Literatura


Societat Limitada; Ferran Torrent


SOCIETAT LIMITADA

ÍNDEX

- Fitxa tècnica i argument pàg. 3

- Estructura pàg. 4

- Opinió personal pàg. 5

- Personatges pàg. 6, 7 i 8

- L'autor pàg. 9

- Vocabulari pàg. 10

FITXA TÈCNICA

Llibre: Societat Limitada

Autor: Ferran Torrent

Editorial: Columna

Edició: Segona

Data d'edició: Febrer del 2002

Núm. Pàgines: 294

Núm. Il·lustracions: Cap excepte la coberta

ARGUMENT DEL LLIBRE

El llibre parla de la societat valenciana on la novel·la es centra en política, construcció i operacions immobiliàries. La novel·la té dos protagonistes i la trama es centra en ells dos: Juan Lloris i Francesc Petit. Juan Lloris és un dels promotors immobiliaris més importants de València i Francesc Petit el líder del partit: Front Nacionalista Valencià.

Juan Lloris vol més popularitat i vol poder entrar a la cambra de comerç. En canvi, Francesc Petit i el seu partit necessiten més diners per preparar la seva campanya electoral i poder assolir així el 5% que els permetria entrar en el Parlament.

La novel·la va canviant d'escenari entre els diferents capítols, ja que cada protagonista té el seu objectiu. Aquests objectius són paral·lels però a la vegada tenen punts en comú.

Juan Lloris és massa egoista i va per lliure. A més no li agrada escoltar moltes opinions, només li agrada el que ell pensa.

Francesc Petit intenta millorar les seves condicions per arribar a tenir presència parlamentària utilitzant temes com el TGV i Terra Mítica. També fa comparacions amb els catalans dient que a Catalunya, per exemple, el projecte del TGV està fet i ha sigut un èxit.

ESTRUCTURA

Durant la trama del llibre es va intercalant les accions de Juan Lloris i de Francesc Petit. Penso que està molt ben estructurat ja que, en un llibre, és difícil canviar de situació o d'escenari molt sovint per veure els paral·lelismes i la continuació que hi ha en cada escena.

Ferran Torrent utilitza molt el diàleg entre els personatges i l'explicació de fets. Així, penso que no es fa pesat de llegir i que aconsegueix una bona dinàmica entre acció i descripció.

De l'estructura crec que cal destacar tres fets importants:

  • El començament del llibre quan Juan Lloris es troba al tancat seu de l'Albufera on té una de les més grans plantacions d'arròs. Allà està fent un passeig en barca amb el seu amic i vigilant del tancat Granero i amb el seu gos de caça Gram. Lloris porta una escopeta molt bona i aprofita per caçar.

  • Un altre moment important és el viatge que fan en una avioneta per sobre de la ciutat de València Lloris i Granero. Lloris li explica com s'està transformant la ciutat i les construccions que es fan i les que es poden fer.

  • I una de les escenes més importants és la conversa que té Lloris i els dirigents del Front Nacionalista Valencià. En aquesta conversa és on crec que Ferran Torrent intercala millor el diàleg amb el pensament personal de cadascun.

OPINIÓ PERSONAL

Aquest llibre m'ha agradat bastant encara que alguns cops se m'ha fet una mica embolicat.

Vaig anar a la biblioteca i vaig mirar de que anaven la gran majoria de llibres que hi havia per escollir aquest segon trimestre i em van agradar aquest i el de solitud. Em vaig decidir per llegir aquest perquè parlava de la societat, política i ho mesclava amb l'ambient del futbol.

M'agrada molt el llibre perquè fa una caricatura de la societat i del món polític i de negocis. Però penso que no ho fa malament, perquè segurament ara actualment alguns empresaris i polítics utilitzen algunes vies que si el poble ho sabés perdrien part dels seus votants o seguidors.

M'ha agradat també la forma com escriu Ferran Torrent. Aquesta novel·la no és ben bé una novel·la d'investigació ja que no dóna noms, ni dates, ni dades concretes, però tot te la seva relació amb la realitat.

Personalment, aquest llibre m'ha servit per veure que Ferran Torrent és un dels millors escriptors i m'incita a llegir més llibres d'ell.

El pròxim llibre que vull llegir és “Espècies protegides” que també és de Ferran Torrent i és la continuació de Societat Limitada.

PERSONATGES

JUAN LLORIS

És un dels promotors immobiliaris més importants de València. És egoista i només pensa en el seu benefici, no pensa en la resta de persones que poden estar involucrades en un problema o en un projecte. És un dels protagonistes de l'obra i busca més protagonisme i un lloc de vocal a la cambra de comerç. Te un tancat a l'Albufera de València on té una gran plantació d'arròs.

FRANCESC PETIT

Juntament amb Juan Lloris, és un dels protagonistes del llibre. És el líder del partit Front Nacionalista Valencià. Porten molts anys intentant entrar al Parlament però no ho aconsegueixen. A les darreres eleccions van estar molt a prop però no van aconseguir el cinc per cent necessari. Durant l'obra Francesc Petit busca la manera d'aconseguir diners per la campanya electoral i tenir una bona propaganda.

GRANERO

És el vigilant i el que es fa càrrec del tancat de l'Albufera de Juan Lloris quan ell no hi es. És un bon amic de Lloris i amb el comparteix la seva experiència, van de caça junts, etc.

GRAM

És el gos de caça que té a l'Albufera Juan Lloris. El porta amb ell i amb en Granero quan surten a caçar i és ell qui espanta les aus per fer-les volar i així, Lloris, pot caçar-les quan volen.

ANTONIO SOSPEDRA

És el director general de Bancam, banc on Francesc Petit va anar amb el secretari general del seu partit Vicent Marimon. Com el Front Nacionalista Valencià necessita diners, cent vint-i-cinc milions de pessetes exactament, van anar a Bancam per a que els hi concedissin un préstec i poder fer front a la precampanya electoral. Antonio Sospedra sembla un home sincer i mol segur de si mateix. Sembla que l'experiència que té amb el Front Nacionalista Valencià i amb tot l'àmbit de la política, li dona la seguretat de que no serà tant fàcil que aconsegueixen el cinc per cent dels vots i així no li podrien retornar els diners.

RAFI

Era propietari de prostíbuls a la ciutat de València i tenia cases on les agrupava a dos o tres per viure juntes. Aquests prostíbuls eren molt freqüentats per Juan Lloris. La gran majoria de dones d'aquests prostíbuls eren estrangeres i algunes no sabien que fer per guanyar diners. Tot en conjunt formava part d'una màfia de tràfic de blanques. Gran quantitat dels diners que guanyaven les prostitutes eren per a ell i la resta de l'organització.

JÚLIA ALEIXANDRE

Era subsecretària de presidència de la Generalitat. Va en contra de tota l'operació de Francesc Petit i el Front Nacionalista Valencià. Sempre els hi complica el préstec i sap tot el que faran. Per exemple, està assabentada de la seva visita a Bancam i es truca amb Antonio Sospedra per saber tot el que han de fer o com han d'actuar.

JESÚS MIRALLES

Era un periodista, el més veterà, del diari El Liberal. Treballava a la secció de successos. Amb la mort del seu fill i de la seva dona la seva vida va canviar molt. Només li quedava una filla. En aquest diari és el que fa una entrevista a Juan Lloris.

PERE MAS

Director del diari El Liberal.

ORIOL MARTÍ

És l'assessor personal de diferents persones, entre elles Juan Lloris. L'assessora en tot el que ha de fer i ha de comprar o vendre. Està en contacte amb Júlia Alexandre. No aconsella de manera molt neta a Lloris ja que no vol els seus objectius.

JOSEP MARIA MADRID

Secretari de finances dels socialistes. Intervé bastant en la política i en l'embolic amb Francesc Petit.

JOAQUIM CORDILL

Administrador de l'empresa d'herbicides Gramoxín.

MARIA JESÚS

Dona de Juan Lloris. No estava molt contenta amb el seu marit i les relacions anaven a pitjor cada dia. Considerava a Oriol Martí un bon noi. No té una actuació molt important en tota la història, és a dir, ella no fa canviar res.

ANA I ASHA

Són les dues prostitutes amb les que sempre vol tenir relacions sexuals Juan Lloris. Asha té menys experiència i es vol fer amiga d'Ana però aquesta l'aconsella i li diu que millor no veure's en hores lliures ja que les podien fer fora del treball.

Hi ha més personatges però aquests crec que són els més importants de la novel·la.

L'AUTOR

Ferran Torrent Llorca va néixer a Sedaví, comarca de l'Horta, el 30 de maig de 1951.

Va començar la carrera de Dret, però la va deixar i va començar a treballar com a representant comercial i després en altres oficis. En l'actualitat es dedica a escriure.
Començà amb una novel·la, La gola del llop, escrita en col·laboració amb Josep Lluís Seguí (1983), adoptant el pseudònim Pere Lavaca. L'any següent va publicar No emprenyeu el comissari, que va marcar l'inici del seu èxit popular com a autor de novel·la negra amb la creació del periodista Héctor Barrera i del detectiu Butxana, que va continuar amb Penja els guants, Butxana (1996), Un negre amb un saxó (1989), novel·la portada al cinema sota la direcció de Francesc Bellmunt; Gràcies per la propina (1995), guardonada amb el premi Sant Jordi, 1994, portada al cinema el 1997. La mirada del tafur (1997); Cambres d'acer inoxidable (2000) són alguns dels seus llibres més llegits. En tots els casos, Torrent aconsegueix un estil personal, un llenguatge directe i incisiu, i unes dosis d'humor que donen coherència als argots del gènere.

Ha treballat molts gèneres literaris. Així, a part de narrativa, ha escrit prosa: Tocant València (1995) i un llibre a mig camí de la narrativa i el llibre de viatges: Living l´Havana (1999). Ha escrit també en el gènere dramàtic, O tu o res, i Nit i dia, obres de teatre estrenades el 1991 i el 1993 respectivament, escrites amb Carles Alberola. Ha participat en el guió de cinema de tres novel·les seves (Un negre amb un saxó, Gràcies per la propina i L'illa de l'holandès) i de la pel·lícula El complot dels anells. També ha intervingut en taules rodones i ha participat en un seguit d'actes com a Escriptor del Mes, de la Institució de les Lletres Catalanes, l'abril del 1996. D'altra banda, com a periodista, és constant la seva presència en els mitjans de comunicació a través d'articles, cròniques i comentaris.

Part de la seva obra ha estat traduïda al castellà i al francès.

En referència a l'obra, cal dir que tot el que diu i ens explica al voltant del món polític i de la societat pot tenir molt a veure amb la seva experiència pròpia, ja que ell va ser candidat amb el Bloc Nacionalista en unes de les darreres eleccions generals.

VOCABULARI

Delorosa: Dolorosa en valencià.

Scott: Marca d'escopeta.

Pourcey: Botiga anglesa dedicada a la caça.

Rolls Royce: Marca de cotxes.

Perdiguer: Raça de gos.

Canyar: Lloc on abunden les canyes.

Fary: Cantant popular espanyol.

Colombo: Sèrie o pel·lícula de televisió.

Conseller: Regidor municipal.

CIU: Convergència i Unió. Partit polític català.

PSC: Partit Socialista Català. Partit polític català.

ERC: Esquerra Republicana de Catalunya. Partit polític català.

Teua, seua: Teva, seva en valencià.

Envernissada: Amb una capa de vernís. Capa que protegeix l'objecte de l'aire.

Fumava com un carreter: Fumava molt.

TGV: Tren de Gran Velocitat.

Parlament: Assemblea legislativa.

TVV: Televisió de València.

Volvo: Marca de cotxes.

Golf: Marca de cotxes. Més concretament, de la marca volkswagen

Nouvingut: Persona nova en un lloc.

Acuitar: (“la curiositat l'acuitava”) El perseguia, l'inquietava.

“...el que vulga.”: El que vulgui.

Capitells: Part superior d'una columna, més ample que la canya.

Claustre: Passatge cobert amb mur a l'una banda i porticat a l'altra, que volta un pati o jardí, o bé uneix diverses edificacions d'un conjunt.

“A partir d'eixe dia...”: A partir d'aquell dia.

Descontextualitzat: Fora de moda, antiquat.

KGB: Policia secreta de Rússia. En rus:   , Komitet Gosudárstvennoi Bezopásnosti. Traduït: Cos per la seguretat de l'Estat.

10
Descargar
Enviado por:Germán Ramírez
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar