Literatura


Tirant lo Blanc; Joanot Martorell


Tot va començar quan uns dels millors cavallers d'Anglaterra, es va despullar de les armes i va fer-se ermità, el seu nom era Guillem de Varoic.

El rei d'Anglaterra convocava justes per celebrar el seu matrimoni. Un jove anomenat Tirant Lo Blanc va voler anar-hi per rebre l'ordre de cavalleria. De camí es va extraviar i va aparéixer a la casa de Guillem. Com Tirant no savia lluitar, Guillem va donar-li doctrina, a canvi de que un cop acabades les festes tornés a visitar-lo, amb els seus amics. Diafebus, cosí de Tirant, li va contar com va lluitar Tirant. Diafebus li va dir que quan Tirant va arribar al camp de batallla, va lluitar amb els homens més perillosos. Va lluitar amb el Senyor de les Vilesernes pel fermall de la bella Agnés. Tirant li va guanyar i es va fer famós i tot els cavallers van voler lluitar amb ell i tots van morir.

Acabades les festes, al rei d'Anglaterra encara li va quedar temps per instituir un ordre de cavalleria; lórdre de la Garrotera o de la lligacama, aquest ordre, es va fer per una extravagància del rei, amb una donzella, i ell vol que tothom recordés aquesta fraternitat i aquest ordre.

Tirant, amb els seus cavallers es van anar a Sicília i a Rodes perquè uns dies abans els genovesos amb els moros, van voler conquistar Rodes, però no ho van aconseguir, i El soldà d´Alcaire es va irritar i va decidir atacarla una altra vegada.

Tirant va anar acompanyat per Felip, infant menor del Rei de França i gràcies a Tirant, Rodes va estar en pau.

Felip es va enamorar de la Infanta, i mentres això va ocòrrer Tirant va fer cremar la nau del capità dels genovesos perquè volien tornar a atacar. Tirant alliverà moltíssims captius cristians i tornà a Rodes i a Sicília, i es va trobar amb Ricomana, la promessa de Felip, encara que ella no sap si Felip es un bon marit. A la fi Ricomana i Felip es casen i Tirant s'en va a combatre els moros.

Tirant s'ha d'anar a combatre per al l'Imperi Grec que es troba en molta dificultat per l'atac dels moros. Pero Tirant s'enamora de Carmesina, Princesa de Constantinoble, Tirant està molt trist. Diafebus li conta a Carmesina que Tirant està enamorat d'ella i ella diu què també està enamorada i començen a intercanviar regals.

Tirant es va anar a lluitar contra els turcs perquè el Duc de Macedonia no podia aturar-los. Quan Tirant arriba al camp de Batalla, els Turcs començen a perdre i decideixen retrocedir. Els turcs es busquen aliats per matar a Tirant, però no ho aconsegueixen. Tirant guanya la Batalla.

Al finlizar la batalla Tirant va a veure a Carmesina, i vol acostar-se amb ella però la princesa diu que no vol. Estefania una de les donzelles de la princesa diu a Tirant i a Diafebus que vagen a la cambra d'Estefania i Carmesina, per la nit.

Plaerdemavida una altra donzella, va veure tot el que va passar en la cambra; Tirant es va agenollar davant la Princesa, ell volia tocar el cos d'ella, peró la princesa el va detindre i li va dir que quan arribara el moment oportú faria l'amor amb Tirant.

Tirant s'ha d'anar a combatre contra la marina turca. Tirant va guanyar la batalla i va agafar presoners. Ell va ser ferit en el combat per això hauria de fer llit alguns dies.

Uns dies desprès Tirant va entrar a la cambra de la princesa, van estar parlant i l'Emperadriu es va adonar de tot pero Tirant i la Princesa no volien que l'Emperador ho-sabés.

Plaerdemavida va convidar a Tirant a contemplar el bany de la princesa, per un forat de la pared. Tirant va veure tot el bany de la princesa, desprès del bany i quan la Princesa dorm Plaerdemavida introdueix Tirant en el llit de la princesa, la Princesa va fer un crit molt fort, i les seves donzelles i l'Emperadriu es van aixecar i van anar depresa a la cambra de Carmesina, Tirant va sortir de la cambra per una finestra i es va trencar la cama, mentre la princesa, per encobrir Tirant va dir a les donzelles i a l'Emperadriu que havien rates al palau.

Mentre Tirant es recuperava de la caiguda, Hipòlit un amic de Tirant va enamorar-se de l'Emperadriu, i com l'Emperadriu tenia falta d'amor, van fer l'amor.

Una volta recuperat Tirant, va anar al nord d'Africa on guanya la batalla, despres alliberan l'imperi grec, gràcies una altra vegada a Plaerdemavida, Tirant consuma la felicitat amb Carmesina, i demana la mà de Carmesina.

Al fi Tirant es feliç, i ha d'alliberar a homens cristians. En una batalla, Tirant mor i per la pena de la mort de Tirant, Carmesina mor també.

I.Primera part. Tracta de la formació del protagonista com a cavaller. Hi predominen les accions estrictament cavalleresques i l'acció transcorre a Anglaterra.

II.Segona part. L'acció es trasllada a Sicília i a l'illa de Rodes, on Tirant es converteix en un excel·lent almirall marítim.

III.Tercera part. El protagonista es dirigeix a Constatinoble per lluitar contra els turcs. Aquesta és la part més interesant de l'obra, en la qual es desenvolupen les famoses escenes amoroses, sobretot les de l'heroi i Carmesina, pero sempre alternades amb accions militars.

IV.Quart part. Tirant es trasllada al nord d'Àfrica per convertir els moros al cristianisme.

V.Cinquena part. Tirant retorna a Constantinoble on aconsegueix definitivament alliberar Grècia del perill dels turcs i es casa amb Carmesina. Però al final moren tots els protagonistes, d'una forma irrisòria, a excepció d'hipolit, que es converteix en el nou emperador, després de casar-se amb l'Emperadriu.

Hi han dues temes importants:

  • El primer es: l'amor de Tirant amb Carmesina. En la major part de la novel·la, l'autor parla de les aventures amoroses dels dues protagonistes.

  • La segona es: el del honor cavalleresc, les batalles que te Tirant amb els turcs, els moros i els genovesos.

On en totes elles ell guanya i apareix victoriós en totes elles.

-Tirant lo Blanc: comença sent un home normal i corrent, però a la història es veu com va evolucionant a la seua classe social, fins arribar a ser un gran cavaller amb el seu propi exercit. Tirant té dues facetes, la de el valent e inteligent cavaller i el tímid enamorat dabant Carmesina. Ell és el personatge principal de la història, al voltant d'ell gira tot l'argument.

-Carmesina: és la amada de Tirant, es coneixen quant Tirant arriba a defendre l'Imperi Grec del qual ella era la princesa. Carmesina perd la virginitat amb Tirant.

-Guillem de Varoic: va ser un comte que es va retirar per fer-se ermità, en aquesta faceta va coneixer a Tirant, quant Tirant anava cap a Anglaterra per fer-se cavaller, aquest personatge no isc molt a la novel.la, però ell és el que escolta la història que li conta Diafebus al voltant de Tirant.

-Diafebus: és el cosí de Tirant i el que va anar amb Guillem de Varoic per contar-li-les aventures de Tirant, desde el seu nombrament com a cavaller fins a la seua mort. Diafebus és com el narrador de l'història.

-Plaerdemavida: és una donzella de la princesa, al començament s'enamora de Hipolit, però després aquest es marxa amb l'Emperadriu. Plaerdemavida ajuda a Tirant a les escenes eròtiques amb Carmesina.

-Hipolit: és l'escuder de Tirant, va eixir amb la donzella Estefania, però més tard la deixa i es va amb l'Emperadriu.

-Emperadriu: és la mare Carmesina i la dona de l'Emperador, encara que aquesta l'és infiel i es marxa amb Hipolit.

-Viuda reposada: és una donzella que vol robar el amor de Tirant cap a Carmesina.

L'espai en que es desenvolupa la història es molt variat per'ls continuos viatges que realitza Tirant. Tirant passa per una gran varietat de escenaris, comença a la ermita; després continua la seua aventura a Anglaterra amb el dol amb el Senyor de les Vilesermes; més tard es marxa a Sicília on a va ajudar a liberar a Rodas del Soldà d'Alcaire; després d'aquesta lluita es marxa a l'Imperi Grec on transcurreis cuasi tota la història i on s'enamora de Carmesina, asi a Constantinoble fa grans açanyes per a lliverar el poble Grec del Soldà d'Alcaire i del Gran Turc, encara que aquestos tornaren a intentar un atac per mitxa naval però els va eixir malament; Tirant els segueis fins el nort d'Àfrica.

A part de totes les ciutats que recorre, en elles es pot visionar distints escenaris com castells, jardins, camps de batalla, cases, etc.

Tirant fa quasi tots els viatges per'l Mediterrani encara que al començament-hi ha uns viatjes per l'Atlantic(Anglaterra, França, Portugal).

La novel.la transcorre en una època coetània a l'autor, com ho demostren les batalles de Sicília i el setge de Rodes, però alterna el real amb el fantàstic, com la inventada reconquesta per part dels cristians de Constatinoble, però apart d'això està molt bé situada geogràficament (Anglaterra, Sicília, grècia, etc).

1

2
Descargar
Enviado por:Womencilla
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar