Literatura


Tirant lo Blanc; Joanot Martorell


FITXA DE SEGUIMENT DE LA LECTURA

1.1.Autor:

-Joanot Martorell

1.2.Traductor/a:

-Francesc Marchirant

1.3.Autor/a de les il·lustracions:

-M. Boix

1.4.Títol de l'obra:

-Tirant lo Blanc

1.5.Editorial i col·lecció:

-Editorial Bromera Col·lecció: Els nostres autors

1.6.Lloc i data de publicació:

-Alzira,1994

1.7.Nombre de pagines:

-187

2.FITXA LITERARIA

2.1CONTINGUT

2.1.1 Resumen breu de l´argument de l´obrA

-Aquest llibre tracta de les aventures d'un cavaller nomenat Tirant lo Blanc. Es un clar personatge del'edat Mitjana que es atropellat per milers d'aventures guerreres i amoroses (com quasi tots els cavallers de esa època) i que naturalment isc victoriós de totes elles.

2.1.2 Tema principal de l´obra

-Jo pense que te tres temes el cuals son:

  • L´amor.

  • El heroisme.

  • Religios.

2.1.3 Coordenades espacials i temporals de l´obra.

-L´obra transcurreix entre els segles XIV-XV en Sicilia i Grecia

2.2 ESTUDÍ DELS PERSONATGES

2.2.1Descripció física i psicológica, i evolució personal dels principals personatges.

-TIRANT LO BLANC: Era un cavaller valentíssim en les armes, liberal, animós, savi, i destre en totes les coses.

-CARMESINA: Era una dama molt bella, amb una cara angèlica. Tenia el cabell que resplandia com si fossin madeixes d'or; les celles que semblaven fetes amb pinzell; els seus ulls que relluïencom pedres precioses, i el seu nas prim i afilat, ni massa gran ni massa petit, d'extrema blancor de lliris i roses mesclades; llavis vermells com el coral, dents molt blanques, menudes i espesses, que semblaven de cristall; per les seves mans d'extrema blancor; pels dits llargs i prims, i les ungles acanonades i encarnades.

EMPERADOR: el seu comportament no canvia durant tota l´història. Té mentalitat de noble i pensa que tot es pot conseguir amb dineres. És l´Emperador de l´imperi Grec i s´anomena Federic.

EMPERATRIU: no apareix molt durant l´obra, es pot dir que és complexa ja que está enamorada de dues persones a la vegada. Es l´herva de la seva filla Carmesina.

ESTEFANIA: Es un personatge redò perque sofreix molts cambits durant l´hitòria. Té molts canvis de d´humor. Sap el que vol i no s´ho pensa dues vegades, és molt llesta i és un cirada.

DIAFEBUS: s´enamora de Estefania. Té esperit de lluitador, li agrada anar al seu aire. Passa a ser Gran Conestable i Duc

VIUDA REPODA: al principi es porta molt bé amb tot el mon però despres vol fer-li la vida imposible a Tirant, per a que s´enamore d´ella. Es una falsa

PLAERDEMAVIDA:una bona persona i disposada sempre a ajudar.

2.3 PUNT DE VISTA DE LA NARRACIÓ

2.3.1Narrador omniscient (el narrador es troba fora de l´acció i ho sap tot) o testimonial ( presencia elq ue passa i pot ser un personatge)

-El narrador es omniscient, escrit en tercera persona del singular. On Joanot Martorell reflexa clarament la vida i els costums de la noblesa valenciana del segle XV.

2.4 ANÀLISIS DE LA FORMA

2.4.1 Busca i transcriu alguns exemples de l´utilització del nivells de lenguatge. Justificació de l´ús del registre culte i del registre col.loquial(quan, quins, l´utilitzen).

-El tipus de lenguatge que s´utilitza depen de la classe social on es desarrolle el personatge, com pero exemple Carmesina utilizta l´ùs coloquial mientras que tirant utliltza a vegades l´ùs culte.

Exemples:

3. FITXA INTERPRETATIVA

3.1 Analitza el tipus de cavaller que representa Tirant (ideals, ocupacions, relació amb la dama...)

Tots els seus fets són propis del comportament humà i dins dels seus límits possibles.

Tirant és un cavaller notable i un bon militar, que venç sempre, i amb uns avantpassats il·lustres en el món de la cavalleria. Tirant conserva, el seu caràcter de cavaller virtuós, valent i admirable, però viu en un món ben reial i actúa sempre dins del marc del que és possible.

3.2 El realisme és un factor nou, respéctela món medieval, i és característic de l´obra.

-La novel·la és realista i té una gran versemblança, la qual la fa original. El protagonista té trets que li atribueixen una innegable dimensió humana; té defectes, desitjos, i moltes més característiques humanes. Al principi de la novel·la Tirant és un cavaller exemplar i progressivament va sent un exemple didèctic de la complexa realitat de l'home i del món.

La novel·la està escrita amb un gran realisme i versemblança, com si fos una bibliografia de veritat.

3.3. Dos elements integrants també de l´obra són l´humorisme i l´erotisme. Comenta on i com es presenten.

-Són dos elements sense els quals el Tirant no seria el que és. Es converteixen en un tret essencial. I la seva presència és cabdal perque la lectura sigui atractiva i divertida. .

L'humorisme sovint s'empelta de sensualitat en les escènes amoroses. Aquesta sensualitat, sempre divertida i sempre atrevida, abraça una gamma de situacions tant variades com la delicadesa.la subtilitat cortesana, el ridícul, la picardia, l'erotisme i l'astúcia.

3.4 Fes una crítica personal del relat

-El llibre del Tirant lo Blanc, escrit per Joanot Martorell és bastant amè si es té en conte que està dividit en molts capítols de poc contingut, que cadascun conta poc a poc i detalladament el que va passant al voltant de la història.

És bastant interessant.

El llibre és bastant creïble, ja que Tirant no es posa com el típic heroi de conte, sinó com un guerrer ideal humà que lluita i es fa mal bé com qualsevol altre humà.

El nivell de llenguatge, al principi hem pareixia una mica difícil, però, poc a poc, mentre anava llegint vaig anar entenent-lo.




Descargar
Enviado por:Bea
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar