Literatura


Tirant lo Blanc; Joanot Martorell


TITOL

ESCENARIS

TEMPS

ACCIONS PRINCIPALS

1

Cort Rei Sicília

Constantinoble

Palau Imperial

Duració del viatge

El Rei de Sicília rep una carta de l'emperador grec on li demana ajuda en la guerra contra els turcs. Quidra a Tirant. S'enamora de Carmesina. L'anomenen capità major.

2

Posada

Palau

15 dies

Tirant declara el seu amor a Carmesina d'una forma extranya.

3

Posada

Palau

6 dies

14.000 homes s'instalaren en una gran praderia. L'Emperador quidra a Tirant per a que convoque tots els homes posibles per a combatir. Carmesina li regala una camiseta seva. Tenen la 1ª batalla.

4

Prats

Muntanyes

Campaments

Duració de la batalla

Espien el campament dels enemics. Els enemics manen a 4 homes a vigilar, pero Tirant se n'adona i envia 7 homes per a matar-los. Tingueren una batalla amb els turcs, que guanyaren. Tornen a acampar en una muntanya.

5

Campament dels moros i cristians

Duració del pacte entre els turcs i el Rei d'Egipte

Els turcs envien al Rei d'Egipte per a que mate a Tirant. El retà a un combat. Pero un criat dels turcs es volgué fer cristià, i informava a Tirant de tots els moviments turcs.

6

Campament

Duració del intercanvi de cartes.

Tirant acepta el repte, pero amb condicions. Despres de enviar-la el Duc de Macedonia li ho recrimina i li diu que deixe el càrrec.

7

Camp de batalla

Duració de la batalla.

Feren la 3ª batalla contra els turcs, fou molt sagnosa i morí molta gent, entre ells el Duc de Macedonia que traí a Tirant. Els moros en veure que no guanyaven fugiren.

8

Ciutat del Rei d'Egipte

Duració del conqueriment i el dia que Tirant queda amb la princesa.

Descansaren en aquella ciutat i tornaren a atacar els turcs, es feren amb la ciutat i feren presoner al Rei d'Egipte. L'Emperador li dona un comptat a Tirant i nombra a Diafebus Gran Conestable i compte de Sant Ángel. A la nit ells quedaren, i Plaerdemavida els veu.

9

Castells

Territoris costaners

Duració del “somni” i 2 dies despres.

Ella li conta a Estefanía el que havia vist per la nit com si fos un somni. Tirant assetja les naus aprofitant que no estaven.

10

Port

Poble

Mar

Duració de la batalla entre les naus.

Tirant prepara un consell i quan torna al campament molts soldats havien mort. Tornà a reunir soldats i naus, es feren a la mar, es va fer amb naus turques i va fer presoners al rei de la sobirania Índia i al Gran Camarany. Despres tornaren a Constantinoble.

11

Cort

Constantinoble

Duració de la conversa dels embaixadors.

A l'Emperador li proposen 3 coses: una treva de 3 mesos, un rescat pels 2 presoners i elcasament de la princesa amb el Gran Soldà. Sols aceptà la 1ª. Tirant va anar a veure a la princesa i quasi es descobert.

12

Palau

Duració de la estrategia de Plaerdemavida.

Tirant acepta la proposta de Plaerdemavida de gitar-se amb la princesa. Mentre la princesa era dormint es varen posar al seu costat i començaren a trocar-la i ella crida Tirant tingué que escapar, i escapant es trenca una cama.

13

Palau

Duració del disgust de Tirant.

La viuda no soportava a Tirant i arreglà les coses per a dir que a la princesa li agradava un esclau, ell s'ho va creure, i la viuda eixi amb la seua.

14

Hort

Palau

Nau

Duració de la mentida de la viuda i del naufragi.

Quan anaven a eixir per mar, la princesa i Plaerdemavida li expliquen que tot havia estat una mentida de la viuda, va ser descoberta. La galera naufragà, arribaren a costes d'Àfrica. Al temps, Tirant torna a Constantinoble i es casa amb la princesa Carmesina. La novel·la acava a Constantinoble amb la mort de Tirant, despres d'haver aconseguit el títol d'Emperador de l'Imperi Grec.
Descargar
Enviado por:Miguel Ferrando
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar