Telecomunicaciones


UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)


UMTS

1.- QUÈ ÉS UMTS (Sistema Universal de Telecomunicacions Mòbils)?

La ITU (Unió Internacional de Telecomunicacions) i la Comissió Europea han impulsat des del 1998 un projecte anomenat IMT-2000 amb el fi d´aconseguir un sistema global de telecomunicacions mòbils per tot el món compatible amb la telefonia fixa i amb el satèl·lit.

L´UMTS és anomenat “la tercera generació de mòbils”.

2.- HISTÒRIA.

Els inicis de la tecnologia mòbil van ser analògics, el seu sistema es va basar en una versió millorada de la radio de la policia. La diferència entre les ràdios de la policia i els telèfons era la paraula “cel·lular”: eren unes antenes petites que cobrien les trucades d´una àrea petita.

El canvi a una tecnologia digital és sempre una millora, més eficàcia i més serveis.

La tecnologia GSM va suposar una revolució que es va estendre ràpidament per Europa i part del Pacífic asiàtic. El seu mode de funcionament consistia en transmetre la veu en forma de números i no en format analògic (com Moviline a Espanya) o la pròpia radio convencional.

3.- PER QUÈ NEIX L´UMTS?

A Europa, la major qualitat del servei de l´estàndard GSM va fer que l´antigua tecnologia analògica passes ràpidament a segon pla.

La freqüència original del GSM era de 900 MHz però la seva saturació va provocar l´aparició de la segona generació de GSM, la freqüència de la qual és de 1800 MHz.

El sistema GSM guanya cada dia més clients, amb una taxa de creixement d´un 65% anual. Avui dia hi ha 165 milions d´usuaris de GSM arreu del món, el que suposa el 60% del mercat de la telefonia mòbil mundial repartits en 339 xarxes GSM i 13 països.

Les previsions de la seva estandarització i els càlculs numèrics que s´havien realitzat inicialment han quedat molt per sota dels nivells actuals; el que està portant a la mateixa problemàtica de la primera telefonia, la saturació. La solució al problema és la implantació del nou sistema UMTS que ofereix un ample de banda més gran i millores dels serveis que ens ofereix GSM.

'{UMTS}'

'{UMTS}'

Comparativa entre els estàndards europeus i americans de l'any 1995 i 2000.

4.- MILLORES QUE OFERIRÀ L´UMTS.

Actualment els terminals que ens ofereixen més prestacions són GSM que porten WAP incorporat.

Aquest servei ens permet accedir a informació i a diferents serveis d´internet a baixa velocitat, adaptant per això el llenguatge HTML en un més simple, WML, que evita gràfics, animacions i elements de molt pes.

L´UMTS, que dóna pas a la tercera generació de mòbils, oferirà una millora dels serveis: la bústia de veu i el correu electrònic es convertiran en correu mòbil multimedia; els missatges curts seran postals electròniques amb dibuixos i videoclips i les trucades de veu es complementaran amb imatges en temps real.

Algunes de les millores seran:

  • El sistema UMTS mantindrà compatibilitat amb les xarxes GSM.

  • La freqüència d´UMTS és de 2 Ghz.

  • UMTS entrega la transmissió en paquets amb el que es disposarà de connexió permanent a la xarxa (No sols a l´efectuar una comunicació) i es podrà facturar en volum de dades i no pel temps.

  • Velocitat adaptable: L´ample de banda de cada trucada s´assigna de forma dinàmica (no és el mateix una trucada de veu que una transmissió d´imatge), amb el que s´optimitzarà el seu ús.

  • Global: el sistema està dissenyat per a funcionar a tot el món, utilitzant tant xarxes terrestres com enllaços per satèl·lit, i seguirà essent compatible amb GSM 900 i GSM 1800.

  • Senzill d´utilitzar: és un sistema únic, el roaming (canvi de red) és pràcticament instantani, sense talls en la comunicació.

  • Transmissió vocal d´alta qualitat la qual és comparable amb la de les xarxes fixes.

  • VELOCITATS

    COBERTURA

    MÈTODE DE

    ACCÉS A

    TRANSMISSIÓ

    INTERNET

    velocitat màxima en

    accés d'alta qualitat

    espais oberts:

    rapidesa

    simètrica/

    384Kbps

    mundial

    transferència de jocs

    asimètrica

    velocitat màxima en

    aplicacions de seguretat

    baixa movilitat:

    bancs i compres

    2Mbps

    video i audio en botiga

    5.- SERVEIS QUE OFERIRÀ L´UMTS.

    Els serveis que ens oferirà l´Umts són quasi tots aquells que ens puguem imaginar realitzar des d´un mòbil. En realitat, quan totes les seves utilitats es generalitzin, el que menys s´utilitzarà serà per parlar per mòbil.

    Algun dels ses usos serà:

  • Targeta de crèdit. Amb els nous mòbils, marcant un codi secret des del cel·lular, el banc carregarà automàticament al compte bancari de l´usuari.

  • Videoconferència: Una videocàmera introduïda al mòbil permetrà veure a la persona amb la qual s´està establint la comunicació.

  • Això serà possible ja que la transmissió de dades es realitzarà a 2 Mbps, el qual seria impossible amb un sistema GSM actual que realitza la transmissió de dades a 9600 bps.

  • Capacitat multimedia: Aplicacions amb mobilitat plena i reduïda en diferents entorns geogràfics de la segona generació, tals com el GSM. Això ens permetrà veure en directe un partit de futbol, carregar el vídeo de qualsevol pel·lícula, descarregar-se música o vídeo clips ... i que mitjançant el mòbil es podrà enviar el senyal a altres dispositius, com altaveus o pantalles gegants.

  • Comandament a distància: Els electrodomèstics portaran incorporats mòdems por radio per control remot i diagnòstics.

  • No sols es podran activar a distància ordenadors i electrodomèstics sinó que també controlar el productes que escassegen al frigorífic.

  • Internet: Accés eficaç a internet, a xarxes intranet i a altres serveis basats en el protocol internet (IP). Es podrà navegar per la web encara que per això s´hauran de dissenyar portals especials més senzills i adaptats a la petita pantalla del terminal. També ens oferirà una participació simultània en “chats” , jocs i altres ofertes d´internet.

  • Locatitzador: El mòbil permetrà no sols saber el lloc on es troba en cada moment sinó també localitzar llocs i establiments de la zona on estigui situat.

  • Comerç electrònic: Gràcies als portals especials, el cel·lular funcionarà com una oficina mòvil i es podran realitzar transaccions com consultes al comte corrent, transferència de fonts, compra d´entrades pel teatre o cinema o realitzar compres per internet.

  • Tots aquests serveis seran possibles sempre i quan es treballi en un conjunt d´escenari més ample i que soporti un augment de l´ample de banda.

    '{UMTS}'

    6. EL TERMINAL UMTS.

    El terminal UMTS no es pot comparar amb els terminals mòbils actuals. El teclat desapareixerà o es reduirà al mínim amb la finalitat de deixar més espai a una pantalla interactiva a través d´un punter. Donades les seves altes prestacions, s´haurà d´incorporar una pila que garantitzi una gran autonomia.

    El preu dels nous terminals encara no està determinat però si es pretén la seva estandarització s´hauran de subvencionar els mòbils com s´ha fet fins ara.

    Tanmateix, les línies dels terminals seran més grans, depenent de les prestacions que ofereixi cada model.

    7. EVOLUCIÓ GSM A UMTS

    L´entrada al mercat de l'UMTS es realitzarà de manera progressiva partint de la base de les tecnologies anteriors, com la segona generació.

    A la xarxa actual de GSM s´introduiran paulatinament noves funcionalitats i noves tecnologies com:

    • HSCSD (High Speed Circuit Swiched Data) es basa en circuits commutats d´alta velocitat. Proporciona una velocitat de 58Kbps. Permet accedir a varis servis simultàniament. És semblant a l´actual RDSI.

    • GPRS (General Packet Radio Service) Pot arribar a velocitats de 115 Kbps. Al contrari de HSCSD que, per la seva implantació del software, GPRS necessita un hardware específic en la seva transmissió a través d´una xarxa de dades.

    • EDGE (Enhaced Data rate for GSM Evolution) és una versió del GPRS de banda més ampla que permetrà velocitats de transmissió de fins a 384 Kbps. És una evolució de l´estàndard GSM i estarà disponible pels operadors de GSM existents fins a l´any 2002. És l´esglaó que ens fa pujar fins a la nova tecnologia de l'UMTS degut a que seran necessaris canvis de modulació per a la posterior implantació de l'UMTS.

    '{UMTS}'

    8. QUAN APAREIXERÀ

    L'UMTS, tot i que és un sistema; l'arrel del qual comença a implantar-se; la seva planificació va començar el 1992, encara que en realitat els estudis tècnics no es van posar seriosament en marxa fins el 1998. Les especificacions i la fabricació d'equips es van realitzar en el segon semestre de l'any 2000.

    Espanya estarà entre els primers països que utilitzin la telefonia de tercera generació, a partir de l'agost d'aquest any. No obstant, la generalització de l'UMTS no es produirà fins al 2005. A partir d'aquest moment començaran a desenvolupar-se els serveis avançats. Es calcula que al 2010 serà utilitzat per 2000 milions d'usuaris

    9.- LLICÈNCIES

    Per a que UMTS funcionés comercialment va ser precís crear les corresponents regulacions a cada país; distribuir les llicències entre els operadors i en un futur, potenciar el seu ús en diferents països per a que realment sigui global.

    El punt crític d'aquesta tecnologia ha estat l'otorgació de llicències, ja que estem parlant d'un negoci valorat en 70 bilions de pessetes.

    Es la peor cuestion económica de todas las que tiene planteadas el Gobierno a la vuelta de las vacaciones”

    “España quería jugar la carta de la modernidad, de estar en la punta de lanza de la tecnologia y en la nueva economía”

    Espanya, el març del 2000, en plenes eleccions generals, va ser un dels primers països en adjudicar llicències UMTS. En va concedir quatre -Telefònica, Airtel, Amena i el consorci Xfera- mitjançant el mètode de concurs. L'Estat va ingressar 85.000 milions de pessetes del concurs; una xifra inferior comparada amb la que els governs britànic i alemany han aconseguit. Ambdós han optat per la fórmula de la subhasta i els resultats han estat espectaculars. Gran Bretanya ha augmentat les arques públiques amb 6,18 bilions de pessetes i Alemanya amb 8,40 bilions.

    Per fer-nos una idea, Telefònica va pagar 21.750 milions de pessetes per la seva llicència UMTS a Espanya i cinc mesos més tard va pagar, junt amb la finlandesa Sohera, 1,4 bilions per la seva llicència a Alemanya. Concretament Telefònica va aportar 800.000 milions de pessetes.

    Una aproximació dels ingressos que hagués pogut rebre l'Estat espanyol si hagués utilitzat la fórmula de la subhasta serien entre 2 i 4 bilions de pessetes. És una quantitat difícil de recuperar en comparació amb els 85.000 milions que en va rebre.

    País

    Llicències

    Concessió

    Preu

    Espanya

    4

    per concurs

    85000 milions

    Gran Bretanya

    5

    per subhasta

    6,18 bilions

    Alemanya

    de 4 a 6

    per subhasta

    8,40 bilions

    10.-CONCLUSIONS

    La ITU i la Comunitat Europea estan treballant conjuntament per la globalització d'un sistema mòbil telefònic que ens permeti comunicar-nos des de qualsevol punt del món, utilitzant les xarxes terrestres i els enllaços per satèl·lit. El projecte encarregat del seu estudi es la IMT-2000.

    Però no podem fer un salt directament a les noves tecnologies, sinó que necessitem petits esglaons que ens ajudin a pujar i a introduir-ho paulatinament.

    Per poder aconseguir-ho serà necessari anar augmentant les capacitats de la telefonia mòbil actual, GSM de 2ª generació, fins arribar a l'estàndard UMTS o mòbils de 3ª generació.

    L'UMTS a més d'oferir-nos millores en la qualitat de les transmissions també ens ofereix serveis nous, fins ara inimaginables en els telèfons mòbils actuals, com les videoconferències i la connexió a internet permanent.

    Aquesta nova tecnologia serà una revolució a gran escala, però tots els projectes tenen algun taló d'Aquil.les i en concret, per Espanya ha estat la problemàtica de les llicencies. L'Estat, va voler estar en la punta de llança de la modernitat i va punxar. Va deixar d'ingressar una quantitat molt alta de diners a les arques públiques al concedir les llicencies d'UMTS amb el mètode de concurs i no de subhasta com ho han fet altres països de la Unió Europea.

    NETGRAFIA

    GLOSSARI

    • EDGE: Evolució GSM a velocitats de dades millorades.

    • GPRS: Servei general de Radio per paquets

    • GSM: Sistema internacional per Comunicacions Mòbils

    • HSCSD: Dades a alta velocitat per circuit commutat.

    • HTML: HiperText Mark Language

    • ITU: Unió Internacional de Telecomunicacions

    • UMTS: Sistema Universal de Telecomunicacions Mòbils

    • WAP: Wireless Application Protocol

    • WML: Wireless Markup Language

    • RDSI: Red digital de serveis integrats.




Descargar
Enviado por:Esther Mellado
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar