Historia


Primera República Española (1873)


PRIMERA REPÚBLICA ESPANYOLA

Període de la història de l'estat espanyol que comprèn des de l'11 de febrer de 1873 ( en que fou proclamada la República per les corts, després d'haver abdicat Amadeu I d'Espanya) fins al 29 de desembre de 1874 ( proclamació D'Alfons XII, a Sagunt, pel general Martínez Campos), data inicial de la RESTAURACIÖ .

Hi ha dues etapes en la República: la parlamentaria(que finalitzà la matinada del 3 de gener de 1874 , quan les forces del general Pavía dissolgueren les corts ) i la presidencialista, en què es féu càrrec del poder executiu el general Serrano. El seu govern clou el SEXENNI, obert per la revolució del setembre 1868 .Durant la primera etapa hi hagué quatre presidents del poder executiu: Figueras,Pi , Margall , Salmerón i Castelar.

La dialèctica política de la República s'explica per la pugna entre els republicans unitaris,centralistesde tendència conservadora, i els republicans federals. Pi i Margall no pogueren estructurar la República federal perquè els federals intransigents,impacients volien implantar-la des de baix recolzats en les juntes i en els cantons (CANTONALISME).

Salmerón plantà cara a la insurrecció cantonal i el seu successor Castelar, encara accentuà el caràcter relativament autoru¡itari del seu govern.

Precisament per tal d'evitar un viratge cap al federalisme, Pavía donà el seu cop d'estat.Aquell mateix dia un grup de politics,principalment unitaris,designà el general Serrano cap de l'executiu.Serrano instaurà un règim autoritari i conservador, però sense arrels en l'opinió pública i no oposà cap resistència a la proclamació d'Alfons XII d'Espanya.

Sobrevinguda la República inesperadament,federals intransigents i internacionalistes n'assumiren el control al Principat, i la diputació de Barcelona esdevingué govern de Catalunya. Simultàniament,la tercera guerra carlina arrelà al camp català i els carlins aconseguiren importants victòries militars

Fou ja durant amb la presidència de Castelar que els republicans moderats, majoritaris,aconseguiren el control de la situació a Barcelona; gràcies a això, el Principat romangué al marge de la Inserrecció (cantonalista) .

Donat el cop d'estat del general Pavía,el nou capità general de Catalunya, Arsenio Martínez de Campos,desarmà els voluntaris de la República i dissolgué la Internacional.

La burgesia catalana i valenciana,esporuguida per les darreres consèqüències de la Revolució de Setembre, es preparava per a la Restauració ,que portà al triomfañ desenbarcament d'Alfons XII a Barcelona el 9 de gener de 1875.

PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA DE 1873

“ Las divisiones se han ahondado,la discordia a crecido y ha llegado a existir hasta entre los mismos partidos que habian hecho la revolución de septiembre. Confesad pues,señores, que la Monarquía es completamenteincompatible con el derecho político por vosotros creado;preciso es que establezca la República, y yo creo que está en el animo de todos establecerla. ¿Por qué ? En realidad porque vosotros, que habéis sentado el gran principio de la Soberanía nacional,no podéis aceptar más que una forma que sea incompatible con este principio; y no lo es ciertamente la Monarquia , puesto que es una verdadera enajenación de la Sobirania nacional en manos de una familia.

Siendo asi,yo estoy en que la asamblea Soberana debe proclamar desde luego la República,dejando a unas cortes Constituyentes que vengan a determinar la organitzación y forma que deba tener esta República en España.

Nosotros, bien lo sabeis,somos republicanos federales:nosotros creemos que la federación es la resolución del problema de la autonomia humana;

Nosotros creemos que la federación es la paz por hoy de la Península,y más tarde lo será de la Europa entera; pero nosotros entendemos también que es precioso que todos hagamos algún sacrificio de nuestras ideas,sin perjuicio de que mañana vengan las Cortes para resolver cuál debe ser la forma de la República.

DIARIO DE SESIONES, 12 DE FEBRERO 1873

PRIMERA REPÚBLICA: NAIXEMENT

L'Espanya que es va trobar l'Amadeu era un regal casi endimoniat, complicat, inclús per la mort de Prim.

El rei importat de Savoia aguantà poc més de dos anys,més tard va abdicar.

Després de la seva marxa, les Corts proclamaren la República

Per a l'ocació, Emili Castelar, paradigma de l'orador rétoric i florit, tant en boga en aquell temps, pronuncià un dels seus més coneguts discurs:

Señores con Fernando VII murió la monarquía tradicional; con la fuga de Isabel II, la monarquia parlamentaria con la renuncia de Amadeo de Saboya, la monarquia democrática...

Nadie trae la republica: La traen todas las circunstancias;la trae una conspiración de la sociedad, de la naturaleza y de la historia.”

  • El pobre Castelar ni sospitava que aquest fruit de conspiracions tan grandioses anava a durar tant sols un any.

PRIMERA REPUBLICA: MORT

Mentre alguns revolucionaris, com Sagasta, es retiraven sigilosament de l'escena a l'espera de temps millors, els republicans intentaren inutilment dominar la situació:

_ unionists i federalistes a la grenya;

_guerra contra els carlistes en el nord

_contra els cubans en la colonia

_contra els cantonalistes en mitat Espanya i

_contra els internacionalistes en l'altra mitat

Un capitá d'infanteria a les ordres del sublevat general Pavía, entrà en les Corts un 2 de gener del 1874 i disolgué als diputats amb un: “ fora! Això ja s'ha acabat.”

La primera República habia mort.




Descargar
Enviado por:Anna Deosdad
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar