  %M : fan referència aliments infantils

  %B : vol dir que les dosis màximes d'aquest additiu només son per als aliments llestos per al consum o consum immediat, preparats segons les instruccions del fabricant.

  Additius més controlats i específics d'aliments congelats

  Producte alimentosos

  Additiu

  Fruites no elaborades

  E296 Ácid màlic

  E300 Ácid ascoribic

  E301 Ascorbat sodic

  E302 Ascorbat càlcic

  E330 Ácid citric

  E331 Citrat de sodi

  E332 Citrat de potasi

  E440 Pectines

  E509 Clorur càlcic

  E333Citrats de calci

  E420 Sorbitol

  E421Manitiol

  E953 Isomalt

  E965 Malitol i xarop de maltiol

  E966 Lactiol

  E967 Xilitol

  E968 Eritritol

  Llegums i hortalisses no elaborades

  E296 Ácid màlic

  E300 Ácid ascoribic

  E301 Ascorbat sodic

  E302 Ascorbat càlcic

  E330 Ácid citric

  E331 Citrat de sodi

  E332 Citrat de potasi

  E440 Pectines

  E509 Clorur càlcic

  E333Citrats de calci

  E420 Sorbitol

  E421Manitiol

  E953 Isomalt

  E965 Malitol i xarop de maltiol

  E966 Lactiol

  E967 Xilitol

  E968 Eritritol

  Compota de fruita

  E296 Ácid màlic

  E300 Ácid ascoribic

  E301 Ascorbat sodic

  E302 Ascorbat càlcic

  E330 Ácid citric

  E331 Citrat de sodi

  E332 Citrat de potasi

  E440 Pectines

  E509 Clorur càlcic

  E333Citrats de calci

  Peix no elaborat

  E296 Ácid màlic

  E300 Ácid ascoribic

  E301 Ascorbat sodic

  E302 Ascorbat càlcic

  E330 Ácid citric

  E331 Citrat de sodi

  E332 Citrat de potasi

  E440 Pectines

  E509 Clorur càlcic

  E333Citrats de calci

  E420 Sorbitol

  E421Manitiol

  E953 Isomalt

  E965 Malitol i xarop de maltiol

  E966 Lactiol

  E967 Xilitol

  E968 Eritritol

  Cefalòpods no elaborats

  E220 Dioxid de sofre

  E221 Sulfat sòdic

  E222 sulfat àcid de sodi

  E223 Metabisulfat sòdic

  E224 Metabisulfa potàsic

  E226 Sulfit càlcic

  E227 Sulfit àcid de calci

  E228 Sulfit ácid de potasi

  E420 Sorbitol

  E421Manitiol

  E953 Isomalt

  E965 Malitol i xarop de maltiol

  E966 Lactiol

  E967 Xilitol

  E968 Eritritol

  Crustacis no elaborats

  Crustacis no elaborats

  E296 Ácid màlic

  E300 Ácid ascoribic

  E301 Ascorbat sodic

  E302 Ascorbat càlcic

  E330 Ácid citric

  E331 Citrat de sodi

  E332 Citrat de potasi

  E440 Pectines

  E509 Clorur càlcic

  E333Citrats de calci

  E220 Dioxid de sofre

  E221 Sulfat sòdic

  E222 sulfat àcid de sodi

  E223 Metabisulfat sòdic

  E224 Metabisulfa potàsic

  E226 Sulfit càlcic

  E227 Sulfit àcid de calci

  E228 Sulfit ácid de potasi

  E586 4-Hexilresorcinol

  E 338 Ácid ortofòsforic

  E339 Fosfats de sodi

  E340 Fosfats de potasi

  E341 Fosfat de calci

  E343 Fosfats de magensi

  E450 Diofsofats

  E451 Triofsofats

  E452 Polifosfats

  E 385 EDTA de calci i disodi

  E420 Sorbitol

  E421Manitiol

  E953 Isomalt

  E965 Malitol i xarop de maltiol

  E966 Lactiol

  E967 Xilitol

  E968 Eritritol

  Moluscs no elaborats

  E296 Ácid màlic

  E300 Ácid ascoribic

  E301 Ascorbat sodic

  E302 Ascorbat càlcic

  E330 Ácid citric

  E331 Citrat de sodi

  E332 Citrat de potasi

  E440 Pectines

  E509 Clorur càlcic

  E333Citrats de calci

  E 338 Ácid ortofòsforic

  E339 Fosfats de sodi

  E340 Fosfats de potasi

  E341 Fosfat de calci

  E343 Fosfats de magensi

  E450 Diofsofats

  E451 Triofsofats

  E452 Polifosfats

  E 385 EDTA de calci i disodi

  E420 Sorbitol

  E421Manitiol

  E953 Isomalt

  E965 Malitol i xarop de maltiol

  E966 Lactiol

  E967 Xilitol

  E968 Eritritol

  Ovoproductes deshidratats concentrats

  E200 Ácid sòrbic

  E202 Sorbat sòdic

  E203 Sorbat càlcic

  E426 hemicelulosa de soja

  Patates transformades

  E220 Dioxid de sofre

  E221 Sulfat sòdic

  E222 sulfat àcid de sodi

  E223 Metabisulfat sòdic

  E224 Metabisulfa potàsic

  E226 Sulfit càlcic

  E227 Sulfit àcid de calci

  E228 Sulfit ácid de potasi

  Hortalisses blanques, transformades (alberginia, coliflor, espàrrecs, nabs, patates cebes) pag.27 de la llei

  E220 Dioxid de sofre

  E221 Sulfat sòdic

  E222 sulfat àcid de sodi

  E223 Metabisulfat sòdic

  E224 Metabisulfa potàsic

  E226 Sulfit càlcic

  E227 Sulfit àcid de calci

  E228 Sulfit ácid de potasi

  E420 Sorbitol

  E421Manitiol

  E953 Isomalt

  E965 Malitol i xarop de maltiol

  E966 Lactiol

  E967 Xilitol

  E968 Eritritol

  Gelats

  E 338 Ácid ortofòsforic

  E339 Fosfats de sodi

  E340 Fosfats de potasi

  E341 Fosfat de calci

  E343 Fosfats de magensi

  E450 Diofsofats

  E451 Triofsofats

  E452 Polifosfats

  E473 Sucroesters d'ácids grasos

  E474 Sucroglicèrids

  E491 monoestearato de sorbinato

  E492 Triestearato de sorbitano

  E493 Monolaurato de sorbinato

  E494 Moncoleatode sorbinato

  E495 Monopalmitato de Sorbitano

  E620 Ácid Glutmaic

  E621 Glutamat monòstic

  E622 Glutamat monopotàssic

  E623 Diglutamat càlcic

  E624 glutatamt monoaomic

  E625 Diglutamat màgnesic

  Filets de peix sense elaborar

  Filets de peix sense elaborar

  E 338 Ácid ortofòsforic

  E339 Fosfats de sodi

  E340 Fosfats de potasi

  E341 Fosfat de calci

  E343 Fosfats de magensi

  E450 Diofsofats

  E451 Triofsofats

  E452 Polifosfats

  E420 Sorbitol

  E421Manitiol

  E953 Isomalt

  E965 Malitol i xarop de maltiol

  E966 Lactiol

  E967 Xilitol

  E968 Eritritol

  Crustacis elaborats

  E 338 Ácid ortofòsforic

  E339 Fosfats de sodi

  E340 Fosfats de potasi

  E341 Fosfat de calci

  E343 Fosfats de magensi

  E450 Diofsofats

  E451 Triofsofats

  E452 Polifosfats

  E620 Ácid Glutmaic

  E621 Glutamat monòstic

  E622 Glutamat monopotàssic

  E623 Diglutamat càlcic

  E624 glutatamt monoaomic

  E625 Diglutamat màgnesic

  Moluscs elaborats

  Moluscs elaborats

  E 338 Ácid ortofòsforic

  E339 Fosfats de sodi

  E340 Fosfats de potasi

  E341 Fosfat de calci

  E343 Fosfats de magensi

  E450 Diofsofats

  E451 Triofsofats

  E452 Polifosfats

  E620 Ácid Glutmaic

  E621 Glutamat monòstic

  E622 Glutamat monopotàssic

  E623 Diglutamat càlcic

  E624 glutatamt monoaomic

  E625 Diglutamat màgnesic

  Productes preenvasats i transformats de patates i arròs

  E426 Hemicelulosa de soja

  E620 Ácid Glutmaic

  E621 Glutamat monòstic

  E622 Glutamat monopotàssic

  E623 Diglutamat càlcic

  E624 glutatamt monoaomic

  E625 Diglutamat màgnesic

  1
  Descargar
  Enviado por:Derek24
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar